Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2022 13:55 - СЛУЧВАНОТО ОТ ЕДИН НЕНОРМАЛЬНИК НА УКРАИНА...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 904 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 28.05.2022 17:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

СЛУЧВАНОТО ОТ ЕДИН НЕНОРМАЛЬНИК НА УКРАИНА НАПОДОБЯВА ВАЛПУРГИЕВАТА НОЩ ОТ ТРАГЕДИЯТА „ФАУСТ” НА ГЬОТЕ....

 

     Изкуството изпреварва събитията. Отразеното в него е валидно за бъдещена на хората в личен план, за нардите, за света. Давам пример с една друга трагедия, „Борис Годунов” при описването на която Пушкин предвосхищава случващото се в Русия до днес. Царят престъпник умирайки искаше да възцари на престола свой наследник, но се появиха от службите по игурността в двореца, които той създаде и поставиха на трона когото те искат. Въвеждам тагове от пъ-късни времена – Берия, Андропов, Путин. Всички дренки са червиви, расли са в един дол.

    Гьоте събира древнонемски легенди и идеите им той влага в своите произведения. По подобен начин след него постъпва Вагнер, който на основата на събраните древногемски легенди пише опери и либрето към тях. Велики хора. Затова и произведенията им са сложни - за Гьге мисълта му като да преминава от небето през земята в ада, подобно е и при музиката на Вагнер.

    Има една сцена в трагедията на Гьоте, „Фауст”,  Валпургиена нощ. Това е древен езически празник в Германия, за който се твърди, че на 30. 04 в планината Харц на най-високия й връх Брокен се събират всички вещици и вещери с цел възпиране на идването на пролетта. Присъства и гланият вещер.

   Ето как е описано пътуването към вр. Брокен:

 

   „Вещици към Брокен вихрено летят!

     Угари пустеят и нивя кълнят.

     На върха е вече сбор голям събран.

     Най-отгоре сяда дядо Уриан.

     През мъгла и буря ний летим без път!

     Вещици, пу..и, пърчове смърдят!”

 

   Появява се и главният вещер, на когото в момента във връзка с войната срещу Украина уподобявам на Путин и се закача с вещиците:

 

    „Ний като охлюви пълзим

      и след жените все вървим.

      Жената щом за зло е ред,

      с хиляда крачки е напред.”

 

     На това вещерско сборище присъства също и Мефистофел, който танцува с една вещица и я ухажва, загатвайки за гениталията й:

 

     „Веднаж, сънувах страшен сън,

      Видях един разцепен пън.

      Там отвор зееше дълбок,

      хареса ми – макар широк.”

 

   И вещицата обаче, която Мефистофел непряко нарича разпоретина му отговаря с готовност и разбиране:

 

      „Отвръщам с поздрав мил и драг

      на рицаря със конски крак.

      Да дойде с к..а си навън,

      щом няма страх от оня пън.”

 

   Това, което направи Путин в Украина си е една Валпургиева нощ, но с различна цел – не да се бори срещу идването на пролетта, а да поведе борба срещу световната цзивилизация. На новия Брокен – Кремъл -  долетяха още вещери и вещици за да ги поздрави главния вещер, Товарищ путиН. Сборището този  път на злите сили се нарича не Валпургиева нощ, а Тридневна специална операция в Украина. Бесовицата сега не се води на връх Брокен, в Кремъл, а в Украина. Някои  от вещерите и вещиците на сборището са дошли доста от далеч – Мъдуро от Америка, други от Еритрия, от България, начело с тукашния главен вещер, Радев.

    Тази путинова Валпарургиева нощ приключва. Как – цитирам произведението Нощ на голия връх от Мусоргски. Той е повлиян от западноевропейската музика, но музиката му остава типично руска. В това свое произведения той описва бесовицата на Брокен, която в един момент свършва. Но не както в трагедията на Гьоте, където в края на бесовицата Фауст вижда образа на любимата си Гретхен, а след звън на камбана. Нещо много алегорично виждам аз в музикалното пхроизведение на Мусоргски – когато прозвучи камбана, оповестяван че Путин е навичокан от олигарсите си, ще дойде това просветление в света, което предвосхищава с музиката си Мусоргски. Въвевжадм два така, края на диктаторите Кадафи и Саддам Хусейн. Путин ще го подстигне същото и Русия на първо място и на второ светът, ще си отдъхнат от злините, които той изхожда по целия свят. Само в Сирия избитите по негова вина са над 500000 души.

   Прилагам линк с гениалното произведение на Мусоргски, вдъхновето от сцената Валрургиева нощ. Избрах запис, на който е показан оркестрантът, прозвучаващ камбаната и промяната, която настъпва след това. Промяната, която ще настъпи сред изхождането на Путин от позицията, която заема и от коята тиранизира целия свят.

   Приятно слушане на това гениално произведение!







Гласувай:
5



1. marana69 - костаа, уникален постинг..много, ме накеффи..тенк с..
28.05.2022 14:13


В това свое произведения той описва бесовицата на Брокен, която в един момент свършва. Но не както в трагедията на Гьоте, където в края на бесовицата Фауст вижда образа на любимата си Гретхен, а след звън на камбана. Нещо много алегорично виждам аз в музикалното пхроизведение на Мусоргски – когато прозвучи камбана, оповестяван че Путин е навичокан от олигарсите си, ще дойде това просветление в света, което предвосхищава с музиката си Мусоргски.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12304463
Постинги: 4573
Коментари: 10803
Гласове: 18381
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930