Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2022 22:35 - ТУРСКИ ЗАПИСКИ - 2
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 793 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 29.10.2022 00:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

          ЕРДОГАН –  ПУТИН БЕЗ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ

 

   В това мое писание ще се спра на икономическият възход на Турция и последвалите икономическите трудности на страната, които вече са катастрофални за страната. В богатата на ресурси и млади, трудоспособни със силен ген ралотливи хора Турция, днес живеят едни от най-бедните хора на Евразия. Стигна се до там, че турците с двойно гражданство вече нямат пари да дойдат на гости при роднините си в България, да не говорим да донесат някакъв армаган на възрастните си родители. А как беше преди десетина години – турците с двойно гражданство идваха с много армагани и оставяха пари на роднините си. Турски лири, които турците сменяха лира за лев. Днес за един лев турците дават 10 /десет/ лири. Кой спусна този мрак над Турция ще поясня, но за да се случи това това според мен основната причина са последните избори там, при които парламентарната демокрация бе заменена с президентска диктатура. С идването на Ердоган на власт като президент с пълномощия, подобни на тези на Путин и на Ким Чен Ун, бяха извършени промени в управлението на страната, които не доведоха до нищо добро в икономиката и причиниха разделение между хората. За тези, които не знаят отбелязвам, че в Турция живеят и други етноси, напр. 20000000 кюрди, които искат да живеят в самостоятелна държава. Интелигентнтие хора от градовете са против политиката на Ердоган и печелят местните избори. Електоратът на Ердоган остана в Централна Турция, наричан електоратът със забрадките. Това са необразованите, прости хора, които по душа не са светски настроени и държат на мюсюлманските обичаи и  порядки. Президентска република иска да установи в България Радев, който пък разчита на простащината в България, култивирана от поръчкови опростачватели като Светослав Трифонов, но също и на бетонните глави от соца, на  червените бабички, на промитите мозъци, тия с вкараните грешни команди в главите им, зависимите от конюнктурата политразпоретини и политпроститути.

 Тази отврат издигна  Радев, комуто за сега не се урежда да смени демокрацията ни с президентска рупублика, начело на която да застане той и така му остава само възможността да съсипва страната ни с политически инженеринг на кухи партии и на партии-идиоти, които водят до разделение и омраза между хората. Така той изпълнява повелята на Путин, първо една страна да излезе от ЕС, а после всичките. Президентска република обаче на Балканите не върви, тя е за по напредналите в културно отношение държави. Иначе кърмчия в която и да е страна с опростачени хора може да стане маниакално луд, простакисимус, национален предател, та дори и шоумен, ако страната е опростачена до  степен, суверенът в нея да не може да различава бок от фашкъ.

    Географското положение на Турция е много важно за връзката Европа-Азия, а също и за озаптяване на имперските амбиции на Русия. Поради тази причина Англия отдавна има итереси към Турция, но също и Руската империя, после СССР, а сега и Путин.  Последншят турски султан, Мехмед ІV, който е свален след победата на оглавяваната от Кемал Ататюрк революция по време на Гръцко-турската война е притискан едновременно от Русия и Англия. Когато абдикира от престола, той бяга в Англия. Мисля, че от това време Англия има в Кипър територия с военна база за вечни времена, която представлява непотопяем самолетоносач.

   След поемането на управлението на Турция през 1923 г. от Кемал Ататюрк, тя е в непрекъснат прогрес, подобно на България след Освобождението ни през 1878 г. Над 2000 въстания на раята в султаната са удавени в кръв от султаните, заместниците на Аллах на земята.

   Поемането на път на развитие на Турция от султанат - най-просташката форма на управление - към демокрация и връзки с Европа е задача трудна за хората в Турция, голяма част от които неграмотни. Други – предимно жените - държат на Исляма, който поставят на първо място и не приемат пътя към Европа. Това е линията на Айятоллаха на Иран Али Хименей, която наследниците му прилагат стриктно, нарича се фундаментализъм. Това означава Ислямът е основата на реда и законността в страната. Такива ислимси настпоени хора, предимно жени има и сега в няколко региона на Турция,  наричани са електоратът със забрадките. Негов център е гр.  Коня, в Анадола. Това е един християнски център от миналото, където са били изработвани икони, от тях идва и името на града.

