Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2022 21:47 - ТУРСКИ ЗАПИСКИ - 6
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 722 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 10.11.2022 21:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                               ТУРСКИ  ЗАПИСКИ  - 6

 

    След като автубусът се спусна по един прекрасен каньон на карстовата планна Торос, пътят ни продължи по едно огромно плато с повърхност подобна на вулканичен прах. В тази област има два загаснали вулкана, чиито запълнени кратери се издигат между 3 и 4000 м. н. в. Всичко наоколо бе сиво, тук и там имаше по някакво дърво, на едно от които на върха дебнеше голям кафяв орел. Същия като нашите някога, които изчезнаха вече от природата ни и бяха заменени с белоглави и египетски лешояди, за които се грижат хората. Тук и там пътят пресича недълбоки долини на дерета, в които не видях да тече вода. Водата от тези дерета има може би само по време на дъжд или снеготопене и се влива в безотточни езера, по-правилно е да ги нарека блата. Някои от тях са доста големи, цитирам блатото Вейшехир - вътрещно плитко безотточно море. В него се вливат няколко рекички и водата им остава там. Това ми дава основание да мисля, че тук има високи подпочвени води, които се изпомпват за напояване. От автобуса се виждат и други  подобни гьолове. Това широкообхатно понятие ГЬОЛ е най-точното им наименование. Същото понятие турците ползват дори за музиката. Балетът на Чайковски, Лебедово езеро, те наричан Юрдекгьол, а танцът на балерините – амджикларъкючек.

    Пътят е прекрасен, но се ремонтира, разширява се, на места и по още едно трасе. Преминаваме през малки градове към гр. Коня, близо до който е гробът на древния поет и философ Руми.

   Тук и там по това плато се виждат облаци прах, а като се наближи някой облак се вижда, че този прах е в резултат на обработката на нива, трактор оре или култивира прахообразната почва. Трудолюбиви хора, борят се с тази земя, която само те може би могат да обработват, напоителни съоръжения направили, произвеждат продукция. С друг манталитет са създадените да паразитират гърците, които все искат заеми, помощи, преструктуриране на заемите, искания за по-високи заплати и пенсии и всичко това за сметка на ЕС. Нахалството гръцко достигна до там, че една дебела свинкя по време на посещението на Меркел в Гърция игра танц „ОХИ НА ВРЪЩАНЕТО НА КРЕДИТИТЕ”, които Гърция е взела. Тогава от гръцка страна преговорите водеха популистът Ципурас и рокера и финасов министър Янис Вулвофъкис. Мисля си за разделянето на Кипър, който считам за гръцки и съм за оттеглянето на турските войски от него, подобни на руските в Крим. Но да живеят заедно турци и гърци не мога да си представя. Гъркът ще се ядосва, като гледа как турчина работи, турчинът ще се ядосва, като греда гъркът как не „стяга” /работи/.

   Постепенно пейзажът покрай нас се променя. Нивите не навсякъде са разработени, селата изглеждат по-зле. Такава е съдбата на селата покрай градовете, това важи в особена сила за нашата страна. Навлизаме на територията на гр. Коня. Това е един огромен град с много развита промишленост. Поне 10 км. преди да навлезем в града има започнати строежи на заводи, докарани до някъде, но не и изоставени. Заводи в този град се строят като за световно! Строят се на площта на някогашните ниви, като тази площ се отнема завинаги, както се случи на плодородната мера на с. Кремиковци у нас. Забелязах и места с изхвърлени строителни отпадъци, каквито има у нас от двете стрпаани на Чепинско шосе. Забелязах и на други места изхвърлени отпадъци на видно място, което е наш патент. Построени са само носещите конструкции на заводите и цеховете, липсват стените. Голям завод аз считам Кремиковци, социалистическото стоманено сърце на Родината, както го нарече ХрУшчо. Такъв голям завод тук не видях, но само от едната страна на шосето преди да влезем в гр. Коня новите заводи според мен са с площ поне 10 пъти по-голяма от тази на Кремиковци. Ще изчерпя темата и после ще се върна на гр. Коня.

