Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2022 00:14 - ТУРСКИ ЗАПИСКИ - 5
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3591 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 08.11.2022 00:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                             ТУРСКИ  ЗАПИСКИ  - 5
 

    В момент, когато Путин се бори с помощта на мекеретата си по света – Иран, Северна Корeя, Орбан и Радев - да съкруши човешката цивилизация, аз посетих за осем дни Турция. В този постинг, който ще бъде в няколко части, ще пиша за пътуването ни от Анталия до КападокИа, където някога е имало антично християнско светилище. Както вече писах, по тези места е имало и са процъвтявали с културата си някои от древните гръцки държави. Гръцките държави не са били само по източните брегове на Егея и по бреговете на Средиземното море, но и доста навътре по територията на Мала Азия. Мирните договори след ПСВ, архитекти на които са англичаните 90% и фрацузите 10% , придават тези  християнски култови места на мюсюлманите. Такива са били интересите на англичаните тогава. Не обичам думата английски боклуци и затова не я ползвам.

    Срещу отнемането на тези гръцки територии от османските завовеватели не помогна  и Гръцко-турската война, защото гърците докато се водеше гази война бяха така тъпи, както и по-късно, когато си натресоха военна хунта и турците им взеха плодородната част на остров Кипър, родното място на богинята Афродита.

   Анталия се намира на божествено красиво място на брега на Средиземното море в залив, който не е дълбоко навътре в сушата, какъвто е напр. при Измир, а едвам различим на морския бряг. Природата е прекрасна, има дори река, която минава през града и скача в Средиземното море чрез приказен водопад. Красотата на това място, топлото време, което разрешава плажовете да се ползват дълго време, близостта на планината, която наподобява на нашия Пирин, всичко това е причина този регион да се превърне в туристически, където пристигат туристи от цял свят. Особено много са туристите от Япония и Южна Корея, но има и доста от Европа, от България също. Градът има летище с доста голям капацитет, на което кацат самолети, изпълняващи чартърни полети от много страни. Преди са идвали много руски туристи, богатите мафиоти и бандюги, но сега идват много малко, олигарсите със семействата си. За тях война няма, светът е цветя и рози.

   Анталия е голям град с поне 2 милиона жители, а поминъкът на хората е работа по хотелите и по оранжериите. Да не пропусна продавачите, които са на работа в хилядите големи и малки магазини. Тук селското стопанство е развито силно, както в цяла Турция. Градът обаче се разраства, строят се нови хотели със средства от други страни, които имат специален статут, защото Турция не разрешава продаване на турска земя на чужденци. В оранжериите се отглежда всичко, включително и плодни дървета. Тук растителността е същата, както в Лос Анжелес.

   Градът има много хотели, доста от тях луксозни. Спадането на стойността на турската лира е довело до поевтиняване на почивката в Турция, което привлича още повече туристи. Турция съперничи на Гърция като туристическа страна, а като природна даденост по нищо не й отстъпва. Сега тръгва този бизнес тук, който има голямо бъдеще. В Анталия им курсове за екскурзоводи, където те да изучават корейски и японски език. Курсовете за изучавене на руски език са закрити, предстои закриването и на курсовете по китайски език, защото китайци от няколко години почти не идват тук.

   В хотелите на непрестижни работи работят рускини, напр. като продавачки в хотелските магазини, където продават скъпи боклуци и почти нищо не се купува. В хотелите има руски проститутки, които седят на бара, вероятно на разположение. Виждам и мъже руснаци, но къде работят не ги знам, вероятно и те на непрестижна работа и незаконно. А такова предлагане, руснаци да работят в Турция незаконно има много, защото всеки ден в Турция кацаха по 40 самолета с руснаци, които бягат за да не бъдат мобилизирани. Те пристигат за срок от три месеца, такъв е регламентът, но когато трябва да се връщат от летището ги приканват по няколко пъти по уредбата, они ге нема. Вероятно са останали в Турция незаконно, намерили непрестижна работа, за да избегнат изпращане на фронта да воюват за Тридневната специална операция на изрода Путин. Захарче е той  в сравнение с Бен Ладен, който съсипа кулите в Хю-Йорк, а този издрод съсипва демонстративно пред света цяла една страна с ирански дронове, северокорейски снаряди,  оригинални ракети и морална подкрепа от изроди като него.

