Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2022 22:49 - България и нейната награда
Автор: blagovesteliseev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 6992 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 20.07.2022 22:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 https://slovosvetlina.com/?p=26545image

”Българийо, майко мила, прекрасна си като утринна зора, кът райски с ухаещи розови поля, балкани с върхове зелени, низини с извори студени.

О, Българийо, майко наша, кърмилница, теб всеотдайно любя аз, че с кърмата си българо-славянска откърмила си нас всички да те хвалим и славим и от врагове да те пазим.

Българийо, майко наша, възлюбена от героите смели, дъщери и синове твои, за теб живота си отдали да те видят свободна и независима от враговете твои поробителите, ти робиня си била клета, окована с вериги тежки в младостта си крема, в ярем впрегната си била, но героиня смела, чада си откърмила. В кървави пазви си ги крила, но ти кат зеница на очите им си била.

От Атон до Дунава бели са бродили под расата си черни, съдбата ти са крили, история славяно-българска носили, на измъчения ти род са я доверили.

Кирил и Методий – творци на буквите, Климент, Наум и Ангеларий, просветители наши. А Левски и комитетите цели – освободители наши. Че ти мъченица си била окървавена и с тежки рани ранена.

А днес, освободена, като птица волна разпери крила в полета си смели, че над цялата планета Земя се веят знамена. И чуй се българска реч, и името ти свято прославят през границите ти далеч.

О, Българийо, майко достойна за нашите хвали! Как да те не възпеем в един химн – свещени чрез всички подвизи древни и настоящи на синовете и дъщерите ти верни? За теб една са живяли и умряли, че днес повоя си простряла от Дунава игриви до морето Черно с вълни пенливи. От Пирина и Рила простори свободни с пътища стройни, кръстосвани от синовете и дъщерите ти верни и те те хвалят и славят достойна!

Българийо, майко мила, Земя свещена и свидна, просторна и красива, плодородна. Днес си в премяна нова, свободна. Чрез дела смели в подвизи мирни, подала си ръка на народи и племена. Повей ветре, повей на Добруджа житници нейни, на Рила дъскорезници, на Пирина мрамора бели, подвижи водите морски и речни, в добиви двойни сред полята плодородни, където пасат стадата вакли. Че във времената древни знамето ти злато, шито от Райна княгиня с емблема му смела ”Смърт или свобода”, развято сред люти врагове, днес украсено е с лъв и звезда, увенчано с венец от житни класове.

Вейте се, знамена, смело на Асамблеята детска Забийте, камбани и оповестете ”Глас на мира”, че той зове народи и племена към мир, правда и свобода свята за нашите деца!

(Че камъни гранитни са съдбите им вечни, донесени по пътища речни. А пясъци златни от бреговете морски в един завет свещени за во век са в кулата стройна строени.)

Българийо, славянко смела, в дела могъщи знамето си свято, национално развяла. Името ти, в правда прославило Царят на Земя, то се вее твоя почит и хвала, достойно развято с най-смелите сред планета Земя. Елате, подвизи от дела древни и нови днешни, слейте се в бъдещи. Вий, които навек сте я възпели като героиня достойна, войн смели в победи славни с венци увенчани, грейте вий като звездите светли на небесния свод, че вий сте я освободили от робския хомот и прославили в броня непоклатима да бъдат децата й щастливи в настоящия и бъдещ живот.

Оттенъци изумрудени красят ти върхове планински. Брилянти сияйни от маргарит покриват полята твои, венец от лъчезарни лъчи ореол ти глава краси. Ами те са свещени войни смели, неизменни, вси нейни.

Звънете, камбани на Асамблеята детска ”Знаме на мира”, развяти от дъщерята й вярна и под тях се наредили от четири краища земни децата смели в подвизи искрени на мир, с любов свята.

Повей, ветре, повей над пет континента земни знамената й неизменни! Зазвънете, камбани детски на мир и оповестете чрез звъна смели, че вий сте неизменно единни в Юбилея й хиляда и триста годишен.

Че България е войн смел, на страж поставен, бранещ мира и свободата над цялата Земя, в подвиг свещени сред народи и племена, верни на мира. Повей, ветре, повей спомени древни, нек сърце трепне в нови пориви за дела смели, че България, майка любима, кърмилница наша за во век я възпяха чадата й верни.

Българийо, майко мила, светиня твоя са незнайните войни от времена далечни, отлетяли, като птици прелетни. Но споменът за кръвта им, пролята в бран за свободата, остава огънят в сърцата да гори на поколенията.

Българийо, майко наша, кърмилнице свята, родино, за теб химни свещени са пяти, за теб кръвта си като вино руйно са проляли. Ти да си свободна, независима и вечна.

Българийо, славянко, майко наша, с гръд свещена с кърма си ни кърмила. Навсякъде днес свободно десница си подала. Строиш пътища равни и мостове, заводи, по полята родни пеят камбани свободни.

Българийо, майко мила, светийо наша, в теб е огънят запален на незнайния войн и той не ще угасне в сърцата ни верни, нито подвигът вечни на един герой, за тебе горящ.

Българийо, майко наша, как да ти благодаря, че и мен си родила и с кърмата си българо-славянска закърмила, сред бреговете морски в колибите рибарски, освен с вярата на прадедите ми смели, апостоли на свободата. Освен Богу за теб да благодаря и да Му отдам признателна хвала. Че той теб, чрез всички тях, тъй смело освободи от оковите робски и възвиси. И като звездица сияйна в небето внедри да сияеш в простора син завсегда! Амин!

7.08.1981 г.

Посвещение за хиляда и тристагодишнината на България.




Гласувай:
7



1. dobrodan - - Ла-ла-ла-лай, лалааааа - запяло кученцето
20.07.2022 23:11
на почерпилия се в кръчмата мъж пред жена ми, когато тя рекла: - Я излай, Шаро, да видм кой от двама ви е пил!

Пророчицата й пресъхнала устата чак да ги къдри:).
Между другото :) изобщо не е била наясно с географията, горката.
цитирай
2. kvg55 - blagovesteliseev,
20.07.2022 23:13
Прекрасно слово.
цитирай
3. elizabethborislavova - Прекрасно Слово
22.07.2022 18:39
Дава ми надежда.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: blagovesteliseev
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 231128
Постинги: 69
Коментари: 210
Гласове: 1799
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031