Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2023 10:28 - АМЕРИКАНСКИТЕ ГРАЖДАНИ – ВЕРОЯТНО ПЪРВИ В СВЕТА ПО ПОРТЕБЯВАНЕ НА ЕНЕРГИЯ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2186 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

АМЕРИКАНСКИТЕ ГРАЖДАНИ – ВЕРОЯТНО ПЪРВИ В СВЕТА ПО ПОРТЕБЯВАНЕ НА ЕНЕРГИЯ

 

   Когато хора от други страни, които трудно намират средства да заплащат разходите си за енергия гостуват в Америка, това веднага се забелязва. Пиша този постниг, защото всичко, което става в Америка после се разпространява в останалите страни, макар за някои от тях, между които поставям и нашата, това да е подходящо колкото за жаба, да бъде подкована както вола. Модата от Америка в облеклото, прическите, скъсаните на много места дънки с изключение на областта на родовото дъно, прическите на младите хора с обръсната странична част на главата и горе с голяма коса, носенето предимно на маратонки – това веднага се разпространява по света, у нас – още по-бързо. Това важи и за маниерите на американците като жестикулиране, клатене на главата и поклащане на раменете. Този просташки маниер се възприе първо в телевизията и после премина в суверена, както един хиперинтелигентник и млад политик наричаше хората.

    По случай смъртта на мой познат бях на помен. От Америка по този повод дойде една българка, установила се там. Тук тя бе комунистка – откровена простачка!!! – тъпа като гъз, сега от там след 20 години идва като завършена американска простачка.  За да покаже колко велика е станала тя, на помена изнесе трактат, колко умен е Тръмп, колко тъп е Байдън, който накара Украина да нападне Русия и колко умен  е Путин. Нормално, не може да бъде нЕкакво друго „развитието” на една комунистка, освен в направление, довело я до нов вид простащина.

   Американецът – основната част от суверена им – мисли в долари. Той не се съобразява с мястото си в света, с някаква ценностна система, получена от родителите му, а с това да си надвие над масрафа /разходите/, които в Америка не са малки.  Разходите за енергия в Америка обаче са малки. Причината е, че те си имат нефт, газ, въглища. Електроенергията там е на цената на нашата за бита, бензинът е около 4 долара за галон /4 л./, газът е към 35 долара за обем, за който ние заплащаме към 150-200 лв, като по едно време за кратко бе към 300 евра в Европа. Доходите обаче у нас и в Америка са различни... Американската простачка от помена ни открехна, защо е така, защото Бойко и ГЕРБ толкова много са крали, че дълго ще се възстановява от грабежа им. Евтината енергия в Америка е една от причините американците да не правят никакви иконоомии на ел.енергия за отопление или климатици, а също на газ. Плащат си, животът върви, но ресурсите на планетата не са безкрайни. Има хора обаче там, които се замислят върху това. Сега е модерно да се поставят фотоволтаици на покривите на къщите където може. Те са с мощност по 5 или 10 квт. и струват съответно 25 или 35000 долара. Мощността на по-мощната група задоволява напълно потреблението на семейството и зарежда елекрическия им автомобил. При по-малък разход енергията се подава на мрежата на електрическата компания и се заплаща от производителя, но на по-ниска цена.

   По отншение на енергията за бензин и други горива, напр. керосин за самолетите, там разходите на енергия са много големи. Американците пътуват с коли, в едно семейство има няколко коли. Колите им са големи, изразходват доста бензин,  за да достигнат до работното си място пътуват дълго. Да се отиде някъде на разходка, напр. до парк или планина, отново на помощ идва автомобилът. Нямаш ли кола в Америка, нищо не можеш да направиш, бих казал, умираш.

   Друг огромен разход на енергия идва от горивото за самолети. Америка лети! Както при нас между градовете има влакове и автобуси, така при тях има самолетни връзки. По небето на различни височини летят самолети във всеки момент, а в най-ниското и доста частни от типа Чесна.

   За да живеят хората навсякъде по света по-добре, те се нуждаят от повече енрегия за потребление и вода за бита си. Енергия е необходима и за довеждане на вода до домовете им, като в някои градове се ползва пречистена морска вода. Тези станции потребяват също много енерия, електическа и от газа. За да се изпомпи вода за огромните градове от сондажи, отново трябва енергия. Много енергия консумират и каналните пречиствателните станции. И не само те – канализацията  на големине градове представява много сложна система от по-малки и големи помпени станции. Аз съм писал за каналната система на Лос Анжелес, която е много сложна. Наши курвове и проститути / б. м. тролове/ се подиграха при една повреда в пречиствателна станция до плаж, а не писаха, че Москва няма канализация и ползват говновози, някои от които поради самозаплаване на метана експлодират по московските проспекти.