    Плажовете на Анталия не са така хубави както гръцките, които са с равномерен наклон и хубав пясък.

    Анталия има стар център с оригинални византийски крепости край морето и сгради по-навътре в сушата. Има страхотен кей за яхти. Най-много обаче е наблегнато на алъшвериша. Долните етажи на всяка къща са превърнати в магазинчета. Продават се и турски специалиитети като баклави и др. подобни, печени сладкиши, при това на доста ниски цени. В града има трамвайна линия и автобуси. От превозните средства най-много са автобусите с туристи, които са към определени хотели и изпълняват маршрути на север от Анталия.

   Разходихме се по сокаците на Анталия, където има много стари къщи в гръцки стил. Голяма част от тях са необитаеми, обитаемите са превърнати в магазини или ресторанти. Невъобразимата гъстота от магазини / моля за извинение, в които се продават боклуци/ снижава културния облик на града. По улиците има много хора, които влизат по тези магазини да търсят нещо. Излъчването на тези гости, на местните хора, както и на японци и корейци, не е на интелигентни хора, а на незнаещи с какво да запълнят живота си пазарни субекти. Гостите обаче оставят парите си в Турция, идващите от всички страни са добре дошли, защото помагат на икономиката на страната, която е в много труден период.

    В града непрекъснато навлизат и излизат автобуси с туристи, отседнали по хотелите. Място за тези автобуси просто няма, изскокват от тях туристите, определя им се място и час за прибирането и автобусите отиват някъде. Групите имат екскурзовод, но има и творческо време за гостите.

   Искам да допълня, че освен към исторически места, свързани с християнството и местообитаването на тези християни с жилища / б. м. килии/ в скалите, от Анталия може да се пътува на север към южните скатове на пранината Торос, където има мнъого природни красоти, включително и езера, големи като морета. От едно от тях изтича реката, която преминава през Анталия, подобна на тази в Охрид, идваща от две каскадно свързани големи езера.

   Дойде време автобус да поеме и нас. След пътуване към 500-600 км. трябваше да достигнем гр. Юргюп, намиращ се в центъра на историческата област КападокИа. Каподокия е едно от най-интередните места, които съм посещавал и който има възможност е добре да го посети, ще се върна на тази тема.

    Един доста стар МАН, обаче разкошен, ни понесе към планината Торос, която трябваше да прекосим. Моторът му изобщо не се чува, вътре е приятно, чисто, тихо, чува се само виенето на скоростната кутия и деференциала, знак, че тези елементи са доста износени. Шофьорът бе голям сладуран, екскурзоводката, родена в България, доста начетена. За курса на Турция днес и за Ердоган тя не спомена и дума, само предупреди, че а втобуса има камери. Не камера, а камери.

   През Турция преминава част от Алпо-Хималайската верига, наричана Торос, къв която принадлежи и нашата Стара планина. Мала Азия е късно образувала се суша, надигнало се морско дъно и разделило морето на три части. На запад от Егея сушата се е образувала от надигане на морската повърхност. Планните са карстови, някогашно дъно на море, подобно на нашата напр. Понор планина, с раковините в скалите тук и там. По-на запад е имало действащи вулкани, покрай два от които пътувахме. Там почвата и природата са вулканични. Където долини прорязват земните пластове, личат различни пластове, образувани след изригванията.

   Първото нещо, което ме впечатли когато автобусът се закатери по планината Торос бяха прекрасните карстови скали като на нашия Северен Пирин, но тези са огромни като площ и с много корудерета, суходолия. Височината на планината тук е колкото на Пирин, но площта е огромна. Имаше всякакви борови дървета, които съм срещал в България, но най-много бе бялата мура. Имаше и ливански кедър. Тази част на планината е резерват, тя е приказно красива. Да беше по-близо до България, щях да я упозная и нея.

   Автобусът – много мощен, нагоре се изкачва със скорост както надолу, че и по-бързо. Когато тръгва на светофар, ускорява наравно с леките автомобили. Видях обаче и други автобуси, съвсем нови, германски, шведски и японски. Едри куклички.

