Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2021 00:03 - АМЕРИКАНСКИ ЗАПИСКИ 2021 - 11
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 926 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 13.08.2021 00:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  КЪМ ЗАБЪРЗАНИТЕ В ЕЖЕДНЕВИЕТО СИ АМЕРИКАНСКИ  ПРИЯТЕЛИ: ПОСПРЕТЕ ЗА МИГ! 

    В САЩ съм отново, може би за 15-и път. Така се стече животът на семейството ми, че дъщеря ни бе принудена да напусне България заради един луд човек, който я застрашаваше, а полицията не „работела” с луди. Вече  25 години в Америка тя се превърна в американски гражданин.

   Трудно е да пребиваваш в чужбина, особено в страна, в която хората живеят толкова различно от нашата и почти всичко, което те правят не ти харесва. Това важи обаче само за мен. Дърво се присажда докато е младо. Присадилите се сами или присадени в Америка наши сънародници обаче така са се приспособили към американския начин на живот, че обратен път за тях към България няма. Страната, в която се родят и отраснат младите хора или където са се изградили като личности, с добрите си и лоши черти, те включват в ценностната си система и припознават като своята жизнена среда. Цитирам цяло едно поколение - на хората с отнетите имоти у нас на село заради колективизацията, прогонени от родните им места, отправило първшя си поглед към света в...панелите, тяхната бъдеща жизнена среда. Обратен път когато станат големи хора след години към  родните места на родителите им е невъзожен, там е друг свят. Загаснал...

     Уважавам начина на живот на българите в Америка, но мисля че има алтернативи да бъде той по-съвършен в духовно отношение. Нашият е по-труден в материално отношение, но пък е с възможности за творчество, за себеизява. Моят начин на живот в България протича в постоянно НЕДОСТИГАЩО ми ВРЕМЕ  и в ОГРОМНО ПРОСТРАНСТВО.  Тук в САЩ,  поставен в една точка /заточен?/ чувствам излишък на време, което пилея, а пространството не ми достига. Трудно е за обяснявяне, които са доловили тази разлика ще ме разберат. Осъзнаването й е продължителен процес.

   На 10. т. м. тук имаше съединение на Луната с Венера. С настъпване на вечерта Луната в доста ранен стадий ведно с Венера се  скриват зад хоризонта едновременно и колкото повече го наближават, толкова по-едри стават. Исках да покажа този природен феномен на внучката си, но не успях, защото ме ангажираха със задачи, които отнеха времето ми. Към тях влезе и нова, гледане на кучето на едни хора, които не са в дома си. Детето сега проглежда към света. Добре бе да му покажа как ние все едно пътуваме на нещо, наподобяващо на огромен космически кораб, като край нас преминават и други, които пътуват заедно с нашия. Не ми достигнаха 15 мин. Тук понеже е доста по-близо до екватора, слънцето изгрява и залязва без преходния процес, при който това се случва у нас – тук по-бързо става светло или тъмно, а към 13 ч. Слънцето осветява само темето и горната част на раменете. Късмет за нас бе, че тази година тук е прекомерно студено за региона, а в Бразилия валя сняг. Съсипа плантациите им с кафе, град съсипа още доста техни култури. Ненормална работа или предупреждение да се променим, това е въпрос, на който може да отговори само Божий пратеник на земята и барометър на предстоящото да се случва, какъвто ЗА МЕН е Великият поет.

   Като утешение за мен тази вечер в небето над Лос Анжелес прелигаха един след друг огромни пътнически самолети. Идиоти от територията на Русия бяха хакнали програмите с трафика на  самолетите, искайки откуп да ги деблокират, в резултат на което 800 полета са били отложени или отменени. Какъв е „упехът” на това пиратство не знам,  но пуснатите самолети към Лос Анжелес украсиха вечерното небе по начин, каквото бе то преди ковида.

   Винаги забързан, винаги с много задачи и идеи, да не бъда такъв непрекъснато, ме предупреди преди много години отец Константин  поп Канев, познавач на човешката душа. Той  ми каза и какво ще стане с мен след години ако не сторя това. Друго таково предупреждение, но в стихоторна форма  към мен видях в едно стихо на Великия поет, Мъдростта на костенурката, което остава в съзнанието ми вече 4 години. То върна пред очите ми отец поп Канев ведно с времето, когато си говорехме пред един построен параклис с пари на хората от с. Момчиловци. Казаното от тези двамата за мен е едно и също, еднакво силно, но второто е в стихотворна форма. Ще добавя, че костенурката е любимото животно на мен и на жена ми. Някога те бяха много по планините, но циганите ги изядоха и сега остават само по югоизточната част на Пирин и в източната част на Родопите. Причината – там живиет мюсюлмани, които почитат тези животни, а където има мюсюлмани те не допускат в техните населени места дори да преминат цигани.

