Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2013 23:12 - ПОСЛЕДНИТЕ ЧАСОВЕ ОТ ЖИВОТА НА МОЦАРТ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 3496 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

         ПОСЛЕДНИТЕ  ЧАСОВЕ  ОТ  ЖИВОТА  НА  МОЦАРТ....

 

    Трагедията на Пушкин „Моцарт и Салиери” е оставила у хората  неправилното убеждение, че Салиери го е отровил. Така се е твърдяло някога, това твърдение е приел и Пушкин. Вазов също е направил грешка , набеждавайки поп Кръстю за предеването на Левски. Така са мислели тогава хората.

   За Моцарт истината е съвсем различна:

   Той е бил не съвсем здрав и често е боледувал. Причина за това е било свръхпретоварването му, което го е съпътствало през целия му живот. В резултат на едно такова претоварване пътувайки заедно с Моцарт в Париж  майка му умира.

    Това, което е сътворил Моцарт за краткия си живот не е по силите на никого. Един живот продължават усилията на Кьохел да подреди творчеството на Моцарт по реда на композиране на произведенията му. Един живот не достига на обичащите Моцарт да го разберат. Моцарт не само е пишел музика, той и много е пътувал. Как се пътува с пощенска карета напр. от Виена до Париж или до Рим през зимата? По време на пътуването си /в каретата!/ той е композирал, ползвайки за записване на нотите специални пера, мастилници, острие за изтриване на сгрешените ноти и други приспособления. Моцарт е поставял оперите си в различни градове, организирал е концерти със свои творби, които са били платени, за да има с какво да живее. Не стига това, но е правел и преработки напр. на оратории на Хендел, което е огромен труд.  Ораторията Месия се изпълнява днес в неговата редакция.

   Това претоварване подкопава постепенно здравето на Моцарт и той започва да боледува още по-често. При последното си заболяване, което го отвежда в гроба, простудата дава усложнения в бъбреците му, но той и на смъртно легло продължава да твори – пише своя Реквием, поръчан му от Валзег фон Щупах. На съпругата си обаче казва, че го пише за себе си.

   Положението на Моцарт се влошава, настъпват последните му часове. Същата вечер обаче има представление на операта Вълшебната флейта, любимата му от неговите опери. Моцарт иска да преместят часовника пред него и в 19 часа взема черновата на партитурата на операта. С вътрешния си слух той чува музиката, присъства на представлението виртуално. През времето на антракта той си почива, после отваря партитурата отново. Опитва се де пее някои арии, дирижира със свободната си ръка, а когато тимпанът има по-изявена роля, Моцарт надува бузите си и ги удря с пръст...

   Предстатвлението свършва след 4 часа. Моцарт оставя партитурата и след малко губи съзнание. След няколко часа той умира. Последната му творба, Реквиемът, открит три години след смъртта му получава пореден номер К 626...

   Няколко портрета остават от него, съвършенно неприличащи си един на друг – Моцарт не е е имал време да застане няколко часа пред един художник. Погребан е в общ гроб. От тленното на Моцарт не остава нищо! Пратеник от Вселената - неин лъч, осветил земята и тя като огледало върнала го отново във Всемира, това е музиката на Моцарт. Дълбоко съкрушен от тази загуба, Татко Хайдн, както Моцарт го нарича, казва:

   - Втори Моцарт няма да имаме!

   Хората от всяко следващо поколение носят част от отразената от неговия лъч свитлина. Колко по-бедни биха били те без нея...

   Ще приложа линк с последния Клавирен концерт на Моцарт №27. Моцарт е в последната година живота си, материалното му положение е отчайващо. Ражда му се и син. За да спечели някакви средства той пише този свой концерт, който е в светла тоналност - си бемол мажор, но звучи тъжно. Моцарт иска да изнесе академия и Концертът е една от творбите му, но няма къде. Концертът бива представен в един ресторант на Виена, където тази вечер звезда е бил някакъв посредствен музикант...

   След този Концерт и неуспеха му, Моцарт не пише нови клавирни концерти. Пише само един, за кларинет, без да му е поръчан, отправен единствено към вечността, подобно на трите му последни симфонии. Втори такъв Концерт няма да имаме! Ще приложа линк и с него.

    Приятно слушане! Тези две творби показват, че в творчеството на Моцарт има и много тъга...

 






Гласувай:
8



1. germantiger - ...
20.07.2013 23:24
Моментално, гераде, гляйх линквам постинга ти в групата ми към вибокс7.

И ти БЛАГОДАРЯ!
цитирай
2. sekirata - ДЕТЕТО ЧУДО-аз го наричам ИЗВЪНЗЕМНОТО!МУЗИКАТА НА МОЦАРТ-НЕЗЕМНА!
21.07.2013 00:18
Не само той пътувал толкова много и то с карети...всички по онова времепо по известни музиканти са се претоварвали.Но....явно МОЦАРТ Е ПРАТЕНИК НА БОГА или ИЗВЪНЗЕМНО,за да може да се справи за такъв кратък период от живота си с толкова музика и представления-работа.ВЯРВАМ ЧЕ Е ОТРОВЕН,въпросът е от кого?!
Салиери, не би посмял-САМ!!!
цитирай
3. stela50 - Прекрасен постинг !
21.07.2013 13:57
Неземна, вълшебна ... невъзможно е да се определи
силата и красотата на тази музика ...
...Пратеник от Вселената - неин лъч, осветил земята
и тя като огледало върнала го отново във Всемира,
това е музиката на Моцарт... може би това е
най - точното определение за този невероятен талант,
Велик композитор ... истинско Чудо в музикалната история
на всички времена ...
Поздравления, Коста !
цитирай
4. sande - Поздрави,Коста!
27.07.2013 13:36
Много интересна е биографията на татко Моцарт. А музиката му - божествена, вечна!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12189421
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031