Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2023 15:42 - МУЗЕЯТ НА РЕЙГЪН В СИМИ ВАЛЕЙ – СЪВЪРШЕНСТВО !!!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1540 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 12.03.2023 15:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                         МУЗЕЯТ НА РЕЙГЪН В СИМИ ВАЛЕЙ – СЪВЪРШЕНСТВО

    Доста музеи посетих в различни държави, но като вълнение при посещението ми този музей остава на първо място в съзнанието ми. Като се започне с мястото, което е избрано за музея – един хълм до имението на фамилията Рейгън, заобиколен с природни красоти и земи, обработвани и подържани за да изглеждат както преди стотици години, с разположението на сградите на територията на музея, с хармоничното включване в този комплекс на сградите за персонала, красивите градиники и дървесни видове,   подръжката на всичко това и хармоничната подредба на експонатите в сградата - всичко е съвършенство. На финала идва гробът на Рейгън, и той архитектурен шедьовър. Най-голямата сграда е архитектурен шедьовър – то са изгледи от нея, тераси, стълби – изпълнението на всичко  това е фантастично! Огромен дял в нея заема залата с президентския самолет, с хеликоптера, с джиповете и мотоциклетите, участвали в кортежи на президента.

   Целият този комплекс е направен да свидетелства за един важен период от историята на САЩ, когато Рейгън и папа Войтила стръскаха Империята на злото и много държави, между които и България изпаднаха от примката й. Всичко е направено така интелигентно, че за нищо от този комплекс или  подреждането не бих казал, че не е добро или че трябва да се подреди по друг начин. А изложеното в музея е нещо огромно. Да се разгледа всичко един  ден не достига, та даже и два. Не достига и емоционалният заряд при запознаване с изложеното в музея, той се изчерпва.

   Без схемата за разположението на залите, човек направо би се изгубил в този лабиринт, ако не следва избрано направление. А направленията са твърде много и всяко е много иинтересно и вълнуващо. Не можеш да преминеш набързо, трябва да се спреш, да разгредаш и тогава да преминеш нататък, защото всичко е във взаимна връзка. Брависимо на проектантите на сградите, на тези, които са подредили залите, на всички, които са допринесли това съвършенство да го има, да вълнува посетителите, да ги размисля за недалечното минало. За още два музея в Лос Анжелес ще пиша, но този се оказа силно място за мен, каквито са определени планини в България. Това е второто ми посещение там, но желанието ми да го посетя отново остава. Пред очите ми в момента се появи въоръжението от времето на Рейгън, и това го има. Чудновати самолети, трябва някой да ти каже, че това е самолет, и ракети.

    Още в началото на пътуването към музея става интересно. Лос Анжелес е разположен по крайбрежието на Тихия океан, като дължината му е колкото от София до Стара Загора. Природата е подобна на полупустиня с оазиси. В почти пустинните региони се издигат скали с различен цвят и големина,  като до интересните от тях има място за паркиране. От Бевърли Хилс до Сими Валей се пътува през такава местност. Преминава се през едно място с много висока радиация.  Твърди се, че тук е станала ядрена авария по времето, когато се правени първите  атомни бомби или тук е имало открит полигон за взривяването им.

    От двете страни на пътя се виждат оазиси, в които са разположени градове, по-точно квартали на Лос Анжелес. Площите със зеленина превъзхождат застроените. Тук отбелязвам, че ако го нямаше огромния язовир Хувърдам на р. Колорадо, който  осигурява питейната вода за Лос Анжелес, населени мееста тук нямаше да има. И още нещо – населени места има насред пустинята, когато се пътува по Америка, до които има магистрала и ж. п. линия. Навсякъде по територията на Амерка има населени места, дори на на-невероятните. Не както при нас, с цяла област Западна/ла/ България, на която текезесирането й еба майкята...

   Места за паркиране се намират трудно, желаещите да посетят музея са много, а той се достига само с автомобил. По пътя към него има портрети на всички американски президеннти, има и място за паркиране при тях. Направи ми впечатление, че от колите, преминаващи покрай портрета на президента Тръмп се подаваха ръце с непррилични знаци към него и се чуваха някакави думи, които схващам като споменавене на майки. Америка още не може да се отърси от избора на простащината – президетът Тръмп. Ние сме на по-задна позиция от тях - нашият президент, също избор на простащината в страната ни няма изгледи да престане да бъде троянски кон на Путин след поредните избори и да ни срами света. По телевизията изтъпанчват новите му активники, /б. м. по мое мнение продажни боклуци/, които по ключовите думи, които си служат ведната биват разпознавани – ще работат за задкулисисието, яхнато от президента.  

   Преди влизането в музея има нещо като двор, но много красиво подреден, с малки красиви административни сгради, с площи с цветя и местни видове дървета, че красотата му свайва.

   Съвсем накратко ще опиша само някои места от музея, които най-силно ме впечатлиха:

    Преди влизането в залите се ппожектира филм за Рейгън, направен по някакав съвременна технология – с обемни изобрражения, но с такава резолюция, че се виждаа дори космите на кучето му. Рейгън се представи, беше заедно със жена си, Нанси, облечен в работни за селото дрехи, до един кон. Голяма красавица е била Нанси. Филмът освен с представянето на Рейгън ме впечатли и с качеството на изображенията. Кучето на Рейгън мигаше, въртеше си опашката, когато  му стане топло дишаше учестено и се чуваше дишането му. На Нанси Рейгън се виждаха конците от тъканта  на роклята й. Всичко това е направено електронно, и тук е положен доста труд.

