Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2022 12:28 - НЕ КЪРДИСВАЙТЕ ГОРАТА ХОРААА, ЛОШО ЩЕ СТАНЕ, ХОРААА !
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3609 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
  

НЕ КЪРДИСВАЙТЕ ГОРАТА ХОРААА,  ЛОШО ЩЕ СТАНЕ, ХОРААА !

                             /По разказ на Николай Хайтов/

 

    Постингът написах за поучение на министрите на Радев, които, некмпетентни  във връзка с наводненията по р. Стряма изказват становища, които не правят смисъл, други повтарят вълшебни или магически заклинания, а трети просто правят звуци. Разгледал съм темата сериозно, защото съм копетентен по нея.

   Така, както сме я карали до сега, повече не може. Тези наводнения, както и сушата и горещината,  са предупруждения на природата към нас да заживеем според законите й. В момента унижожаваме природната среда, в която живеем, грабим я за толкова години напред, че последтвията ще са и за децата и внуците. Разум, а не простащина е пътят на оцеляването ни. Време е да се размислим и променим.
   Дано да се сберат в МС и да разучат туй, що написах за тех.

 

 

  Имам свято отношение към гората. Страдам когато я изсичат, а и още повече когато невежи я подпалят. За наводненията, които стават в последно време с цел да се прикрие дейността на дървената мафия се подценява гората като акумулираща водните маси и се запроституирва с два второстепенни фактора, незаконната сеч и непочистените речни корита. За да се подведат неграмотниките кой е виновен за тези наводнения се правят проверки, чиито резултати са предопределени -   незаконно изсичане на горите няма или е съвсем малко, а речните корита поради една или друга причина не са били почиствани по вина на местните власти, които нямат нищо общо с дървената мафия. Виновник за наводненията винаги е бил дъждът.

   Сега ще поместя какво каза един възрастен човек от странджанско село, станало жертва на наводнение още преди 1989 г. Картината бе толкова силна, че дядото с разрушената му от водата къща още е пред очите му. Той каза приблизително следното:

 

-       И друг път са падали толкова силни дъждове, но такова

наводнение никога не сме имали. Изсичането на гората над селото ни е причината за наводнението.

 

Кратко, ясно точно! Дъбовата гора над селото я няма,

дъждовната вода няма къде да се акумулира и става стихия. Такива министихии съм виждал често по Източни Родопи в регионите, където няма гори и почвеният пласт е много тънък, на места дори го няма, а има скали. Такъв е басейнът на р. Върбица и по-голямата част от поречието на Арда. Внезапен дъжд и сухите дерета там се превръщат в стихия, която трябва да изчакаш да се оттече за да преминеш. Такава стихия преди години ми отряза достъпа до х. Тъжа в Балкана. Два-три часа чаках, за да мога да пресека реката.

   По първата причина, незаконна сеч, такава няма, твърдят проверяващите. Така те прикриват изсечените огромни горски площи от дървената мафия, която се е сдобила с разрешително от мафиите в различите етажи на властта,  одобрили сечта. Те са три но мисля, че най-важните са идиотите от Общината, корумпетата от местната власт, начело с кмета. Такова нахалство - да разрешиш да бъде изсечена цялата гора законно, в резултат на това да стане наводнение и проверяващите да констатират при проверката, че незаконни сечи няма, е обидно за всеки образован човек и минава само пред радевотрифоновата простащина, не различаваща дигигус от фалос. Образованият човек знае, че гората е изсечена, че дъждовната вода няма къде са се акумулира и се спуска от планината по този ужасен начин, а изродите, които появяват и сега по телевизията във връзка с наводненията по поречието на р. Стряма заблуждават, че незаконна сеч няма, вината за наводнението отново вменяват на дъжда. Ще отбележа, че изсечените гори по поречието на р. Стряма са предимно букови. По-интелигентните хора, не трифоноворазевски продукти знаят за горския тор под буковата гора и че букът е водолюбиво дърво. Открие ли се за директните слънчеви лъчи почвата под него при т. н. голи сечи, сега санитарни, тя ще бъде отнесена от водата надолу.     

