Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2021 17:57 - Бактрийската хипнотеза
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4634 Коментари: 17 Гласове:
23

Последна промяна: 08.01.2021 18:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Доста модерни "историци" имат разни хипнотези...
М. Тачков

Връзката Бактрия - българи: реални хипотези или научна фанастика      
  • Потребители
  • image
  •  Октомври 25, 2009
  • Към създаването на подобна тема ме подтикна непосредствено изказването на Елемаг в темата за "13 мит":

     

      Elemag : Ако позволите един въпрос - защо 77. (Ziezi ex quo Vulgares.) се намира на един ред с 186. Hi omnes Bactriani ?

    Както и многобройните (натрапчиви) твърдения за Бактрия и нейната древна столична област Балх като географска област, свързана по някакъв начин с древните българи.

    Известно е, че с подобни твърдения е ангажиран най-вече проф. Петър Добрев, но не само той.

     

    За областта Бактрия не е известно много. Предполага се, че от най-дълбока древност (векове преди н. е.) Бактрия е персийска сатрапия (провинция). След разгрома на персийската държава от Александър Македонски, Бактрия става част от новообразуваната империя на Селевкидите, но през 255 г. пр. н. е. гръцките й управници успяват да се отделят. Държавата (т. нар. гръко-бактрийско царство) съществува самостоятелно до към 125 г. пр. н. е., съдавайки интересен синтез между гръцката и местна културни традиции. Някои автори подчертават изключително силното елинско влияние - по-силно дори от това в районите разположени по Източното Срездиземноморие, поради значителното количество гръцки изселници.
    След 125 г. пр. н. е. следват няколко вълни от индоевропейски завоеватели от север - саки, последвани от юежчи (кушани). Тук бихме могли да търсим някакви връзки с древните българи, но......Тогава Бактрия просто престава да се нарича Бактрия. А по-голямата част от нейното население е изтребено... 

  • Съвсем отделен е въпросът за присъствие на прабългари (дори да предположим, ча такива идват в състава на новите завоеватели) на собствено "бактрийска територия" - т. е. това, което в миналото е било наричано Бактрия.

     

    Аз лично се съмнявам в това. Вероятно е, народи, сродни в културно и езиково отношение с древните българи да са населявали тази територия, но кракът на нашите предци, преселили се по-късно на Балканите, най-вероятно никога не е стъпвал там - (За нагледност - става дума за днешните Северен Афганистан, Южен Узбекистан и Западен Таджикистан).

     

    Това е моето мнение. Изследването на древна Бактрия може да даде някакви паралели, ако приемем че става дума, за родствени на прабългарите народи. Но не може да ни даде нищо за самите прабългари (на Авитохол и по-късно Аспарух), които никога не са обитавали този район.

     

    Поздрави 
  Elemag
  • image
  • Потребители
  • image Октомври 25, 2009

В общи линии съм съгласен с написаното.

 

Етногенезът на (пра)българите се осъществява през късната античност и ранното средновековие в териториите на Източна Европа намиращи са основно север от Кавказ. В този етногенез участват най-вече индоевропейски народи (предимно ираноезични), както и някои тюркоезични.

Повечето от тях са преселници от Азия и поради това търсенето на т.нар. "прародина" има своите основания.

 

Тук обаче, трябва да се уточни, че не става въпрос за прабългарите, а по-скоро за "пра-прабългарите"!

 

Това има за цел (чрез изследване на етническите и културни паралели) да разкрие една по-пълна картина на техния произход, култура и бит.

                    
Хърс Златния
  • image

Терминът "етногенезис" е много коварен и затова предлагам на него да посветим отделна тема. Етногенезисът на съвременните англичани не приключва с преселението на англите и саксите на острова през 5 - 6 век. Напротив - тогава той започва. Това обаче няма никакво отношение към неоспоримия факт, че ядрото на съвременните англичани е формирано от племена, живели на територията на днешна Северна Германия, Дания и Холандия.

 

По същия начин, когато говоря за прабългарите преди тяхното идване в Източна Европа (северно от Дунава), аз говоря за едно хипотетично ядро на прабългарите (което безспорно е съществувало). Това ядро по-късно става част от нашия съвременен български етнос, който днес е вече славянски (но това е друга тема).

 

Та въпросът беше, дали прабългарите или да кажем, хората, формирали тяхното етническо ядро, някога са стъпвали на територията на историческата Бактрия?

 

Моят отговор е НЕ! Това, обаче не означава, че такова ядро по това време не е съществувало. Напротив - данните от Именника, колкото и дискусионни да са, индикират за историческа памет, и следователно наличие на прабългарско етническо ядро поне от 2 век от н. е., а най-вероятно и преди това.