   Ще се спра само на няколко зали:

   В една от тях са разположени мебели и писалища, на които е работил Рейгън. Всичко е от дърво, но много красиво обработено. Искаше  ми се да седна на стола на Рейгън пред бюрото му, но това вече са го забранили – той ще се изтрие.  

   Интересна е галерията със снимките на Рейгън от неговите срещи с други държавници. В това число е и Горбачов, който Рейгън посреща в ранчото си и двамата яздят на кон. Рейгън изглежда сигурен и спокоен на коня, с който вероятно се познават, Горбачов е притеснен, с крака плътно по корема на коня. И като да казва: Искам да слезна!

   Много е силна залата с идиотите. Там са подредени всички държавници-идиоти, които са се изявявали не точно по неговото време като президент, а и преди него. Портретите на идиотите са закачеи на елементи от Берлинската стена, рожба на Хрушчо, понятие, станало символ на разделението. Там са Ортега, Кадафи, Андропов, Брежнев, Хрущов, Сталин, Хонекер, Берия още няколко пъти по толкова изрода.  Подбрани са сюжети, когато идиотите изглеждат най-идиотски/. Хрущо е заснет как с обувката си удря по трибуната на ООН.

  Пропуснах да кажа, че до залата с работното място на Рейгън има трибуна с микрофон, където който желае може да каже нещо. От тази трибуна е говорел Рейгън пред гостите си.  Внучката ни произнесее толкова дълга „реч”, че се наложи да й напомнят да приключва. Каза, че искала са учи в училище за президенти.

   Има зала с подаръците за Рейгън, една такава е само с елхи, които от цял свят изпращат около Коледа на музея. Огромни са залите, в които елхите се консервират, за да издържат по-дълго.

   Страхотно изискана е залата с портрети на Рейгън, като и изобразен в цял ръст. Снимките обхващат голяма част от живота му. Не помня с колко процента той печели изборите, но май бяха към 90.  Предоставена е възможност да се приближи някой до такъв портрет, на снимката после изглежда, че си бил до Рейгън. Деца пък го „хващат” за ръката на снимките, на които той греда към тях, като да са заедно. 

   Много вълнуваща е двуетажната зала със самолета на Рейгън. Това е един луксозен Боинг, издокаран така, че да шашва с красотата си. По обем този самолет е близък до обема на Бониг-ите от типа 747, но е изработев с разпределение, каквото е изискано от президентството. Минава се през самолета, като се вижда и пилотската кабина. Рейгън има кабинет със секретарка, но и по-голяма зала, а също и допълнителна зала с места, ако с него пътуват още хора. Има и кухня и място за хранене, стая за почивка. Оборудването е суперлукс, каквъто е и самолетът от вън. Много е вълнуващо де се премине през самолета, а този самолет дава и един уникален шанс – да преминеш под него.

   Самолетът има люк, където се побира президентския вертолет, проектиран от Сикорски. За да се побере в самолета хеликорпетът за минути се разглобява на четири части. Това е първият вертолет с реактивни двигатели. Като техническо чудо за онова време има отделно изложен  един такъв мотор.

   Доста иннтересен е и президентския хеликоптер, който също се разглежда. Има изложени и прекрасни блиндирани джипове, на които се е наблегнало допълнително след опита за атентаг срещу Рейгън. Куршумът, който го улучи е минал на 2 см. от сърцето му. И за този епизод от живота му има обособена една зала, където се прожектира инцидентът. Ако не бяха бутнали охранителите Рейгън в секундата след изстрела на земята и покрили го с телата си, той щеше да бъде убит с втория изстрел, видно от филма. Някакъв идиот, психопат, с цел в живота да убие президент.

  Този музей считам за принос към американската истроия и култура. Той е така направен, че е част от историята на Америка през неговото 8 годишно управление, по време на което той срути Империята на злото. Наблегна на натискане на педала на въоръжаването - космически оръжия, за които СССР нямаше нито икономическа възможност нито специалисти да строи такива оръжия, но опита и рухна икономически. Наблегта и на още нещо, цените на претрола, които станаха 14 долара за барел. И на още нещо, за които той е критикуван и оправдаван в Америка –отваряне на печатницаата за долари, след премахване на някои рестрикции към банките. Всеки президент след него обещава да въведе отново тези рестрикции, но като стане президент, забравя за това обещание. Обама също обеща, но при него нямаше необходимото му мнозинство в Сената. Но и да го имаше, едва ли щеше да го направи. „Печатницата” сега ще смаже Путин в Украина.

  Препоръчвам на тези, които имат път по някакъв повод към Лос Анжелес, да посетят Музея на Рейгън, но и още Музея на Гети и „Астрономическата обсерватория”. Ще пиша и за тях. Да се посетят тези места е много вълнуващо и размислящо.




Гласувай:
5



1. krumbelosvet - Рейгън беше ЛИЦЕТО
12.03.2023 18:10
Важно е лицето. Но е лице.
Войната, студената, я спечели НАУКАТА на САЩ, ЦРУ и Държавният Департамент. Улеснен от УПАДЪКА на СССР, започнал ВЕДНАГА след Сталин...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190807
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031