Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2013 00:21 - ДВЕСТА ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВЕРДИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 2223 Коментари: 5 Гласове:
10

Последна промяна: 11.10.2013 00:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

        ДВЕСТА ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДЖУЗЕПЕ ВЕРДИ

 

        С този постинг отдавам почит на големия оперен композитор Верди. Той, наред с Йозеф Хайдн е една от светите личности в музиката.

        Роден в провинциален град в Италия в семейство на немузиканти – родителите му имат кръчма – Верди от съвсем малък проявява интерес към музиката и започва да се учи при селския органист. Момчето напредва бързо. На 15 години вече е преподовател по музика в съседния по-голям град Бусето.  По време на служби в църквата свири на орган, дирижира оркестър, започва да пише първите си произведения. Не престава да се учи при известни музиканти, изучава страта италианска музика и немската класика.

      Верди е велик оперен композитор, чиито опери в продължение на век и половина не слизат от сцената. Между тях са Атила, Макбет, Риголето, Трубадър, Травиата, Дамата с камелиите, Дон Карлос, Отело, Аида и още 17. Характерно за оперите на Верди е това, че той избира само значими литературни произведения от Шекспир, Виктор Юго, Шилер. Продължава трдицията в италианскта опера, утвърдена от Росини, Доницети и Белини. Негов съврмеменник е Вагнер и Верди бива упрекван, че е повлиян от него в късните си опери. Той обаче отрича и казва, че всеки народ трябва да върви по свой път в изкуството.

   Пътят на Верди в музиката и живота е доста дълъг и не лек. Не всички негови опери са посрещани възторжено, защото публиката иска нещо по-просто. Цитирам императора на Виена, който казал за операта Сватбата на Фигаро на Моцарт, че имала много ноти. Постепенно обаче Верди се утвърждава не само в Италия като оперен композитор, но и в цяла Европа. Той посещава Франция, Англия, Германия, Испания, Русия. Когато има постановки на негови опери той е канен, получава и поръчки да напише определена опера. За откриването на един от най-големите строежи в историята на света по времето на ІХХ век, Суецкия канал, Египет кани Верди да напише опера по либрето от древната исторя на страната. Така се ражда прекрасната опера Аида.

   Доста нещастия съпътстват Верди в дългия му живот. Когато той е на 25 години /от чума?/ умират момчето и момичето му, а две години по-късно и съпругата му. Верди е съкрушен, намираа утеха само в творчеството си. Седем години след смъртта на жена си той се залюбва с най-добрата певица и изпълнителка на неговите арии, Джузепина Стрепони, с която заедно извървяват жизнения си път. И тя е достоен човек като него, голям музикант и артист. Стрепони за жалост загубва гласа си твърде млада, още на 35 години и нивото на изпълненията й пада. В някои от оперите на Верди ариите са писани специално за нея. Тя става преподавател по пеене, като за нейните уроци идват певици от цяла Европа.

    Когато Верди е на 60 години той за десетина години престава да твори и се усамотява със съпругата си на село. Верди вижда, че италианците придобиват лош музикален вкус, че залитат по чуждите опери, че младежите не учат достатъчно и се разхайтват, опитва да им въздейства. По това време страната е тормозена от Авствия и Верди пише съответна музика, дава свои средства за закупуване на оръжия. Освен това той става причина да се построи дом за престарели музиканти и дарява средства за него. Божий човек! По случай смъртта на негов приятел писател, пишещ срещу окураториите на Италия Верди създава свой Реквием, който не слиза от концертния подиум до сега. Това е едно седемчастно голяма произведение, подобно на това на Берлиоз, но не и на Моцарт или Брамс.

  Около 1881 г. – двадесет години преди смъртта си Верди отново се заема с творчество и през този период създава още един шедьовър, операта Отело.

   Верди е типичен оперен композитор както Вагнер, макар те да са много различни. Вагнер е писал само опери, докато Верди е написал и други произведения – хорове, песни, един струнен квартет, Стабат Матер и както вече споменах, Реквием.

    В последните си години Верди е преподавател в консерваторията. В историята остава неговото представяне на Моцарт пред студентите. Верди казва така:

    Когато бях млад, казвах, аз. Когато дстанах по-голям, казвах, аз и Моцарт. Когато станах още по-голям, казвах, Моцарт и аз. А днес Ви казвам: Моцарт!