 

Прабългарите, по мое мнение, са населявали територии северно от това, което някога е било наричано Бактрия и по-късно, в контекста на общата миграционна вълна на индоевропейските народи се се озовали в Източна Европа - първоначално Поволжието, Южна Русия и Украйна.

 

Това не изключва абсорбирането на нови племена и народи по пътя на основното ядро и тяхното влияние върху етногенезиса, културата и езика на прабългарите. Напротив - това е нещо нормално и се е случвало с всички други народи.

/.../
 

RIZAR
  • image Ноември 13, 2009

Простака П. Добрев дори не е убеден, кога трябва да са напуснали мнимите бактрийци средноиазиатския чукундурски Афганистан и да си домъкнат дисагите на Балканите.

 

 

           Според П.Добрев и други, прабългарите се изселили от Памир към средата на II век. Но това е времето на разцвета на Кушанското царство. Какво би могло да накара един народ да зареже бащините си домове и да напусне една голяма и богата империя, която контролирала всички търговски пътища от Китай и Индия за Близкия изток и Европа? Точно тогава хуните биват разбити и прогонени на запад, но поне аз нямам сведения тези събития да са засегнали и Кушанското царство.

https://www.forumnauka.bg/topic/7991-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B8-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/page/3/


 




Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - mt46,
08.01.2021 18:35
Какви ли не хипотези за историята на българите има, неподплатени с доказателства.
цитирай
2. dobrodan - Че са ходили българи в днешен Афганистан, Пакистан и Индия
08.01.2021 19:19
съм чувал от афганци. Това обаче не е прародината. Много е деликатен въпросът, ама много. Хубав е материалът, извадката е доста представителна, форум наука и там си блъскат главите от години, милите :). Добре, ще има новини и за тях (тоест за някои от тях :), скоро.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Марине, ще взема отношение само по ...
08.01.2021 21:01
Марине, ще взема отношение само по първата точка Империята-наричаща се Согдийска ,не е гръко-бакктрийска, а Македонска! Царете и са македонци и хронологията им е известна
По- нататък не продължих
Компрометирано е съдържанието още в първа точка!
Не знам какъв интерес имаш да защитаваш фалшификат, че Александровата империя е гръцка? Къде са тези гърци? Вярно ,базира се на езика, който налага Александър, но това не потвърждава истината както с византийската империя ,че била гръцка Самото име е постфактум и не е гръцко Пак езикът е причина, наложен четири века след създаването й!
Приемам написаното, ако е хипотеза, но като теория, относно гръцкото е фалшификат!
Милиони хора от Балканите са отишли там в Согдия!
Няма ги в Афганистан днес-погомците им естествено На милиони хора оттам са дошли в Европа- при великото преселение! Къде са тези азиатци в нея? Посочи ги!
Ние не сме азиатци, потомците на Аспаруховите Българи и това е очевидно
Явно от Великото преселение са дошли тези, потомците на дошлите от Балканите
Ти оспорваш твърдения с днешна дата ,без също да си специалист, на екип от учени на д-р Делев, че сме Европейци и подкрепяш фалшиви твърдения за някаква гръцка империя?
Ами за бактрите също се твърди ,че са Българи, за партите- също! Балк, Балхара-кодирано името ни!?
Кажи къде, кои и какви са Българите?
Изкара списък на гайда, как се казвала по света? Но не обясни съвпадението на гайда в наименованието , както и на инструмента в България ,Испания и Франция За Тунис, френска колония е бил, ясно!Как, случайни ли са тези съвпадения, независими едно от друго?
Къде са гърците от гръцката империя в Средния изток? Няма ги във Великото преселение, няма ги и в Афганистан и Пакистан Но там има няколко хиляди Българи , с европейски черти , живеещи изолирано Има и няколко досущ Мадарски конника?
Какво е обяснението ти?
Следите на Българите са от Пакистан до Галисия през Кавказ, Русия ,Украйна.... Как си го обясняваш!?

Не се заяждам Марине и извинявай , ако го приемаш така ,но и не възприемам менторския тон в постинга, за единствената истина
Както и едностранчивото разглеждане на въпроса!
Хубава вечер!
цитирай
4. mt46 - https://www.forumnauka.bg/topic/7991-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%
08.01.2021 22:37
Ka40

Aspandiat :
"Хърсе, ние като сме били 160 години под византийска власт, имало е гарнизони, имало е гръцко население, отделно 600 години съседство, били ли сме подложени на процес на елинизация? За мен това, че са намерили 10, 20 или 100 надписа на погърчен бактрийски не значи, че гърците и културата им са имали каквото и да е сериозно влияние в Бактрия на ниво обикновен народ. Колкото Стоян овчаря през 1180 г. сл.Хр. е знаел гръцки и е бил повлиян от гръцката култура, толкова и Митран(ес) овчаря през 180 г. пр.Хр. е бил повлиян.

