Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2023 16:45 - Атавизъм ли е символиката?
Автор: emelika Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4230 Коментари: 10 Гласове:
10

Последна промяна: 14.02.2023 10:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Да вземем само един познат цитат от Свещеното писание. То определено е древно. Но кой би дръзнал да го нарече овехтяло?  Точно в него има толкова символи, и то символи в развитие, преминаващи от Стария  в Новия завет с потвърждаващо старото и допълващо се ново значение.

 

И така: „Лука, 19

29 и когато се приближи до Витфагия и Витания, до хълма наречен Елеонски, прати двама от учениците си и рече им: 30 идете в селото, което е на среща ви, в което като влизате ще намерите едно осле, вързано, което никой човек не е възсядал, отвържете го и го докарайте.“

В предричащите текстове Христос язди осле, а в същинското влизане в Йерусалим – ослица.

Подобно цитиране на старозаветното пророчество има  при Марк, Матей и Йоан.

Ето един новозаветен символ, но свързан със старозаветно понятие за бяло магаренце.

Моят личен подход при четене, когато се натъкна на символика, а тя изобилства при всяко стойностно четиво е да погледна думата-символ  първо с познатите, а после със скритите  значения в търсене на най-пасващото, вградено в контекста. Често авторите подсъзнателно избират символите си. Затова и възприемането на прочетенето става така - понасяш се по авторовата вълна, ставаш пръска от нея и разбираш безпрепядствено споделеното. Дори не е важно дали можеш да изкажеш разбраното - усетил си го. Всъщност всяка дума е символ, навързана с друг символ. Иначе как щяхме да общуваме. Не натрапвам моя начин . Всеки може да си избере такъв, какъвто му приляга.
Да се върнем към текста. Защо точно магаренце? Не катър или кон, пасващи на достолепие, защо не и камила? Защо точно бяло, от бяла магарица? Защо не възсядано? Няма ли да е вироглаво и хвърли товара си?

После тръгвам от по-общото към по конкретното.

Магаренце – бяло , кафяво, пъстро – все магаре. Библията не е четиво за време един живот с територия една държава. В различни времена, различните народи възприемат магарето твърде различно. Знаели са го и тогава, дори повече.

Каква ни е първичната асоциация – просто, ревливо, инатливо, с достойно място в карикатурите, със здрава гърбина…

В  исмаилитските текстове едноокият Даджал  или Лъжепророкът ще се появи на огромно червено магаре, като противопоставяне, за да прегради пътя на прозрението сред ширещо се невежество и заблуда. Не е ли вече тук Едноокия?

В Египет смятат, че червеното магаре е едно от най-опасните същества, които душата среща. В Индия го яздят най-злокобните същества,  а французите имат израз: „Зъл като червено магаре.“

В „Празника на шутовете“ през Средновековието на магарето се отдавала почит, но пародийно, за временно преобръщане на ценностите. Магарето е инстинктивното в човека. Духът го обяздва, но понякога изпуща юздите. Вече юздите са се запилели на някъде до неуправляемост на инстинктивната бъркотия.

В романа „Златното магаре или метаморфозите“ Апулей описва превъплъщенията на Луций от магаре, заради плътска разюзданост в последващото очовечване и вътрешно възкръсване, за да достигне най-висшите посвещения.

Погледнете Окнос – продължава да плете  въже от тръстика, а до него жена му магарицата изяждаща оплетеното. Ах, как с лекота бихте  похулили тая магаричка. Намекът относно жената е по-вече от ясен. Но какво значи името  Окнос? Колебание и нерешителност – във всичко.  Само една монотонна до изтъпяване механична работа, без и помисъл да я усъвършенства. И аз да бях жена му щях да направя същото и да си вдигна чукалата.  Да се размърда и завърти поне с три пръчки тръстиката.

И докъде стигаме в това магарешко пътуване – До алхимиците. Накъде без тях. За тях магарето е триглав демон – едната глава живак, втората сол, третата – сяра. Но  звярът е магаре.

Това копитно е не навсякъде така хулено. В култа на Аполон в Делфи са пренасяни в жертви магарета. Счита се че тази традиция иде от север, защото само магарето е можело да открие приказния път към  Хиперборея.  

Магаре е носело и сандъчето ,служещо за бебешка люлка на Дионис. „Аз съм магарето, което носи мистериите!“ – възкликва  слугата на Дионис.

Отшелниците избират дивото магаре за свой символ, затова ,че копитото му не може да бъде разядено от никоя отрова. Челюстта му пък е толкова твърда, че с една единствена само Самсон избива хиляди врагове.

В Китай бяло магаре яздят безсмъртните.

И след такава магарешка разходка да се върнем в Йерусалим.

Всички названия на магарешкия род в Стария завет, с първично обяснение на значението на думата са „мир“ и „миролюбие“. Те образуват сложна структура, в която бялото магаренце на Месията има особена значимост. Заръката  за това магаренце била неясна дори за учениците на Христос.

Белите - магарицата и магаренцето са вървели заедно. Някъде пише, че Месията яздел ослицата, другаде ослето. Може и да ги е сменял, да не товари само едното.  При всички положения, трябвало е да вървят заедно. Магарицата е символ на смирението и мирът. Нужно било да се покаже на хората необходимостта от мир и смирение. Тази необходимост е в пъти по-нужна и днес.  Не отвеждаше ли Йосиф Мария и Иисус на гърба на магарица в Египет, за да се спасят от Ирод? Магарицата е добрата част от магарешкия род. Наречеш ли някого магаре, има право да се сърди. Но чуеш ли магаричка - усмихни се.