      Комисията, която разследва наводнинието по течението на р. Стряма е част от дървената мафия с малко изключения – тези, които разкриват истинските причини за наводнението. Лъжците, начело с министъра на милицията твърдят, че незаконна сеч няма, виновен е дъждът. Тукфще допъля, че този винистър ле офицер за специални поръчки към президента и ралотеше за махкването на Гешев, сега ралоти за прикриване на престъплението, вината за което носи дървената мафия. И друг път е имало дъждове там, но такива наводнения не е имало. Аз не тъм дипломиран специалист по тези природни явления, но те са ми ясни, защото голяма част от живота си съм прекарал по планините на България. Чувствайки се част от природата, аз съм наблюдателен и аналитичен, простаци да ми говорят глупости не понасям. Лъжите на тези, които дървената мафия явява по телевизията с цел да прикрият престъпленията й. Тази мафия е много силна, има възможности да „притиска” институциите, издаващи разрешителни за сеч с пари. Така се огралва природата не само от нас, но и от поколенията след нас. Гоората на много места в страната е кърдисана,  природтата ни предупреждава все по-сериозно, такива, като офицерът за спецзиални поръчмки на Радев, министъра на милицията трябва да се засрамят от това, което им възлагат, да отклоняват вината от виновниците.

   По втората причина, почистване на речните корита, репортерките, издаващи звуци като мисирките, снимат разни боклуци в руслото на реките. Не тези боклуци обаче, хвърлени от хората са виновни за наводненията. Те са израз на трифоноворадевата простащина, която заля страната, но не са причина за наводненията по р. Стряма. Тези боклуци при прииждане на временните реки се разнасят по полето, по улиците в селата и градовете и дори в къщите на хората при по-сериозно наводнение. Може би някои помнят боклуците от края на миналата година в първата МВЕЦ на Искъра при ж. п. спирка Орлин. Триста камиона тип гондоли – 30 тонни самосвали-тирове – са били напълнени с извадени от микроязовира отпадъци от пластмаса, мебели, автомобилни части и др.

   Моята версия за причината за наводнението по поречието на р. Стряма е законната сеч на изродите, издали на дървената мафия разрешително за нея. Покрай законната сеч има и незаконна, но тя не е причината. При изсичането на горите се взема само дебелата част на дървото. Тя се превръща в т.  н. метровици и заминава в складовете на дървените мафиоти или на четириметрови трупи, които отиват за разбичване. Клоните се разхвърлят по сечмището, от тях стават пожарите в резултат на мълнии, но за да не пречат на секачите, те ги местят и хвърлят по долчинките и деретата. Това се случи преди малко години в бургаския квалтал Камено, но там причина бе незаконната сеч на циганите по гората. За да не става етническо напрежение, репортерките-мисирките, които халер от понятие по тези въпроси си нямат и тези, които контролират информацията запазиха компетентно мълчание, макар на образованите хора причината да стана ясна. Ще се спра на принципа, на основата на който там стана навводнението. Подобен е и този по поречието на Стряма, но там потопът бе още по-ужасен заради по-голямото количество вода, повечето свлечени клони, а също и почва, която разредена с прииждащата вода унищожи къщи на хората и градините им.

    Секли циганите над Камено дърветата, вземали дебелото, клоните хвърляли по дерето, което води към Камено. Така по дерето на места са се образували ярове, каквито правят бобрите за да пречат на движението на рибата и да я хващат по-лесно. Вали дъжд, не много силен, водата в дерето се задържа в яровете. Но когато дъждът е силен, яровете се препълват, някой от тях прелива и отнася всички следващи надолу. Водата в тях става като комулативен сннаряд, който събира енергията си в една точка и събаря всичко, сътворено от човека. Станалото в Камено се повтори сега където са сечени горите от поречието на р. Стряма. Неофициални изтомници загатват за тази истина, но офицерът за специални поръчки на Радев се усуква по килифарски.

   

   Връщам се много години назад, между 1950 и 1953. Бяхме малки деца, играехме си на брега на р. Тунджа в Калофер, където към роден. Едно от децата обаче изкрещя:

-       Бягайте, реката приижда!

  Погледнах и видях нещо страховито. Идваше една мътна вълна висока поне 3 м. Избягахме. Вълната се покачи на ул. Блъскова и заля къщите. Хората от къщите избягаха през прозорците от обратната страна на водата. Никакъв дъжд нямаше, никакви признаци за опастността, която щеше да ни погуби. Валял е много силен дъжд някъде по местността Пилешки полог, където извира р. Тунджа или в местността Паниците. И от там тази опасна вода, която доста бързо се оттече, но заля къщите на хората в ниските части на града.