   Не успях да доведа внучката ни на място, от което знам, че се вижда Съединенито Венера/Луна, отидох сам. Взех си фотоапарата, но се оказа, че от еднствената гледна точка между мен и двете небесни тела доста по-силно от тях светеше светофар.

    Поседнах да си почина, нямах други задачи за деня и се размислих. Защо все така бързам, защо все така с толкова задачи. Не трябва ли на 77 да променя живота си, да се опитам да превърна минутата в час, да спра с този забързан ход и бяг. Така или иначе ще дойде краят, искам или не...

   Припомних са за Константин поп Канев и за стихото на Великия поет, наподобяващо премъдрост, диктувана му от Горе. Сравнението на поета с дългия живот на костенурката е много удачно - тя не може да бърза. Знае и как да се пази от орела, единственият й враг, криейки се в скална ниша на нивото на земята, за да не бъде забелязана от въздуха.

   Помествам стихото на Ведрин. Дано познатите ми българи в Америка да го прочетат и се размислят върху него както аз. Аз сам си поставям задачите и си ги изпълнявам, мога да поспра, но хората в активна възраст тук са така претоварени, че трябва доста неща в живота си да променят, за да станат по-духовни. Стиховете на Великия поет могат много да допринесат за този процес.

  МЪДРОСТТА НА КОСТЕНУРКАТА

PUBLISHED ON май 26, 2017

Все още имам истинска причина
за чудното понятие „живот“.
И вярвам, че преди да си замина
ще намаля забързания ход.

Летата навъртях на прима виста,
към свършека навярно устремен.
Но моята душа, до болка чиста,
прошепна уморена думи в мен…

„Поспри за миг със този бяг, човеко!
Ще дойде краят, искаш или не!
И вместо да витаеш надалеко
поне веднъж бъди на колене.

Така ще видиш кълн на пъстро цвете
или лъчите в утринна роса,
а трепетни от мъдрост ветровете
ще шепнат зов от святи небеса.

Превръщай в час едничката минута.
Мига разтегляй до възторг от ден.
Дори едната дума недочута
щом чуеш – ще си в смисъл зареден…“

Душата млъкна. Мисълта отмина.
А после пак просветна в ален свод.
Все още имам истинска причина
за чудното понятие „живот“…

Не е ли то заветната къщурка,
с която преживяваш векове,
когато като мъдра костенурка
минутите превръщаш в часове?

Ясен Ведрин
(Търсач на бисери)

         Това стихо за мен има и звучене, подобно на това в клипа. Музиката е клавирна  транскрипиция на Бузони на хорала - В дълбока скръб към Тебе, Господи, отправям зов! - част от Кантата на Бах. 

 

 







Гласувай:
3



1. planinitenabulgaria - За този постинг получих обидни коментари, които не приемам и не одобрих. Аз считам постинга си
14.08.2021 23:34
Аз считам постинга сиза добър. Какви мисли ми дойдоха на ума след като пропуснах сединението Венера/Луна описах, припомних си стихото и поучението към мен от доста по-възрастния отец Канев, замислих се, че е време да поспра и да си почина. В името на истината никога не съм могъл да строя това. Вместо да мисля за почивка, връщайки се от Америка имам много планове. Прекрасен е и хоралът на Бах. Той замисля да направи транскпиция на около 150 хорала за орган от Кантатите си, но животъ му остава време само за тридесетина, които всеки музикант и обичащ хубавата музика познава.
Опитът за обида върху мен предизвика чувство на съжаление към пианището, комуто посветих следващия си постниг.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Аз считам постинга сиза добър. К...
14.08.2021 23:38
planinitenabulgaria написа:
Аз считам постинга си за добър. Какви мисли ми дойдоха на ума след като пропуснах сединението Венера/Луна описах, припомних си стихото и поучението към мен от доста по-възрастния отец Канев, замислих се, че е време да поспра и да си почина. В името на истината никога не съм могъл да строя това. Вместо да мисля за почивка, връщайки се от Америка имам много планове. Прекрасен е и хоралът на Бах. Той замисля да направи транскпиция на около 150 хорала за орган от Кантатите си, но животъ му остава време само за тридесетина, които всеки музикант и обичащ хубавата музика познава. Когато слушате хоралите на Бах, съсредоточете се върху хармонията.
Опитът за обида върху мен предизвика чувство на съжаление към пианището, комуто посветих следващия си постниг.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188517
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031