Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2022 21:12 - СТАТИЯ НА ПРОФ. АНТОАНЕТА ХРИСТОВА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1886 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Политическият психолог проф. Антоанета Христова пред „Труд”: Говоренето на премиера изпреварва мисълта му

Автор: Тодор Токин

Интервюта

08:00

12.04.20Не възприемам правителството като натовско

Криза след криза, скандал след скандал в управляващата четворна коалиция, нетърпимост, заплахи със съд -  нещата от този род станаха ежедневие, дори за ден се продуцират по няколко. Социалният психолог професор Антоанета Христова има отговори на тези въпроси и не само – и за това  коя от партиите може да напусне коалицията, ще се появи ли нов играч на политическия терен, ще има ли решение за изпращане на българско оръжие за Украйна.

- Да започнем с управляващата коалиция, професор Христова. Тя се тресе, има взаимна нетърпимост, бойкотиране на заседания на парламентарни комисии… Такова чудо не е било. Докога ще издържи?
- Ситуацията е изключително патологична. Нещата са неестествени от гледна точка на това какво и как би трябвало да се случват в една демократична система, в която би трябвало да има легитимно управление. Управленското формирование, което управлява, първо стъпи на споразумение, в което преговори за реални политики нямаше. Това беше пожелателен тест на всяка една от страните, включени в коалицията и този текст не предполагаше и не говореше за общи политики. Имаше вътрешно противоречиви политики, подчинени на идеята да се тръгне, а пък после ще си правим нещата както си знаем. Това начало според правилата в политиката е фалстарт. На второ място имаме министър-председател, който избра за министри изключително неопитни хора, с гръмката претенция за А отбор. Още от началото се виждаше, че либералното образование, с което се гордеят е под въпрос и че до този момент не са способни да произведат нито една антикризисна мярка, която да работи - нито в сферата на икономиката, нито във финансовото регулиране на ситуацията, в която се намираме, нито в сферата на овладяване на цените – напротив. Проблемите на тези хора са много, но за мен един от най-големите е това, че са популисти. Това означава, че са дошли на вълната „Всички искат да се наказва”, на вълната на революцията, на реванша. Защото популистите винаги идват на вълната на реванша. В крайна сметка популистките правителства по цял свят – вземете Гърция, Италия, страните в Южна Америка приключват  бързо, оставят страните си в тежки кризи и се свързват с най-високите нива на корупция.  Лошото е, че след всички такива правителства държавите остават напълно разбити. Освен всичко това, сегашното ни правителство беше избрано от много малък процент хора, които са гласували за съставните му части. А това означава, че то не е легитимно, не е представително, което го прави още по-отдалечено от избирателя. Т.е. имаме един свят на избирателите, на гражданите, и друг свят на едни хора, които не произлизат от нас, не разбират емоциите и проблемите и това, какво иска българинът,  неговите ценности и идентичност. Това са двата полюса. И при това положение патологията е очевадна.   Не може да продължава дълго. А колко дълго ще продължи? Не знам, това е патология. За да се премахне, трябва да се изреже.

- Да видим отношенията вътре в коалицията. Покрай избора на гуверньор на БНБ отношенията между „Продължаваме промяната” и ИТН станаха нетърпими. Нещата май са на ръба. Възможно ли е ИТН да бъде първата партия, която ще напусне коалицията?
- Очевидно този пост е свързан с много големи интереси. И в тази политическа битка са двама души, които са изключително неизвестни като доказани професионалисти. Ето защо прозира битка за интереси, а не за държавата и за националната й сигурност, защото БНБ е директно свързана с нея.  За мен в ИТН се крие най-голям потенциал за разваляне на коалицията. Почти не виждам друг политически субект от управляващата формация, която да има интерес да го направи. Но нека видим кой може да лидира държавата след падането на коалицията.

- Да видим. ГЕРБ отново е първа политическа сила…
- Да, но изглежда, че още не са решили да бъдат водеща, излезли на улицата опозиция. Те могат да съберат  хора, че да залеят площада. Но не го правят, което означава, че за тях все още моментът не е настъпил. А е много важно кой ще лидира процесите.  Другият човек, който вече тича по терена, но не знам колко е готов, е Стефан Янев. Ако ГЕРБ ще покрие център-дясно, Янев категорично ще покрие център-лявото. И като че ли ще се получат двата полюса, които ще формират по естествен начин политическата ни среда. Разбира се, това е идеална политическа структура, която ще трябва дълго да осмисляме и постигаме. Ние бяхме тръгнали на два пъти да постигнем почти двуполюсен модел, но субекти, на които стабилна България не е необходима, го разбиваха. Колкото по-бързо постигнем това състояние, толкова по-добре. Лявото е наистина проблемно в момента и трябваше да бъде покрито от четворната коалиция. Това, допускам, беше първоначалния план. Но тъй като тя е много „нефелна“, ще трябва да бъде много бързо заменена. И Янев вероятно ще дойде на вълната на нейното несправяне. В момента, в който излезе на терена, ще стане реална алтернатива на ГЕРБ. Така че в момента има два коня в състезанието, колкото и другият кон още да не се вижда. 