   Втори спомен имам по време на изсичането на никога несечената до тогава букова гора в местността Еллидере /река с вливащи се нея 5о рекички/. Тази река извира от вр. Ботев, скача в Пръскалото и слиза в Джендема. От там излиза при манастира Св. Богородица и надолу продължава с името река Стряма. Камионите с  трупите минаваха през Калофер. Това се извърши – вече не помня точно – в продължение на три лета. Калоферци гледаха камионите с огрпомните букови трупи като да бяха с трупове и казваха, че тази сеч  ще промени в този регион на Балкана. Как точно те не знаеха и не казваха, това бяха неуки хора, но като живеещи близо до природата имаха вроден рефлекс да я опазват.

 

   Спирам се на още едно наводнение, класическо, ясно, виновниците също, и пак прикрито. Което направи огромни материални поразии. Причината бе законна сеч:

   Над Батулия се извършваше сеч като за световно. Хората казваха, че някакъв горски мафиот с прякор Белия Мерцедес скрючвал нотариално договори с бабите, собственички на гори по планиината,  после с тези договори си вадел разрешително от Община Своге и посякъл горите над Батулия. Знам къде се извършваше тази сеч, знам и най-жестоката, по р. Кръстешка. Без гората, която акумулира водата от дъждовете, при един голям дъжд река Кръстешка придойде, влачейки отсечените трупи и от ударите на тези трупи – като тарани – мостът на с. Батулия към Огоя и Ябланица бе съборен. Само тизи щети, които ги покри програма по линията на ЕС бяха над 500000 лв. Отнесен бе и пътят по долината на реката към с. Кръстец. Той не бе възстановен, махалите на т. н. Добружанци и СвинОве останаха без път.

   Имаше комисия, но тя прецени, че няма незаконна сеч, издадени са надлежни  разрешителни. Знаци, няма и виновни, освен дъждът. Главните играчи тук са Белият Мерцедес и кмета на Своге, Емил Иванов от ДПС. Да ти е драго да им ебеш майката, казват в Западна Бъргария на такиви. А на проверяващите лепят други етикети: Гьонсурат или Дремукуро. Дървената мафия унищожила мост за 500000 лв, голЕма работа! Че построят нов!

   Същата работа стана сега и по долината на р. Стряма, където имаше предпоставки за това бедствие. На места по реката обаче тук има диги за отклоняване на водата по напоителни канали – саваци. Ако се размият тези диги, от тях изтича голямо количество вода, което мултиплицира водната стихия. Ако се скъса обаче една дига, след нея водата скъсва всиките останали. Домино?

    В Камено наводнието обаче стана поради незаконна сеч. Циганите секли гората, взели дебелите дървета, клоните нахвърляли в едно дере с непостоянен приток на вода по него. 

   И накрая за непочистените речни корита. Колкото Херкулес е могъл със собствените си сила да почисти оборите на Авгий, та е отклонил една река, толкова и общините могат да почистят речните корита. Тенденцията е коринтата на реките да се надигат, където водатата тече бавно, обяснимо е. Да се почисти речно корито е практически невъзможно и ще дам пример как почистиха речното корито на р. Локорска. Дойдоха едни секачи с моторни резачки и отрязоха на метър височина огромните тополи тип каваци. Разфасоваха ги, натовариха ги с техника и ги откараха, предполагам да ги продадат в Костенец на кибритената фабрика. Почистеното корито си остана с всичко в него, включително и битови уреди, но без тополите. Стърчишките от дънерите им бях с диаметър почти метър. А някой е разписал, че коритото е почистено и за труда е извършено плащане. По ъщество отново е извършена сеч и то законна, прикрита за операция „Почистване на речните корита”.

  




Гласувай:
11



1. rosiela - Коста,
10.09.2022 13:58
много си прав!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Гората - тя е обект на грабеж, като този грабеж се извършва не само от нас
11.09.2022 08:51
rosiela написа:
много си прав!


сегашните чада природата, но и от изващите след нас, децата и внуците ни, защото природната реда се руши от изродите бързо, но тя се възстановява доста по-бавно в сравнение с продължителността на човешкия живот. В грабежа на гората участват престъпници по всички етажи на властта, дървените мафии, посочил ъм и конкретно лице - кметът на Своге Емил Иванов. Защо той прикри виновника за срутването на моста в Батулия? Защото може би мрази корупцията, га не участва в нея...
цитирай
3. morskipesni - Я надуй каваля, да ся чуй надалек!
11.09.2022 12:16
Демек, 'сичкото ви иде от "евроатлантизъм".. и простотия!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185476
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031