   Да не пропусна да кажа, че пътищата в Турция са отлични и че навсякъде се строят нови, а старите се разширяват или се прави още едно трасе до старото. Инфрастуктурата е добро нещо, това са го знаели още римляните. Когато един ден Турция има отново мъдър ръководител като Ататюрк, тези пътища ще помогнат на страната да се приближи към Западна Европа, където вече 30 години не я приемат за член на ЕС. Изказвам своето мнение, с пълно право!

   Усетих къде е превалът по виенето на скоростната кутия, оказа се висок 1800 м. Пътят бе отлично подържан, имам забележки обаче по избраното трасе. Ак бе направен както в Чехия или Италия – мостове и тунели  - щеше да е много по атрактивен, но такова стоителство е скъпо. Автобусът се заспуска сред тази карстова красота, украсена с всякакви иглолистни дървета дори по скалните цепнатини и или по почти отвесните скали.

   Пради да започне да се изкачва автобусът по планината минахме през доста села, според мен с еднствен възможен поминък животновъдство. След превала селата започнаха доста по-надолу, където има почва за обработване.

    Автобусът спря на розкошно място, което трябва да се види. Разбира се, там имаше ресторант с турски специалитети и огромен /!!!/ магазин с какво ли не в него – дрехи, предмети, домашни потреби, каквото може човек да си помисли. Стана ми мъчно, толкоз много непродадени стоки, по същество,  проблемът, в който Турция затъна поради мегаломанията на Елдогана. Проблем, който не само не се решава, но и се задълбочава.  Ще се върна на него когато достигнем гр. Коня.

   Слизаннето с автобуса продължи още доста време, но пък през какви карстови местности минахме. Показа се и едно безотточно много голямо езеро в равнината долу, подолно на това при селата Опицвет и Безден у нас. Водата слиза по подземни пътища от планината и чрез вертикален извор запълва някакъв, въртоп да го нарека.

   Автобусът слезе в едно поле, според с надморска височина към 1000 м. и запазваше тази височина. Стигнахме и до обработваема земя. Огромни ниви, ние ги наричаме блокове, обработени, а някъде между тах селце с по няколко къщи, в някои само по две. Около тях се вижда селскостопанска техника. Земята – сура, кърджа сова, като тази в нашите Източни Родопи. Навсякъде обаче се виждат системи за напояване, а водоизточмници – реки - няма, което означава изпомпване с електричество на подземни води. Лошо. Енергийните проблеми, които изродът Путин докара на света и от които светът излиза, но не може изведнаж, са достигнали дори тези хора от Анадола. Скъпият ток ще оскъпи и прудукцията на тези работливи хора, едно или две семейства от които обработват хиляди декари.

   Част от нивите бяха с прибрана вече реколта, но имаше и втора реколта напр. силажна царевица, засята нагъсто като люцерна. За нея има силажни ями, а много тирове товареха окосената млада царевица, вероятно посолена и със стабилизатори, за да я откарат в животновъдните ферми.

     На доста места трактори оряха нивите. Те се виждаха километри преди да ги достигнем, но не тракторите, а облакът прах. Като не почва, а натрупана прах да оряха тракторите. Това със сигурност е вулканична почва, която да даде реколта трялва да се полива. Някога имаже едни поливни съэоръжения у нас, наричмани потопяеми хидранти, такива бяха и стърчишките в нивите, от които се изпръскваше вода за напояване. Нашите Източни Родопи ми приличат на полупустиня, тези обаче ми приличат на ѕ пустиня. Сурова природа, рядко населена, но пък всичко се обработва. И се строят пътища.

    Колко са трудолюбиви и упорити при ралота турците личи от поздрава им, „Лека работа!”. Давам пример с двама кюрди, баща и син, които дойдоха в с. Лозен, Пазалджишко,  с един огромен американски универсален трактор с прикАчен инвентар. Само двамата обработват всичките земи на бившето ТКЗС, които бяха запустяли. Благодарение на труда им, но и на трактора, съвършен като ракета на Путин. Продават продукцията, предимно картофи, на големите вериги на смешно ниски цени.

