Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2022 11:33 - ТУРСКИ ЗАПИСКИ - 3
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5100 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ПОГЛЕД НАД ЧАСТ ОТ ТУРЦИЯ ОТ САМОЛЕТА, ИЗПЪЛНЯВАЩ ПОЛЕТ ОТ СОФИЯ ДО АНТАЛИЯ

 

   В края на живота ми ми се налага все по-често летя със самолети, които от различни градове на Европа достигат до Лос Анжелес. От европейските летища до Лос Анжелес тези самолети ползват различни коридори, същото важи и за обратния полет. Най-велик е полетът от Франкфурт до Лос Анжелес. Самолетът натам лети в посока на въртенето на земята и така целият полет преминава в светлото време. Самолетът преминава над Германия, Англия, Исландия, Гренландия, лети много дълго над най-северните региони на Канада, където са живяли ескимосите, след което навлиза над САЩ. Там преминава над двете вътрешни морета на границата с Канада, после над Апенините, взема курс на юг над пустинна област и лети успоредно на Пацифика, виждайки се океана. Велик полет! Ако се пътува през зимата самолетът навлиза в географските ширини на полярната нощ и така красотите на Гренландия и Канада остават невидими.

   Обратният полет не е интересен. Лети се сещу слънцето и твърде бързо става нощ, която продължава до Европа.

   Вече не броя кълко пъти съм пътувал до Америка, но незабравим за мен остава първият полет. Един огромен стар Боинг 747 с два малки и два големи двигателя изрева на пистата и се издигна в небето. При кацането му пък се получи ефекта на биенето на внезапни спирачки на автомобил. Това е възможно, защото малките двигатели са реверсивни и самолетът, който е огромен, може да каца на много къси писти. Американците наричат този самолет Слонсккото тяло, аз – Гърбатият кит.

   Днес тези самолети, наподобяващи на гърбат кит заради малкото помещение на втория му етаж, вече са спрени от движение. Такъв самолет е бил сваленият по заповед на Андропов южнокорейски пътнически самолет. Андропов тогава е бил болен, обладан от храдна треска в болница. Маймуните с ракет, школьниките на Андропов, визирам Путин продължиха тази линия. Приматите на Путин от Донецк свалиха най-модерния Бониг 747 – 200 ЕР над Донецк. Разузнавателен клип, излъчен по телевизията показва маймуните, скачащи от радост от точния изстрел с ракета Бук, единият от които крещи: Разлетяха се като пилци! Става въпрос за около 300 холандски младежи, тръгнали на ваканция за Малайзия.

  Днес има много по-икономични Боинги, като всичките  вече с по два двигателя, огромни. Най-големите двигатели са монтирани на самолетите Боинг 777.

 

   Полетът над Турция бе кратък, само два мчаса, но впечатленията ми са много силни. До Одрин съм пътувал с кола. Прави ми впечатление грижливо обработената земя, което се набива в очите след излизането от България. За него свещеникът на българската църква там каза:

-       Добре, че тази територия остана в Турция, иначе щеше да

пустее като тази в България.

   Човешката ръка в Турция е докоснала земята не само на полуострова на Турция на теритотията на Европа. Самолетът летя над вътрешността на Турция, където земята наподобяваше полупустиня – сива, сура земя, която турците наричат кърджа сова, но разработена и заградена в по-малки и големи площи с най-различни форми, според профила на местността. Тук и там между тези ниви има села, до които води малък път, откроняващ се от голям, може би техен тип магистрала. Това ми напомна за идеята на Хитлер, да превърне Германия в магистрала с разклонения до всички населени места и така хората да останат да живеят в родните си места, а не да се преслват в градовете. И по още нещо разграфената земя долу ми напомни за Германия, където това е сторено много-много отдавна. Но в Германия всичко е зелено, от горе изглежда като килим с гори, ниви с различен цвят, красиви села край малка река с църква в центъра им. Изказвам мнение, че над всичките страни,над които съм летял Германия изглежда като най-подредена, защото всяко кътче в ния е пинато от човешка ръка. А най-неприятна за мен от самолет изглежда Англия, като да живеят там не грижовни стопани, а боклуци.

   По грижовността на турците спрямо земята им те много приличат на гераманците. То има и нещо общо - работниците в Германия, направили страната да изглежда така са предимно турци. Те са пренесли вероятно този опит и в Турция. Но природата на Гермяния е много красива, земята плодородна. А земята в Турция е от тип акърджа сова, сива, неплодородна, песъклива, суха. Тук и там преминава някаква малка рекичка и където има такава, има и водоем на нея. Въпреки това обаче нивите се нпояват, което означава, че има сондажи, помпи за водата и е необходимо електричество.

   На много места се виждат разкопки и открити крепостни или някакви други здрави каменни стени. Вероятно това са крепости на византийците, строени между ІV и ІІV век, имащи за цел да защитят нападнатата от север от готите Византия и натискът от изнок от едни сруги примати, които завладяват и ликвидират изградената и с културни традиции империя.     

    Виждат се и много, наистина много парници, някои от тях на огромни площи. С тях хората се борят с големите амплитуди на температурата, които могат да съсипят продукцията им. Много е развито селското стопанство в Турция, поради това и нашите пазари са заляти с турски плодове и зеленчуци.

    Географски Турция е част от Алпо-химлайската планинска система. Западната й част представлява надигннато дъно на океан, което означава карст и вероятност от земетресения. Средната й част е вулканична. В Източната маст не съм бил, но имам желание да я посетя. В Турция има много повече исторически останки, отколкото в Гърция.

   Самолетът полетя над планината Торос, с бели скали като на Пирин, но с огромна площ. Достигнахме полето-залив, в който се намира големия град Анталия, център на бивша гръцка древна държава, придадена от англичаните на новосноваващата се турска държава, която след година ще чества своята 100 годишнина. Отново полета с цитрусови и други насаждения, много огромни по плащ парници, тук за предпазване на продукцията от горещината, разработени грижливо ниви, една доста голяма река, блатисти местности и едни огромен град, най-туристическият в Турция.

   Това ще бъде една от базите ни на път за КападокИя, християнски култов център, едно от най-интересните места в Турция. Предстои ни пътуване с автобус, продължаважо 2-3000 км.

   А в Анталия – туристи от цял свят, хотелите са повече от къщите, сттоени в определен архитектурен стил – да си кажа направо, гръцки. И алъшвериш. Всяка улица е една сергия, в която предлагат разни неща. Не обичам думата боклуци или турски боклуци и нее я ползвам. Народ от всички етноси може да се види, но и турци. Интелектуалното излъчване на тази тълпа прецевявам като много ниско. Голяма част от туристите тук сега са от Япония и Р. Корея, но явно тук са извали преди много руснаци. Те и сега идват, по 40 самолета на ден предимно с младежи, бягащи от мобилизацията на Путин. Какво ще стане обаче след 3 месеца с тях, ще поясня в друг постинг. Едни от момичетата носят забрадки да не им се вижда косътъ, други носят толкова къси пори, че им се вижда гъзътъ. По чаршията на града няма сграда, долният етаж на която да не е магазин. Обменихме пари, купихме някои сладки неща и една магнитна костенурка с изобразени на нея характерни места от града за поставяне на хладилник.

   А Средизеемното море – то наистина е прекрасно. Но плажовете му в сранение с гръцките са айран без кисело мляко – с тесни ивици от пясък и камъни, изведнаж морето става дълбоко. Октомври месец е, но тук е още топло, плаговете са пълни с хора.  



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188793
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031