Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2021 11:17 - АЛЪШВЕРИШЪТ В ТУРЦИЯ В МОМЕНТА....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 396 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 23.11.2021 11:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

АЛЪШВЕРИШЪТ В ТУРЦИЯ В МОМЕНТА – ПРИЧИНА ЗА ТРАГЕДИЯТА С ПЪТНИЦИТЕ В МАКЕДОНСКИЯ АВТОБУС

 

    Това е моята версия, а сега и мотивите ми:

     В резултят на неразумните политически ходове на Ердоган - мегаломанията му, довела до пълното недоверия на културните държави към политиката на Турция относно Европа, където работят милиони турци, към Америка, най-могъщият член на НАТО и към съседите й, на първо място Гърция, доверието в тази държава се срина. Икономическите последствия от това са катастрофални за Турция. Стийността на турската лира спрямо долара пада и пада, като днес спрямо българската валута тя е пет пъти по-ниска. Преди десетина години идващите в България турци с двойно гражданство заменяха в банките лира за лев, днес един лев се получава срещу 5 турски лири. Този катастрофален курс на лирата доведе до много ниски цени на стоките в Турция, водещо до търсенето им от хората в съседните на Турция страни, включително и България. Това доведе до промяна на целите на пътуването до Турция, като на преден план излезе алъшверишът. Доста българи с това пазаруване от Турция си вадят хляба. Известно е пътуването с цел пазаруване на турски стоки от Югоизточна България към Одрин с автобуси в рамките на един ден, където се закупуват турски боклуци в огромни количества. Не се разрешава само закупуването на храни. А какви са цените на тези боклуци?  Обувки, сравнително добри, могат да се купят там за пет лв, а после в България те се продават по щандовете на пазарите по 100. Същото нещо вършат и карготърговците, които по този начмин избягват плащането на пълния размер на ДДС. Ако Турция обаче не реализира стоките си, дори на тези скандално ниски цени, тя загива. Затова и този алъшвериш, който само ще удължи политическата й агония.

   Какви стоки произвежда Турция – всякакви и много. Там може да се намери всичко, като стоките за бита са смешно ниски – котлони, микровелета, ютии, всякаква бяла и черна техника, но и нещо много опасно –

ГАЗОВИ КОТЛОНИ В КОМПЛЕКТ С ГАЗОВА БУТИЛКА КЪМ ТЯХ, ЧЕ И РЕЗЕРВНИ БУТИЛКИ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА.

   Пътуващите македонски граждани са били предимно албанци, имало е и албанец от Прешево – албански анклав в Сърбия, в който влизат още Буяновац и Медвежа, граничещи с Косово. В този анклав само кметът и полицаят са сърби, а вечерта те се връщат във Вранье или по другите градове със сърби и българи, където живеят. Албанците търсят начин да подобрят бита си, те имат и усет към алъшвериша. Посетилият албанските региони на Сърбия знае това отлично. Няма начин пътуването им до Истанбул да не е свързано със закупуване на евтини турски боклуци с надежда да подобрят бита си. Аз съм убеден, че те са купували, купували - такава евтиния никъде в света няма. Закупеното е било натъпкано в багажното отделение на автобуса, намиращо се в ниската му част под пътниците.

   Мисля, че там е имало освен пожаробезопасните стоки за бита и такива, които са взривоопасни, напр. пълни с пропан-бутан бутилки за газовите котлончета. Казаното от един от спасилите се от автобуса, че се е събудил от взрив, след което всичко изведнаж е пламнало ме навежда на мисълта, че долу в багажника на автобуса и то в предната част под шофьора от някоя газова бутилка за еднократна употреба е изтекъл газ, а да се  подпали този газ няма никакъв проблем когато автобусът е с включен двигател, климатик и се движи – от искра поради статично електричество напр.  От там е дошъм взривът, а известно е, че като се запали газ в апартамент огън гори зад шкафовете под леглата.  

  Това е моята версия за нещастието с тези албанци, македонски гаждани, с възможности, защото работят по Западна Европа. Желанието им да си закупят евтини стоки за бита, които са боклуци са довели до тази трагедия. Корпусите на тези бутилки са метални и не могат да изгорят. Обяснението, че автобусът пукнал гума, която от триенето в мантинелата се е запалила и после се запалило дизеловото гориво е несъстоятелна. Такъв пожар, разразил се за секунди в закрито помещение може да бъде причинен само от газ. А вероятността от къде да се е появил този газ е само една – от бутилка в багажното отделение на автобуса.

   Моите съболезнования за гибелта на тези хора, твърде млади, които по този ужасен начин загинаха в автобуса!





Гласувай:
2



1. planinitenabulgaria - Частично ще се окажа прав в твърдението ми, че автобусът е превозвал горивни вещества.
24.11.2021 20:05
Според казаното от преживял пожара млад човек, разбил стъклото и така спасил себе си и годеницата си, чул се е силен гръм, след който автобусът рязко завил на дясно и ударил мантинелата. Това означава, че е гръмнала дясна предна гума на автобуса, който е бил претоварен с алъшвериша от Турция. Удряйки се в мантинелата, той се покачва върху нея, а железните опори на мантинелата започват да разрязват "корема" на автобуса, който представлява багажник. В него явно е имало не само туби с бензин, но и газови бутилки. Искрите от съприкосновението на метала на опорите на мантинелата и ламарините на автобуса са причинили искри, възпламенили разкъсна туба с бензин или гагазова бутилка.
Недостойно е боклуците на Радев да се възползват от тази трагедия за да прехвърлят вината върху страната ни, респ. на Бойко Болисов, допуснал това калпаво строителство на магистралата, където днес заради него се трепят хора.
Ако някои не са гледали предаването "Референдум" от вчера, нека се сезират върху изказването една от героините повремето на царо, Лидия Шулева. Тя и Черепът са най-известните граждани на Велинград.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12273636
Постинги: 4565
Коментари: 10794
Гласове: 18368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930