Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2021 22:50 - ВСЯКА ГОДИНА Е СИЛНА ЗА ЕДНИ КУЛТУРИ И НЕДОСТАТЪЧНО СИЛНА, ДОРИ ПАГУБНА ЗА ДРУГИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1209 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ВСЯКА ГОДИНА Е СИЛНА ЗА ЕДНИ КУЛТУРИ И НЕДОСТАТЪЧНО СИЛНА, ДОРИ ПАГУБНА ЗА ДРУГИ

 

   Хората пощуряха, май същото важи и за Майката-природа. Ненормални горещини, липса на валежи, а когато вали, отнася къщи и пътища. По време на горещините бях в Калифорния, там бе ненормално студено, в Бразилия сняг съсипа кафеплантациите им. А през изминалата зима в Тексас е било -27 градуса по целзий и на стопаните кравите умряли от студа. Гърция пострада много тази година първо от пожари, а след това и от наводненеия, които обхванаха и опожарените региони. Може би трябва ние,  хората, дахсе замислим  защо Природата ни изпраща тези тези беди, за които е писано в Евангелието и Откровенията на Свети Йоан.

   Асмите ми се развиват и всяка година дават все повече грозде. Миналата година дадоха 200-250 кг, тази година очаквах повече и приготвих още едно буре. Не само то обаче, но и второто останаха празни. Гроздето бе само 90 кг. Ние не разчитаме на доходи от асмите, по тях пада доста труд. Вино си пийвам само при някакъв случай и то малко. Имам на кого да го подарявам. В него няма добавено захар и представлява сок Божий.

  Тази година не валя дъжд месец и половина, сега за една седмица се изтърси колкото за този период. Бях на туризъм над с. Томпсън, възлюбено от мен място. Някакъв порой е слязъл от планината, но толкова силен, че торният слой на макадамовя път, чакъла, е отнесен от водата. Това направо си е било потоп. Хората казват, че такова чудо не се виждали. Река Дълбочица станала голема колкото Искъро.

  От седемте вида грозде, които имам всяко е реагирало различно на ненормалностите на времето. Бялото ми грозде е изсъхнало или мухлясало. Черният отел е родил малко, десертните сортово също доста скромно са родили, а лозницата с памид е вързала толкова гроздове и са така едри, че асмата не може да ги изхрани.

   На ябълките като да съм им сложил испанка муха за тор, пощуряли са всичките. Някои са родили толкова много, че дървото не може да ги изхрани. Днес събирах падналите ябълки, които ползвам за тор. Поне 150-200 кг. събрах и има още. Леко червените ябълки са станали червени като знамено на БСП. Някои продове са преминали мярката по едрост и са се разпукали.

   Орехът също е доста разлличен. При него всичко бе нормално, но като паднаха тези дъждове му се разпукаха шушльопините и плодовете падат. Такова нещо не бях виждал. Първо пада слана, листата падат и след това го бруля. Орехите падат, като голяма част от тях трябва да се чистят. Така с тези неопадали листа ако не падне слана а сняг, дърветата ми ще се потрашат. Миналата година над Своге имаше такъв феномена, който потроши веквони дървета с лепливия си сняг. А това означава, че векове преди тази зима такава беда не се е стоварвала върху тези вековни дървета. Ужасно беше, имам много снимки на почупената вековна гора около с. Церецел.

   Божа ралота, казваме ние. Така казват и помаците, аллах така е искал. Пред очите ми е помакинята от с. Сатовча, чиято къща се свилчаше, а тя бе по-спокойно от съселяните си, които искаха, но не можеха да й помогнат. Тя каза следната мъдрост:

-       Аллах така е искал, ще си направим друга къща...

Пропусна обаче да каже, на друго място.





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12285280
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930