Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2021 15:11 - СЛЕД ПЕНСИОНИРАНЕТО СИ В ЕС ТУРЦИТЕ С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1590 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

   СЛЕД ПЕНСИОНИРАНЕТО СИ В ЕС ТУРЦИТЕ С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО СЕ УСТАНОВЯВАТ В БЪЛГАРИЯ

 

    Този процес започна преди десетина години, но тогава поради други причини - доброто икономическо положение на Турция. Хаирсузинът Ердоган пое една просперираща Турция, на път към светския начин на живот, която имаще мощна икономика и се бе превърнала за Европа като Китай за света. Мегаломанията на Ердоган, изразяваща се в амбициите му да възстанови Османската империя, подобно на един друг ненормальник като него, Путин, който иска да възстанови СССР, съчетана с амбициите да бъде тоталитарен лидер на Турция, бе основата на разрухата, към която той поведе страната и превърна на трън в очите на доста други, цитирам само Гърция. Глупостите, които той направи са много, ето една: Турция, страна членка на НАТО, закупи руски ракети С 400. Този факт показа, че Ердоган вече е тотално откачил и от него Турция не може да очаква нищо добро. Линията на съсипване на Турция, която той пое, доведе до опит за преврат срещу него, който не успя. След опита за преврат той  се „окопа” както никой турски ръководител преди него. Така лечебното средство, типично за Турция при подобен казус - вреден за Турция държавен глава да бъде отстранен от властта чрез военен преврат и последващо завръщане към гражданско управление, вече не върви. Цитрам таг, Кенан Еврен.

   Ердгон обаче има мощна подкрепа от електората на Централна Турция, наричан електоратът съсзабрадките. Тези „забрадки” са от типа на електората на нашия президент, според моята оненка простащината в страната ни. В големите градове на Турция местната власт е независима от Ероган,  защото там живеят интелигентни хора, които не искат средновековие и тоталитаризъм. Тази власт обаче е притискана от Ердогана по начин, при който приходите на градовете от различни институции, напр. от музеи, биват ограничавани от властта. От тези действия губи градът, хазната на държавата, но ако държавникът се интересува само от властта, тези неща не го интересуват. Давам пример с печалбата на Истанбул от продажлата на билети за посещения на църквата Света София. Ердоган им скрои кюляфа и на тях, направи църквата джамия.

  Турция става все по ненадежден портньор на НАТО, с ЕС се държи нагло и агресивно и резултатите не закъсняха – доверието в турската лира се срина, а с това и курсът й. Някога една лира се разменяше за  един лев, днес за един лев трябват 7 лири. Когато курсът на лирата бе висок, голяма част от пенссиониралите се в ЕС и Турция работници с двойно гражданство започнаха да се завръщат в България. Те повъзстановиха родните си къщи, завъдиха животни, с големите си пенсии от Турция тук живееха добре. Не продължи така обаче, защото лирата се обезцени в резултат на неразумната политика на Ердоган,  турците не харесват този режим в Турция и тези с двойно гражданство започнаха да се завръщат в България. Защо не се завръщат в Турция обяснението е, ананъ кодумуну. Искам да подчертая, че турците в Турция се страхуват, защото всеки  може да бъде обвинен че е против Ердоган и арестуван. На времето е било така при Сталин. От НКВД фащат един човек, набеждават го, че е формалист и в Сибир. А какво е формалист въобще не е ясно и до сега. Завръщането на турците в страната ни е видно ако човек се вгледа в мащабното строитерство на блоци в Кърджали и в селото с много по-хубав климат, Черноочене, над него. Завръщането не става изведнаж, то става след извършена подготовка,  изразяваща се в строеж на ново жилище или ремонт на бащината къща, ако населеното място не е съвсем обезлюдено и до него има път. Къщите в Черноочене се строят по последните технологии, от вносни строителни материали, като турците си ги строят сами. Така завръщащите се в България турци се разделят на две групи – заселващи се по селата и махалите, по родните им места и други по блоците в Кърджали и Черноочене. Да ме извиняват турците, но тези, върнали се от Европа и заселили се в блоци вече не са истински турци, защото както Маркс казва, битието определя съзнанието. Откъснат от земята, от животнити, от труда, турчинът вече не е истински.

