Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2022 23:18 - СРЕЩУ КОГО СА АТЕНТАТИТЕ В ИСТАНБУЛ?
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2531 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

      СРЕЩУ КОГО СА АТЕНТАТИТЕ В ИСТАНБУЛ?

 

   За последните 5-6 години атентати в Турция нямаще, но не беше спокойно. Единият от проблемите на страната е кюрдското население в Турция, което се състои от около 20000000 души. Това е една четвърт от цялото население на Турция. Кюрдите, разделени от англичаните при оттеглянето им от региона в пет държави искат да имат своя държава. Една от целите на колонизаторите – англичаните, е петролът под Кюрдистан, центърът на който е под „столицата” им гр. Киркук в Ирак, да не остане в една държава.

    Преди 1989 г. ние наричахме турците в България нашите работници. Причината за това бе работата, която те извършваха – строителство и всякяква тежка работа, за която не се намираха българи кандидати да я вършат. Същата роля в Турция сега имат кюрдите. Наши турци, поуспяли донякъде, ако си правят къща търсят непремено кюрди за работници, на коите се заплаща два пъти по-малко, отколкото ако работят турци. С навлизането на Турция във финансова криза трудът на кюрдите е станал още по-ниско платен и въпреки това, те не намират работа. Турците, ако живеят и работят в Турция днес са ужасяващо бедни. Официозите на Турция вменяват на кюрдите, че се занимават със спекула по границите с Иран, Ирак и Сирия, от където идват „богатствата” им. А богатствата си те показват само по време на техни сватби. Нищо не мога да кажа по въпроса, това съм чувал.

   Голяма част от турците в България са етнически кюрди. Те са потомци на странстващи животновъди, които са търсили по планините пасища и вода за животните си и не са отсядали на едно място, движейки се по територията на огромната някога Османски империя. Тръгнали на запад от планините до Иран и Ирак, по време на Османсата империя те достигат и Балканския полуостов. Но става така, че след 1680 г. Турция започва да яде пердаха на Европа, в резултат на който  Османската империя започва да се разпада и положението на странстващите животновъди вече не такова, каквото е било няколко века. Оказвайки се в регион, от който са изгонени турците, за тях е ставало опасно. Поради това те започват да се придвиждат със стадата си отново на изток. Част от тях достигат до ненаселената Източна Родопа. Навлизайки в нея по останките от римските пътища те отсядат на определни места въпреки неблагоприятните климатични условия. Който не  познава Изтомни Родопи му казвам, че тази част на планината в по-голямата си .част е една полупустиня. Турците я бяха напрпавили с труда си като градина, но след изверването те напуснаха родните си места и отидоха да работят за Турция. А Източните Родопи възвръщат облика си, отново се превръщат в полупустиня.

   В Турция кюрдите се борят за независима държава и в тази борба участват и кюрдите в съседните на Турция държави. Да напомня, че изродът Саддам Хюсеин в борбата си срещу кюрдите изливаше от хеликоптери сярна киселина върху тях. Дано изродът Путин не прочете постинга ми, защото ще почне да залива и той украинците по същия начин. Днес кюрдите в Ирак имат някаква автономия, в Турция обаче имат барбаавтономия.

   Втора причмина за напрежение в Турция са мигрантите, които официално се водят 5000000 души, предимно от Сирия, но има още поне два милиона от други страни. Невъзможна за преминаване за сега е само границата с Иран. През Сирия и Ирак в Турция навлизат пакистанци, иранци, иракчани, афганистанци и др.

    На турците по градовете им  писна от тези мигранти. Те промениха облика на градовете, което е неприятно за турците от тези градове, но това се отразява и на туризма, на който Турция разчита все повече, защото е много интересна страна. И българските турци от Бурса надават злоба срещу мигрантите, подобни на тези по нашия Лъвов мост. Тези мигранти тежат и на бюджета на Турция, където те са намерили добри условия на живот без да се трудят и са трън в очите на хората, /б. м. бедните в момента турци/. Тези мигранти обаче нямат намерение да остават в Турция, те искат да достигнат до Германия, ако не може там, в друга европейска държава и да се установят там постоянно. За сирийците, чиято страна извергът Путин срина чрез бомбардировки и изби 500000 души път обратен няма, те вече нищо нямат там.

