Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2022 09:52 - ВЕРОЯТНО ОТ "САМИЗДАТ"
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1181 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

   Попаднах на статия, която помествам в блога си без коментар. Мисля, че с нея се хвърля светлина върху бъдещето на Путин и на последната в света империя, основана на принципите на миналите векове. Вероятно източникът е „Самиздат”, от където е била пренесена в социалните мрежи. Ето и текстът й:

В най-скоро време главата на фюрера ще бъде положена върху тухла, след което ще бъде показно размазана с боен чук. Стана ясно как по заповед на Пригожин извергите от Вагнер ще очистят говнокомандващия за несправяне със задълженията. Слава!

Русия съсипа елитните си войски, армията се изражда в нерегулярна. Военни експерти за състоянието на Въоръжените сили на Руската федерация осем месеца след началото на войната в Украйна

     Досегашните загуби в компонента "елитни войски" на Въоръжените сили на Руската федерация са значителни. Към елитните части в руската армия традиционно се отнасят силите със специално назначение на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния щаб, летателният състав на Въздушно-космическите сили, въздушно-десантните войски и морската пехота.Те пострадаха чувствително защото им бяха възлагани несвойствени задачи: в условията на кръвопролитни градски боеве морската пехота и силите със специално назначение бяха хвърлени на първа линия при щурма на Мариупол. Още в първите операции въздушно-десантните войски бяха използвани като обикновена пехота, а по-късно - за форсирането на Северски Донецк, вместо да бъдат стоварени в тила като тактически вертолетен десант. Украинската противовъздушна отбрана не само не беше разбита напълно в хода на първите операции, но непрекъснато разширява своето противодействие. Но по-важни от унищожената руска авиационна техника са загубите сред най-подготвения летателен състав. Срокът за възстановяване на нивото на бойна подготовка на елитните летци може да достигне 10 години. Подразделенията и частите на морската пехота и на силите със специално назначение могат да бъдат доведени до боеспособност, адекватна на състоянието преди войната, за 3 до 5 години, а парашутните войски - за 2-3 години. Ритъмът за постигане на боеспособността на елитните сили до нормално равнище е изгубен. Руската армия се изражда в нерегулярна  
Павел Лузин - руски експерт по въоръжените сили на Руската федерация, пред UKRLIFE

    Руските въоръжени сили са в процес на "продължаваща агония". Преди всичко в организационно отношение. В значителната си част бяха загубени 168-те батальонно-тактически групи с численост от около 168000 души от така наречените части "с постоянна готовност", които съставляваха ядрото на "силите за нахлуване" в Украйна. В досегашните бойни действия те понесоха тежки загуби и са с ограничена в различна степен боеспособност. А именно тези формирования от състава на сухопътните войски, на въздушно-десантните войски и на морската пехота бяха във фокуса на превъоръжаването и на реформите в сферата на отбраната след 2011 г. Непрекъснато нараства броят на убитите, ранените, безследно изчезналите, на пленените, както и на уволнилите се "доброволци" и "войници по договор". Независимо какви данни (руски или украински), се възприемат за невъзвратните загуби, безспорните факти са, че около 20% от тях съставляват младши команден състав - сержанти и офицери, тоест кадрови военни. И острата дилема в момента е кой ще командва най-ниските звена - тези младши командири, които са оцелели и продължават да воюват девети месец? Или мобилизираните офицери, или произведените по ускорената процедура от досегашния сержантски състав, или недоучилите курсанти от военните училища - в основната си маса всички те са без реална подготовка и практика за командни длъжности. По същество от състава на сухопътните войски отпадна цяло поколение кадрови младши командири. По официални данни към момента на нахлуването във всички видове и родове войски на Руската федерация, в това число и в тези които не бяха задействани (в ракетните войски със стратегическо назначение и във военноморските сили) са се числили около 150 хил.офицери. В организационен план загубите на младши командири именно в сухопътните, във въздушно-десантните войски и в морската пехота имат колосален характер. Руската армия не разполага със средства за водене на съвременна война. Качествата на армията не се определят от броя на редовите бойци. През последните години тече необратим процес на деградация на офицерския корпус. Училищата подготвящи общовойскови командири (с профил пехота или танкови войски) са на самото дъно. Тази година минималният бал за постъпване в елитните учебни заведения на сухопътните войски е толкова нисък, че ако не си "чиста двойка", можеш да станеш офицер. И не е проблем само липсата на базови знания - това са младежи, които не са способни да се учат.
Руската армия не разполага със средства за водене на съвременна война. Технологически и политически този въпрос остана неразрешен и до днес. Това, което руската армия модернизираше и произвеждаше след 2011 г., беше "последното издихание" на съветското наследство. Тя остана в плен на Ленинската максима, че "само по себе си количеството се явява качество".