Иначе аз споделям напълно мнението ти за абсурдността на идеята за връзка между бактрийците (населението на Бактрия до 125 г. пр. н. е.) и прабългарите. Но по други причини, не по засегнатите тук."

В интерес на истината нашата култура е много сериозно повлияна от византийската. Например имената и там влиянието е не само по християнска линия. Българският език е пълен с гръцки думи. Картата на България е пълна с гръцки топоними. От друга страна византийското владичество е оказало изключително мощно влияние (при това благотворно) върху материалната култура на простолюдието.
цитирай
5. mt46 - http://www.pamettanabulgarite.com/page/madarskiyat-konnik-v-pamir
08.01.2021 23:15
Названието на конника, който е открит в Афганистан е сходно с това на нашия в Мадара, но е пресилено да се твърди, че конникът в Северен Афганистан е близнак на този, който се намира у нас. Това обясни в интервю за Дарик иранистът доц. Иво Панов, един от участниците в научната експедиция, която посети Афганистан през август и септември миналата година, както писа "Списание 8". „Всъщност афганистанският конник има две названия..." – казва доц. Панов.
цитирай
6. mt46 - Интересът ми е да разбера истината!... Историята не е митология, нали?...
08.01.2021 23:51
3. leonleonovpom2 - Марине, ще взема отношение само по ...
21:01
"Марине, ще взема отношение само по първата точка Империята-наричаща се Согдийска ,не е гръко-бакктрийска, а Македонска! Царете и са македонци и хронологията им е известна
По- нататък не продължих
Компрометирано е съдържанието още в първа точка!
Не знам какъв интерес имаш да защитаваш фалшификат, че Александровата империя е гръцка? Къде са тези гърци? Вярно ,базира се на езика, който налага Александър, но това не потвърждава истината както с византийската империя ,че била гръцка Самото име е постфактум и не е гръцко Пак езикът е причина, наложен четири века след създаването й!
Приемам написаното, ако е хипотеза, но като теория, относно гръцкото е фалшификат!
Милиони хора от Балканите са отишли там в Согдия!"
Тези милиони, не знам как ги сметна, са предимно македонци и гърци, както е ясно от постинга ми за Ал. Македонски!...
Твоите хипотези са фалшиви...
цитирай
7. leonleonovpom2 - Марине, много повече са латинските ...
08.01.2021 23:59
Марине, много повече са латинските думи в езика ни! Особено тези ,за обща употреба Или да ги наречем общи Изброй някоя гръцка ,в ежедневието ни латински без да се напрягам- око, виждам , уста, кост, сядам , съм, атне , муле, кобила, имане....
И разбери ,ще ти дам един пример за лъжата ,че гърци управляват Византия Завалиите ,те не са имали обща държава, Александър ги обединява, ще командват империя? За нищо не стават , освен за подлости и интриг! Близо двеста години сега ,доказват именно това! Къде им е величието? Винаги сме били всички във войните, включително англичани и французи, до в момента ,в който всички се съюзят срещу нас!Те никога не са управлявали световна империя! Те финансите си сега не могат да управляват, как ще управляват империя?
Не тиражирай моля те фантазии!

Примерът- Анхиало било основано от гърци? На тази База създадох правдоподобна хипотеза, откъде идва името му И тя опря- до Египет?
Илиадата, синът написа обоснована книга, е сбор от митове на народи преди гърците- асирийци ,хети и така нататък...

Та, в" основаното" от гърци Анхиало има артефакти- монети- изключително от Филип и Александър, и от Одриското Сапейско царство В музея, като почиствах монетите, попаднах само на една монета на основателя на Анхиало, Аполония, на фаустина, наистина изключителна, с Аполонийския фар И на още една ,преди това
И няколко Аполонии от елинския период? Нищожно, за едни основатели и господари на Анхиало, докато нещата се обърнат!
И нещо пикантно В открита стела и предоставена на музея, ясно пишеше че стратегът и управителят на Анхиало са траки И траки там живеят!? Четеш ли
Тракийските гробници , една от тях е била феноменална и много по- голяма от днешната , известна в цяла Европа, доказват Тракийския характер на града Траки е условно гръцко понятие, те не са се наричали така и са менели имената си

Книгата на Добрев не е безупречна, не съм съгласен с всичко, но простак да се нарича, е махленско!Какво пречи например ,дна част да се върнат при разпада на Согдийската империя и създаването на Кушанската, друга- при разпада на Кушанската?
Човекът си е учен, титулован е, че не приема и доказва в значителна степен непепостите относно произхода ни, това не го прави простак!

