Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2021 19:46 - АМЕРИКАНСКИ ЗАПИСКИ 2021/2022 - 6
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 447 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 30.12.2021 19:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

         ЛОС АНЖЕЛЕС ПО ВРЕМЕ НА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО И НОВА ГОДИНА

 

    Празнично е тук, макар последствията от Ковида да промениха картината от предишните години. Още има затворени заведения, предимно малките. Пред тях е пусто, вътре – нахвърляни разни предмети, позорците непочистени. Големите заведения обаче работят, влиза се с удостоверениие за ваксинация. Американецът да се откаже да яде по заведенията, покрай които минава е толкова вероятно, колкото Путин и Ким Чен Ун да са откажат от ядреното си оръжие. А какво ще прездставляват те без оръжията, които заподмятват, описал ги е Вапцаров в стихотворението си „Вяра”. За големите магазини това не важи и няма как да се прилага, изискват се само маски.

   Празничното настроение се усеща по украсените къщи.  Някои са закупили доста скъпа украса за външната страна на къщата си, за двора. Има всякакви животни по дворовете, които светят, клатят се, има къщички за Дядо Коледа и Снежанка, впряг с елени, които също светят, гирлянди и др. По времето на Ковида, продължаващо повече от година доста хора изгубиха работата си, но получаваха помощи в размер на възнагражденията си преди затварянето на заведенията, където те са ралотили и дори повече. Голяма част от тези хора се възползваха по това време за да ремонтират фасадите на къщите си – това е, което се вижда. Те са боядисани, някои много грижливо, изглеждат красиво, не казвам празнично. Приятно е обаче да минеш по някоя улица и всичките къщи да са боядисани по едно и също време. Грижовни стопани,  казвам аз. Ако живееха в блоци /наикани в панели/, един идиот в такъв блок ще развали хармонията на всички. А тук живеят в еднофамилни къщи с двор – преден и заден – форма, дадена от Бог за живеене. И като погледнеш в двора на човека, получаваш информация що за човек е той-

   Улиците по това време на годината наподобяват изложение на новите модели автомобили. В този сектор конкуренцията е много силна и се работи много усилено. Големите фирми сменят поне два пъти моделите на автомобилите си годишно, но въвеждат и много нови екстри към тях благодарение на високите технологии. Автомобилите вече могат да се паркират сами, а някои – да пътуват без шофьор. Всичките модели автомобили са прекрасни като дизайн, но върхът им е този на фирмата Тесла. Това е електричедски автомобил, който може да изминава без да се зареждат акумулаторите му към 600 мили, а навсякъде по големите магазини, хотели  др. той се зарежда безплатно. Оставяш го под магазина, където имаш работа, включваш го да се дарежда, за 30 м. той се зарежда ако акумулаторите му са изцяло разредени.

   Тенденцията тук не е нова, автомоилите стават с все по-голям обем. Най-непроменимият дизайн на големият ван Кадилак също е модернизиран, има нова предница с модна линия, повлияна от японците. Японците вече бият по икономическо развитие ЕС. Мисля си, ако някога им бъдат върнати окупираните територии от Русия, остров Сахалин и Курилските острови, няма ли те да конкурират и Америка. 140 млн. на толкова малко място и такива успехи. Начинът им на живот обаче никак не допада на американците и те рядко летят на повка натам.

   Около НГ фирмите, които произвеждат автомобили имат промоции. Обелязвам, че когато човек си купува автомобил, той заявява какви екстри да притежава и освен това може да се пазари за цената му, особено първите клиенти в понеделник. Никой не купува автомобила си  в кеш, а с кредит от банка. Така се правят отстпъки от данъци, а с банката също може да се пазариш за обслужването на кредита, като имаш и опцията да си прехвърлиш кредита към друга банка ако решиш. Тук карат автомобилите си в гаранционния им срок, връщат ги на банката и си купуват нов. Има и корейски автомобили, един от най-красивите в Америка е модел на КИА.

