Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2022 08:24 - ЗА АВАРИЯТА В ПАВЕЦ „ЧАИРА”
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2842 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                      ЗА АВАРИЯТА В ПАВЕЦ „ЧАИРА”

 

     Тази вечер слушах на няколко пъти безсмислици за тази авария, покавзаща отново пълната некомпетентност на тези, които Радев ни натресе да управлява задкулисно страната ни чрез тях. Единствен, който каза нещо смислено бе Рамадан Аталай. Ще разгледам тази авария като човек, работил почти 30 години в Енергетиката ни.

   Един от големите и полезни строежи за страната ни в областта на енергетиката бе строежът на ПАВЕЦ „Белмекан”. Целта на този ПАВЕЦ бе да балансира енергийната система като подава енергия към мрежата, когато е необходимо, но и да акумулира енергия, връщайки отработената енергийно вода от малкото си водохранилище след енергийното отработване на водата чрез помпи в яз. Белмекен, находящ се на височина 700 м. над ПАВЕЦ-а. Централата има общо 5 машини тип Пелтон, изработени в Чехия. Чехите прохождаха в този жанр и се стараеха, машините им са отлични. Две от машините са реверсивни, те могат да ралотят като генератори и като помпи. След успеха и доказаната полза от това съоръжение бяха изградени и други.

    Строитерството на този тип централи е много сложно и трудно. Необходим е язовир на голяма височина над централата, за да подава вода с много енергия за енергийтно обработване. Необходимо е здравоплътно водно трасе, което освен на работното си налягане от 70 атм, трябва да издържа и на по-голямо, през което преминава при пускае/спиране на машината. Боравенето с тази техника е много отговорно, защото водата е нещо страховито ако се изпусне от контрол.

    До тук с ползите от дебита на водата в яз. Белмекен, който трябва да поема към 140 млн. куб. м. вода. За съжаление стената на язовира не бе добре изпълнена и той събира към половината от това количество. Язовирът събира водите на Рила по централното й било  от Голям Мечи  вр и от огпомния страничен рид Рилец до вр. Белмекен. При седловината Джанка има шлюз и водата може да се насочи към яз. Бели Искър, от където отралотена енергийно постъпва в София като питейна вода. В именто на истината, това стпоитерство промени климата и животинските видове в реките в горното им течение и то не към добро...

   След това обаче надделя една глупава идея, имаща в основата си задачата ако стане беля с единия хилядник в АЕЦ-а и мражата остане без неговата мощност, да се подаде вода в свръхмощна ПАВЕЦ, която да захрани за кратко системата за да не излезе тя от паралел, докато системните оператори овладеят ситуацията, в смисъл изключат мощности, които системата не може да захрани. И решиха: да се построи още една ПАВЕЦ, Чаира, с четири генератори по 200 мвт, които да стоят в студен резерв, каквато е ТЕЦ-а във Варна, собственост на показвача къде да се строят язовири срещу възнаграждения от 1, 5 млн. евро, Ахмед Доган. За да ползват изградената инфраструктура вече, високопранинският язовир Белмекен,  таза специална ПАВЕЦ се пострпои малко над ПАВЕЦ Белмекан. Не помня годината, когато се завърши, може би е 1975-а, но е включвана от тогава до сега само няколко пъти. Тя е с модерни машини от Япония, много по-скъпа е от ПАВЕЦ Белмекан. Водата от яз. Белмекен е в тръбите, само се чака разпореждане и се пристъпва към задвижване на машините в режим генератори. Това не е процес за минути, защото водата е нещо страшно. Бавно се отваря шлюзът при развъртането на машината, да да не потроши перките на турл.бината или да се стигне до студено изпарение, кавитация, което изяждя метала им, машината се развърта и в един момент се включва в паралел със системата. Следва усилване на дебита на водата до необходимата според диспечерите мощност. Отлбелязвам, че машините могат да работят не повече от половин ден и всичката вода от язовира ще свърши, а какво ще стане надолу към ВЕЦ Сестримо е друг въпрос.