    Мигрантите за Турция станаха проблем и на дневен ред е връщането в страните им, за кое/и/то те не искат и да чуят. Това обещават да сторят противниците на Ердоган, ако спечелят изборите. То е толкова „разумно”, колкто предложението на Копеийкин и Нинова вместо за въоръжение, парите да се дадат на бедните, напр. тези от кв. Захарна фабрика в София или на самозаселилите се в Шекермахала до Пловдив. Тази дилема пред Турция мигрантите я осъзнават и бързат да напуснат Турция преди изборите през следващата година в  посока Западна Европа, от където идва и засиленият мигрантски натиск срещу България и Гърция.

  Това са обективни причини за трудностите на Турция, допринасящи за икономическото /бих го нарекъл/ падение на страната им, започнало от годината, когато парламентът бе заменен с президентска републлика и начело застана диктаторът Ердоган. Знам една друга страна, демократична, с пРезидент простакисимус и национален предател, няма да я осветлявам. И там пРезиденто се бори за това, което постигна Ердоган преди 4 години, пРезидентска република и той неин кърмчия.

    Наследил управлението на една сравнително демократична държава, предвидима, стабилна, с едноличната си власт, Ердоган стана причина за кризата в икономиката й. Според мен Ердоган не ставаше за кърмчия на страната. На основата на наследеното той се държа високомерно и повелително към тези, които допринесоха за развитието на Турция, на  първо място САЩ и на второ ЕС. Той не отчиташе факторът, че Турция стана велика държава защото Западът имаше такъв интерес заради стратегическото й място, път от Изтока към Запада и близостта й до Империята на злото, СССР. Поради стратегическото си място и ние набързо влязохме в НАТО и ЕС,  макар присъствието там на недоправени като Нинова, Копейкин и Радев да ги втриса.  Като интелект турците са далеч-далеч зад Европа. Те също имат интелигенция, станала такава в резултат на обучението им по Европа на първо място. Тази интелигенция живее предимно в градовете. Тя не иска Ердоган за кърмчия на страната, а някой някой по-образован, като тях. В почти всички големи градове, вкл. и Истанбул местната власт се държи от опозицията. Същата тази опозиция иска връщането на парламентарната репулблика и премахването на формата президентска република, която ги доведе  до това дъно. За няколко години валутата им се обезцени 9 пъти и така Турция изнася националния си продукт. Икономиката, глупако, икономиката, бе казал един набеден за умен английски държавник. Знаем до какво води обезценяването на валутата. Ако валутата на една страна се обезцени заради управленето и дори по-малко от два пъти, правителстото трябва да подае оставка, това означава, че то не може да управлява страната. Сриването на валутата показва, че политиците на другите страни нямат доверие в управлението на страната, теглут и един сиктир и курсът на валутата й спада. В случая виновен е Ердоган, който е вседържителя на Турция по подобие на Ким или на Путин и така стана нейният икономически хаирсузин.

   Аз ходя по Родопите, човек съм от типа, който предразполага хората да се държат честно с мен. Познавам много, ама страхотно много турци, защото имам с тях общи черти – култ към труда, към камъка, към дървото, към водата. Ще цитирам някои техни ценности – те обичат родните си места, трудят се и се грижат за възрастните хора. И раждат по 4 деца. Говорил съм години подред с нашите турци, които бяха принудени да се изселят в Турция през 1989 г. но запазиха двойното си граждаанство. Говорил съм и с техни гости. Без никакво преувеличение казвам, че нито един от тях не се намери, който да одобрява туй, що прави Ердоган. Те изтъкват и мотиви – бедността, която ги налегна. Някога те изваха през отпуските от Турция и оставяха на роднитите си армагани, пари, една турска лира струваше един лев. Днес за един лев те дават по бюрата 10 турски лири. В България идват през лятото само турците с двойно гражданство, защото имат малки пенсси от България, а за експлозивното разрастване на Кърджали и Черноочене ще пиша отделен постинг. Има много сериозна причина да се случва това. В основата й е Ердоган.