     Между двете войни турската държава изгражда своята администрация, войска, султанатът е изпратен в историята.  Турците са етнос с много силен ген, много работливи и със специфични черти – почтени, работят като мравки, помагат си, имат поне по 4 деца. И сега е така, младите уважават старите хора и се грижат за тях. Имат култ към дървота, към камъка и към водата. Тези три култа са присъщи и на мен. Доказателство са чешмите, които турците строят със свои средства ако открият някъде извор. При пътуванията ми из България съм срещал само трима такива строители на чешми, семейство от с. Копиловци и мъж от с. Побиен камък.

    Ролята на Турция и желанието за връзки с нея поради потенциала, който има тази голяма срана и стратегическото й положение нараства след ВСВ. Маймуните с ракети вече имат ядрени оръжия, заформа се Империята на злото, засилва се противопоставянето, спуска се желязната завеса, строи се Берлинката стена. А Империята на злото поставя като първа цел въоръжаването си с ракети с атомни бойни глави, готви се да разпростре комунизма по целия свят. Само Америка спира Империята на злото да не нападне Западна Европа.  Близкото разположение на Турция до СССР, дългата брегова линия по Черното и Средиземно море, проливите, свързващи тези две морета както и горямата площ на Турция, към 800000 кв. км. са чудесна предпоставка тя да се превърне в част от създадения след ВСВ отбранителен съюз НАТО. Въоръжаването е скъпо нещо, без помощта на Америка това не е имало как да стане. А за да бъде Турция равностоен член на НАТО, тя бе подкрепена икономически и от Америка и от Западна Европа. Първите валутни постъпления за Турция дойдоха от турските работници, които възстановиха Западна Европа след ВСВ. Западна Европа се осъзна, че тези работници ще бъдат полезни за нея и след възстановяването й.  Днес работещите там турци са милиони, наричаме ги гастарбайтери. Само в Германия те са към 5 млн и още два милиона имат гражданство, в останалите страни на Европа има още 3-4 млн. турски граждани, не само етнически турци. С тези турци по света и живущите в Турция държавата им достига 100 млн. души. Не може такава държава да се остави да бъде комунизирана по начина на Северна Корея и Китай и хората в нея превърнати в хомоноиди. Затова Западът прехвърли към нея мостове. Но и за да я включи във военната организация НАТО.

   Успоредно с това започна програма за развитие на икономиката на самата Туерция, за което има много предпоставки – природни ресурси, работливи хора, които не пият, не лъжат и не крадат. Развита бе първо леката и преработвателната промишленост, но построените заводи бяха на високо  технологично ниво. Турция е страна, която е произвеждала предимно селскостопански стоки, но с отварянето на тези заводи много работна ръка се устреми към градовете със заводите. За тези ппомени ще пиша друг постинг. Бяха открити и чужди заводи на територията на Турция, които работеха по западните стандарати, цитирам този на Мерцедес. Продадени бяха и много позастаряващи технологии на турците, ведно с производсвените мощности. Така Турция започна да произвежда буквално всичко, та дори и суровини, напр. стомана. Проблем за нея остават енергийните ресурси, необходими за работата на огромните и многобройни заводи, бих казал за всичко.  Много заводи от Европа прехвърлиха производството си в Турция, подобно на американците в Китай. И Турция започна да се превръща в нещо като Китай, но в по-скромни мащаби – Китай е 10 пъти по-голям от Турция и изнася стоки по целия свят. Турция – предимно в Европа, не само България. Европа бе засипана с турски стоки. Турция храни и Русия, чието ударение на производството са все по-съвършени бомби и ракети, с които да се брани от заплахата на другите страни, които й завиждат заради най-щастливите хора на света в нея. Затова и Русия има само процент от БВП на Турция и не може буквално нищо да произведе, осевн да продава природните си ресурси.

