Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2022 11:33 - Бивш офицер от КГБ: Давам на Путин време най-много до пролетта, после - „неочаквано се разболя и умря“
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2241 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Президента просто ще го пометат и ще го прокълнат: както украинският народ, така и живеещият на територията на Русия
image

Владимир Попов

 

Руското население, безусловно, ще се радва, ако някой намери смелост да каже “спираме войната, връщаме всички незаконно завзети територии“

Робската психика ражда зверствата на руската армия в Украйна, казва Владимир Попов* - човекът, който освети мрачната власт на КГБ

Интервю на Дмитрий Гордон, gordonua.com

- Според Вас необходима ли беше войната срещу Украйна? Сега всички казват, че Путин е сбъркал? Къде, според Вас?


- Преди всичко става дума за имперските путински амбиции. Знаете ли, за себе си го наричам „гадното внуче на другаря Сталин“. И той е имал такива амбиции за всемирно завладяване на територии и овладяване на света и „внучето му“ има същите бръмбари в главата. Но все пак, когато на Сталин са му предлагали да нанесе пръв удар…, той отговорил „Тогава всички ще се обединят против нас“. Путин обича да си въобразява, че е познавач на историята, но би трябвало да е научил тази история.
А е безумие, защото, както става ясно, Русия просто не е готова за такова нещо. Ясно е, че не е имало и точен план на агресията. Не са изчислили и това, че Украйна ще им даде толкова решителен и мъжествен отпор. Безусловно и Путин, и руското ръководство са смятали, че Украйна е слаба. И затова започна това безумие. Истинско безумие. А за жестокостта да не говорим. Безпрецедентна.

- Но защо ФСБ така се провали, претърпяха такова фиаско, тласнаха Путин там, където той самият искаше да отиде, но те не го спряха?

- Работата е в руските традиции. Когато някой е на върха: цар-батюшка, генсек, сегашният Путин – всички питат „какво ще заповядате“? Тоест, предварително се подготвя точно тази информация, която ще се хареса. Непременно да се хареса. Защото не е ясно, ако кажеш истината, как господарят ще реагира на тази истина. Може да те замени с този, който ще му каже това, което той иска да чуе. Мисля, че проблемът е преди всичко в това.

Информацията, която е предоставяна на ръководството е подбирана тенденциозно, за да го убеди, че в случай на непровокирана агресия Русия лесно ще постигне успех. И на това откликваха и руските пропагандисти. И, естествено, всички сбъркаха. Преди всичко информацията, с която е разполагало руското ръководство е била или фалшифицирана, или нарочно е поднасяна по такъв начин, че да се хареса, на първо място на Путин: „Ние лесно ще постигнем целите, които си поставяме. И всичко ще бъде именно така, както го искаме и планираме“.

- Състоянието на руската армия изненада даже опитните експерти. По света все още си мислеха, че това е мощна армия, че разполага с високи технологии, техника, желязна воля на войниците и офицерите… Вие представяхте ли си, че всичко до такава степен е разграбено и са изгубени всички традиции?

- Армията е поредният колос на глинени крака. И не само краката са глинени, ами и съвсем се е килнал вече. Пак благодарение на колосалната корупция, която цари в руската армия, в която висшият генералитет безсрамно краде собствената си армия. Впрочем, като се почне от министъра на отбраната Шойгу и надолу всички. Безсрамно крадат. Затова и армията е такава. Каквато страната, такава и армията.

Освен това има една общоизвестна истина: при настъпление, настъпващата страна трябва да има превес по всички показатели, започвайки с живата сила, минимум три пъти. Когато Русия нахлу в Украйна имаше приблизителен паритет. Но да завладееш една от най-големите европейски страни с 40 милионно население…И дори да си представим, че това е възможно, просто е невъзможно да удържиш тази територия под свой контрол…Трябва съвсем да си изгубил ума. Путин показа, че е безумец. При това безумец, който не се съобразява с човешките жертви нито на Украйна, нито на руските войници. Не се съобразява с това, че руската икономика се руши и това се отразява на съдбата на неговата страна – путинската. 

И в крайна сметка него просто ще го пометат. Ще го пометат и ще го прокълнат: както украинският народ, така и живеещият на територията на Русия.

- А какво, според Вас се случва сега в обкръжението на Путин? Разбират ли, че развръзката е близо? Разбират ли, че трябва да направят нещо с Путин?

– Безусловно, те всички ненавиждат вече Путин. Той им съсипа живота: те живееха сито, благополучно, пътуваха където си искат, децата им учеха в чужбина, парите и имотите им бяха в чужбина. А сега им отнемат това, конфискуват им вилите, яхтите. И, естествено, те се страхуват и от това какво ще стане след Путин?

