Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2022 17:23 - ЕДИН РЕСУРС НА ПОМАЦИТЕ, ЗАБРАНЕН ИМ ОТ КОРАНА...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2527 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

ЕДИН РЕСУРС НА ПОМАЦИТЕ, ЗАБРАНЕН ИМ ОТ КОРАНА...

  

   Прасето винаги е било желано домашно животно. Има обаче случаи, когато то е не само желано, но и необходимо за да просперират личните стопанства на хората. Където има прасе загубите на хранителните ресурси в семейството се свеждат до мининум - прасето дояжда всякакаква изостанала или дори развалена храна, не се нуждае от гледане както овцете или кравите, а си стои в кочината и два пъти на ден му са дава храна. То така усвоява храната, че торта му не може да се ползва за градините, пълна е с глисти. Като наближи Коледа, то  се заколва. Колко вида храни се правят от него, колко полезни неща за бита на хората като мас, кожа за цървули, четина и др. се добиват от това животно!

   За да има в един дом прасе, трябва да има за него храна. Храна е имало достатъчно в полските региони, където се отглежда любимото му лакомство, царевицата. Малцина знаят, че освен бурени, от които прасето си набавя витамини,  то яде и царевичак, млада царевица, от която се прави силаж. Без да се нарязва, насолява, реже се от нивата и се дава на прасето, то е по-всеядно от кокошките.

   В планината обаче необходимостта от прасета е голяма, защото там хората разчитат на животновъдство, от което остава много храна за прасета. Ако семейството има една крава, тя не може да нахрани и прасето.  Ако обаче семейството има две крави, то вече се замислят за прасе. При наличие на стадо крави семейството трябва да има доста прасета, иначе ще изхвърля храна вместо от прасетата тя да бъде превръщана в месо, сланина, луканки и още много деликатеси и трайни месни продукти.

   Млякото на кравите се преработва, но понякога така става, че преработката му се забавя и то се разваля. Така то директно отива на прасетата, които на разваленото мляко се радват като Нинова на подфърлен и от предложител на мандати мандат-менте. При преработката на млякото остават доста продукти, които са храна за прасетата, напр. цвик. В Искрец слиза една река от махала Меча поляна. Толкова много крави е имало някога в махалата, че суроватката е изхвърляна в реката и тя е наречена Сиренената река. Дори многобройните прасета по домакинствата в махалата не са успявали да усвоят толкова много храна и изхвъленият в реката остатък е променял цвета на водата в нея.

   Освен това, което остава от кравите, храна на хората също е оставала или се е разваляла. Напр. месо, за което някога не е имало хладилници, брашно, замърсено от мишини, развалена манджа – все екстри да прасетата, радващи се на подфърляното им като политпроститути или политразпоретини на министерски постове.  На прасетата се е давала и първата вода при изплакване на съдовете за храна, наричана помия. Хората някога са живеели доста по-разумно от сега, когато хлябът се тъпче в кофите за боклук. Имало е култ към хляба, считан за Христовото тяло, начело на държавата са били серозни хора, а не развращаващ хората простакисимус.

   Някога хората са приготвяли за бита си доста бобови култури, които ако се застъпят с новата реколта, бобът се е смилал заедно с жито и пак прасетата са помагали тази суровина да се превърне в нещо полезно за хората. Някога хората са добивали имного свинска мас, която са ползвали както за ядене, вместо растително масло, напр. орехов шарлан, така и в бита си. Останалата от предищната година мас гранясва и се превръща в деликатес за прасетата. Така отглеждаето на прасета е помагало на бита на хората.

   Прасето е възлюбено животно в Северна България, макар там хората да не разчитат на храна за него, идваща от домашните им животни. Стоопанката обича най-много кравата си, и кравата я обича, но тя се грижи стриктно и за шопара, както там наричат прасетата.