Лека нощ!

П.П. Може да са написани най- различни неща, но аз пък мога да анализирам, доколко те са достоверни! Имаш ли някакъв сертификат за достоверността на написаното?
За Анхиало имам крещящи доказателства ,че много от нещата са измислици Че няколко века след "основаването" си от гърци, е бил царски град Златният венец на Лесескепра го доказва Не , не е гъркиня, а жена на тракийски цар Венецът, златният го доказва-само царе са имали право на него!
цитирай
8. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D1%85%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BE
09.01.2021 10:35
Според една от версиите за възникването му, Анхиало е създаден в края на V век пр.н.е. като емпория на Аполония.

Другата версия е базирана върху текста на Плиний Стари, който ни осведомява за града Меса, съществувал на същото място преди идването на гръцки колонисти. И двете версии са дискусионни.

През 80-те години на миналия век, на 2 км южно от съвременния град са открити останки от антично селище. В него са намерени много керамични фрагменти, датирани от различни фази на желязната епоха и елинистическия период.

Сведения за ранната история на града черпим от Страбон, който ни информира и за войната между Аполония и Месамбрия през началото на II век пр.н.е., при която основен момент в конфликта е било владеенето на Анхиало.

През II – I век пр.н.е. обособилият се независим град Анхиало се развива като първостепенен икономически център. Според един надпис от II век пр.н.е., открит в Поморие, там е имало храм на египетските богове Озирис и Изида. Подобен е имало в Месамбрия, но няма сведения за такъв култ в Аполония. Строежът на такъв храм в Анхиало е необясним, ако приемем, че градът е бил основан и контролиран от Аполония.

Резултатите от археологическите разкопки край Поморие през 1960-те и 1980-те години, както и информацията от многобройни исторически текстове ни дават основание да приемем, че между 1 век пр. Хр. и 4 век град Анхиало е бил по-голям от Аполония и Месамбрия, взети заедно.

През 79 година една кохорта от римската армия, предвождана от М. Лукул, остава на зимен лагер край града, от което следва, че той е бил достатъчно богат по това време. В едно писмо римският поет Овидий, се възхищава на крепостните стени на града и на неговото пристанище. По това време Анхиало е бил столица на тракийския аристократ Аполон Ептайкент, който е управлявал от името на Одриските владетели обширни територии в Източната част на Балканския полуостров. Поради тази причина можем да бъдем сигурни, че през късния Елинизъм Анхиало е бил тракийски град. В околностите на Поморие са намерени и много богати погребения, датирани I – III век. От надгробни надписи и археологически находки знаем няколко имена на големи земевладелци, като Авлудзен и на богата жена – Лесескепра, най-вероятно жрица. В непосредствена близост до града са намерени съкровище от сребърни египетски тетрадрахми от Птолемей IX, други монети от последните години на I век пр.н.е., стъклени съдове и импортни предмети, както и голям брой монети, архитектурни детайли, предмети и ювелирни изделия от римската епоха.

През 270 г. Анхиало е разрушен от готите, а с реформите на император Диоклециан в края на 3 век е включен в провинция Хемимонт. Към края на 3 век, на три километра от Анхиало е била построена тракийска куполна гробница. В околностите на града са документирани повече от 100 тракийски могили. Находките от тях се отнасят към 1 – 3 век и свидетелстват за запазването на компактна група от старата тракийска аристокрация. Друго доказателство за тракийския характер на града ни дава Прокопий Кесарийски, който през 4 век пише в трактата си „За строежите“ за Анхиало като населяван от траки, с тракийски навици и обичаи.[1] При голямото нашествие на авари и славяни през 584 година начело с кан Баян Анхиало е завладян и оплячкосан, а крепостните му стени са разрушени. През 590 година градът е възстановен от император Маврикий.
цитирай
9. mt46 - https://www.forumnauka.bg/topic/7838-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4-%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA-%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0
09.01.2021 12:05
"Характерно за лаици като Добрев, е че фанатично вярват на предпоставена теза, която най-добре се връзва с твърде изкривената им представа за патриотизъм. Споровете с тях са безсмислени. Освен това имат твърде ограничени познания и не могат аргументирано да опонират..."
цитирай
10. zaw12929 - ГРОБЪТ НА ДЯДО МИ Е В МАКЕДОНИЯ- ЗА ...
09.01.2021 15:53
ГРОБЪТ НА ДЯДО МИ Е В МАКЕДОНИЯ- ЗА МАКЕДОНИЯ ЗАГИНАЛ БЕЗ ДА Е МАКЕДОНЕЦ И ТЕ СА БЪЛГАРИ
ОТ НАЙ ИНАТИТЕ Ш О П И
цитирай
11. balar - Господин mt46
09.01.2021 17:23
Свети Константин-Кирил Философ е изрекъл една подходяща за случая крилата фраза, на излизане от Ватикана.
Тоест не си тровете нервите да спорите с ..., стари дървета не се изправят. Няма смисъл.