   Спооред мен най-големите разходи за енергия обаче са за пътуваншята на американците. Те всичките /!!!/ са на коли и пътуват – за работа, за развлечения, на разходки, на планина или по места за почвики. Неправилно е да казвам, места за почивки. По-правилно е да кажа места за ядене, защото на тези пикници се яде като за световно и само многото тоалетни по тях са причина пикниците да не се превърнат в акници.

   Подбона тенденция, да не си живее в градовете, а близо до тях и да се пътува до работните места я има и по Европа, а вече тя навлиза и у нас. Не говоря за хората, които живеят напр. в Лакатник и пътуват всеки ден до София на работа с влак, защото в Лактник няма работни места. Имам предвид по-заможните хора у нас, които строят къщи по вилните места около София или си купуват там апартаменти. Има такава тенденция, да се строят блоци – при това много грозни – близо до София, където апартаментите се продават и поради страх от открадване на спестяванията на хората от банките или да бъдат спасени от инфлацията. Строят се обаче и мутроградове, оградени с високи зидове, цитирам такива в Рударци, в Панчарено и къде ли не, които са населени и хората каквото и да предприемат, първата точка е автомобилът. Също, както и американците.

    Много енергия отива при производството на стоки и др. голяма част от които не правят смисъл. Има свръхпроизводство в Америка, свръхпредлагане, това е идн проблем, свързан с огромно потребление на енергия. И всяка година това производство трябва да расте, което означава още по-голямо потребление на енергия, което е игнориране на възможностите на природата за самообновяване. Затова и тези природни катаклизма по целия свят, които са подсилени и от унищожението на гориите в Южна Америка, Африка и на други части по света.

    Има и още едно перо, по което американците потребяват много енергия. Това е тенденцията да се строят небостъргачи, приспособени за жилища. Да се живее в небостъргач е наказание. Едва ли някой си представя какво сложно и колко скъпо нещо е небостъргачът. Бих казал той е по-сложен от подводница. Наблюдавал съм как се монтира небостъргач - сглобяват се със специално техника неговите елементи, изработени в специализирани заводи. Потребяваната енергия в тези жилища е доста повече отколкото в къщи, където живеят нормални хора. Казвам нопмалви, защато животът в небостъргач изкривява психиката, около нелостъргачите е най-голямата концентрация на клошари. Организацията на живота в квартал с нелостъргачи е също доста различна.

   И в дугите страни започват да се стпроят небостъргачи, включително и у нас. Най-неудачното място за небостъргач бе квартал „Лозенец” Тия, дето окрадоха парите на хората от банките около 1990 г. сега ги инвестират в такива постащини.  Ще ги дават под нааем и ще печелят. Няма с откраднатите пари да построят цех или завод, където нещо да се произвежда, да предлага ралотни места, а ще строят имоти да ги дават под наем. В най-простите страни на Европа, Гърция и Испания не вярвам простащината да е на такова ниво. Най-просташкият като архитектура небостъргач според мен е този спирката на метрото МИЦ.

   Този американски модел вече не върви. Имаше време, когато този той вървеше, но границата е вече премината. Планетата няма толкова много ресурси нито на енергия, нито на вода. Промяната на климата, резултат от човешката дейност води до обезводняване на огромни площи в Азия и Африка, които хората трябва да напуснат или да умрат. Пустините разширяват площите си, простащина съсипа Аралското езеро.

    Необходими са промени, но те тябва да започнат от мисленето, от образованието, от осъзнаване на хората за мястото им на земята. Промените трябва да важат за всички страни, а това поне за сега няма как да стане. Начело на повечето държави по света державниките им се неинтелигетнти, не виждат по-далеч от решаване на проблемите за деня,а за утре казват: Ще видим! Вместо в инвестиции за възстановяване на природата, за енергоикономии, идиотите като Путин инвестират в средства за масово унищожаване на хора и природа, а в друти страни, начело с простакисимус /б. м. няма да цитирам конкретна страна, защото съм неин гражданин/ който не може да различи бок от фашкъ, опазването на Майката-природа е последната му грижа...

 

   /Следва за свръхпроизводството, и то голям проблем.../

  





Гласувай:
7



1. planinitenabulgaria - Пиша коментар към собствения ми постинг за да поясня как се мисли в долари:
20.01.2023 19:08
Действителен случай:
Една дама изхвърля хляб в контейнера за боклук. На въпроса ми, как е възможно да сторва това, тя ме успокоява:
- Ама той струва един долар и 60 цента !?!?!?!?!?!?!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12311648
Постинги: 4577
Коментари: 10805
Гласове: 18386
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930