   Не мога да напиша всичко, но заключението ми относно тези атентати е, че това е форма на борба срещу Ердоган. Тези атентати могат да доведат до още по-голямо недоверие в Турция и това да снижи допълнително курса на валутата й. Припомням какво се случи на лирата, когато Ердогана реши да гони десетина посланици на различни страни, включително САЩ. Недоверието може да ограничи и туристическият поток, от който Турция печели все повече. Опозицията иска премахванне на този статут на държавата, президентска република. Ердоган обаче има голяма подкрепа в регионите с необразовани хора, електораът сас забрадките, подобно на Радев, изборът на простащината в страната ни.

   Не мога да напиша всичко, но заключението ми относно тези атентати е, че това е форма на борба срещу Ердоган. Тези атентати могат да доведат до още по-голямо недоверие в Турция и това да снижи още  повече курса на валутата й. Недоверието може да ограничи и туритическия поток, от който Турия печели все повече. Опозацията иска премахванне на този статут на държавата, преезидентска република. Ердоган обаче има голяма подкрепа в регионите с необразовани хора, електоратът със залбрадките, подобно на Радев, любимецът на прростащината в страната ни. Вероятно това са тероростични действи, което са на мода в междудържавните отношения. Някога Бен Ладен взриви кулите в Ню Йорк и изби 3000 души, днес Путин удря с  ракети жилищни блоци в Украина, МОЛ-ове, театри, болници, загинаха към 50000 цивилни украинци, избити по домовете им. Жертва на този путинов тероризъм вече са и 100000 войничета от Русия и Украина. Ето кой дава пример за тероизъм по света. На времето на това арабите ги научи Андропов, чиито спецслужби в Сирия още работят. Щом Путин може, защо и турските терорости да не могат.

   Тероризмът е нещо много страшно, това е война, в който едната страна няма лик. Подкрепник, и поддержник на тероорзима са социалните мрежи, където работят специално обучени хора. Напомням за тероризма в Аден когато англичаните решиха да се изтеглят от там, но не се изтегляха. Тероризмът ги изгони. Подобна бе и ситуацията в Алжир с френските колонизатори.

   Мисля, че в Турция, която се променя и постепенно придобива облик на страна с големи градове, в един от които живее ј от населението й, тероризмът има бъдеще. Вътрешните проторечия в Турция, неумелото и държавно ръковоство и все по-тежкият живот на всички хора, което се трудят в Турция явно ги тласка към насли и ги радикализира.  Според мен с тези взривове те искат да кажат:

  Догодина на изборите не на Ердоган!

  Не и на президентската република!

  Ако това се случи, Турция постепенно ще поеме път към културнатя част на света без азиатски хитрости и кьорсикиши...

   Преизбирането на Ердоган с гласовете на необразованите ще дестабилизира не само Турция, но и гегиона около нея, където ври и кипи.  Следва разпад на Империята на злото, която ще се раздели на 8 части, а Турция иска да си върне васалните кавказки държави,отнети им от Руската империя преди 300 години. И още един коз има Турция, да държи контрол върху износа на руски газ.

  

   Забележка:

  Този постинг не е от серията ми „Турски записки”. Като любител балкановед с доста сериозни познания за Балканите, излагам своята позиция.





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. morskipesni - Демек, "европеизацията" на Турция е виновна.
16.11.2022 23:53
И американизацията. Позната бира. Колкото до "украинския проблем" и "злодеят Путин", те са намесени тук като част от хибридната война на "атлантофЪшагите", ръй'ш. Не мина. Същото и покрай "Бин Ладен и атентатите на кулите"- гнусен фалшификат. Развенчан мит И туй не мина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12293731
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930