- Ами ако Янев заиграе с Мая Манолова, това ще му донесе негативи…
- Мисля, че няма интерес и че той ще играе самостоятелно. Въпреки че съм убедена, че тя желае да влезе в предизборна коалиция с него. Но, допускам, че той има ясна оценка, че тя няма да му донесе позитиви и ще каже – окей, ако влезеш в парламента и се наложи ние да правим правителство, може и да те взема. Но няма да го направи официално предизборно. 

- Има едно обосновано предположение, че предсрочни избори ще има, когато Янев си направи партията, за да спре тя очертаващия се възход на „Възраждане”?
- Точно така. Това имах предвид, когато казах „когато са готови”. Защото не съм сигурна дали той си е направил структурите, дали чисто идеологически и организационно е готов да обяви партията. Предполагам, че малко преди Янев да обяви партията си, Слави Трифонов ще направи действие към напускане на коалицията. Питам се: ако Слави го направи така, това означава ли, че той по принцип вече се е отказал от политиката и партията му ИТН ще се откаже да участва повече в избори? Ако това е така означава, че може би смята, че е направил каквото може, съдействал е за свалянето на ГЕРБ и Бойко Борисов, помогнал е на  Румен Радев в проведения опит за революция и отново той е президент. Така че ако Слави,  може да каже „стига ми, аз си свърших работата“, то той ще напусне правителството точно в момента, когато Янев е готов. 

- Интересно. Плюс това на Слави не му приемат мажоритарната система и всичко друго, заради което бе създадена ИТН…
- Той нищо не можа да реализира друго от гореизброеното. Случаят с Гроздан Караджов е демонстрация на унижение и безпардонност. Това унижение не се прощава лесно. За мен неговото оставане като министър, ако в рамките на 2-3 дни не удовлетворят исканията му, ще означава, че той ще започне да изглежда слаб и безсилен. Слави Трифонов все повече трупа аргументи защо не трябва да продължи да бъде в това правителство. Но действията му ще зависят от други фактори.

- А как стоят нещата с „Демократична България”, според вас?
- Това е една абсолютно сбъркана формация. Нещо като управляващата ни коалиция. Чувам за структури, които от ДСБ преминават към КОД (формацията на бившия здравен министър в кабинета „Борисов“ 2 Петър Москов, б.р.), може да не е масово, но има такова движение. Има много разочаровани от участието на ДСБ в коалиция с БСП. Лидерът на „Да, България” Христо Иванов е силно ляво-либерален. С ДСБ са ценностно несъвместими. Видимите им политици, например свързани с правосъдието, не могат да бъдат разпознати като ефективни и принципни, а като действащи като че ли в нечии интереси. В много голяма част от обществото се е настанило вече убеждението, че зад войната с главния прокурор и срещу специализираната прокуратура, има скрити мотиви.  

- Министърката на правосъдието си призна, че мандатът на Иван Гешев като главен прокурор ще бъде по-дълъг от нейния…
- Разбира се. И това, което трябва да се каже много коректно – по времето на Гешев като главен прокурор, видимо започнаха големи дела срещу олигарси. И това само в първите 6 месеца, след което влязохме в тежки политически турбуленции. Ако трябва да бъдем справедливи, това трябва да се признава. Защото другото е изкривяване на истината. Но като че ли конюнктурата в момента няма желание да се казват фактите такива, каквито са. Основно се разпространяват мантри. Добра новина е, че все повече започваме да придобиваме като граждани познание за работата на прокуратурата. 