   В Калифорнияа има три големи зоологически градини, като най-голямата е в Сан Диего, следващата е в Сан Франциско и третата по големина е тази в Лос Анжелес. В Сан Франциско градината е разположена на равна прощ, като върху нея са изградени сгради и заградени площи, съобразени да живеят в тях определени животни. Запомних от там една анаконда, която се доближи до стъклото до мен. Такова огромно и стращно нещо не бях виждал. Плуваше с плавни движения, а главата и бе поне два пъти по-голяма от моята.

   В зоологическата градина на Калифорния бях няколко пъти, но съм смаян от прекрасната й архитектура. Да се достигне до нея се пътува през различни хълмисти райони на града, между които и Холивуд, а самата градина е разположена също в хълмиста местност, като местата за обитаване от животните са съобразени с релефа. Има зимовища за мечките, дървета и голяма площ за маймуните, скали за дивите кози, водоеми за крокодилите и алигаторите, в които водата се движи с помпи и се пречиства. Избрано е изложението за животните, едни от които предпоитат сянка, други слънце. Където има скали, около тях пръстта е изчистена и те така са по-високи, но са и моделирани да имат определена форма. За животните, които обичат вода, като различните видове маймуни, има изкуствени реки и водопаду а към тях пречиствателни станции. Има огромни площи за жирафите, за слоновете. Катерушките за маймуните са полет на мисълта, а като изпълнеие много красиви. Същото важи и за водните животни, най-големи от които са морските слонове. Впечтали ме още п ървият път архитектурата и мисълта на хоратта, които са проектирали тази градина и сега, през зимата, когато животните  са много малко, посетих градината за да я разгледам.

    Грдината като площ е огромнна, разположена е по хълмове с най-различни видове дървета и тропически храсти, също доста интересни. Паркингът пред зоологическата градиина е суперогормен, той събира няколко хиляди коли. На квартали с номера е, мястото за паркипане също има  номер. Ако това не е така, не можеш да си намериш колата. В зависимост от броя на посещаващите градината отварят нови каси и входове, опашка за чакане няма. Иска се обаче документ, че имаш бустерна доза.

   Да не пропусна някокото сгради в зоологичееската градина, и те много кпасиви. Всичките са построени на най-стръмните места по специални технологии, модерни и красиви са. За какво служат не ми е ясно. Може би там има ветеринарни лекари и друг персонал, защото подръжката на това огромно съоръжение изисква много труд и средства. Входният билет е 20 долара.

   Сан Диего не е далеч от тук, може да посетим и ниговата зоологическа градина, най-голямата в Калифорния. Последният път когато посетихме Сан Диего имаше военни маневри и се нагледах на огромни кораби и на самолетоносачи, виждащи се от пътя и на базите си в Сан Диего.

   Благодаря на Господ, че имах възможността да пропътувам по бреговата ивица на Океана от Сан Франциско до Сан Диего. Когато Кирчо, Кокорчо, председателят на Културната комисия в Н.С. и Мая Манолова - културен министър под звуците на музиката на Слави, огряни от слънчевата светлина на предложителя им – президента, зауправляват България, тя ще замяза на Калифорния. Аз им вЕрвам...

  





Гласувай:
2



1. blog13 - цитат: "Благодаря на Господ, ...
31.12.2021 17:25
цитат: "Благодаря на Господ, че имах възможността да пропътувам по бреговата ивица на Океана от Сан Франциско до Сан Диего. Когато Кирчо, Кокорчо, председателят на Културната комисия в Н.С. и Мая Манолова - културен министър под звуците на музиката на Слави, огряни от слънчевата светлина на предложителя им – президента, зауправляват България, тя ще замяза на Калифорния. "

И на Сан Франциско ли (ше замяза България)? Сакън не думай! В Сан Франциско, влезна ли да поогледаш? Влез де, не се страхувай!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12311127
Постинги: 4577
Коментари: 10805
Гласове: 18386
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930