Лично аз прогнозирам – дай Боже, да бъркам – че може да стане по-лошо. Защото, ако такъв, условно казано „ястреб“ като Патрушев дойде на власт…

От друга страна, руското население, безусловно, ще се радва, ако някой намери смелост да каже “спираме войната, връщаме всички незаконно завзети територии“. Вярно, ще възникне въпрос за контрибуциите, които ще трябва да плати Русия. Та ето, уж радост, че войната е спряна. А после какво?

Затова не е изключен хард вариант след като Путин го няма: тоест, не отслабване на напрежението…Войната те така или иначе ще я загубят, независимо кой е на върха. А как ще се развият нещата след това е много сложно. Защото няма и значима фигура сред тях, а освен тях няма никой друг.

- Съдбата на Путин. Какво мислите, че ще се случи с него? Ще остане начело или ще го помете вълната на недоволството, която се надига?

- Скоро казах на Юрий Фелштински, че давам време и на Путин, и на тази гнусна агресия, най-много до пролетта. А какво ще стане после…

- Защо?

- Защото е съвършено очевидно, че Русия губи войната и ще я изгуби. Тези „мобики“ (мобилизираните-бел. ред.) няма да решат проблема, те не са екипирани, не им стига въоръжението, намират се в ужасни условия. Изначално на тях им липсва мотивация. Вашата армия (украинската-бел. ред.) се сражава героично, а тези за какво да се бият? Не искат. Плюс това, зад гърбовете им са плачещите жени, майки и деца, които се стремят по всякакъв начин да ги върнат у дома.

И затова Русия просто не може да спечели. Мисля, че с всеки изминал месец тази тенденция ще се засилва и военното положение на Русия с всеки изминал ден ще става все по-лошо.

- И какво, при Путин ще дойде някой от приятелите му и ще му каже: „Вова, приключвай“?

- Неочаквано заболя – и умря. Помните ли, като във филма? Ще се окаже, че здравето му е слабо, че се е измъчил на този тежък пост, от тежкото международно положение: няма приятели плюс война. Та Вова се пренапрегна и умря за една нощ.

- Какви са другите възможни варианти?

- Мисля, че други няма. Той няма да си тръгне сам, защото разбира, че това ще е пълен крах и на политическия, и на физическия му живот. Дните му и сега са преброени, а ако се оттегли от властта той е обречен. Той и сега е обречен, но тогава процесът би се ускорил.

- А знаете ли, аз си мислех, че познавам руския народ и никога не съм предполагал, че той ще се окаже толкова робски. Те едва-едва започнаха да роптая, когато започнаха да мобилизират мъжете им, обаче им затвориха устата – и те млъкнаха. Получават пари за загиналите си мъже и синове, купуват си бяла „Лада“ и продължават да живеят все едно нищо не е станало. Що за робство е това?

- На ментално ниво. Крепостното право е отменено не чак толкова отдавна – през 1861 година, преди малко повече от 100 години. Поколенията са се сменили, но робският манталитет се е запазил.

Знаете ли защо, според мен, така зверства руската армия в Украйна? Именно заради робската си същност. Защото робът ненавижда и себе си, и своя живот, и всичко, което го обкръжава. Затова той разрушава и убива. Нещо повече, той изпитва удовлетворение, докато разрушава и убива. "На мен ми е гадно, нека и на другите да им е гадно“. Не може да се обясни по друг начин. Затова и казват за руския бунт – „безсмислен и безпощаден“. Той е безсмислен и безпощаден! Разрушавай всичко наоколо – и толкова.

- Как оценявате ролята на основателя на „Вагнер“ Евгений Пригожин в днешна Русия? 

– Той е своеобразен Распутин при кремълския трон. Своего рода Распутин, който прави каквото му е угодно. Създал си е собствена армия. 

Нещо повече, при набирането на затворници за армията се нарушават всички съществуващи закони. При това тях не ги реабилитират, не им премахват съдимостта…Тях просто ги вземат от затвора – и на война! Ако не загине, може после и да го реабилитират. 

- Впрочем, гениален план: разтоварваш руските затвори, прочистваш си населението по този начин.

- Както наскоро съобщиха, в руските затвори и колонии затворниците са с 23 хиляди по-малко. Това не е малко, не малко, разбира се, са загинали. 

- Но до момента в Украйна са загинали 85 хиляди руснаци. Не говоря за осакатените, инвалидите без ръце, без крака. Колко още жертви трябва да даде руския народ, за да се замислят руснаците?