- Дали да се дадат оръжия на Украйна – ДБ и ГЕРБ са „за”, БСП – категорично няма да допуснат …
- Аз съм убедена, че правителството и парламентът няма да вземат решение за изпращане  на оръжия на Украйна. Защото не възприемам правителството като натовско правителство. По форма може да е проамериканско, на по съдържание не е. В допълнение БСП и ИТН също нямат интерес да направят нещо, което е против тяхното собствено убеждение и против убежденията на избирателите им. Затова смятам, че няма да изпратим оръжие. Но тази наша позиция отваря много голям проблем за в бъдеще. Цялата международна обстановка в момента се пренарежда. Европейският съюз сега изглежда като един морализатор, който е изключително неефективен. Българите си носят исторически сантимента към Русия, ние винаги ще имаме една различна гледна точка към всичко, в което участва Русия. В крайна сметка, в един момент войната ще свърши. И тогава ще почне битката на интерпретациите. И в тази битка има голям риск България да тръгне в посоката на руското влияние на интерпретациите. И тогава тези 70 процента, които не одобряват България да изпрати свои оръжия, ще бъдат убедени, че са били прави, че не трябва да сме толкова коректни и лоялни към ЕС и НАТО и че трябва да имаме много по-националистически ориентирана политика. Тогава ще започнат огромни пренареждания и икономически, и политически. В този глобален процес се крие риск за нас и за изборите, които ще се наложи да правим.

- И какво следва? Референдум за излизане от ЕС и НАТО, ами нали това иска „Възраждане”?
- Затова е важно останалите политически сили да запазят ценностната ни ориентация, защото сами не сме силни. Все пак колкото и да не сме доволни, че сме „последна дупка на кавала“, колкото и да смятаме, че към нас има несправедливо  отношение – ако щете и заради това, че не ни пращат по-бързо самолети, че приемаме един план, който прозира от проблеми и ЕС е готов да го пусне просто защото има свои интереси… Всичко това българинът го разбира и то не го прави щастлив с ЕС. Но в същото време ЕС създава някаква степен на относителна стабилност. И тогава, когато имаш умно правителство, то би могло да използва ЕС и НАТО в полза на нацията. 

- Според вас Урсула фон дер Лайен само да подпише Плана ли дойде или да напомни на България, че през 2020 г. сме обещали на РС Македония и Албания членство в ЕС. Вече започнаха спекулациите, че премиерът Петков ще вдигне еднолично ветото, че ще наруши позицията на парламента и консенсуса по темата в обществото, че ще бъде вторият национален предател след Георги Димитров… 
- Смятам, че Урсула фон дер Лайен дойде главно заради Северна Македония. Убедена съм, че реакцията на Слави Трифонов не е без основание. Не само защото е коалиционен партньор и че външният министър е от неговата квота. Ако не се лъжа, той има и експерт в правителството по темата. Това са хора, които имат информация. И той не реагира случайно. Докато за това, което говори Кирил Петков, ние трябва да си задаваме повече въпроси. Според мен той и хората около него възприемат нещата като бизнес. Залагаш, губиш или печелиш, работата приключва и си отиваш вкъщи. Там има печалба и загуба, нищо друго не ги интересува. Това бизнес мислене не е политическо, то е вредно за политиката. Защото политиката се движи от ценности. Така че когато ни говорят Кирил Петков и Слави Трифонов, като психолог мога да допусна, че  тезите на Слави Трифонов са по-близо до истината.

- Как ще коментирате това, което премиерът направи в петък – издаде публично държавна тайна, като разказа от парламентарната трибуна за секретна операция на военното разузнаване за спасяването на моряците ни?
- На него речта му върви по-бързо….. А като приемем, че мисълта не е добре експертно консултирана, се получава този резултат. Смятам, че го направи от незнание и от това, че не се замисли…

- …И да се похвали… 
- Точно така. Като дете, което като направи нещо, бърза да се похвали и след това застава с един победоносен поглед, поглежда към залата и иска одобрение, да му кажат „браво”! Ако не го получи, казва – а, това е несправедливо към мен, аз искам шестица, толкова се старая, а те ми пишат двойка!  При такова дете винаги има разминаване между реалност и това, което е в главата му. Последното създава защитни механизми, които не помагат в конкретния случай.  

Нашият гост
Проф. Антоанета Христова е политически психолог с фокус на интересите върху формиране на политически имидж, политическо говорене, управление на кризи, процеси на взимане на решение, политическо лидерство. Завършила е СУ “Св. Климент Охридски” специалност психология и е получила докторска степен в Института по психология при БАН. Специализирала е клиенто-центрирана терапия в Лозана, Швейцария и политическа психология в Университета в Охайо, САЩ към ISPP. Главен редактор на сп. „Психологични изследвания“, ръководител на департамент “Психология” на Институт за изследване на населението и човека към БАН. Член на борда на Европейското общество по символичен интеракционизъм (ESSI), член на Международното общество по политическа психология (ISPP) и член на ръководството на Дружеството на психолозите в България.




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190617
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031