Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2015 22:50 - ДМИТРИЙ ШОСТАКОВИЧ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1560 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                      image


                               ДМИТРИЙ  ШОСТАКОВИЧ

 

    Не пропускам кръглите годишнини на любимите ми композитори. Те са повод да се опитам да вникна по-дълбоко в музиката им, в посланията, коите те чрез нея ни изпращат. Голямо усилие но и голяма радост в продължение на три години бе да науча повече за живота и делото на най-великия според мен композитор ва ХХ век, Шостакович. Нарекох го Великият художник, защото той чрез музиката си е написал истинската история на Русия от 1905 г. /Единадесетата симфония/ до 1975 г. /Алтовата соната/. В опит да направя по-лесни за намиране  в блога ми трите части на това, какво представлява той за мен, обединявам линковете с постинги за него в един постинг. Съжалявам, че не мога да намеря един „плакат” за него, който писах по случай 100 години от рождението му и си го харесах.

   На упрекващите ме, че съм русофоб отговарям с този мой тригодишен труд. Много сериозно работих и не съм срещал музикант по-наясно с темата от мен. Шостакович е много велик, той продължава делото на Бах и Брамс. Както Бах се е родил със символа си В – А – С – Н, същото важи и за Шостакович – D – EsCH, която тема се явява в много негови творби. Шостакович много пъти е с единя крак в Сибир, вероятно го отървава Жданов. Има много интересни неща покрай него, свързани със съдбата му в империята на злото, но и със съветската история, част от тях съм описал. От творбите му няма нито една слаба, посочвам Квартетите му, Симфониите му, от които откроявам историческите Четвърта, Седма, Осма, Десета и Единадесета, двата му Концерта за Виолончело, двата за цигулка и два да пиано. Но това, което го е възвисило едва ли не до Бах са неговите 24 Прелюдии и фуги.

   Путинофилите – по същество абсолютни примати – е добре да се позапознаят с този велик руснак и тогава да пишат за Путин, ако не ги е срам. Те май срам нямат, защото цитират и Пушкин, който е не по-лек за разбиране, а от примати – просто не става. Той е гениален пророк на бъдещето на Русия и цитирам едно негово произведение, което ще потвърди казанато от мен: Трагедията на царя престъпник Борис Годунов. Друг велик руснак – Модест Мусоргски създава чрез музиката си по този текст операта Бориис Годунов - неръкотворен паметник за себе си. Така, както за Бах само един от Пасионите му стига той да остане безсмъртен, същото важи и за тази опера за Мусоргски. Мусоргски е кумир за Шостакович редом с Бах и Брамс.

   И накрая едно мнение. Написаното от внедрените агенти в Блог. бг е чалгамодата за сега. Тези неща обаче ще отмрат, защото светът се развива и върви напред. Дано обаче лошите хора, които продават душите си се засрамят приживе и се поучат от по-интелигентните от тях.

    Ето и трите линка:

 

http://planinitenabulgaria.blog.bg/muzika/2010/07/04/na-velikiia-hudojnik-chast-1-na-dmitrii-dmitrievich-shostako.571892

 

http://planinitenabulgaria.blog.bg/muzika/2010/07/04/na-velikiia-hudojnik-chast-2.571890

 

http://planinitenabulgaria.blog.bg/muzika/2010/07/04/na-velikiia-hudojnik-chast-3.571886

 

    Пътят на политпроституиращите в Блог. бг приматите към непримати е възможен само след запознаване с делото на този велик руснак.


                                   
                                          image 

                                                           М. Мусоргски                                    












Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180709
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031