Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2023 22:31 - СТАТИЯ НА АЛЕКСАНДЪР МОТИЛ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1394 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
  Доста време имаме до полета, имам и интернет. Попаднах на статия, която дава доста отгвори - подчеертавам, компетентни - но липсва един отговор:
  Какво ще стане ако милиони декретники, израстнали в държава без ценности, научени само да лъжат и бандюгстват решат да побегнат на Запад при разпадът на Империята на злото, който ще последва скоро?
  Ще се получи нещо като препирня между длъжници и дали кредита им.
    Единият казва:
    - Ще имаш да даваш!
    А другият:
    - Ще имаш да вземаш.
   Въпросът обаче е редно да бъде поставен далеч, далеч в миналото:
    - Кой допусна в Европа да има Империя на злото и кой й даде възможност да има ядрени оръжия.

   Ето и статията на Александър Мотил:

 Foreign Policy: Крайно време е да се подготвим за колапса на Русия

 Откакто опитът на Русия да превземе Киев и да установи марионетно правителство се провали в първите дни на войната, поражението на Кремъл в Украйна изглеждаше все по-вероятно. Това, което прави впечатление след почти една година война, е почти пълното отсъствие на всякаква дискусия сред политици, политолози, анализатори и журналисти за последиците от поражението за Русия. Това е опасна липса на въображение, като се има предвид потенциалът от колапс и разпадане на Русия, пише в коментар за Foreign Policy Александър Й. Мотил.
Всъщност комбинацията от неуспешна война в чужбина и крехка, напрегната система у дома увеличава с всеки изминал ден вероятността от някакъв вид срив. Независимо дали това ще бъде добре или зле за Запада, това е резултат, за който политиците трябва да се подготвят.

Съществуват различни сценарии за това какво може да се случи в Русия, след като поражението в Украйна стане още по-ясно. Най-вероятно е руският президент Владимир Путин да напусне поста си, което ще бъде последвано от жестока борба за власт между крайнодесните националисти, които искат да продължат военните действия и да разрушат съществуващата политическа йерархия, авторитарните консерватори, които имат интерес от системата, и възраждащото се полудемократично движение, ангажирано с прекратяването на войната и реформирането на Русия. Не знаем кой ще победи, но можем уверено да прогнозираме, че борбата за власт ще отслаби режима и ще отклони вниманието на Русия от това, което е останало от военните ѝ усилия. На свой ред отслабеният режим, в съчетание с неработещата икономика, ще прикани недоволните руснаци да излязат на улицата, може би дори с оръжие, и ще насърчи някои от неруските политически единици, влизащи в състава на Руската федерация, да изберат по-широко самоуправление; водещи кандидати са Татарстан, Башкортостан, Чечня, Дагестан и Саха (Якутия). Ако Русия преживее тези сътресения, тя вероятно ще се превърне в слаба държава-клиент на Китай. Ако не го направи, картата на Евразия може да изглежда по съвсем различен начин.

Предвид огромната територия на Русия, дългата история на размирните региони и големия брой неруски етноси - всичко това в резултат на вековни имперски завоевания - един сценарий, който заслужава много повече внимание, е разпадането на централизирания контрол и разпадането на федерацията. Съществува богата история на разпадане на държави в резултат на войни, революции, сривове в системата, икономически кризи и други епохални събития. Империята на Наполеон се разпада след катастрофалния му поход към Москва и последвалото поражение в битката при Лайпциг. През 1918 г. Османската, Австро-Унгарската, Германската и Руската империя се сриват в резултат на военно поражение. Разбира се, хората, решенията и политиките изиграха своята роля, но в крайна сметка войната и съпътстващите я икономически и социални кризи тласнаха тези държави към политически хаос и често към насилие.

Ако днешна Русия тръгне по стъпките на тези страни към колапс, това няма да е свързано с волята на руския елит или със западната политика. В действие са по-големи структурни сили. Русия на Путин страда от множество взаимно подсилващи се напрежения, които доведоха до създаването на държава, която е много по-неустойчива, отколкото би могло да се предположи от неговото самохвалство. Сред тях са военното, моралното и икономическото поражение във войната в Украйна, както и нестабилността и неефективността на хиперцентрализираната политическа система на Путин; разпадането на култа към личността му на мачо, който се сблъсква с поражения, болести и видима възраст; грубото лошо управление на руската петролна икономика; неограничената корупция, която прониква във всички нива на обществото, и огромните етнически и регионални разцепления в последната нереконструирана империя в света. Въпреки че днес малцина искат разпадането на Русия, не е трудно да си представим сценарий, при който нарастващата политическа, икономическа и социална нестабилност в даден момент ще принуди съставните части на Русия да потърсят сигурност в независимостта.