Бъдете здрав.
цитирай
12. mt46 - Много баби – хилаво бебе...
09.01.2021 20:11
kvg55 написа:
Какви ли не хипотези за историята на българите има, неподплатени с доказателства.

цитирай
13. mt46 - Ходили навсякъде като... аслани... :)
09.01.2021 20:13
dobrodan написа:
съм чувал от афганци. Това обаче не е прародината. Много е деликатен въпросът, ама много. Хубав е материалът, извадката е доста представителна, форум наука и там си блъскат главите от години, милите :). Добре, ще има новини и за тях (тоест за някои от тях :), скоро.

цитирай
14. mt46 - Това какво общо има с темата?...
09.01.2021 20:18
zaw12929 написа:
ГРОБЪТ НА ДЯДО МИ Е В МАКЕДОНИЯ- ЗА МАКЕДОНИЯ ЗАГИНАЛ БЕЗ ДА Е МАКЕДОНЕЦ И ТЕ СА БЪЛГАРИ
ОТ НАЙ ИНАТИТЕ Ш О П И

цитирай
15. mt46 - Благодаря! Поздрави!
09.01.2021 20:24
balar написа:
Свети Константин-Кирил Философ е изрекъл една подходяща за случая крилата фраза, на излизане от Ватикана.
Тоест не си тровете нервите да спорите с ..., стари дървета не се изправят. Няма смисъл.

Бъдете здрав.

Лошото е, че са твърдоглави, скарани с логиката и със сериозната история! Не искат и да се научат!...
цитирай
16. leonleonovpom2 - Здравей Марине!
10.01.2021 00:26
Гордиан, в началото на трети век е бил в Анхиало не с една кохорта , а с поне 50 хилядна армия Отплавали са с кораби към Персия-вероятно към Трапезунд, днешен Трабзон Събитието е отразено на монета, която съм описал в печата Оспорих твърдението, аргументирано, че това е станало от Одесос, Варна Там също има монети с Гордиан, но такава, той на носа на кораб, вперил поглед в далечината, няма!
Нормално, Анхиало е било най-голямото пристанище тогава на западния черноморски бряг, а за периода ,който описвам- главно пристанище на васалното на Рим Сапейско ,одриско царство
Имам много приноси към историята на Анхиало в Римския период,Балар ако прави някакви намеци, за мен не важат Логиката ме води
А за приносите, те не са да се кича с тях, а са от любов към града!
Търсели са ме, дори във Франция, за разрешение ,да ползват мои публикации и са ме цитирали!

Лека нощ!
цитирай
17. mt46 - Добре, но нишката ти към Бактрия е къса и се къса...
10.01.2021 22:32
leonleonovpom2 написа:
Гордиан, в началото на трети век е бил в Анхиало не с една кохорта , а с поне 50 хилядна армия Отплавали са с кораби към Персия-вероятно към Трапезунд, днешен Трабзон Събитието е отразено на монета, която съм описал в печата Оспорих твърдението, аргументирано, че това е станало от Одесос, Варна Там също има монети с Гордиан, но такава, той на носа на кораб, вперил поглед в далечината, няма!
Нормално, Анхиало е било най-голямото пристанище тогава на западния черноморски бряг, а за периода ,който описвам- главно пристанище на васалното на Рим Сапейско ,одриско царство
Имам много приноси към историята на Анхиало в Римския период,Балар ако прави някакви намеци, за мен не важат Логиката ме води
А за приносите, те не са да се кича с тях, а са от любов към града!
Търсели са ме, дори във Франция, за разрешение ,да ползват мои публикации и са ме цитирали!

Лека нощ!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19162316
Постинги: 3687
Коментари: 45094
Гласове: 148919
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031