Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2023 08:33 - СВРЪХПРОИЗВОДСТВО, СВРЪХВНОС И СВРЪХПРЕДЛАГАНЕ....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 636 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 23.01.2023 08:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                                               С посвещение на много първия блогър Крумбелосвет:   


СВРЪХПРОИЗВОДСТВО, СВРЪХВНОС И СВРЪХПРЕДЛАГАНЕ – ТОВА Е СЪСТОЯНИЕТО НА ПАЗАРА В АМЕРИКА ПО ВРЕМЕ НА АГРЕСИЯТА НА ПУТИН В УКРАИНА

 

   Преди дни се завърнах от Америка, която намирам доста променена от миналата година. В нея с просто око в предишните години се забелязваха сериозни проблеми, макар думата проблеми да не отразява целия процес, може би трябва да кажа, процеси.  Давам пример с времето, докато президент на страната бе Тръмп. Той внесе разделение в обществото благодарение на простотията си , като наактивира простащиината срещу работещите, образовани и отговорни хора, които работят, плащат си данъците, откриват работни места и се възпроизвеждат подобно на нашия още по-прост от него пРезидент Радев, който пък наактивира т. н. от него „гладни” – пазарните боклуци - срещу „ситите”, явяващи се интелегентните хора, полезни за страната си.  Абсолютната несигурност в действиятаа на президента Тръмп, между които забрана за внос на някои стоки от Европа, опит за вбиване на клин в рамките на НАТО, за разделение мужду Европа и Америка и др. подобни простащини /!!!/ породиха страх у хората каква ли щуротия той може да причини и те да загубят спестяванията си. Това доведе до раздвижване на капитала в Америка и икономически възход.

   Една аналогия да наппавя между Тръмп и нашия президент, Радев.

   Тръмп имаше химнословници, които го величаеха дори когато вършеше простотии. Казваха, той е бизесмен, затова така прави. А като бизнесмен какво е правел, се знае.

   Радев има псалмословници, посочвам два, славИ василеВ и професоР ивО христоВ. Те твърдят, че президентът е прав, когато съгреши дори. Край на отклонението.

   Сега Америка е отново в много добро положение, защото на Европа е ясно, че ако Америка не помага на Украина, изродът Путин ще избие украинците или ако не успее ще ги направи опожарена земя, както на времето стори с Чечения. Така в резултат на войната на изрода Путин слещу Украина доверието на света към Америка расте, а с това и курсът на долара. Доверието на света към турския президент с обратен знак пък определя курса на лирата им.  Ние пътувахме до Америка с билети на стойност 600 долара благодарение на този курс. Да напомня, че това има отношение към търговията на Америка с другите страни, докато там един долар е винаги един долар.

   Не мога да твърдя поради тази причина или друга, но американските магазини са препълнени със стоки както никога до сега. Може би през 2008 г. бе така, но не чак толкова. Тогава си купих на символична цена един прекрасен панталон, но се оказах симпатичен ва една червеночерна много сладка продавачка и тя ми подари още 5, имала тази възможност.

   Сега по магазините за всякакви стоки е нещо страховито. Те са препълнени, претъпкани. Тази стока не може да стои и да чака дълго купувачи както у нас, където дадоха пример с едни търговци на шоколадови яйца със срок на годност изтекъл преди 5 години. Правят се промоции. Промоциите са обикновено купуваш 2 вещи, плащаш една, но има и такива, при които цената е свалена с 50% и върху това намаление има още 20%, което прави намаление - 60% от първоначалната цена.

   Най-претъпкани са магазините за дрехи и обувки, но и остналате не им отстъпвът. Телевизорите са доста по-евтини, отколкото у нас, но телефоните и лаптопите сега са от ново поколение и са скъпи както при нас. Те са друга система, Ейпъл, от нашата система Пи Си там вече не могат да се намерят.

   Магазините за хранителни стоки също са претъпкани. Загледах се в един щанд за месо. Освен красивата разфасовка, на този огромен щанд имаше месо от целия свят. Същото важеше и за щанда с рибите, където иаше всичко възможно от морето или океана, което се яде, от целия свят. Купихме си българско сирене но 11 долара за килограм, което се оказа лошо качество. Сиринето на помаците на пазара е далеч-далеч над това, което купихме. Имаше  малък щанд с млечни продукти само от Израел. Щандът със различните сладки бе с асортимент стотици видове от тях от целия свят.

   Магазините са огромни, в тях се чувствам като мравка. Аз не мога да издържам там дълго време, посещавам ги целево, напр. да си купя туристически обувки.

   Търсихме боя за стена от типа на нашите Латекс. Иаше много цветове, но и един каталог с цветове по номера, по който приготвяха желан от клиента цвят на боята.

   Така пълни магазините в Америка никога не съм виждал. Аз не обичам да ходя по магазините, посещавам ги рядко и затова правя сравнение. Не мога да понасям тези тълпи, помъкнали колички с товароносимост 100-200 кг с продукти, които натъпкват в багажниците на огромните си коли.

   Цените на бензина са върнати на нивото на тези, когато Байдън дойде на власт. Поскъпването на храните с 20-50% и невръщнето на цените е факт, промяна няма да има. И правилно, защото ако цената на житото, на хляба, на яйцата и др. продукти е ниска, те ще започнат да се внасят, от което ще пострада един огромен отрасъл на икономиката им. Цените на останалите стоки варират в зависимост от политиката на търговците и от търсенето на пазара. Сега са ниски, защото предлагането е много голямо, още веднаж казвам, такова нещо до сега не съм виждал.

   Цените се определят и от друго.  Непрекъснато се появяват нови модели стоки, напр. телефони, смарт часовници и всякаква електроника, доста по-сложна от предходните модели. Давам пример с автомобилите, всички процеси вече в които се следят от бордови компютър или дори се командват от него. Предишният модел автомобил без бордови компютър трябва да е бил по-евтин. Същото важи и за лаптопите и телефоните, които стават все по-сложни.

   Не мога да преценя тези препълнени с всякакав стока магазини показател ли са за успех или пък обратното на икономика на САЩ, но такъв болнук на стоки в Америка до сега не съм виждал.

   В Америка вдигнаха лихвения процент, което доведе до спад в продажбите на недвижими имоти и други промени. Американецът обаче живее на кредит и няма да се откаже от него. Това предопределя огромният вътрешен дълг на страната. Въвеждат и мерки за борба срещу инфлацията, мярка, която ще засегне търговията им с други страни. Няма да пиша в чия полза ще бъде това. Европейските автомобилопроизводители, и не само те, са обезпокоени от тази мярка. Като имам предвид огромния вътрешен пазар на Америка и огромнито производство, което предопределя тяхната независимост от външния пазар, да посоча и още нещо, доларът е международно платежно средство – мисля, че на всеки е ясно как ще завърши спорът между Китай и Америка.

  

   / Следва писание за музия на Рейгън, построен и подреден да отразява най-важните моменти за Америка по времето, докато той бе президент./

    И един друг поглед къв Амурика:
   Ето как тя бива представяна в социалните мрежи от тролово на Путин, Радев, Орбан, Лукашенко и др.

image

                   Пожелавам им това да стане, ама бързо. До 5 - 10 минути...

    Специално за блогъра Крумбелосвет - един музикален поздрав с американска музика, върху темата на която възникна шлагера " Я не маминой я не папиной"






Гласувай:
5



1. dobrodan - Ти нали за Владивосток
23.01.2023 10:26
пишеш в момента?
Много е готино там.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12305158
Постинги: 4574
Коментари: 10805
Гласове: 18382
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930