Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2012 23:19 - ЕДНА ГОДИНА БЕЗ АЛЕКСИС ....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Музика   
Прочетен: 1858 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 19.12.2012 23:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                         ЕДНА  ГОДИНА  БЕЗ  АЛЕКСИС  ВАЙСЕНБЕРГ

 

   На 8 януари миналата година почина Алексис Вайсенберг. Да го нарека артист, да го нарека музикант, все няма да бъде достатъчно за него – той е нещо много по-значимо, велико. За да го представя какъв е той за мен и сега ще ползвам сравнение от едно стихотворение на Ламята, пишещ в Блог.бг:

   Лъчение бе той, останалите – силуети.

   Аз съм роден твърде отдавна и през живота си имах доста срещи на живо с големи музиканти, няма да ги изброявам. Сега няма толкова добри, известно е защо. Една среща обаче стана за мен историческа – тази през 1973 г, когато Вайсенберг за първи път посети България след имиграцията на семейството му в Палестина през време на Втората световна война. Тогава Вайсенберг бе на 44 години, на върха на силата си.

   Аз през целия си живот съм слушал музика и съм се занимавал с музика, но след срещата ми с този велик артист и музикант аз започнах да се занимавам с музиката сериозно. Намерих доста записи с него, сравнявах ги с изпълнения на други велики музиканти. Интересите ми към музиката нарастваха непрекъснато, отделях много от свободното си време да чета за музиката, да я слушам, да се запознавам с нови произведения. А и средата ми е такава: съпругата ми е музикант, аз съм все сред музиканти. Имам и едно специфично качество: прихващам от културните хора и боготворя творците, но първи измежду тях за мен са музикантите.

   Това, което бе характерно за Вайсенберг е пълното му разбиране на автора, на произведението и на интерпретацията му, „преведена” от него за нашето светоусещане на хора от ХХ век. Това се нарича най-краткият път към автора. Ще посоча и примери: Първият концерт на Брамс, Симфончните етюди на Шуман, Голдберг вариациите на Бах, Рахманинов. Да изпълняваш произведения от Брамс и Рахманинов трябва да притежаваш многостранен талант и невероятен ум. Гледайки го как свири на сцената съм си мислел, че ако го спрат за момент и го попитат колко е часът, ще отговори точно и това. Глава, ръце, сърце, ум, емоции – всичко, което един музикант би желал, Вайсенберг го притежаваше. Но не свише, както Глен Гулд, а благодарение на огромния му труд.

   Вайсенберг бе една универсална личност благодарения на невероятния си ум. Той би могъл да бъде напр. банкер, дипломат, всичко, с което би се захванал. Има и други велики музиканти, съвременници на Вайсенберг, но съм убеден, че той бе най-умният от тях. Посочвам премъдростите му от филма за него, „Обичам музиката” и всичките интервюта, които е давал, разговорите му. Не е красиво да го сравнявам с други музиканти, негови съвременници, някои от тях незаслужено популярни – те бяха бизнесмени в музиката! -  но те като ум и познание за мястото си на този свят сред изкуството бяха само силуети. А той – лъчение! Аз съм един от облъчените.

   Вайсенберг беше и художник. Той подари колажите си на Зала „България” с уговорка след две години да преминат в НХГ, но те са още във фоайето на Залата, което бе наречено „Алексис Вайсенберг”. Тези колажи са достъпни само за посещаващите по време на концерт Залата. Те са прекрасни. Неговата детска фантазия е пресъздадена отново когато той вече е в зрелите си години, подобно на музиката от „Детски сцени” на Шуман. Детето през очите на големия вече човек Тези колажи трябва да бъдат издадени в албум и да се продават по книжарниците. Има два колажа с Ванда Ландовска, има колажи изразяващи детската му фантазия, а също на седящи пред сцената, такива, които изобразяват наказанията за обичащите и мразещите музиката. Фантастично!!!

   Няма ли кой да предприеме тази инициатива? Има добър повод!

   След смъртта на Вайсенберг може да се предприеме и още нещо и то вече върви. Докато той бе жив не бе красиво да се качват в Ю-туб негови изпълнения, защото част от неговите доходи бе продажбата на дискове, респ. записи чрез интернет, след като бъде преведена определена сума. Смъртта на Вайсенберг стана причина след нея да се появят в Ю-туб много негови записи. Те обаче не са направени по най-добрия начин, защото прождължителността на един запис вече е доста по-голяма. „Качените” партитно записи / на части/ биха могли да се „качат” сега отново, нацяло, което е много по-удобно за слушателите и протичането на мисълта.

   Обръщам внимание, че по света циркулира един СД със записани всички бисове на Вайсенберг. Той е бил издаден без знанието му, Вайсенберг се е засегнал, защото е възприел това като намеса в личния му живот. Поради това е изкупил и унищожил всички дискове. Продадени са съвсем малко от тях. Да се открие такъв диск и да се качи в Ю-туб, това би било нещо много значимо. След рецитала или концерта ако Вайсенберг „отключваше” душата си - това не се получаваше винаги! -   бисовете му се сипеха като бисери докато го викаха на сцената. Казваше, че ако един в залата обича музиката, той свири за него.

   Изкуството на Вайсенберг промени много хора. Само да го видиш как стои пред клавира този човек е нещо значимо. Аз съм един от тези, в които премина частица от неговия дух. Започнах след срещата с него да се занимавам повече с музика - това бе преди 40 години! - тя после отражение върху целия ми живот. Трудно е да го опиша, но го чувствам. Но пък мога да кажа, че за това, което съм днес и че за гдето не „влизам съвсем в стандарта, както казваше Хайтов за мен, една от причините е изкуството на Вайсенберг. Затова пък наричам себе си просветен любител музикант и съм готов да защитя пред всеки това си звание.

   Това правят великите хора - променят обикновените, правят ги по-добри, по-мъдри, духовно по-богати. Великият Алексис се нареди измежду тези в живота ми, които считам за мои духовни отци.

  Той чрез записите и написаното си слово остава сред нас!

   А сега ще подбера 4 негови велики изпълнения: 












Гласувай:
9



1. tota - Коста, не мога да не спра при теб.
21.12.2012 00:01
Прекрасно посвещение - изповед за Алексис Вайсенберг!! Следата оставена от него е лъчение !!!
С твоите думи и подбраните от теб негови изпълнения той беше отново сред нас.
Изслушах с удовлетворение изпълненията му!!
Благодаря!
цитирай
2. sande - Изключително представяне на великия музикант!
22.12.2012 10:18
Поздравления, Коста, за това високо компетентно представяне на Алексис Вайсенберг, направено с пиетет, с душа и сърце, с проникновено навлизане в неговия свят на велик музикант!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180884
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031