   Подържането на тези машини е тежка работа, плецизна и скъпа, защото всичмко е много огромно. Малцина са виждали генератор/помпа вертикално изпълнение при това от 200 мвт. Тези машини се въртят върху петов лагер, а по остта си имат стабилизиращи плъзгащи лагери, които се смазват принудително. Управлението на машините обаче трябва да бъде безупречно и автоматизирано. Напомнам, че поради несъсъвшена сигнализация при включването на един генератор от 25 мвт. пак чехски в ТЕЦ /тогава/ Трайчо Костов, той бе противовключен Давам и едни таг, Шентов. Ракета с вакумна бомба на Путин не воже да причини такава поразия. Ако не се задейства отколонителят на водата при аварийното спиране на машината, ако се включи към мрежата не напълно синхронизирала се, ще гръмне централата или напорния водопровод.  

   В случая в ПАВЕЦ Чаира машитата, която е била ремонтирана, което ознамава и електрическта част и турбините, е ралотила и те са я натоварвали постепенно. Тогава се чува удар, което означава, че ремонтът на машината не е направен като хората. Отвила се е парка на турлината или се е счупила, което е удар по вала, а при този тип мащини генератор/помпа той е по-дълъг и възможността да се изкриви и да повреди и електрическата част е реална. Много е сложно всичко в енергетиката, много прецизно и много скъпо. Операторите трябва да са обучени в ваксимална степен, автоматиката трябва да бъде савършена. При авария се отклонителят за водата, изключва се машината от мрежата и тя спира.

   Това е станало. Но и със станлото се запроституирва. Машината щъла да призвежда ток и така да поевтинее ел. енергията. Това е популистко /б. м. просташко/ изцепване -  язовирът е с обем към 70-80 млн. куб. м. вода, една маина само от големите ако работи ден, нека да са два, водата му ще свърши. И полезната за енергетиката ни ПАВЕЦ Белмекен ще стане неизползваема. Друг момент на запроституирване е прехвърлянето на задачата за ремонт на това гигантско съоръжение, спаред Кирчо Секса в полза на един сулект. Аз мисля, че този субект е Бойко Борисов. Не се съмнявам, че за белята в ПАВЕЦ-а отговорноста е само негова, проверка, изръшена от Дамаджаната ще покаже това. Но нама смисъл от такава проверка, защото прокуратурата не е ралотеща според Радев, Кирчо Секса и г/ца Лена, политшефката на кабинета на Кирчо.

   Замислям се:

   Ако по всички теми, тези, които продължават промяната, ведно с ИТН, БСП , Копейкин и др. са толкова компетенти колкото тези, които говорят за повредената машина на цетралата, която по техните сметки трябваше да реши с микроязовирчето си енергийните проблеми на България и да докаже каква е била корупцията на предищните управляващи,  жална ни майка. Въздуси под налягане, това е правитеството на Кирчо Секса, по същестно на задкулисното правителсво на Радев. Тия, на Радев кукличките на конци и на юзди, за мен са въздуси под налягене, а Радев, дори не е и въздух. Той е рожба на простащината в страната ни, коато сега ни гази като валяк.

    Радев – оставка веднага!

  

  





Гласувай:
5



1. andorey - Незнам какъв специалист си, обаче ...
24.03.2022 11:17
Незнам какъв специалист си, обаче това че защитаваш корумпираната шайка ГЕРБ казва достатъчно...
цитирай
2. planinitenabulgaria - Другарю андреЙ,
24.03.2022 14:37
andorey написа:
Незнам какъв специалист си, обаче това че защитаваш корумпираната шайка ГЕРБ казва достатъчно...

Завършил съм енергетика, но видно от блога ми разбирам и други неща. Към Вас имам въпрос обаче, който вече поставих и на Чернопръц, ако можете да изложите и Вие становище по него. Той е следният:
В Америка вече не ползвт лубриканти, зашото предизвикват алергии, а кокоша мас. За целта сексшоповете вече се оборудвани с фризери, съхраняващи маста при температура -50 градуса. Маста, обработена фармацевтично се продава в опаковки по 45 грама за 9, 99 долара. Срокът на съхранението й в хладилник е 10 дни, след което не можее да се ползва по предназначение, но пък с нея могат да се изпържат напр. салам с яйца, защото тази мас няма холестерин.
Бихте ли ми казал в Голямата страна, където живеят най-щастлиите хора на света проби ли вече тази мода или още не. Аз мисля, че не, защото там наблягат на една течност, най-великото достижение на световната цивилизация, която е любима на един наш министър, комуто дадоха прякор - името на съда, в който се съхранява това съвършенство.
Да живее международното положение!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183609
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031