Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2022 08:03 - АМЕРИКАНСКИ ЗАПИСКИ 2021/2022 - 8
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2328 Коментари: 6 Гласове:
4

Последна промяна: 01.01.2022 08:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                     НА „АВТОИЗЛОЖЕНИЕТО” ПО УЛ. „ПАЛМОВА” В ЛОС АНЖЕЛЕС

 

     Тази година посрещаме Новата 2022 година на два пъти. Веднаж тук, в 14 ч. местно време, което отговаря на 0 ч. българско и втори път ще я посрещаме по тукашното калифорнийско време, настъпващо десет часа след нашето. Стана гаф обаче – един от гостите, нуемело боравещ с допълнителното дистанционно устройство, с което се свързваме към българските телевизионни програми, включи резидента ни. Минути преди Новата година той правеше змуци по телевизията. Все едно с твърд предмет по главата ме белоСВЕТНАХА. Това правене на звуци от резидента, предполагам непоносими за интелигентните хора, все още тук и там останали в страната ни, но пък носещо информация на специалистите по начина на правенето му – говорене като с корема, както героият на Виктор Юго, Клаксу, държането на главата на една страна както Г. Димитров и клатенето й, според мен трябва да се извършва пред по-тесен кръг от хора – предложителите /инициативниките/ му за такъв, неговите хора от парламента и правителството, на които той ще дърпа конците, а също и тези, които той иска да турне за много първи в съдебната система, та да яхне и нея. И така – вся власт резидентом.

   Развали ми празника резидента, но програмата на телевизия НОВА малко ми го пооправи. Излязохме на разходка по ул. Палмова, една много стара второстепенна улица на Лос Анжелес, но проектирана от умни хора. Трасето й е широко колкото бул. Руски. На тротоарите има зелена площ широка към 1, 5 м, на която растат огромни вечнозелени дървета,  което означава непрекъсната фотосинтеза. Успоредно на зелената лента има една пешеходна, и тя толкова широка. Тя е настлана с плочки с размери 75х75х 10 см. В страни от тези плочки започват дворовете на хората пред къщите им. Те също са с дървета и зеленина с изключение на пътеките за придвижване и за местата за паркиране. Къщите имат и заден двор, и той с дървета. Без разрешение от Общината нямаш право да премахнеш никакво дърво от двора си. Как няма да е чист въздухът, макар автомобилите да са толкова много.

   Какво се вижда обаче пред къщите – нови автомобили от последния модел на фирмите по света, все едно автоизложение. Сега е времето хората да си сменят автомобилите, защото има отстъпки едновременно от автомобилните фирми и от банките, които дават кредити и по същество стават собственици на автомобилите, а тези, кото ги „купуват” са техни ползватели. Стане ли някакъв провал с изплащането, банката си взема автомобила и той отива за продажба в отдел Лизингови автомобили.

   Разходката ни бе по ул. Палмова между улиците Олимпик и Уолшър, разстояние почти 1 км. От двете страни на улицата – нови автомобили по цялата тази отсечка. Новите автомобили пътуват няколко дни с бележка на предното стъкло, вероятно докато ги регистрират в полицията или пред данъчните власти на града. Голяма част от автомобилине, които видяхме бяха с такива табелки, а много други макар и без табелки се виждаше, че калобраните им са абсолютно чисти. Явно са пропътъвали от магазина до дома и сега уреждат документи за тях или нещо друго. Това, което ми направи впечатление са автомобилите Тесла, изцяло електрически, които както и другите стават все по-обемни. Тук има някяква екологична разпоредба след 2033 г. да се спрат автомобилите с вътрешно горене и да останат само електрическите. Тази програма ще се разпространи и върху газоподаването за домакинствата, не мога да си обясня как. Предполагам върху всички къщи ще се монтират фотоволтаици.

   Преобладаващите коли бяха японски, но има много немски, като най-красивата тази година кола е един модел на Ауди. Има и американски коли от марки, произвеждани много години в Детроит, сега заводите преместени в Мексико и по света. Колите им са прекрасни, но американците считат, че за човека се съди по колата му. И налитат на скъпото и голямото. Все повече се ползват големите  ванове, пръв от които е Кадилак Експлорер в много разновидности. Той тежи над 3 тона и гори по 20 л. на 100 км. Друга такава луксозна голяма кола бе Хаммър 2, но вече не се произвежда - не е екологичен заради големия разход на гориво. А големи коли като слонове от всички марки по света - много.

    Сред тези красиви автомобили имаше /само!!!/ един стар, двуместен спортен Мерцедес от преди може би 50 години, с редовни номера, в движение.

   Това автоизложение го гледам вингаи, когато съм тук по Нова Година, но всяка година то е различно – автомобилите стават все по-красиви, с все повече екстри и с все по-голям обем. И си мисля – ако до 2033 г. всичките  тези автомобили трябва да изчезнат от Америка, ще се пренастроят ли фирмите за новото производство и най-вече от къде толкова литий за акумулаторите им ще се намери. Твърди се, че на Балканите, конкретно в Сърбия има огромни залежи на литий. Някогашната златна треска сега няма ли да стане литиева? Дали пък това няма да оправи комунистическата икономика на пропутинска Сърбия по подобие на руската, която също се основава на добиване и продаване на природни богатства. Така стана и с Норвегия, когато бяха разработени нефтените кладенци под морето около страната. Новото злато няма да бъде течното, а литият.

