Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2022 06:27 - ОТНОВО ЗА КОЛИТЕ ПО УЛИЦИТЕ НА ЛОС АНЖЕЛЕС
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5126 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 30.12.2022 06:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                  ОТНОВО ЗА КОЛИТЕ ПО УЛИЦИТЕ НА ЛОС АНЖЕЛЕС

    Преди няколко дни писах как изглеждаха улиците на Лос Анжелес, но те се променят много бързо и „картината”, която представих вече остаря. Ще се опитам да я допълня.

   Казах, че по това време на годината – пък и не само по това! -  има промоции на фирмите, които представят новите си модели, а също и на банките, които отпускат кредити на закупуващите нови автомобили. Думата „закупуващи” не е точна, защото американецът взема кредит от банката и купува автомобила, като той остава собственост на банката. След изтичане на гаранционния срок или преди това, ако моделът престане да се харесва на ползващия автомола, той го откарва в банката и го връща. Банковите агенти дават мнение за остатъчната стойност на колата, прави се баланс каква част е изплатена и колко има за изплащане и американецът при нови условия „купува” друг нов автомобил, какъвто модел пожелае. Месечната му вноска обаче става по-висока.

    Аз писах, че тази година най-продаваният модел автомобили, видно от тези, които са по улиците, е от фирмата Ауди. Прината обаче за това е успехът на фирмата да произведе голямо количество автомобили, докато другите не се справиха с проблема, който възникна по време на Ковида. Прекрасни автомобили! Има ги във всякакви варианти, като се започне от малък, с мотори или електически и се стигне до джипове, едри като слон. Според мен най-красивият модел е Ауди 7, но най-продаваният е модел А 8 Куатро. Гледах реклама с него. Един нов собственик го нагласяваше да отговаря на характера му и постави регулацията на усилието на мотора към двата моста 60% към предвия и 40% към задния.

  Моделите БМВ също са много и някак ми изгеждат по-сериозни, докато Ауди ми прилича повече на народен автомобил. И там страхотни модели. Много по-малко са обаче Беемветата по улиците. Явно и те имат проблеми с частите, непроизведени от Китай.

   Мерцедеси тази година нямаше много нови, но в последните дни се появиха разкошни, какви ли не модели. Един червен спортен Мерцедес е паркиран до нас, връх на красотата. Той е нисък, с две седалки, по красиво нещо би могъл да сътвори може би само пРезидентът ни радеВ, ако решетникоВ го бе турнал за правяч на луксозни автомобили, а не за пРезидент, си мися. Мерцедесът от този модел е страхотно скъп, но тук хората съдят по колата – колкото по-скъп е автомобилът, толкоз повече тъ уважавът. В България пък колкото повече някой мяза на изрод, толкоз повече го уважават. И в България и в Америка обаче жените ги оценяват по плътността на хоризонталнте им устни. Тези, на които устните мязат на гуми на Фадрома, всеки им се усуква, предлага им услуги, с надежда да им скочи...

   Появиха се коли Тесла, но се оказва, че там проблемът е недоставяне на части от Китай. Според мен Тесла е най-съвършената кола в света, 500 км. по улиците на града струват на собственика само 10 долара за ток. Има еден модел Тесла с два задвижващи моста, с два електромотора. При потеглянето колатата наподобява самолет, който се отлепва от пистата. По-съвършесо нещо не мога да си представя. За да консумира по-малко ток, предавките й ако са излишни могат да се редуцират. Тенденцията е да се усъвършенстват батериите и да стане възможен пробегът от едно зареждане да достигне този на автовобилите с резервоар гориво, че и повече.

   Сега едно отклонение:

   Има предупреждение до водачите на МПС в Лос Анжелес, че след 2035 г. в Лос Анжелес няма да бъдат регистрирани автомобири с двигател с вътрешно горене, а само електически. Хората от сега се готвят за тази промяна и слагат на покривите на къщите си фотоволтаици. Те са стандартни, с мощност 5 или 10 квт. На едно голямо жилище 10 квт. волтаици спестяват през лятото, когато е голямата консумация заради  климатиците около 400 долара на месец. С такава енергия от фотоволтаиците някои и сега зареждат автомобилите си. 10 квт. е много за едно до;акинство, енергията в повече се връща в мрежата. При определеляне стойността за потребената енергия се прави баланс колко квтч. iа останали за домакинството. Давам пример:

   Произведена за месеца анергия от фотоволтаиците – 1000 квтч.

   Консумирана за месеца енергия 1200 квтч.

   На компанията се заплаща 1200 – 1000 = 200 квтч

   Знам пиперливи подробности за трудностите на Илон Мъск при производството на автомобилите му, но ще пиша за тях друг рпът.

  Тук пристигна /явно/ и голяма пратка с автомобили Ровър. Страхотни са. Бентли  Ягуар има тук и там, но от ангийските коли върхът е Ролс Ройс.

  Смазващо красиви са новите модели на Хюндай и Киа. Всякакви разновидности има, някои са големи колкото американските Кадилак. Страхотни са корейците, но да знаят каква пакета им е приготвИл Ким, ще им се сръпне лайъното....

    Идват и нови одели Волво. Всичките фирми, които се конкурират се борят за американския пазар, но ми се струва, че в момента предлагането на нови автомоли не може да задоволи потребностите му. Въпреки че всеки нов модел се тества как ще се държи на пазара първо тук, как ще бъде посрещнат от американците с многото пари.

    Фирмите, които не огат да се развъртят на американския пазар в този момент са някои от японските и причината е липсата на части за тях, идващи от Китай. И Мъск якофсе опари с китайците, загубите му ща да са за милиарди. Показани са за  запознаване с тях има прекрасни хвмодели Лексус, но нито един от тях не пътува по улиците. Това е огромна затуба за японските производители на автомобили, китайците обаче ще си платят, и аз знам как – щом не може да се разчита натях, производствата ще заминат за други страни – Индшя, Мексико, Бразилия и др. А китайците да си правят ракети, върху които са се сезирали откакто Си Дзинпин си уреди да бъде остане председател на паритята им до_животно. Някои японски фирма са в по-добро положение от други, напр. продадените коли на фирмата Хонда са доста повече от колите на останалите японски фирми. Характерното за японските коли обаче е боята им, качеството на която е недостижимо от другите фирми. То са нюанси, то са преходи, различен цвят ако се огрява от слънцето или е в сянка. Съвършени, все едно ракети на Путин.

   За камионите писах, те всичките са американски, същото важи и за тировете. Най-красивите  автомобили обаче са противопожарните. Те блестят, лъщят, оцветени в червено и блестящ хром. Подобно на красивите жени, които от където и да ги погведнеш все са красиви. И още едно сравнение има жената с пожарната кола. За някои жени хората казват: Оставии я тая, голям пожар е!

   Гледах една спряла такав кола с мегависока стълба на принципа на прицеп, като на края на овтомобила има още един шофьор, който управява последните колела на поставката за стълбата при маневра. В Сан Фрациско пожарните коли са съвременни, но дизайна им е ретро.

    Купуването на толкова много автомобили в Америка говори за финансовите възможности на американците по следКовидно време и по време на треднивната специална операция на Путин за прочистване на Украина от кафявата чума. Това ще бъде една от следващите ми теми. Защото ситуацията В Америка се представа от честните тролове с прогресивни схващания по един начин, но няколко промила от тава представяне не отговаря на действителността.

    Прилагам една снимка, как се представя Америка пред руснаците от руските социални медии:

image  





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12292094
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930