   В този момент Верди е на 88. Скромен човек, добър човек, велик творец, свята личност в музиката. Още един велик оперен композитор има Италия, учил се от Верди, Джакомо Пучини.

      Аз не съм любител на оперното изкуство с изключение на опериите на Моцарт и Мусоргски. Имам обаче нещо заложено в мен да уважавам творците, да им оказвам внимавие ако са живи или да напомням за тях. Верди е един от най-великите в оперния жанр. Да не е чувал някой за Дон Карлос, за Травиата, Риголето, Аида? Само това да ни бе оставил Твореца, достатъчно е за бесзмъртето му.

    Много оперни певци и певици са започвали кариерата си или пък са достигали върховете в нея при участие в оперите на Верди. Пев/и/ците ооткриват себе си в определени автори, опери. Давам пример с Борис Христов – няма друг като него, по-добре да изпълни ария от руска опера или руска песен – народна или камерна. Велик изпълнител на арии от различни опери на Верди бе Мария Калас, която остава най-велика на всички времена, сега много е силна една рускиня Нетрепко. Ще потърся линкове с арии, изпълнени от изявении певци и певиици.

   Приятно слушане!

    

 










Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Поклон пред Великия Верди ... с възхищение.
11.10.2013 14:54
Благодаря за разказа и великолепните вълнуващи изпълнения.
Поздравления за постинга !
цитирай
2. planinitenabulgaria - Поклон пред автора - да!
11.10.2013 21:23
stela50 написа:
Благодаря за разказа и великолепните вълнуващи изпълнения.
Поздравления за постинга !


Изпълнителите обаче се явяват съавтори. Без тях нямаше да знаем за него. А Мария Калас, Борис Христов - те са също толкова велики, неповторими в своята област. Поклон и пред великите съавтори.
цитирай
3. tota - Благодаря, Коста!
12.10.2013 23:18
Прочетох за втори път великолепния ти разказ за този голям творец, а сега слушам качените от теб клипове на негови творби. Поклон към великите творци и съавторите им, както си посочил в коментара!
Музиката, какъв би бил светът без нея?
цитирай
4. wonder - Като каза "Стабат матер&q...
13.10.2013 16:15
Като каза "Стабат матер" и италиански майстори, веднага ми грейна Перголези. Умира на 26 години от туберкулоза за жалост, но за този кратък живот оставя 10 опери и най-добрата музицирана Стабат Матер. И понеже "Стабат матер" е поезия от 13 век, призната за най-силната такава и в последващите векове, не случайно върху нея са писали музика почти всички големи композитори - Верди, Росини, Вивалди, Дворжак, но моята и звучаща ми най-сакрално "Стабат матер" е тази на Перголези.
https://www.youtube.com/watch?v=9mrVZHPikqM
Ето я и в изпълнение на Анна Нетребко и Марианна Пизолато:
http://www.youtube.com/watch?v=qseL48TGIHI
Велика творба! Настръхващо-въздействаща и същевременно даваща ход на Вярата, че жертвата е ненапразна и велика, смислена и значима, но несъизмерима с болката на никоя майка.
Невероятна е и Стабат Матер на Вивалди в изпълнение на Филип Жаруски: http://www.youtube.com/watch?v=rME8vtbBGWk

А Верди винаги ще смятам за Велик композитор, защото е бил и Голям човек!
От теб ще запомня /казвал си ми го и друг път/ градацията му - Аз, Аз и Моцарт, Моцарт и Аз, Моцарт! Моцарт!
"Ла Травиата" няма аналог. Преживявала съм я толкова пъти тази опера и пак ще я... Помня, че когато прочетох "Дамата с камелиите" на Дюма-син, вече бях слушала Травиата. И ако не беше музиката на Верди, романът нямаше да влезе в мен. Музика, която носи, окриля, въздига и отнася в нагорни светове, в които хармоничните вибрации на акордите те проникват и зарейват, изстрелват в други чисти небета и разперват крила вътре в мен.
След Брамс, Верди ми е следващият най-красив композитор - физически и духовно. :)))
Благодаря ти за този постинг!
цитирай
5. planinitenabulgaria - На stela50, tota и wonder:
14.10.2013 01:08
Още двама Велики имат кръгли годишнини от рождението си през тази година. В живота на единия за кратко се вплита една поетеса, която посвещение на автора я прави безсмъртна.
Ще поместя още два "плаката".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181642
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031