    В Турция бяха прехвърлени и доста производства от високите технологии. Произвеждха се дори части за американските военни самолети. Така бе до появяването на историческата сцена на Ердоган, опастността от когото турците не осъзнаха. Този човек не е национален предател както Радев, а според мен маниакален луд, с болни амбиции. Путин иска да възстанови Варшавския договор, Ердоган иска да възстанови Османката империя поне на Балканите. Ако не сме в НАТО и ЕС, Ердоган със сигурност ще постъпи с нас както Путин с Украина. Войната в Украина е част от сценария на изрода Путин. Около Ердоган също има подобно напрежение, което при възмогност може да премине във военен конфликт между Турция и Гърця. При нестабилнос в света Турция ще тресне Гърция, защото освен отнетата й половин нейна територия, Турция има претенции за още много. След ПСВ англичаните придадоха половината гръцка теритоия на турския султанат, а границите така прекараха, че да предполагат конфликти между тях. Цялото Егейско море с островите е към Гърция, което е трън в очита на Ердоган заради риболовова, заради стратегическото предимство на Гърция ако построи военни бази по островите и заради добива на нефт и газ от морето. Напомням за анексирането на Северен Кипър. Това сега е „република”, подобна на анклава-идиот на Путин, Приднестровието и на други анклави, плод на болния мозък на Путин. Идиотските анклави Донецк и Луганск послужиха за повод на Путин да окупира нови части от Украина. „Република” Северен Кипър е призната единствено от Турция и Турция има претеции за морето до нея. Същото го е намислил и Путин за Крим.

   За вероятността от мащабен конфликт между Гърция и Туция, за който Турция се готви много сериозно ще пиша в друг постинг, като считам, че когато историческте условия разрешат това, той ще се случи и Гърция ще изгуби островите си в Егейско море и клинът с изключителнопродородната някога българска/ земя между Турция и България, след което Турция директно ще има дълга граница с нашата страна, където съвсем наблизо е населената с етнически турци Кърджалийска област.

    С идването на  Ероган започна западането на икономическата мощ на Турция. Той излезе с необосновани претенции към ЕС на основание на турските гастарбайтери там. Поиска безвизово пътуване на турците в Европа, обиждайки лидерите на ЕС. Известно е, че Турция има проблеми с хората на Кюрдистан, които искат независимист от Турция и са към 20 млн. Тези спорове се пренесоха в страните от ЕС, където живеят съвместно турци и кюрди. Освен това Турция никога не може да бъде член на ЕС. Няма да описвам причиите - те не могат да променят законите  си да станат подбони на тези в ЕС и поради огромото си население, далеч под интелектуалното ниво на ЕС, ще го срутят. Въпросът обаче с гастарбайтерите е сложен, защото и Турция и ЕС имат полза от него, според мен турците неколкократно повече, защото пришълците по Европа предимно от Анадола допринасят за опростачването й и за разпространенито на тероизъм и бандитизъм.

   Ердоган захоччна да се намесва и на Балканите. На база на псевдоприятелството си с Путин той опита да се  меси дори в Сърбия, където местните помаци са презирани от сърбите. Намесва се и в Албания, където населението е мюсюлманско, в Македония. За България – знаем, но тук съзнателно се разпространяват фалшиви новини по този казус. Много малко хора имаме вярната информация за случващотото се.

