Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2022 06:32 - СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ НА ПРИЯТЕЛИТЕ МИ ОТ БЛОГ. БГ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1711 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 25.12.2022 06:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


  
Скъпи приятели от Блог. Бг, които обичате музиката.С този постинг Ви пожелавам светли празници. Постигът ми е нестандартен, нещо повече, той не влиза в никакви норми.  Тези, обаче, които обичат музиката, ще ме разберат. Приятно слушане на тези безсмъртни произведения на любимия ми композитор Йоханес Брамс!

                                                                                   Лос Анжелес, 25.12. 2022 г.

    Наскоро писах за любимия си инструмент, клавира - инструментът, който композиторите ползват за своя изповед. Причината е, че клавирът представя тази възможност поради огромните възможности, които има по природа като полифоничен инструмент. За връзка с Бог на композиторите служи и органът, инструментът на Бах. Органът обаче не е светски инструмент като клавирът, въпреки, че за него има писани и доста светски пиеси. Цитирам концертите за орган и оркестър на Хендел.

   Композиторите, колкото и да са велики също подлежат на развитие, преминавайки през различните етапи от живота си – младост, сила, зрялост, последни години. В предишния си постинг на тази тема се спрях на Последните клавирни сонати на Бетховен, недостигнат връх в този камерен жар. Клавирните сонати на Бетховен, подобно на клавирните концерти с оркестър на Моцарт са синтез на техните творби. Последните 4 кавирни сонати /като се замисля, 5, прибавям към тях и Сонатата оп. 101/ на Бетховен са много велики. Те са отправени са единствено към вечността, всяко клледващо покоение ще се прекланя пред тези безсмъртни творби. Те са последните му велики клавирни произведения. Бетховен когато ги пише е в последния етап на своя живот, след тях оставя клавира на по-заден план. След завършването им той пише две кантатно-ораториални творби, Високата меса и Деветата симфония, чиято четвърта част е кантата. С тези две големи произведения се изчерпват силите му да твори такива огромни батални платна. Почивайки си може би от работата над тях, той пише малки произведения, багатели, към които се отнася снизходително. На въпросите какво твори по това време, Бетховен отговаря:

-       Багатели, дреболии...

  Тези багатели не принадлежат към великите произведения на Бетховен. Същото се отнася и за Вариациите му по тема от Диабели, писано по това време, които не могат да се мерят с другите му вариационни произведения, цитирам само едно от тях, тези в до-минор без опус. Вариациите Диабели биват изпълнявани от пианисти, които искат да представят цялото клавирно творчество на Бетховен. Баренбойм, който е добър изпълнител на Бетховен на стари години научи тези вариации и ги представи на свой рецитал.

     По подобен – подчертавам: подобен, не същия начин - твори и Брамс в края на живота си. Брамс е 100 процентовият германец като човек, като композитор, като евангелски християнин. Такива за Русия са Чайковски и Рахманинов. Това личи още от най-раните му поизведения - Третата клавирна соната, след това от Немския му реквием. Неговото творчество е много велико още от първия му опус, една клавирна соната, звучаща като симфония и става все по-съвършено, цитирам Пасакалията от Четвъртата му симфония. Но и неговите сили свършват, той дори решава да се откаже от работата си като композитор след като издава Струнния си квинтет в до мажор оп. 111, бих казал едно младежко произведение, така звучи. Става така обаче, че той слуша един велик кларинетист и благодарене на тази среща се появяват няколко велики творби с кларинет – две сонати, едно трио и едни квинтет, всичките много велики. Работил цял живот, Брамс не може да престане и той започва своята изповед на клавира, неговите 4 клавирни опуса 116, 117, 118 и 119. Тези произведения не само са докоснали сърцето ми, но са останали там и аз ги нося в себе си. Сега се разбудиха отново, тук в Калифорния, след като се замислих за последните сонати на Бетховен, и те изповед, но предпоследна, защото след тях са писани безсмъртните му струнни квартети, наречени Последни. Тези квартети за мен са изповедта на Бетховен.

  След като написва творбите си с участие на кларинет към тях, Брамс се отдава на клавира. Той публикува 4 опуса, в които включва клавирни пиеси-премъдрости. Щастлив е този, който има необходимите познания по музика и обича творчеството на Брамс. Само такъв човек може да слуша и разбира тези безсмъртни произведеня.