   Почти всичките турци, завръщащи се в Турция, където да се живее с големите европейски пенсии и при ниският курс на лирата е добро икономическо решение. Тези хора обаче не се завръщат обратно по Анадолола или Мала Азия, а се заселват в блоци в големите градове, на първо място Истанбул. Като се излита или каца в Истанбул се виждат тези огромни нови комплекси, където турците от вътрешността на страната си, прекарали доста години в Европа се заселват в Истанбул. Чудя се обаче, от къде питейна вода в тези високи блоци, къде са пречиствателните станции за 20 милионния мегаполис. Завръщащи се от ЕС турци се заселват също така в Измир, Анкара – там по-малко заради недобрия климат – но не се връщат по родните си места. Това води до промени в страната като икономика, като производител на селскостопански стоки, чиито основен пазар е Русия, промени настъпват и в мисленето на хората, в манталитета им.

   Репресивният режим на Ердоган не се харесва на турците и това е причина турците с двойно гражданство сега да се заселват вече с предимство у нас, което ще доведе до косвени промени и в нашата страна. Турците са хора работливи, те не се заселват в България както руснаците, за да скрият откраднатото или да се занимават с шпионаж, бандюгщини или мафиотщини. За отбелязване е, че тези хора не са млади,  във фертилна възраст, а средно или доста възрастни. Накрая на силите си, те вече търсят удобствата. Аз считам, че това е добро за икономиката на страната ни, защото те с парите, които  внасят в държавната хазна от покупки, данъци и др. ще стимулират производството ни. От друга страна равновесието между етносите, български и турски, в някои региони ще се промени в полза на турския етнос. Отбелязвам, че тези турци са мюсюлмяни от типа, научени на труд, на почтеност, нямащи нищо общо с радикалните мюсюлмани – идиотите от Иран, Афганистан и др. страни, където се опитва да се настани ИДИЛ.

   Тези промени текат в нашата страна, но няма кой да ги забележи. Боклуците на Радев – това е мето мнение за тях -  турнати да управляват държавата както той смята за необходимо – да се спре незаконното подслушване, да се въведе тотално мащшинно гласуване, да се изчегърта постигнатото от ГЕРБ, сега вършат само едно – борят се шефът им да бъде преизбран за втори мандат. А има други важни въпроси, цитирам Предпръсъъединителния процес на Македония към ЕС, в който никой не разбира нашата позиция освен Вучич и Путин, проблемът с коварния вирус.

  Нека накрая на постинга си бъда справедлив – доста от проблемите не са оставени от правитеството ни ей така, а са под много сериозен мониторинг – наблюдават се разпространението на Ковид в страната се следи, опитите на ДПС и ГЕРБ да откраднат изборите от Радев – също, Рашков ги фана,  има и други полезни неща, които кабинетът на Радев върши. Цитирам 36 дневното героично спасяване на кораба Вера Су. Той можеше да бъде изваден и за часове, но правителдството на ГЕРБ съсипа крабоспасяванетоказа президентът. Затова ГЕРБ трябва да поесе и вината и отговорността и от този случай. Още от 2009 г. Борисов е залагал мини, да избухват по служебното правителство на Радев, мисля.

 

   И едно пояснение:

   Хищните птици турците делят на няколко групи. Най-дребните са гераците. Следват доганите /соколите/, като тези от тях, които се хранят предимно с мишки биват наричани ердогани – земен сокол. Следващите по размери и с най-красиво оперение са керкенезите. Орлите биват наричани картали. Наименованията на много от тези животни са влезли като фамилии. Освен тези фамилии, турците имат и много смешни фамилии, ако може някой да преведе фамилията Гьотоглу.





Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12268370
Постинги: 4565
Коментари: 10792
Гласове: 18367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930