   Гледайки тази огромна страна, с всичките й успехи, замислям са за човечеството въобще. Мисля, че хората ще се върнат към начина си на жвот от преди много векове, защото днешното им положение се дължи на експлоатацията на природните ресурси на планетата. Те неизбежно ще стават по-малко и ще се изчерпят. Какво би станало в един милионен град, ако той остане без ток, без вода? Животът секва докато не дойдат отново тока и водата. Такава вероятност има, на нея залагат военните, планирайки как да унищожат държави,  континенти. Идиотизъма, оръжията  за масово унищожение, заподмятване на ракети и ядрения рекет от страна на държавите боклуци, които нищо не могат произвеждат освен оръжия за унищожване на кадърните хора по света, може да доведат до световен катаклизъм. В живота си видях как живеят при най-трудните условия хора като нашите българи в Западните покрайнини, помаците в студа на Западните Родопи и турците в полупустинята Източни Родопи, а също и тук, в най-развитата икономически държава в света. Животът ми е към края си, няма да имам време да посетя държавите-примати или пък Голямата страна, където живеят най-щастливите хора на света.

    И още нещо да добавя. Разхождайки се по улицата разглеждах архитектурата на сградите, придаващи духът на града. Мигрирайки по различни пичини тук, хората от цял свят са се постарали да има нещо, което да им напомня за родното място. И това е било архитектурата на къщата. Има прекрасни къщи, почти всичките на един етаж. Сега се строят нови, модерни, не само не излъчващи живот, но и на които липсва дух. Едни тъпи стандартни форми, за новото поколение модерниситчни, на два етажа, с прозорци, започващи от пода,  засенчващи къщите до тях. Горе се вижда помещение огромно, като зала, в която да се четат трудовете на Ленин. Технологията на тези къщи е супермодерна, те са идеално топлоизолирани, с фотоволтаици на покрива, с екстри в тях, каквито е поискал собственикът.

    Преживях техническата революция, навлязох във високотехнологичната революция, но ми се струва, че така, както я караме повече няма да бъде. Хората стават все повече, ресурсите на планетата са едно и същи, от идиотите,

от които нищо не става, може да тръгне белята. Ще дам и пример:

   Във връзка с аншлуса на Крим от Русия и усилията на Украйна да си върне тази територия, Путин иска среща с Байдън за да разгледали бъдещето на света. Няма да споменавам термините заподмятване на ракети и ядрен шантаж....

             image

                                                           Мутри, вън!





Гласувай:
4



1. rosiela - Коста,
01.01.2022 08:07
четох с интерес.
То и тука е така за дърветата, ама кой ти спазва?
Аз премахнах един бор, тръгнал да засъхва и понеже беше на видно място, взех необходимото разрешение от Столична община, да не ме наклепа някой малоумник. Но по принцип не взимат.
цитирай
2. rosiela - Коста,
01.01.2022 08:08
щастлива Нова година на теб и семейството ти.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Благодаря, и на Вас пожелавам същото.
01.01.2022 08:52
rosiela написа:
щастлива Нова година на теб и семейството ти.


Упознах света в доста широк обхват и съм много обезпокоен за бъдещето. Заради липсата на ценностна система у хората, заради невъзможността им да разбират посланията-предупреждения на интелигентите и с талант, даден им от Горе хора....
цитирай
4. getmans1 - Весела нов година БаеКоста, гле...
01.01.2022 08:57
Весела нов година БаеКоста, гледам, че явно без да искаш си измислил една нова дума свързана с наший Прецидент - "зМуци".
Много е удачна, поздравления!

ПП ... БайКоста, много те моля не издавай пред нашенските русопилци, че точно аз съм забелязал това твое попадение, че направо ще ни изкълат и изпият мозъка:)))
цитирай
5. planinitenabulgaria - Улица Палмова е с дървета палми от два вида - едните с дебел ствол,
01.01.2022 21:37
blog13 написа:
цитат: "Разходката ни бе по ул. Палмова между улиците Олимпик и Уолшър"

А - да, да - Уолшър - тва не беше ли в Холивуд, и аз май съм ходил веднъж там?

цитат: "На тротоарите има зелена площ широка към 1, 5 м, на която растат огромни вечнозелени дървета"

А защо се казва Палмова?



длугите с тънък и много високи. И те са вечно зелени, но малко пречистват въздуха и не са предпочитани покрай улиците. Позват са за декоративни, а преобладаващите дървета са от един вид дъб, в момента не си спомням името им, много /!!!/ огромни. На бул Бевърли е най-голямото дърво от този тип. Всичките тези улици са в квартала Бевърлихилс.
цитирай
6. planinitenabulgaria - Дано Товма Томов ми не отвори блога
01.01.2022 21:39
getmans1 написа:
Весела нов година БаеКоста, гледам, че явно без да искаш си измислил една нова дума свързана с наший Прецидент - "зМуци".
Много е удачна, поздравления!

ПП ... БайКоста, много те моля не издавай пред нашенските русопилци, че точно аз съм забелязал това твое попадение, че направо ще ни изкълат и изпият мозъка:)))


или някой друг от спъсъковите инициативники-предложители на резиденти....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182082
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031