Когато директорът на украинското разузнаване Кирил Буданов отпразнува рождения си ден по-рано тази седмица с торта, на която Русия е разрязана на няколко парчета, това, разбира се, беше епичен акт на тролинг. Но идеята, която стои зад изображението върху глазурата, изобщо не изглежда толкова далечна.

При днешните условия може да е необходим само един стимул, който да тласне системата към колапс. Провалената война с Украйна, която разкри слабостта на Путин и неговата държава, може да се окаже искрата, която да запали прогнилите греди на руските институции.

Разбира се, искрите са непредсказуеми и Русия може да преодолее настоящата криза и да оцелее в сегашния си вид, независимо дали под ръководството на Путин или на негов наследник. Но дори и да го направи, тя ще бъде силно отслабена като държава и всички структурни напрежения ще останат. Путин може би дори подозира това. В новогодишното си обръщение за 2023 г. той се позова на потенциалната заплаха от войната за независимостта на Русия - нещо, което не е казвал досега.

Но ако искрата все пак се появи, дали вероятният руски колапс ще бъде дестабилизиращ и насилствен, може би включващ гражданска война? Историкът Марлене Ларуел, директор на Института за европейски, руски и евразийски изследвания към университета "Джордж Вашингтон", смята , че "сривът ще предизвика няколко граждански войни", тъй като "новите държавици ще се борят помежду си за граници и икономически активи". Междувременно московският елит "ще реагира с насилие на всеки сепаратизъм".

Не се страхувайте от срив на Русия

Защо Западът е толкова колеблив по отношение на ясната украинска победа?

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър твърди, че "разпадането на Русия или унищожаването на способността ѝ за стратегическа политика може да превърне територията ѝ, обхващаща 11 часови зони, в оспорван вакуум". Руските групировки биха могли да се обърнат една срещу друга и да използват насилие, докато външните сили биха могли да използват сила, за да разширят претенциите си. "Всички тези опасности биха се утежнили от наличието на хиляди ядрени оръжия", пише Кисинджър. Той съветва, че най-добрият начин на действие би бил да се избегне превръщането на Русия в "импотентна от войната", като вместо това бъде включена в "мирен процес", чиито подробности и приложимост остават неясни.

Пророчествата на Ларуел и Кисинджър са най-лошият сценарий, който трябва да се приема с голяма доза скептицизъм. Историята ни показва, че макар крахът на империите често да е хаотичен за страните, които се сриват, резултатът не винаги е лош за техните съседи или за останалия свят. Крахът на Наполеон поставя началото на ера на относителен мир в Европа. При разпадането на Австро-Унгария първоначално се водят боеве, включително между поляци и украинци, но след няколко години условията се стабилизират. Дори разпадането на Съветския съюз беше забележително мирно - най-вероятно защото новите независими бивши съветски републики и новите суверенни европейски сателитни държави имаха признати граници, функциониращи администрации и собствени елити, готови да изградят държави.

От негативната страна на книгата, разпадането на Османската империя води до ужасяващи боеве между турци и гърци; разпадането на Руската империя поражда конфликти от Балтийско море до Тихия океан; а разпадането на Германската империя през 1918 г. вероятно води директно до Втората световна война.

Кой от тези варианти може да се приложи, ако Русия се разпадне? Никой - включително Ларуел и Кисинджър, не знае, а историята на империите показва, че са възможни както относително мирни преходи, така и жестоки конфликти.

