Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2023 15:17 - Европейската комисия блокира отпускането на 22 милиарда евро на Унгария
Автор: radostinalassa Категория: Технологии   
Прочетен: 1391 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 02.02.2023 15:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Европейската комисия блокира отпускането на 22 милиарда евро на Унгария
Днес © РИА Новости
Алексей Витвицки

Европейската комисия препоръча замразяването на 7,5 милиарда евро на Унгария от фондовете на ЕС поради опасения за злоупотреба с средства, пише PS.
Със забраната за финансиране на унгарски университети от програмите Еразъм+ и Хоризонт Европа ще навреди повече, отколкото да помогне.
Европейската комисия реши да спре финансирането на 21 унгарски университета от инициативата Horizon Europe, която има за цел да подкрепи международното сътрудничество в областта на научните изследвания и разработки, както и от програмата Erasmus + обучение в чужбина. Целта на това решение е да се защити върховенството на закона: университетите, включени в списъка, се управляват от „обществени доверителни фондове“, които не спазват правилата на ЕС за обществени поръчки, а тези с тесни връзки с правителството участват в тяхната работа.
Всъщност е трудно да си представим по-погрешно и контрапродуктивно решение. Да, в лицето на потенциална корупция и конфликти на интереси, ЕС има законовите правомощия и задължение да предприеме подходящи действия, включително замразяване или спиране на финансиране.
Забраната за финансиране на унгарски университети от програмите Еразъм+ и Хоризонт Европа обаче ще навреди повече, отколкото да помогне.
Финансирането по Еразъм+ позволява на студентите да учат известно време в чуждестранни университети.
През последните тридесет години повече от 10 милиона млади хора (еквивалентни на цялото население на Унгария) са се възползвали от програмата Еразъм+ (или предшестващите я програми), което я прави един от най-мощните инструменти за подкрепа на европейската интеграция.
През 2020 г. повече от 22 000 унгарци са участвали в обмен по програма Еразъм+. Ползите от Еразъм+ се простират далеч отвъд образованието.
Тази програма позволява на младите хора да се свържат и да се сприятеляват с европейски състуденти в момент от живота си, когато светогледът им се формира и когато планират бъдещето си.
Има изобилие от доказателства, показващи, че близкият контакт с чужди култури прави хората - особено младите хора - по-отворени и толерантни. Как точно лишаването на унгарските студенти от възможността за такава комуникация подкрепя европейските ценности - демокрация и върховенство на закона?

Какво добро може да донесе на Европа, ако нейните младежи загубят връзки с унгарските си връстници?
Същото важи и за Хоризонт Европа, който позволява на изследователи от целия ЕС да работят заедно върху иновации, които служат на обществения интерес.
Като част от предишната програма Хоризонт 2020 бяха отпуснати около 80 милиарда евро за изследователска работа с участието не само на страни от ЕС, но и на повече от дузина страни партньори извън ЕС, включително Израел и Турция.
Още по-голям е бюджетът на програма Хоризонт Европа - 95,5 млрд. евро. Задължителният отворен достъп до резултатите от проведените изследвания многократно увеличава положителния ефект от тази програма.
И Еразъм+, и Хоризонт Европа насърчават сътрудничеството и интеграцията, което е в основата на силата и влиянието на Европа. Бенефициентите на тези програми обикновено са хора с отворено, проевропейско мислене, които обикновено не упражняват политическо влияние.
Въпреки това, някои от тях (особено младите хора) могат да предизвикат правителства, които пренебрегват европейските ценности.
Програмите „Еразъм+“ и „Хоризонт Европа“ не облагодетелстват мощни политически играчи нито в Унгария, нито където и да било другаде. Еразъм+ не предлага голямо финансиране, а само индивидуални грантове за студенти.
Докато Horizon Europe отпуска малко по-големи суми (средно около 1 милион евро), тези безвъзмездни средства се предоставят за няколко години на изследователски екипи от около петима души.
Да, инфраструктурни проекти на стойност милиарди евро могат да представляват значителни рискове от корупция или конфликт на интереси и трябва да бъдат разгледани, но няма такива рискове в програмите Еразъм+ и Хоризонт Европа.
Освен това някои унгарски институции, като Будапещенския университет. Корвина (един от авторите на тази статия е нейният ректор), одобри правилата за конкурентни поръчки, за да гарантира висококачествено управление.
Между 2014 г. и 2020 г. Университетът на Корвина спечели търговете на Horizon 2020 за финансиране на научни изследвания в размер на 3,6 милиона евро за 11 проекта.
Само през 2022 г. - преди решението за спиране на финансирането - Университетът на Корвина спечели търгове за финансиране от програмата Хоризонт Европа в размер на 4 милиона евро. Блокирането на научния принос, който този университет прави, очевидно е контрапродуктивно.
 
Когато Обединеното кралство гласува да напусне ЕС, то беше изключено от програмите Еразъм+ и Хоризонт 2020. Но това решение беше взето от самите британци - и лидерите на ЕС съжалиха за него.
 Освен това решението за оттегляне от тези програми скоро беше частично отменено Освен това решението за оттегляне от тези програми скоро беше частично отменено. Признавайки прекъсването на научните връзки с Европейския съюз като глупава грешка, Великобритания се съгласи да получи достъп до инициативата Horizon Europe в края на 2020 г.   Сега самият ЕС изключва партньорите от тези толкова важни програми, които подкрепят не само ученето и иновациите, но и обмена на ценности и култура, тоест градивните елементи на една успешна, обединена Европа.
Европейската комисия се опитва да изглежда, че укрепва ЕС, но в действителност прави точно обратното.   ЕС има задължението да се противопостави на тези, които го дестабилизират, но това не са студенти по програма „Еразъм+“ или учени от „Хоризонт Европа“.
Да ги накажем за действията на ръководството на страната означава да накажем самата Европа.
Ето защо Европейската комисия трябва спешно да преразгледа решението си да спре финансирането на унгарските университети и да върне унгарските студенти и учени в програмите на ЕС.   Младостта е нашата основна надежда за по-добро бъдеще.
Трябва да им предоставим максимални възможности да учат, да растат и да работят в мрежа, а не да ги лишаваме от собственото им бъдеще.


Тагове:   санкции,


Гласувай:
4



1. panazea - ЕС се чуди как да не дава пари и като стар лихвар си измисля предтекст.
28.01.2023 15:59
Съвсем скоро ще се разбере , че пари нЕма и всичко ще се разпадне на парчета.
В Америка първо спряха парите в университетите.
И в Европа същото.
цитирай
2. radostinalassa - Спират парите само на тези, които не слушат...
28.01.2023 16:15
Нашите слушкат и ни продават , както си искат. Не се боят и от Божия гняв. Иначе ще излезнат порноклиповете им, като на тулупа. При него има още такива, дали е наистина педофил? Боклуци много.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13128451
Постинги: 11557
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години