   Същото стпоителство на заводи продължава и след като излязохме от гр. Коня. Там строежите бяха по-пресни и имаше изхвърени покрай пътя планини от изкопни маси и строителни отпадъци при разчистването на площите.

   Коня е промишлен град с много голямо производство на най-разнообразни стоки, включително и тези на тежката промишленост. Да бе завършено това стрпоотелство преди десетина години, би било разумно, но да се строи сега е жива разсипия на страната. В резултат на политиката на Ердоган, комуто малко държавници имат доверие и на промяната на конюнктурата в света – свръхпроизводтво и скъпи енергийни източници, с каквито Турция не разполага, да се инвестира в нещо, което НИКОГА НАМА ДА ПРОРАБОТИ /!!!/ американците наричат това заключени пари. Светът се променя, всичко е много динамично. За да има доверие светът в една държава, тя трябва да има позиция, да бъде предвидима и последователна. Турция е такава поради азитските номера на Ердоган. За ъжаление и България е от този тип заради номерата на националния предател, президентът ни. Предвидима държава е Русия, защото Путин прави точно обратното на това, което говори и така другите се ориентират за делата му. Защото знаят, че каквото и каже е лъжа.    

    Недопустимо е Ердоган, президент на държава от НАТО да купува съветски ракетни системи, да одобри за стоители на първата им атомна електроцетрала примати, които изживяват последните си дни. Резултатът го иждаме, 9 пъти снижен курс на валутата на Турция. Положението е трагично, заплатите на хората са на ниво 11/24 от ексистенц минимума за Турция. Добре са само тези, които работят по страните на ЕС.

   Да бе инвестирал тези пари Ердоган в строежа на плавателен канал за големи кораби, успореден на Босфора, през който корабите ще заплащат за ползваането му както тировете за магистралите, това би било много по-разумно, но той или не схваща това или се съобръзява с опозиицията, която е против построяването на втори канал. Това би било съоражение за много милиарди, но работниците ще са турски граждани, което е добре за страната, в момента в криза поради съкращаване на производтвото, за което  няма пазар.

   Навлизама в гр. Коня. Името му е производно от някогашният почминък на определена част от хората тук, да правят икони. Жилищни блоци, блоци, блоци, нямат край. Тези блоци са правени за работиците, в които живее засмуканото от околните села и градове наеление, а също и от други населени места. Аз не ммога да си ппедставя турци да живеят в блок, но явно има и такива. Покрай градовете има комплекси, предназначени за бедните, които нямат никакви средства. До там стигна беднотията в Турция. На принципа на жребий на бедните се предоставят апартаменти в блоци, не бих казал красиви. Там те живеят на минимален наем и изплащат жилищата си на много малки вноски за срокове, в участието на които ще са задължени и внуците им. Ако ги няма тези квартали за бедните, ще има социален взрив. Чудя се обаче, защо тези квартали ги има напр. в центъра на Кападокия, в гр. Юргуп и къде ли не. Дори и извън градовете. Такъв квартал за бедните израстваше заедно с един затвор до него, огпромен. Явно беднотята яко наляга хората в Турция, ще се върна на тази тема.

   В Коня има разни обществени сгради, институти и др., това е поне двумилионен град, но не мога да кажа, че сградите са красиви. Типичен соцград от времето на социализЪма в соцлагера, нещо като нашия Троян с панелките в центъра на града или пък Лайпциг преди 1989 г.

   Преди да посетим мюсюлманското светилище, където е погребан древния поет Руми, спряхме за почивка на паркинг в Коня, специален за целта. Сгради за алъшвериш навсякъде, цените различни, на места не обозначени, определят се след пазарлък. Излъчването на това място бе на бедност, на угнетеност, на опит да се свържат двата края. В магазинчетата влизаха туристите от различните автобуси на туристите, пътуващи предимно към Кападокия, едно от най-посещаваните от чужденци място в Турция и с основание.

   Между соцблоци по улиците на Коня се понесохме с прекрасния ни автобус към светилището на мюсюлманите, мястото, където е погребан древният поет и философ и където са се появили първите дервиши. Днес дервишите са атракция по заведенията, за които се заплаща допълнително. Те танцуват, а танцът им е едно безкрайно въртене. Руми като чул някога как един златар изчуквал ритмично златен детайл с чукчето си, започнал в ритъма на ударите на чукчето да се върти и ака възникнало дервишството като религиозно движение. Аз възприемам дервишите като вид монаси.

