Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2023 22:42 - ХОРАТА НЯКОГА И НИЕ - ОСАКАТЕНИТЕ ДУХОВНО ДНЕС...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1511 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 01.03.2023 22:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

       След страхотния филм за усъвършенстването на клавесините във всички разновидности между ХІV и ХVІІІ век в Западна Европа, не можах да спя от вълнение. Такива умни момчета и една дама между тях, направили са шедьовър за музиката! Изказаха позиция защо стремежът да се направи някаква прекрасна картина на резонантната дъска на клавесина, видна  само от изпълнителя, се е считало за много важно. Идеята е била тя да вдъхновява изпълнителя. Показаха все по-широкото прилагане на клавесина в изкуството и задачите, които следващите композитори му възлагат. От инструмент за съпровод на песни, после и на други инструменти, клавесинътсе извисява като самостоятелен инструмент, за който вече се пише камерна музика. За дА се появи клавикордът , „пианото” на Бах.

    Авторите на филма изказаха мнение и за съвременното изпълнение на пиесите от миналите векове и защо те не трябва да се изпълняват както някога. Напълно съм съгласен с тях, имам предвид записи, изпълнени от Рахманинов. Обясниха и универсалността намузиката на Бах, писана за определен инструмент. На къкъвто и друг инстумент да се изълни тя, подходяща е и за него, а също и за оркестрова транскпирция.  И съвесем интелигентно загатнаха – може би това е най-великият композитор. Можеше да продължат още, но не направиха връзка с музиката на Моцарт. Подчертаявам и перфектното изпълнение на произведенията, които те изпълниха и качеството на звука на инструментите. Започнаха с Арията на Бах, тема на неговите Голдбергвариации и завърщиха пак с Бах, Жигата от неговата Пета френска сюита.

   След такава среща с изкуството сънят идва само с помощта на приспивателни. Така и сторих, а днес  мислите ми се открониха в друга, точно обратната посока.

   Какво са  сторили хората на изкуството за 4-5 века, от ХІІІ до ХVІІІ, за да разширят възможностите на тези инструменти, как са постигнали това и как покрай този възход на инструмента се е развивала и музиката не само за новите клавесини заради все по-големите им възможности, а като цяло.  Музиката на хората от тяхното време е отражение на духовността им, на преживяванията им, на чувствителността им, на емоциите им, на състоянието, бих казал на висотата на духа им. Тези  качества се променят с вековете, но стойностните хора запазват достиженията на предците си, развиват ги и на тяхната основа достигат до още по –високи нива. Давам пример с Бах, завършил епохата Барок сред като тя е отминала, Моцарт – най-съвършеният класик, звук от Вселената, Брамс, ползвал най-високите достижения на предците си.

   Ние, съвременните хора, достойни ли сме за това наследство. За война предците ни са чували и са водили много войни, но за световна война със сигурност не са чували, както и за оръжия за масово поразяване. Не са чували и за хибридна война, най-подлата, за конспиративни теории, за популисти и откровени политпроститути, не са и предполагали, че простащината ще започне да управлява света.  Едва ли биха и повярвали, че само един изрод, който заплашва с ядрен шантаж,  с жестокостите си може да сговни живота на хората по целия свят. Това стори изродът Путин. С идиотизъма си той вся съмнение в душите на хората за бъдещето на света -  хората да не могат да живеят по Божиите закони, а съществуването им да зависи от един изрод. Цял свет е срещу него и не може да го спре да извършва геноцид в Украина в опит да превземе териториите им и да експлоатира хората там и природните им богатсва. Защото превърна хората в страната си в изроди като него, абсолютните боклуци.  Човешкият живот, съдби, животът на децата – бъдещето, това не го притеснява в преследване на целите му – разширяване на Империята на злото.

    Горчилката  обаче е още по-голяма, защото този изрод има подкрепники и в други държави – Еригрея, България, Унгария, Сирия, Никарагуа, КНДР. И още по-страшно. В някои държави той има подкрепа и сред голяма част от хората /б. м. изродите като него/ в тях. В това число са трите държави,  Българрия, Гърция и Кипър. Във всички останали държави партиите се противопоставят по различни политики, но по отношение на Украина са единни: Путин е агресорът,  Украина е жертвата, затова ще й помаагаме. В страните, които хората подкрепят Путин става гояма разделение между тях, насажда се омраза, простащината се противопоставя на интлелигентните, бих казал, нормалните хора. Един пимер: НЕкой е написал в социиалните мрежи „Избиха 150000 украински кенефа!”и следват лайквания. Човек подържа връзка и с примати, животът го налага, но като видиш един познат примат, лайкнал такова нещо, изхъвръляш го завинаги от живота си.  Защото той не може да мисили, не различанава доброто от злото – откровен боклук, от когото нищо не става.  Войната в Украина се превърна в лакмус за тях - какъвто и да е той, след логореята им за войната лакмусът им става червен. 

    Войната от Украина  се пренесе и в Русия, защото хиляди момчета загинаха на фронта заради един изрод. Тя се пренесе и в България,  поразявайки душите на хората.

   Случващото се не е случайно. Войната започна след продължителна хилридна война в нета, комбинирана с опростачване на хората. При нас опростачването го извършиха такива като Трифонов, а го яхнаха олигарсите, начело на които с парламентарин преврат застана Радев., троянският кон на Путин в България, ЕС и НАТО.  Войната в Украина е продължение на тази линия и ако Путин не бъде спрян в Украина, той ще дойде и у нас.

   Доста тежът в битово отношение е бил живота на хората по времето, когато са били усъвъренствани клавесините и е творена музикатау не само за тях, но духовните стойности на тези хора са били много по-висши от нашите, щом допускаме изроди да ни пречат разумно и с доттоинство да вървим по земния си път.

   Понякога по разлчини пътища, обикновено от поети, биваме предупреждавани да се променим, но...злото побеждава. Съзнавам го. Моята утеха, не крепост е музиката.

   Прилагам един линк с музика по Евангелието на Матей от Бах. Той се е вдъхновявал от Светото писание, превеждайки го на езика на музиката за всички хора по света.






Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lastinline - ...
02.03.2023 09:24
"Осакатени духовно"...не е извинение. Винаги други да са виновни за собствената ни нищета.........не е справедливо изречено.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Абсолютно прав сте!
02.03.2023 13:04
lastinline написа:
"Осакатени духовно"...не е извинение. Винаги други да са виновни за собствената ни нищета.........не е справедливо изречено.


Има и останали неосакатени духовно, но сме много малко...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182636
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031