Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2022 09:33 - Заповядайте в Чешме
Автор: ekaterina0909 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3058 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ако се питате в кое място летуват най богатите турци и турски артисти, това е Чешме. Това е село, без развлечения за деца, само малки къщи, тишина и спокойствие. Най скъпия курорт в Турция, който даже не е ол инклузив, а само закуска и вечеря . ЗАщото артистите не искат да се хранят на една маса с всички, а да им се готви отделно . Намирах се в хотел в центъра на селището, с минерална вода. За да ползвате минералния басейн ползвате малка шапчица за баня или за плуване, защото не може всеки с мазните си коси да влиза в басейна.

Тръгнах към пазарската улица, пълно с красиви малки магазинчета и закусвални. До брега на морето. А там - голям замък и крепост от 15 век. Пред него - огромна статуя на един паша, който явно има някакви заслуги, той държи до себе си лъв. До него е статуята на хан Гирай , кримски владетел, който е бил роднина на османските султани .

Вървя покрай морето, пълно с малки ресторантчета, повечето празни. В тях се сервира Фава, това е гръцко ястие, защото Чешме е било гръцко селище. Сервира се и италианска кухня и шакшука, което е израелския вариант на миш- маша. Ще видите навсякъде един сандвич Кумру, това е турският вариант на Макдоналдс. Питка хляб, пълна с месища и гарнитура.

Между пиците има и турският й вариант, алатурка, която е със суджуци, пастърма и подобни турски деликатеси.

Малко встрани от крепостта в малка уличка се намира градското гробище. Винаги в Турция гробището е в центъра на града, а при нас е извън него. До него седят градски бабички. ТЕ са щастливи, при тях бил дворецът и това било истинският център на града. Оказва се , че не е дворец, а конак, и още не е реставриран. Пълно е навсякъде с каменни чешми от османско време.

Влизам в магазин за билки, чайове и подправки. Лавандулата винаги е много скъпа и в България, и тук. Взимам зелен чай. Магазините за козметика продават отделни бройки и има намаление.

Качвам се на корабче и разглеждам забележителности в околността. Стигаме до острова на Магарето. Там има ферма за магарета. В нея има също кози , едно куче и малко зайче.

На следващия ден рано сутрин се качвам на една маршрутка и заминавам да съседно село, което е част от курорта - АЛачатъ. Малки улички с павета и старинни къщи с цветя - като Несебър или СОзопол , но десет пъти по красиво.

Разхождам се там с часове. В началото ме посрещат гръцки мелници на един хълм, забележителност на града.




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ekaterina0909
Категория: Изкуство
Прочетен: 848321
Постинги: 622
Коментари: 0
Гласове: 4410
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031