    Не само заради въоръжението и бойната техника руската армия не е способна да води съвременни бойни действия, а и заради "мозъка" на руската военна машина. Украинската армия също воюва с оръжия от епохата на СССР, а напоследък все по масово и с трофейно руско въоръжение, но системата за управление е изградена на други принципи. Тя също е израснала от съветската, но не убива способността на хората да мислят самостоятелно, творчески и гъвкаво. Фактор е и авторитарната структура и характер на властта в Русия. Концепцията за "мрежоцентричната война" е неприложима към условията на авторитарна система. Затова лавина от информация отдолу нагоре залива Националния център за управление на отбраната в Москва, претоварва обработващите я капацитети и каналите за свръзка, а руският "сержант в окопа" е оставен сам да посрещне съдбата си. Тече и процес на израждането на въоръжените сили в нерегулярна армия. Наемническите формирования като "Вагнер" са продукт на фрагментацията на военните структури, характерна за всички авторитарни режими. Още от 2014 г. в Русия започна узаконяването на различни по тип наемнически формирования като паралелни на армията въоръжени сили. Тази категория включва всякакви "милиции", "опълченци", "казашки полкове" и "съюзни войски" в самообявилите се "републики" в Украйна. По същество това са полуавтономни, "квази регулярни" формирования.

    Сега не е ясно кой отговаря и на каква основа за мобилизацията от последната вълна и каква е ролята на Министерството на отбраната. Деградацията засяга не само сухопътните войски. Днес частната военна компания "Вагнер" разполага със собствени авиационни и щурмови подразделения, които са извън щата на ВВС, а летателният състав е наемен. През 2016 г. Вътрешните войски бяха изведени от състава на въоръжените сили и формираха ядрото на Федералната служба на Руската гвардия (Росгвардия). В нейните рамки съществуват чеченски батальони, които естествено се подчиняват лично на Рамзан Кадиров. Не е ясно и кой отговаря и на каква основа за мобилизацията от последната вълна и каква е ролята на Министерството на отбраната. А когато мобилизираните купуват за своя сметка каски, бронежилетки, облекло, даже санитарни аптечки - това не е редовна армия.
    Процесът на "фрагментация" активизира противоречията между силовите структури, а армията се превръща в "нерегулярна". Масовото привличане на лица, излежаващи присъди, е отделен феномен. Като институт на държавата армията стремително деградира. Ракетните войски със стратегическо назначение и флотът все още съхраняват някаква боеспособност, но основата - сухопътните войски, вече са в някакво друго измерение.





Гласувай:
5



1. milenavarbanova9 - Виж, невзрачно човече,
17.11.2022 10:33
Престани да ми пращаш "коментарите" си. Не ги чета, трия ги още щом видя от кого са изпратени. Но ако упорстваш да ми досаждаш - ще поискам помощ от админите. Не е нужно да четеш статиите ми. Аз никога не съм прочела нищо от безсмислиците, които публикуваш.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Сакън!
17.11.2022 19:56
milenavarbanova9 написа:
Престани да ми пращаш "коментарите" си. Не ги чета, трия ги още щом видя от кого са изпратени. Но ако упорстваш да ми досаждаш - ще поискам помощ от админите. Не е нужно да четеш статиите ми. Аз никога не съм прочела нищо от безсмислиците, които публикуваш.


Админите ще ме принудят да харесвам блога Ви, за да Ви удовлетворят, аз обйаче го нехаресвам. Аз доста се промених, откакто чета статиите Ви. Искам ГЕРБ да се откаже от мандата си и да го даде на генерал атанасоВ. Предпочитам ядерный удАр /Сармат-ен/ удар от Путин върху нас, отколкото ГЕРБ-ерите отново да започнат да ни крадат, денем чували с евра от магистралите, нощем - кюлчета злато. Всички видяхме шкафчетата и чекмеджетата. Обърнах си и доларите в рубли, защото Западът скоро загива, до пет-десет минути...
И още нещо - проведохме фундаментален разговор с Венцивалери1951 в продължение на 45 мин, който ще осветля само ако Вие проявите интерес основна тема ли сте била в този разговор или побочная.
До сега публикувах само безсмислици в блога си - дъсъибъвглъвътъпростъ - но сега написах взрачна Реплика към Коментара Ви, която прави много голям смисъл.
Доле Зеленски!
Горе Путин и Орбан!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12186646
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031