Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2022 10:35 - ПОЖАРЪТ ПРЕЗ ЛЯТОТО В СЕЛО КРЪСТАВА И СЕГА В УКРАиНА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 809 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ПОЖАРЪТ ПРЕЗ ЛЯТОТО В СЕЛО КРЪСТАВА И СЕГА В УКРАиНА

 

    Напомням за пожара през лятото в с. Кръстава. Суша, жега, в квартала, където стана пожарът в момента не е имало вода. Деца берат горски плодове и ги носят на баба си да ги свари за сладко или нещо друго. Тези сладка се приготвят за продажба, преди година – само в региона на Юндола, сега – по пазарите в много градове.

   Бабата възрастна, не предвидила, че има възможност за пожар поради разхвърляната тук и там слама по двора и сухите треви. Огънят в огнището на двора се разпространил в страни от него, вода не е имало. Запалилват се къщата и плевнята. Огънят се разпространява бързо в целия микроквартал, защото сеновалите са пълни със слама и сено. А под сеновалите са животните на хората. Тези животни,  които в този ден не са били на паша, изгарят живи. На един човек му изгарят всичкките телета и 1500 бали със сено. На други изгарят овцете, на някои – само вързаните кучета. А на всички – кощите /тук не казват къща, а коща/. Няма изгоряли хора, но всичките останаха само с една дрешка на тях - всичко, което имаха за бита си, поминъка си, загубиха за минути. Добре, че огънят не е прехвърли улиците около микроквартала и не е пламнало училището и къщите около него.

   Помаците имат само къщата и стопанството си, в което отглеждат животни, това е помикът им. Ако са добре материално, те инвестират в имота си и той пак остава единственото нещо, което притежават. И изведнаж – всичко е загубено...

   Хората от страната помогнаха много на хората, като им закупиха и доставиха строителни материали, а някои строителни фирми докараха машините си тук. Откриха се сметки за дарения, в които постъпиха много пари, други, като мен, помогнаха с каквото можаха. Аз помогнах с малка сума пари и с три курса с колата ми, която е доста голяма – Пежо 307 SW, с одеала, дрехи и обувки и всякакви домашни потреби. Приятелите ни помогнаха, освободиха дома си от непотребните им вече, но запазени вещи. През зимата събрах от познати и приятели покъщнина за още три курса и щом се запролети, ще я откарам. Сега не смея да тръгна, защото пътят се заледява, а селото е на надморска височина 1400 м.

   Аз съм запознат регионално с красивия западен дял на Родопите, наречен Велийца, пътувал съм и съм нощувал тук на много места по този регион, познавам и хората, които се трудят от сутрин до вечер и са ми близки по душа. Не можех да не помогна в нещастието им, но най-радостното е, че има и други като мен. Доставиха строителни материали на хората, те се втурнаха да работят, но макар с безплатни материали, да се построи къщата отново е много тежка работа. Хората в селото си помагат, идват и от съседните села, но бедата, която сполетя тези хора е огромна. Трудът им, всичко което имаха в живота, те изгубиха. А животните им изгоряха живи...

   За бабата, причинила пожара, никой не говори. Казват само, тя не е искала. Нито името й споменавт, нито имат упрек към нея. Аллах така е решил, казват те в подобни ситуации, примиряват се и започват всичко отново.

   Подобна беля, завършила с пожар направи една баба от с. Паралово, Босилеградско. Отишла на гроба на мъжа си, запалила свещ и я оставила. Опожари гробището и гората около него. Запалило се бе и огромното крушово дърво, под което е оброчния кръст, и то бе паднало.

 

    Сега друг пожар – в Украина. Но този, който го запали –  един психопат-изрод - стори това съзнателно, като разпространи огъня върху цяла страна. Стрелят по жилищни сгради, по хранилища за радоиактивни отпадъци, складове за петролни продукти, газопроводи. Загиват хора, други, за да се спасят напускат страната. Идиоти с танковете по улиците мачкат коли, стрелят. Защо, какво искат от хората? Майки с деца търсят спасение по бомбоубежища или в метрото, други се устремяват към автобусите, които единствени останаха да се движат, в опит да напуснат страната и така да се спасят от ужаса на кретена Путин. Защо се стовари това зло върху хората? Моето обясение е, че това стори изрод, програмиран да върши зло и да държи на тръни Европа. Ще напиша отделен постинг на тази тема.

    Нека помогнем на бежанците, не само на българите в Украина доколкото можем за да преодолеят този ужас, немислим за времето в което живеем. Кой с каквото може, трябва да помогне на тези хора, които ми напомнят за селяните от Кръстава, на които изгоряха домовете и животните. А украинците сега напускат домовете си за да спасят децата си. В социалните мрежи се върти един запис с шестгодишно застреляно дете. Същото, както с туркинчето Тюркиан в цедилката на гърба на майка си по време на възродителния процес у нас, подчертавам, извършен по проработка и заповед от Москва.

   Същите идиоти..

   Но тези идиоти имат подкрепники и поддержники у нас, същите изроди като Путин като мислен и ще цитирам някои, които според мен са доволни от случващото се в Украйна. На пръво място мисля, е президентът ни и душеприказчика му Слави Василев. След това идват производните на президента ни - Янев, Нинова, Костадинов. Те няма да помогнат на тези нещастници от Украйна, защото в тях живее същият вирус, който тресе техния фалшив бог, Путин. Ние обаче, Хората, трябва да помогнем на тези нещастници, творчески, кой с каквото може.    

   Доста по-различна и обемна ще е помощта за украинците, но трябва да им помогнем слещу злото, което ги сполетя и прогони от домовете им по света. Няма да е за дълго обаче , не може една страна със заподмятващ ядрени ракети психопат да се противопостави на всичките страни в света. Краят му е близо, след който хората ще се върнат в страната си, по домовете си.

   Тези трудни моменти са изпитания пред хората. Такова бе Ковидът, който според мен трябвашеэда се появи, за да се замислят хората върху делата си. Сега се появи ново изпитание - един психопат тресе света, водейки война срещу суверенна държава, насочил в мирна закана ракети, с които плаши с унищожение света. Няма да стане, Товарищ психопат. Ти си трън в очите на света и светът ще се изчисти от тебе. Както и от още два тръна – Ким Чен Ун с насочените си в мирна закана ракети срещу смъртните му врагове, Япония и Южна Корея и вторият, но неядрен трън в очите на страната си, президентът ни. Той по същество осъществи преврат в страната в опит да я отклони от еврозоната, да я извади от ЕС и НАТО. И така, ръководена  от простащината, страната ни да се върне в орбитата на ОНД с кърмчия гурото му Путин.

   Няма да стане, Товарщ неядрен трън! Страната първо ще се изчисти от мекеретата ти и после от теб сАмия...





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12283342
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930