- Бавно мисли руският народ. Трудно е да се каже колко време ще му трябва. Макар че войната…Преди руснаците е чувстваха достатъчно отдалечена от себе си, но сега тя практически е във всяко семейство: дали мобилизиран, дали осакатен, дали убит. Та ако е за мислене – замислят се. Но този народ е толкова инертен само по себе си…Няма да излязат те на улиците на руските градове…

- Няма? 

- Няма. Няма предел търпението на този народ. Не мога да го измеря. Всеки друг народ щеше да се държи по друг начин. В Украйна, когато не бяха съгласни с властта, излязохте на улицата, на Майдана и свалихте тази власт.

В Русия това е невъзможно. Или поне засега аз не виждам такава възможност.

*Владимир Попов е офицер от КГБ на СССР от 1972 до 1991 г., работи в Пето управление, в отделите, които се занимават с контрол на пътуванията в чужбина, творческите съюзи и международното спортно сътрудничество. 

През 1995 г. емигрира в Канада. През 2009 г. издава заедно с историка Юрий Фелштински и известните шахматисти, емигрирали от СССР – Борис Гулко и Виктор Корчной, книгата „КГБ играе шах”, а през 2020 година отново в съавторство с Фелштински – „Заговорът на негодниците“




Гласувай:
5



1. gardener - Ода за "шахмата"
01.12.2022 11:53
Тъкмо мислех да пиша нещо по темата като забавление, явно няма и за това ще попиша тук, ако може. Схемите на човешкия мозък, винаги и през всички години, от както сме мислещи хора, са раждали сходни размисли и реакции на реалността. Шахмат, таро, тайни служби и всякакви забавления за деца и възрастни. Шахът е комбинаторика, но пък развива определени връзки в мозъка, отговарящи за ред функции на човешкото същество в условията при които живее. Най-важната е да се мисли за бъдещето и да се променя това бъдеще в съответствие с целения от играча резултат. Така хората, играещи шах - захитряват(в РБ, имаме условия за средно ниво играчи, защото по начало сме мелези, а както напоследък стана ясно, мелезите са с определени "математически" възможности - умеят добре да смятат, но в своя полза, което ни прави доста мръсно и неприятно общество от природни изроди, без коректива на Вярата или Бога и Морала) и стават пресметливи и целенасочени. Единият играе своята игра, а другият руши. Картите таро са произлезли от шахмата, а шахмата е инкарнация на още по стари игри, подобни на го (но не същите) в Египет. Като начало, обаче всичко, според учените произлиза от шаманските календари, необходими на всяко племе за да си води делата и първичното счетоводство, свързано с предвиждането на резултатите, които идват от определени действия - размножаване, запасяване с храна, вода и топлина за определен кръг от хора, които са избрали някого за водач. И т.н. и т.н.
цитирай
2. kossef - Приветствам...
01.12.2022 12:13
усилия /и с публикации/ за преодоляване на война. Българските руси филии се окъкаха, и те дефинирайки я като "военна операция" в защита на руско говорещи руски украинци... Настръхвам от репортажни видеа за последиците от тази "не война". А руската върхушка инициатор - неминуемо ще си плати дързостта и безумието... С уважение.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Пздравления за блога Ви - всичките Ви постинги са смислени.
01.12.2022 20:34
Изродът Путин допринесе и за нещо полезно - паднаха маските на идиоти, които си бяха изградили пред хората имидж на хора. Подкрепящите Путин са изроди като него - убиец и терорист. Зависими от него, те се разкриха. Един политпроститут, превърнал ведомството си в отдел на ФСБ иска да не подкрепяме Украина, за да свърши по-бързо войната. Други, агенти на Путин в Европарламента, гласуват по същество за тероризма му. Разделение има и в обществото ни, където примати задават въпроса:
- Ти за Русия ли си или за Украина?
Защото не различават дори бок от фашкъ, това е "интелектуалното им ниво. Най-зле обаче се представя интелигенцията, която по отношение на войната на Путин срещу Украина се държи все едно такова нещо няма. С няколко малки изключения.
Та и затова допринесе Путин с Тридневната си специална операция - мекеретата му в други държави свалиха маските си. Защото той няма избор, едва ли ще остане на този пост след НГ. Ще го нановичокат или ще го свалят както Хрущчов. А какво ще стане с тези, дето са на сцената в други държави благодарение на неговата ФСБ когато Петин падне от сцената, ще видим скоро. Според мен до края на годината.
Поздравления за блога Ви.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1060010
Постинги: 784
Коментари: 1354
Гласове: 1753
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031