 

   /Следва/





Гласувай:
4



1. leonleonovpom2 - Здравей, Коста!
09.11.2022 22:07
Доколкото разбирам, вече си на път за Кападокия- страната на хубавите коне/ и на виното/
Вероятно предстои описанието?
Пътищата им са такива, за каквито можем само да мечтаем! За качеството на асфалта, да не говорим! Дупки, пукнатини, това , какво е? За непрекъснатите двойни мантинели, да не говорим Нашите магистрали могат да минат само в категория-имитативни!
За Англия , според мен, бъркаш в случая Англия е спаасила Гърция от заличаване в случая! Турция ,заедно с нас е била срещу Англия и на Галиполи Ататюрк е унищожил една голяма нейна формация!
Както и да е Мирният договор присъжда всички острови и голяма част от крайбрежието на Гърция В тази Малоазийска Гърция, за която говориш ,е имало много тракийски държави-Мизия-нашите хора, Фригия-римляните и така нататък Гръцките лъжи не са от днес Но да се върнем на войната Гърците не са доволни от печалбата Искат още територии Турците не дават Гърците обявяват война и стигат почти до Анкара Оттам нататък, до Атина ,само бягат! Англия се намесва, спира войната и спасява Гърция от ново заробване Това е истината Гърция губи всички Малоазийски територии Кипър ,си остава подарък на Англия за спасяването на Турция през 1878г, за наша сметка Гърция има държава от 1831 г. Преди това-никога! Приписват си измислено величие!
Спирам чакам с интерес отзивитите ти за Кападокия
А ,Ердоган, само с магистралите да се отчете, в историята е предостатъчно-хиляди километри,безупречни! Мостовете?-Тези над Босфора, не са дълги, но новият ,по пътя Бурса-Истанбул над Мраморно море отговаря и на изискването за дължина!

Хубава вечер!
цитирай
2. planinitenabulgaria - КападокиИя е страхотевица, ще пиша за нея, имам и стотици снимки.
09.11.2022 22:56
leonleonovpom2 написа:
Доколкото разбирам, вече си на път за Кападокия- страната на хубавите коне/ и на виното/
Вероятно предстои описанието?
Пътищата им са такива, за каквито можем само да мечтаем! За качеството на асфалта, да не говорим! Дупки, пукнатини, това , какво е? За непрекъснатите двойни мантинели, да не говорим Нашите магистрали могат да минат само в категория-имитативни!
За Англия , според мен, бъркаш в случая Англия е спаасила Гърция от заличаване в случая! Турция ,заедно с нас е била срещу Англия и на Галиполи Ататюрк е унищожил една голяма нейна формация!
Както и да е Мирният договор присъжда всички острови и голяма част от крайбрежието на Гърция В тази Малоазийска Гърция, за която говориш ,е имало много тракийски държави-Мизия-нашите хора, Фригия-римляните и така нататък Гръцките лъжи не са от днес Но да се върнем на войната Гърците не са доволни от печалбата Искат още територии Турците не дават Гърците обявяват война и стигат почти до Анкара Оттам нататък, до Атина ,само бягат! Англия се намесва, спира войната и спасява Гърция от ново заробване Това е истината Гърция губи всички Малоазийски територии Кипър ,си остава подарък на Англия за спасяването на Турция през 1878г, за наша сметка Гърция има държава от 1831 г. Преди това-никога! Приписват си измислено величие!
Спирам чакам с интерес отзивитите ти за Кападокия
А ,Ердоган, само с магистралите да се отчете, в историята е предостатъчно-хиляди километри,безупречни! Мостовете?-Тези над Босфора, не са дълги, но новият ,по пътя Бурса-Истанбул над Мраморно море отговаря и на изискването за дължина!

Хубава вечер!


Сега обаче ми излезе спешна работа, направих две врати с нестадндартни каси за мазета. И още два постинга имам да пиша за музиката. После идва ред на гр. Коня, микрокосмос на Турция днес.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Е, когато можеш!
10.11.2022 13:44
Ще чакам с интерес!
И там приказката продължава......
Май, заимствана от нас. Седем тракийски племена в Северна България, заменени от седем славянски племена?
А при тях седем султаната?
Впрочем Иконийският е първият в Анадола-Иконя е ромейското име на Коня!Столицата на Кападокия!

Хубав ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188931
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031