И накрая бялото – невинността и светлината!

Погледнете навън. Природата е невинно бяла, за да напълни душите ни със светлина.

 

 

 

 




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. emelika - kvg55,
05.02.2023 16:49
Чакам да ме захапеш.
За всеки случай държа магарешка челюст.
цитирай
2. zemela - Здравей!
05.02.2023 18:08
Уважавам символите, те имат въздействие на по-дълбоко ниво, отколкото осъзнаваме, понякога. А и умението да работим с тях си го бива - за нас и за другите. А, и да не пропусна да отбележа - непоправимо магаре съм :) :) :) Поздрави, слънчево момиче!
цитирай
3. emelika - Нее, zemela, не си магаре
05.02.2023 19:28
Магаричка си - бяла! Кое ли пък магаре би дръзнало точно теб да поправи?
цитирай
4. kvg55 - emelika,
05.02.2023 20:25
Къде изчезна тълкуванието на "стоножката"?
Магарица ме е хапала, магаре ме е ритало и от магарица съм падал, от които премеждия имам белези на лявата буза и на лявата вежда.
Освен това съм виждал как магарето чете вестник.
Конските и магарешките черепи, понеже са големи, се използват като плашила по нивите и лозята : "На няколко крачки пред него, върху едно ниско колче спокойно се белееше на слънцето черепът на една конска глава, равнодушно гледаше отец Игнатия с празните си големи очни дупки и нахално му се смееше с едрите си редки зъби".
Мисълта ми е, че символите не могат да заместят буквите и наратива.
И понеже съм израсъл с магарета, четивото ти е много интересно и полезно за мен.
Яхал съм рижа магарица, но бяло магаре, за съжаление, не съм.
А магарето е философът сред животните.
цитирай
5. emelika - Краси, Добра вечер!
05.02.2023 21:48
Тълкуванието, който си го искаше го прочете. Да не обиждаме народа с тълкувания. По престижно е да си неразбираем.
Това, което изгражда наратива не са ли символи? А наратива е повече повествователност и информативност. Той не се интересува от вплитане на емоции, защото е категоричен. По-голям символ от буквата са само навързаните букви. Вземи твоята буква К. Впиши я в кръг. Сложи вътре координатна система с център центъра на кръга. Абсцисата се явява диаметър. Това е изходното положение за създаване на буквите ни, споделено от създателите. От диаметъра нагоре е посоката на възход, надолу на упадък и падение. Мъжката енергия е в дясната страна, женската в лявата. Твоята буква е в баланс нагоре -надолу и изцяло в мъжката енергийна половина. Полът ти подсилва това действие. В теб има много експресивност, буйност и стремеж за утвърждаване. Изобщо събрал си по две мъжките качества. Не те познавам, казва го буквата ти. Романтичността ти е заден план и то нетраен, ако се прояви. Пали те нещо действено. Сладникавостта направо те вбесява.Та това ми каза на бърз прочит символът на твоята буква.С добавката на другите букви, картинката се прояснява. Всяка буква от нашата азбука отговаря за определен исторически период на страната от 100 години. Това напълно се доказва от от вече миналите столетия, което пък е показателно ,че с определена точност могат да се предвидят следващите за нашия народ. Е, та така - символите говорят.
Не съм лишена от магарешки докосвания. Расла съм като ученичка лете с една магаричка на село. Само на мен даваше да я впрягам в каруцата и да имам честта да и чистя оводите. По тая причина прибирах и сухата трева от полето. Веднъж натоварих каручката толкова много, че като се качих отгоре виждах само ушите и, да ме напътстват как да дърпам юздите. За беда точно пред малкия мост си наведе главата. Каруцата излезе от пътя, наклони се, но не се обърна, магаричката я изтегли, но аз цамбурнах в реката. Ако беше магаре със сигурност щеше да се заинати.
цитирай
6. kvg55 - До 5. emelika
05.02.2023 22:47
То това за символите било цяла област от знанието.
"Сладникавостта направо те вбесява" – точно наблюдение.
"стремеж за утвърждаване" – амбиция се появи у мен на стари години – просто обществените събития влязоха в синхрон с предназначението ми.
цитирай
7. emelika - Виждаш ли, Красимир, а ти ги отхвърляш.
06.02.2023 15:13
Чак за врачуване стават.
цитирай
8. panazea - Знаех , че Христос е бил Боговдъхновен и затова смирен , да магарицата е точно такъв смисъл .
06.02.2023 19:30
Останалите подробности не ги знаех и ми беше любопитно да ги науча от теб !
Символите са много интересна наука . Винаги има нещо ново , което да се научи !
Тони
цитирай
9. missana - Взе ми акъла, Емелика.
07.02.2023 00:01
Тези твои размишления за магарето във всичките му разновидности е по същество една дисертация. Да не говорим за това, че добре разгърната тя може да попадне за гордост на авторката си и в библиотеката на Ватикана. Не се шегувам - наистина мисля така и те поздравявам!
цитирай
10. emelika - Да, Тони
07.02.2023 00:02
Учим се взаимно.
цитирай
11. emelika - Мисана,
07.02.2023 00:04
Хем си шегаджия, хем се застраховаш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emelika
Категория: Лични дневници
Прочетен: 296641
Постинги: 150
Коментари: 1097
Гласове: 5608
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031