Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2021 22:48 - ДА ПОМОГНЕМ НА ХОРАТА ОТ С. КРЪСТАВА С КАКВОТО МОЖЕМ!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2001 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
  

ДА ПОМОГНЕМ НА ХОРАТА С ИЗГОРЕЛИТЕ КЪЩИ В СЕЛО КРЪСТАВА

 

    Тази година няколко пъти бях по Велийца, където е и с. Кръстава. Бях там няколко пъти. Покъртен бях като видях изгорелите 7 къщи на хората в един микроквартал до джамията. Жени на всякаква възраст, в това число и престарели забрадени помакини с кирки и лопати копаеха в ъглите на къщите, за да поставят колони, после пояс около къщата и още един пояс над каменната част от къщата, която е останала след пожара. Всичките къщи са били строени по подобен начин – първият етаж с камъни, нагоре с тухли и гредоред. Всичко над каменния зид е изгоряло. Изгоряли са и оборите на хората, на един човек с телетата в тях, на друг е изгорял сеновала с 1500 бали сено. Изгоряли са и вързаните кучета. Имотите на тези хора – къщите, оборите – това е всичко което имат, а те изгубиха и това, което бе в къщите им – дрехите, съдовете им, всичко. И преди зимата се оказаха навън, временно прибрани при роднини и познати.

   Снимах тази трагедия. Присъствал съм и на други такива.  Давам пример с една свлечена къща в Сатовча, която бе наклонена и продължаваше да се свлича. Помакинята бе сама, децата и мъжа не знам къде бяха. Цялото село бе там, а също и кметицата, нищо нехможеше да се направи. Жената гледаше как къщата й пада, но бе най-спокойна от всичките. Аллах така е искал, повтаряше тя, ще си построим къщата отново.  Сега всички в Кръстава знаят как бабата поради непросветеност е подпалила квартала – искала да свари дивите плодове, събрани от внуците й -  но към нея няма никакъв упрек.

   Имах 50 лв. над сумата, която ми трябваше за пътуването ми, дърих я на селото. Но сега съм приготвил друг подарък. Почина мой приятел от старата интелигенция. След такова събитие домът се преподрежда, ненужното се дарява или изнася. Всичките дрехи на приятеля ми като костюми, балтони, блузи, бельо и др. пристигат при мен и като остана свободен тази есен ще отида да ги откарам на пострадалите хора. Има и два кожуха с козината навътре, шапки от всички видове. До сега приготвените за тях дрехи са към 100 кг, чакам още, а след това започва операцията с обувките. Чакам и одеала. Ще има и други пера – съдове за домакинството -  но те ще останат за даряване следващата година. Винаги, тръгвайки на път за турците или помаците, колата ми е пълна с неща за тях, защото на тях всичко им влиза в работа. Последната „доставка” за тях бе от съседа ни над нас, чиято жена реши да разчисти къщата от дрехи и обувки, събирани от 40 години.

   Призовавам добрите хора да изпратят на банковата сметка, която е открита, някакав сума, според възможностите им. Помощта към тези хора вече ги достига, най-важното са 6-те фургона тип къщи от ГЕРБ. Къщите са монтирани, водоснабдени, канализирани, но в тях не може да се пали печка, отоплението трябва да бъде на електричество. Тук надморската височина е почти 1500 м.

    Към селото непрекъснато пътуват строителни материали от към Велинград. Тухли, керемиди, цимент в найлонови опаковки върху палети, всякакво арматурно желязо, греди, дъски. Работата обаче по възстановяването предстои. Майсторите ще са от селото, но работата по възстановяването на къщите е огромна. Дано някоя строителна фирма помогне при строителството, иначе на ръце да се бърка и изкачва по стълби бетон е много тежко.

   При последното си пътуване тази година една вечер нощувах в ливада до с. Горна Бирка. Към 5 ч. сутринта ме събудиха противопожарни автомобили. Запалила се бе от ел. уред къща в с. Долна Бирка, а когато е пристигнала пожарната да я гаси се е запалила и още една, но огънят в нея е бил бързо потушен. Понеже температурата бе -7 градуса за първи път от 1983 г, откакто нощувам в колата си, припалих мотора, а колата бе цялата в скреж.

   По време на празники на мюсюлманите Курбанбайрам, те даряват на пострадалите или бедните хора по нещо, предполагам от цялата страна ще има нови помощи към Кръстава.

   Ако някой има интерес към този край, където вече има прекрасни пътища, може да го посети. Най-скромният вариант е да седне със семейството си в кафенето, а след това да дари някакаква сума за възстановяване на селото. Не на кмета, на когото и да я даде, тя ще бъде предадена където трябва. От благодарност помаците на ръце ще го отнесат до колата му.

  Хора сме, трябва да помагаме на всичките си еднокръвни братя. Те наистина са в голяма беда, ще им трябват години да излезат от нея.

    Подчертавам, че от държавата тези хора не са получили помощи. Държавните мъже в момента имат много по-важни задачи – да забранят незаконните подслушвания, да въведат тотално машинно гласуване в България и по света, където има българи, да държат под миниторинг денонощно турския товарен кораб да Яйлата, да открият коя е нашата Мата Хари, да накажат полицаите, превишили правата си спрямо великонародовъстаниците, организирани от Радев и финансирани от Черепа...

  




Гласувай:
6



1. valdor1355 - Благодаря ти за постинга. Нали н...
11.10.2021 23:09
Благодаря ти за постинга. Нали нямам време да гледам телевизия, дочух за пожара, но не знаех колко зле са хората там... Направо душата ми стана на топка като прочетох. Много трогателно и човечно е, че никой не е обвинил горката жена!... В състояние съм да направя нещо и ще се задействам.
Още веднъж благодаря за постинга!
Поздрави! :)
цитирай
2. rosiela - МИЛИТЕ.
11.10.2021 23:29
БОЛКАТА ОБЕДИНЯВА. БОГ ДА Е С ТЯХ.
цитирай
3. vladtepes - За хората от Кръстава
12.10.2021 08:39
Да потърсят съдействие от най-близкия компетентен служител протопрезвитер Кеворк Хачерян в Пазарджик.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Благодаря за коментариите, имам предложение към Вас:
12.10.2021 10:15
Попрегледайте дрехите в домовете Ви и които няма да Ви влезат повече в употреба, качете ги в багажника на колата и си направете еднодневна разходка до с. Крастава. Разстоянието от Лъвов мост е точно 150 км. Минава се през Велинград покрай "Помашкия пазар" до ж. п. гарата, после през Юндола, къдато също има помашки пазар и се пътува в посока Якоруда. На разклона при с. Аврамово се отклонявате в ляво по Магистралаата, както хората наричат пътя между селата Аврамово и Кръстава. Изпийте по едно кафе в селото, разходете се, дарете на хората каквото не Ви трябва в домакинството - къхненски съдове, обувки, на тях всичко им трябва. Най много се радват помаците на подарък празни буркани всякакави размери. Чували или касетки с непотребни буркани ако имате по мазетата или вилите си, вземете ги. След товаа дсе спуснете по пътя за с. Грашево и ще слезета на Мазния път от Доспат към Велинград.
Лятото мина, за това не препоръчвам спиране и разходка до забележително място.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184777
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031