   Където не е имало достатъчно храна за прасетата, в бедните ни региони, те са били отглеждани в полудиво състояние, като стадо, което сутрин го поема свинар, отвежда го в гората и вечер го прибира. В други села прасетата са сами по цял ден из селото или близо до него, вечер се прилират. Влезат ли в недобре заграден двор обаче, става страшно за стопаните му. Те са черни, слаби, тесни, високи, слаби свини. В с. Еркич /Козичино/ хората имат кочини вън от двора си, на тротоарите на улиците. Говорил съм със свинари, които твърдят, че да се пасе стадо свини е една от най-тежките работи на този свят, че е и опасна – двините могат като пощуреят поради някакъв повод могат да сгазят пастира си.  Имах случай веднаж привечер близо до с. Риш да бъда обграден от стадо полудиви свини, които точно по това време били хранени. Взели ме за носещ храната им. Добре, че свинарът дойде и ме изведе, изплаших се много.

     Този номер не върви обаче да се приложи в бита на помаците и турците. В тяхната вяра прасето е нещо презряно, а причината е, че то носи болести, най-опасна от които е трихинилозата. Но има и други, заразни за човека, най-популярната болест е наречена Червен вятър. Ако такова праде донесе болестта в кочината, заразяват е всички от семейството и лечетието е много трудно. По физиология човекът е подобен на прасето, но прасето има десеторно по-добър инсулинов апарат, ако му падне, чувал със захар може да изяде. Мюсюлманите така ненавиждат думуза /прасето/, че имат потоворка, която свързват с него:

-       По-скоро свинка в джамия ще влезе, околкото да стане

нещо си.

  Турците в България са много бедни, но помаците се възмогнаха от труда си и от животновъдството. Това означава, че храната за прасета имат много, но няма как  да прибегнат до тази опция, Коранът им забранява. За овцете те казват, че ядат всичко и макар неотглеждали никога прасе правят сравнение с него. Суроватката от млякото напр. се дава на овцете, но съм убеден, че голяма част от суровината, осигуряваща храна на прасетата се губи.

    Няма начин помаци и турци  да започнат да гледат прасета, защото това им забранява Корана, но истината е, че за отглеждане на прасета те имат доста храни. Вкараното в чипа на тези хора, да не се яде свинско, че прасето е нещо лошо води до там, че видят ли помаците диво прасе в мерата си, търсят го и го прогонват. Сега по-малко от тези хора са по планината, но твърдят, че планината е запустяла, защото са се появили свини и няма кой да ги прогони. Фаакт, който ги дразни - до тях живее прасе.

   Минавайки покрай места по Родопа, където все още се отглеждат животни, не стотици, а стада крави, се замислям по този въпрос – колко  нного храна за прасетата има, подобно на изхърляната от ресторантите в Америка. Тази храна, идваща от кравите може да се превърне в страхотно екосвинско месо. А крави в регионите с помаци – много. Пред очите ми е една баба от махала на с. Рибново, която сама с немощния си дядо,  и тя, жив скелет с кожа, които отглеждаха по полудивия способ 100 крави – последното стадо в живота им, което искаха да продадат на”кантара”и да се приберат за да дочакат края си при близките си. Посред бял ден глутница вълци напада кравите, бабата е ила там. Половината от стадото е издавено, достъп до издавените крави няма. Толкова труд отива на вятъра, но бабата по този повад каза:

    -  Аллах така е искал...

  Аллах обаче не дава да се отглеждат прасета и така ще бъде сред мюсюлманите в България. На предлаганите от помаците луканки ще продългава да пише:

   Само от телешко  или от телешко и овче месо.

   По този казус дори написаното от мен няма да се хареса, тази тема не се и обсъгжда, но аз ннямам лоши  намерения в този постинг. Аз съм за свободата на личността и мисленето и подържам всички хора, които са почтени и се трудят. Както Капитан Петко Войвода, измъчван до смърт от турците, но защитаващ ги от неспрпаведливостта и грабежа на мошениците над тях.

               image

    Не знам защо, виждайки тази снимка, в съзнанието ми нахлува образа на Зафиров. Ако помаците даваха суроватката от млякото на животните си на свините, дваж по-дебели и доволни щяха да са те...





Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12189686
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031