   Неподплатеното самочувстве и болните амбиции на Догана доведоха до нелогични негови постъпки, които го злепоставиха пред много страни от света. Той изяви претенции спрямо НАТО, налагайки обструкции при ползаване на базите там, цитирам най-голямата, Инджирлик. По същество той извади тази база от  командването на НАТО и я постави под свое. По едно време спря от посещение там Меркел. Въпреки че Турция е член на НАТО, тя купи съветски ракети С 400. След тази постъпка и още една – поиска да купи самолети от най-високия клас в света, Ф 35, от Америка, но получи отказ. Защото и на децата от детската градина е ясно, че той има намерение при подходяща политическа обстановка да тресне Гърция също ллен на НАТО и ако се наложи да се отбранява от натовските самолети, ще стреля по тях с руските противоракетни установки С 400. Зега плаши Америка, че щял да купува руски изтребители от типа СУ, тия дето сами падат, а СУ 35 първо се стракват във въздуха и след това падат. И с тях ще бие гърците и ще се пази от модерната техника на НАТО.

   Така Ердоганът, обладан от болни амбиции, загуби довереието на страните, които бяха причината за икономичесия възход и за развитието на армията й, на първо място Америка. В политиката всичко става бавно, нямат нужда американците да прибързват с решения, Ердоган не става за президент подобно на Путин, но трябва доста дълго време. Путин няма да се задържи до края на годината, но Ердоганът с електората на забрадките може да остане и още 5.

   Без високите американски технологии и без пазара на стоките на Турция в Европа,  Турция започна да запада. Никаква реакция в правилната посока обаче от Ердоган, напротив, тово положение го „втвърди”. Той заплаши с изгонване от Турция на дипломатите на Америка и западните страни от Турция, което е недопустимо. После се брактиса от това си намерение и ги покани да останат, но...  последва нова девалвация на турската лира. Защото вече никой не вярва да Ердоган, което означава и на Турция. Като си го сиктирдосат турците сами, на избори, американците ще се завърнат пак, те са в режим на изчакване. В името на истината, те могат да го смажат икономически, но не се намесват, защото Турция е важна за Америка държава.

   Ердоганът имаше и обективни трудности, това са сирийските бежанци, избягали от родината си от бомбардиловките на Путин. Те са около 5000000. Турция ги издържа, а сирийците не са цвете са мирисане - вместо да работят търсят далаверата. Още към 3 – 4 млн. има от Ирак и Афганистан Друг проблем са цените на горивата, които Турция внася. Ако през 2010 година за две турски лири Турция купуваше литър петрол, сега го купува за 20. Турският национален продукт изтича навън, една част ...в Бургаско. Печелейки много пари от алъшвериша векове наред, сега алъшверишът работи за чуждите страни...

   Идущата година в Турция ще има нови избори. Хората искат възстановявана не парламентаризма и премахването на неограничената власт на президента, който съсипа страната. Ердоган има обаче право да заеме този пост още веднаж, а Пуетин до 2034 година. Ако електоратът съ збрадките избере отново Ердоган за президент за още пет гоодини, с Турция ще стане същото, ако властта в България бъде поета от президент наионален предател. Само че Ердоган е наистина независим, но е маниакално луд. Не деллия, което означава буен, правещ на тази основа пакости. В историята ще остане като хйаирсузин, който военните не успяха да свалят с военен преврат.

   След 1923 г. имаше и други кто Ердогана, военните ги сваляха с преврат и след няколко години връщаха управлението на законните институции. Въвеждам таг, Кенан Еврен, превратаджийски президент /или министър-председател/ на Турция.  Сега военният преврат срещу Ердоган не успя и това донесе огромни загуби на страната. Привеждам пример – в момента средна работна заплата на турците е 11/24 части от необходимите пари на турците за да преживяват.

   Затова и казах, че турците живеят много бедно. Това не важи обаче за гастарбайтерите, които получават валута, държат я в ЕС и получаван пенсии. Нека една  пенсия бъде 1000 евро на мъжа и 400 на жената. Тези пари приведени в турски лири са 20800 турски лири. В следващ постинг ще се спра как турците боравят с тези пари. Защото в тая игра все по-голяма роля остава за нас.

 image

  За да не бъде постингът ми много строг, прилагам една весела снимка от ФБ, още топла...   





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12283803
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930