   Комплексът, където е погреман поета и философ Румви е много голям, а хората, които го посещават са толкова много, че не воже да се влезе лесно в него. Не само чужденци го посещават, а и самите турци, за които вярата е може би най-силното нещо на света. Гр. Коня е центърът на електората на Ердоган, Анадола, наричан електоратът със забрадките. Този електорат в значителна степен допринася за управлението на страната, защо такава е домокрацията – един просветил се на Запад турчин и една забрадкова електоратница имат еднаква тежест при избора на пътя на Турция към света. Единият ще дърпа нагоре, другата – назад към Средновековието.

   Комплексът е изключително добре подължан. Идващите туркини и мюсюлманки от друга страна са облечени старателно, със скъпи дрехи и забрадки. И непременно искат да се снимат някъде. Ердоганки. Снимах няколко такива момичета, но наистина много красиви  лицата им изписани, косъм от косата им не се вижда, забрадките им също много красиви и изкусно вързани. А те – много разположени и развълнувани, като нашата красавица Мая Манолова преди първа среща с поредния красив расов мъж.

   Н се приповдигам духовно от срещи с такива паметници. Аз и друг път съм казвал, че не влизам съвесм в стандарта. За мен огромно вълнение е а посетя тракийско светилище с пирамидални култови ниши. Чувам звук край себе си, като да виждам хората, които са ползвали тези техни свети места.

   И тук турците добре са се погрижили за алъшвериша – навсякъде около светото място магазинчета, не ми е удолно да напиша с боклуци - за какво ли не, сокове от плодове, сувенири. Това кътче, важно за мюсюлманите в Турция, където е живял поетът Руми, днес е туристическа атракция, която носи приходи на Турция подобно на Австрия от осемте милиона чужденци годишно, които я посещават за да се докоснат до местата, където е живял Моцарт, а също и езерето Волфганг, в селото до което е живяла майска му, кръстила сина си на красивото езеро.

  

   /Продължава/

     





Гласувай:
6



1. leonleonovpom2 - Здравей, Коста!
16.11.2022 00:18
Коня е столицата на Кападокия! Правилно ли съм разбрал ,че за две наши магистрали не дават и половин тяхна? И с право!
Дано си опитал кападокийското вино и си си взел семки-тиквени!? Имат специални тикви за семки На място ги режат ,вадят семките само , а месетата част изхвърлят за тор!
А, през Коня минава границата между Анадолтюр- на Изток към Сирия и Азербаййджан и Булгартюрк- на изток ,към Цариград
Бутгартюрк, защото са изобретателни като нас ! Ние, вече, май само в мързела ни е изобретателността?Но те ни ценят и уважават! Но сега май ние приличаме на анадолтюрк? На тяхно място ще кръстя сега бълтарите анадолбулгар!
На Ататюрк полицията, шапка и свалям За часове хванаха цялата мрежа на атентаторите А нашата полиция ,цялата, не може да открие едно дете, знаят кого търсят? Ами , ако не знаеха, както в техния случай? Ясно, пак нямаше да го намерят!
За Ерзоган имам сведения от човек, който го е тренирал като футболист! Стегнат, дисциплиниран, преследва целта! Послушен! Няма шменти капели при него, манкиране - също Някой манкьор може само да го разсмее И да му обърне гръб-на манкьора!
Ако и стоящият срещу него е такъв, като него, приятел е с него Да ,с турчин може да си приятел до в момента, в който го излъжеш
! Май американците са хванати в някаква гяволия сега! Стискам им палци, да не е вярно
Не ,че ще ядат пердах, това няма как да стане, но няма да ги броят за честни!
Виж , ако бяха онези шмекери, гърците, щяха да ги ступат набързо Но грък може да те отараши, дори и с ръце в джобовете да си, но да тръгне с бомби, сакън, да не е абдал? Има и по-хитри начини за далавери!
Ходи ли в " Не ме откривай"-Гьореме! Чакам снимки, обещал си!

Лека нощ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185867
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031