Песимистите ще посочат вероятността една нова Русия да води войни с всички отделили се държави. Оптимистите ще контрират, че руските сили ще бъдат деградирали след поражението си в Украйна и няма да са в състояние да воюват на няколко фронта. Песимистите биха могли да твърдят, че новите неруски държавици в Северен Кавказ или другаде в крайна сметка ще започнат да воюват помежду си, докато оптимистите биха казали, че неруските държави притежават административни граници, съществуващи регионални правителства и големи икономически ресурси (сега източвани от Москва), които биха им позволили да избегнат конфликти със съседите си. Оптимистите биха могли да кажат, че нещата не могат да станат по-зле в сравнение с геноцидната война, която Русия вози. Песимистите биха възразили, че те наистина могат да станат много по-зле, и биха посочили ядрения арсенал на Русия. Единствената точка на съгласие между песимистите и оптимистите е, че една нова Русия би била вероятен кандидат за гражданска война, не на последно място поради наличието на големи и добре въоръжени частни армии.

Изводът е, че независимо дали сте оптимист или песимист - можем само да наблюдаваме развоя на драмата на вероятния руски колапс. Нито западните политики, нито самият Путин могат да направят много, за да го спрат. Това е така, защото Русия вече е обхваната от дълбоко вкоренени институционални кризи, които са много изострени от човека, който направи Русия уязвима и нестабилна и породи вероятната искра, която ще доведе до нейния крах: Путин.

Това не означава, че Западът трябва да гледа безучастно деградацията на Русия. Наложително е да се подготвим за евентуална дезинтеграция. Малко вероятните най-лоши сценарии на Ларуел и Кисинджър трябва да послужат на политиците, които се надяват на най-доброто, очакват най-лошото, запазват хладнокръвие и се подготвят за непредвидени ситуации. Те трябва да избягват да повтарят грешките от миналото, като например опитите да помогнат на очевидно умиращия Съветски съюз да оцелее и да дадат приоритет на нуждите на Русия пред тези на нейните съседи. Страните по границата на Русия - от балтийските държави до Централна Азия, ако успеят да запазят стабилността си и да образуват санитарен кордон, ще имат ключово значение за овладяването на каквато и да е нестабилност в Русия. Те ще бъдат и от ключово значение за подпомагане на новите независими държави - наследници на Руската федерация да се стабилизират и да се държат умерено. Погледнато в тази светлина, продължаващата силна подкрепа на Запада за Украйна - и евентуално за свободен Беларус и ключови държави като Казахстан, е най-добрата гаранция, че вторичните трусове ще бъдат сведени до минимум, ако империята на Путин приключи.

Преводът е на БГНЕС





Гласувай:
5



1. gardener - Здравейте, мисля, че се преекспонират проблемите за разпада на Русия
11.01.2023 08:54
Всъщност на нас и на Света не е нужна бензиностанция с ракети и в тази посока би трябвало да се разпадне, каквото се разпада. Останалото е "силата" на елита им да задържи позициите си с или без Путин и неговата група. До колко ОПГ-тата в Русия са силни в регионите и в отделните власти е ясно - много са силни. На фона на РБ, където сме като пионерска организация в сравнение с руските ОПГ-та, би следвало, че ще има обединение около три центъра - Навални и разни демократи, подкрепени от Света, Зюганов с комунягите и всякаква пенсионирана съветска сволоч, която днес си пее за Путин, но тези отбросаци не са готови да мрът, а само да съскат и да лапат и разни полувоенни и военни структури, чопове, служби и службаши, дребни и не толкова дребни "олигарси", боляри и братва, която е най-силна, най-въоръжена и най-подготвена да завземе властта в Русия, въпросът е до колко може да бъде организирана в единен кулак с общо ръководство и общ водач за не влезе първо във вътрешна война между клановете, а после и в гражданска. В тази посока би трябвало да работи Света, да се избегне втори путиноид, който следващите 20-30 години ще управлява в полза на евазийските ценности, а от там и ще мъти мозъка на местните изроди - панелни плъхове и помачорски елит в РБ.
цитирай
2. planinitenabulgaria - На г/н Гарденер:
11.01.2023 23:32
Вие сте един от малкото хора, които публикуват в Блогл бг и имат РЕАЛЕН /!!!/поглед към случващото се по света, поради което сте наясно и с това, което би могло да се случи след падането на изрода Путин от власт и разрада на Империята на злото. За съжаление на един на Вас се падат поне 20, между които зависими, платени, опростачени волнонаемни и откровени боклуци. Няма да цитирам имена.
Благодаря за коментара!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12300281
Постинги: 4573
Коментари: 10802
Гласове: 18380
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930