Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2022 05:18 - ЧЕСТИТА НОВАТА 2023 ГОДИНА НА ПРИЯТЕЛИТЕ МИ ОТ БЛОГ. БГ - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 259 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 27.12.2022 05:27


 

ЧЕСТИТА НОВАТА 2023 ГОДИНА НА ПРИЯТЕЛИТЕ МИ ОТ БЛОГ. БГ - 1

    Благодаря на приятелите ми за пожеланията към мен по случай Рождество Христово. От мен сега - пожелание към Вас за една по-разумна 2023 г, която да отхвърли изродите, които държат света на нокти в две части. Чрез тях имам  желание да Ви запозная с три безсмъртни произведения, ако случайно някой някой от Вас не ги е упознал. Първото от тях е едно от най-великите произведения на Шостакович, неговата Алтова соната. Тя, подобно на двете Сонати на Брамс за виолончело и пиано, които са връх в този жанр, а Кройцеровата соната на Бетховен за цигулка и пиано е връх в нейния жанр, се явява най-великата в този жанр - соната за виола и пиано.

   Годината е 1975-а, месец юли. По това време в Москва е нашият голям музикант Михаил Ангелов, с когото те се познават. Мишо /така го наричам, защото бяхме добри приятели/ иска да се види с Шостакович, но Шостакович е в дачата си край Москва в много лошо здравосровно състояние. Виждат се обаче. Шостакович е на легло, не може да става, над завивката му има някакъв статив, който му служи да записва партитурата на Алтовата си соната. При срещата Шостакович се опитва да му подаде ръка, но ръката не го слуша, трепери, не може да се ръкува с Мишо и казва:

-       Това е наказанието ми! Тази ръка някога поздравяваше Сталин. Сега изсъхва....

От месеци Шостакович работи в леглото ски над тази Соната, но и на него, както на Моцарт, пишещ Реквиема, му е било ясно, че на живо това свое произведение той няма да чуе. 
   Алтовата соната се явява лебедовата песен на Шостакович. Той успява да я довърши дни преди смъртта си през м. август същата година. Така започва жизнения си път това безсмъртно произведение, което е включено в репетоара на всеки голям виолист.
   Произведението е в три части – Модерато, Алегрето и Адажио, не влиза съвсем в нормите за класическа соната. Тоналността му е до мажор и за трите му части. То е прекрасно. Преди да започне работа над него, Шостакович е привършил с композирането на симфонии. До 13-а и 14-а му симфонии, които той доближава до кантати, Шостакович търси и твори в този жанр. Последната му симфония е с номер 15. Тя е много майсторска, но по-скоро е един майтап н.в този жанр, защото има включени и теми от други автори, напр. от операта на Росини „Вилхелм Тел”. Шостакович прави същото и в „Немския” си струнен квартет оп. 110, който по-късно преработва в камерна симфония. В квартета обаче той включва свои теми от други произведения, напр. Първия му концерт за виолончело.

   Шостакович е привършил и с творбите си над жанра струннен квартет, оставяйки 15 прекрасни поризведения и в него, най-великите след тези на романтиците, специално Брамс.

  Аз съм слушал доста Шостакович, имам и доста статии и книги за него. С музиката му се занимавах близо три години, от 2003 до 2006, когато чествахме неговата 100 годишнина.

  Поздравявам приятелите си с музиката на неговата Алтова соната, лебедовата му песен. Това е един велик човек, цял живот тормозен от изродите, заплащван от НКВД и после от КГБ. Той винаги е бил готов с малко вещи да го отведат в Сибир или да го разстрелят. Не е съвсем ясно, но вероятно Андрей Жданов го е зачерквал от списъците за депортиране или разстрел. По времето на Хрущо той е назначаван от него на отговорни постове, като му се вменява пред хората, че е комунист. Това вменяване е останало да днес, в него няма никаква истина.

   След смъртта на Шостакович двата съветски вестника, Правда, в който не се публикува никаква истина и в Известия, в който не се побликуват никакви новини, излизат с едно и също съобщение от едно изречение,цитирам го точно:

-       Вчера скончалься Дмитрий Дмитриевич Шостакович.

   Насладетете си, мои приятели по блог на това произведение, а които ще се запознаят с него, прослушайте го няколко пъти. Открийте връзките в него с творби на Бетховен, но също и с негови, цитирам последната му Прелюдия фуга в ре минор. А също и музикалната тема по буквите на името му D-Es-C-H. Тя е често ползвана в творбите му за разлика от темата В-А-С-Н, която Бах ползва само ведннаж в живота си във фугата на три теми, която остава недовършена, зящото Бах получава инсулт.

   Честита Новата 2023 г. и приятно слушане или запознаване с тази безсмъртна творба!







Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12261178
Постинги: 4564
Коментари: 10792
Гласове: 18366
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930