   Първият от тези опуси е 116, наречен Фантазии. В него Брамс включва 7 произведения, от които 3 са Капричии и 4 Интермеци. Капричио бувално означава каприз, а интермецо е малко пиеса с голямо съдаржание, предназначена да се изпълнява между актове на големи произведения. В случая това тълкуване на Интермеците на Брамс не върви. Макар и малки,те са толкова велики, че са подходящи само за самостоятелно изпълнение на камерни концерти.

   Обикновено от всеки опус имам любимо произведение, но в този случай, не. Това са божествени пиеси, които Брамс нарича „Тъжните песни на моите дни”. Младостта е отминала, силите са изчерпани, идва Краят...Брамс усеща това и пиесите от тези четири опуса загатват за него така, както 27-я Концерт на Моцарт за пиано предвещава края му. Моцарт е знаел и кога ще умре.

 

     Вторият опус, 117, съдържа само три интермеци. Така и го е нарекъл Брамс, Три интермеци. Тези интермеци са световната скръб, особено третото, което като свърши си казвам: Надежда всяка Вие тука оставете. То е най разгърнато и има средна част.

 

    Третият опус, 118 е най-популярният. Той съдържа 4 интермеци, една балада и един романс. Пиесите са така подредени, че първото интермецо някак въвежда към следващите пиеси, като да се дърпа завеса. Последното интермецо звучи така трагично, както третото интермецо от оп. 117.

    Четвъртият опус е по-скромен като обем. Той има три интермеци и една рапсодия, явяваща се край на клавирното творчество на Брамс. Така сбита като съдържание и с такава мощ, друга рапсодия няма. Рапсодия е музикално произведение с героичен характер.

   Тези клавирни пиеси, подобно на последните на Бетховен, имат специфично звучене. Брамс ползва често секстакорди, тук освен тях има много полифония, пианото звучи като оркестър, на места като инструментална глупа, като орган. Музиката, повелена от Брамс на клавира е много трудна. Тя изисква от изпълнителя голямо майсторство.

    След тези безсмъртни Клавирни пиеси Брамс пише знаменития си Кларинетен квинтет в библейската тоналност си минор. Само квинтетът на Моцарт може да се сравнява с този. Междувременно обаче умира  Клара Шуман, Брамс е съсипан емоционално и пише последните си произведения, с които той отива към смъртта си. Това са няколко органни хорали и четирите Строги напева по текс от Библията. Напевите пише на дъсчица в леглото си, защото не може да става поради тежката болест – рак на черния дроб.

    Не много радостно стана поздръвлнето до приятелите ми от блога по случай светите плазници, но ще завърша с нещо, което загатнах:

   Щастлив е този, който може  да разберее последните клавирни опуси на Брамс. Тов е един прекрасен свят, излизайки от който,човек се чувства пречистен...


                                  image

















Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - Прекрасна музика! Любим комп...
25.12.2022 08:46
Прекрасна музика!
Любим композитор!
Светли празници!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Благодаря за интелигентния ковентар!
25.12.2022 18:25
wonder написа:
Прекрасна музика!
Любим композитор!
Светли празници!


Поздрав с една миниатюра, съвършенството на която е недостижимо. Към края на живота си композиторите творят малки пиеси, които насищат с много голямо съдържание, ще напиша още един подобер постинг.
Не само поетите в едно стихо могат да кажат много. Типичен ппимер за това е Брамс са неговите камерни творби, които пише след Четвътата си симфония, Хайдн пише прекрасни песни. Имаме нужда от светлина, която да ни води при извървяването на земния ни път и да ни показма правилното ни Божествено употребление докато имаме сили. Такава светлина за мен е любимият ми композтор, Йоханес Брамс.
цитирай
3. batogo - !!!:))) Благодаря Ви за чудесните поздравления по случай Рождество, Коста!
26.12.2022 08:35
Бъдете благословен и все така изпълнен с Духа на Истината, приятелю!
цитирай
4. rosiela - Коста,
26.12.2022 09:18
бъди жив и здрав, и все така точен.
Щастливи Коледни и Новогодишни празници!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188956
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031