Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2021 07:24 - ПОЖАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ – МОЯ ГОЛЯМА ТРЕВОГА...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1289 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

     В опит да провокирам към размисъл един поет, заменил поетизЪма с алкохолизЪма, пиша този постинг. Експоетът се бори със себе си, търси силни личности, които да го стабилизират, но все повече заприличва на спътник, останал без електрозахнавнане.

 

 

ПОЖАРИТЕ  В  БЪЛГАРИЯ – МОЯ  ГОЛЯМА ТРЕВОГА...

 

  Много съм разтревожен от тези пожари - не само от нашите, но и тези при съседите ни. Като войнстващ еколог съм загрижен за последствията за природата от тях. Тези последствия могат да се видят в определени региони на страната ни, където всяко лято гори, на първо място от които е Сакар планина, на второ Странджа и на трето Източни Родопи в регионите, населени с християни. При турците в Източни Родопи пожари не стават, защото са изпълнителни – каже ли им кметът на селото да не пушат или да не палят огън, те ще го послушат. Да пази Господ от пожари огромните ни гори в Западни Родопи или високо в Рила, Пирин, Балкана, където има клек, който „държи” планината, както азват местните хора.

   Още една причина имам така  да ме боли, когато видя по телевизията ново огнище. Аз познавам почти цялата си страна, обичам я и има малко насеени места и региони, което са ми непознати.  Цитирам пожара в с. Гърбино, Кюстендилско. По римския път между двете му махали в търсене на ново свое обиталище е преминал Свети Иван Рилски. Той е останал в пещерата над селото,  превръщайки я в свое обиталище. Наблизо има и крепост на връх на полустров на р. Струма. Двете прекрасни махали на Гърбино, обезлюдени след текезесирането им, разположени сред уникалната планинска природа на Осогово, през която преминава изсечен в белите скали римски път, сега горят. Да си се докоснал до тази красота и да не те боли за нея, просто не става. Има и още една причина пожарите тук да са така силни – с промяната на климата, затоплянето, доста дървесни видове изсъхнаха, да се запалят е доста по-лесно. За мен ставащото в това красиво село, Гърбино, и не само в него е трагедия за страната ни. Унищожаваме природната си среда.

    Друг пожар, който разтърси душата ми е този в с. Долно село, пак в Кюстендилско. Тук не са виновни хората, а енергото, което има мрежи НН /ниско напрежение/, наричани от хората паюджини. Това са голи проводници, които висят между стълбовете и при вятър се допират. От късото съединение между фазите тези линии се стопяват и от тях падат парченца разтопен метал, което предизвиква  пожар, но и по-лошо става – проводник под напрежение пада на земята. Това ставаше и в нашата вилна зона преди да сменят паюджината.  Не говоря за другите опастности от тези мрежи-боклуци – паднала фаза на земята на някой път, което е непосредствена смъртна опастност, прекъсната нула, което офазява корпуса на домакинските урези. Който има познания в тази област ще ме разбере.

    Кюстендилският край, известен с пристастията си към комунизма, родно място на видните бизнесмени Васил и Георги Илиеви, на Крокодила – баща и на Кркодила – син, на простачката Мая Манолова и др, благодаррение на такива като тях стигна до положението да си съперничи по изостаналост със Северозападна/ла/ България. Откъсването на половината Къстендилско след 1919 г. не бе такъв удар за региона, който му нанесе комунизма и посткомунизма, който роди тези велики личност, трима от тях цитирам след успението им.

   Друг пожар стана в с. Розино, изходният пункт за резервата Козята стена. Той застрашава горите на Балкана. Още един се вихри в с. Старосел, известно с разположението си върху стар тракийски център от ранножелязвана епоха.

    Тези пожари предизвикаха у мен тревожни чувства, защото обичайки цялата си Родината тези попаднали в беда места възприемам като мои родни. Това обаче май важи само за мен.  За кандидатуправниците на страната, спечелили изборите и биринджията им, президента, може би по-подхожда един друг израз – дреме им ку.о. Они сега имат по-важна работа, рЕдат кабинет...

    Повечето от тези пожари са причинени от човешката простотия – цигани търсели нещо в незаконно сметище,  горили негодното за отпъдъци или хвърлили цигара, която обдухвана от силен вятър става като кибрит. Това вършат хора с мислене на примати, не осъзнавайки  мястото си сред жизнената среда, плод на която са самите те и която ги храни, а планината им осигурява кислород и прясна вода. Текезесарските простащини – опалване на стърнищата, това е начин на мислене още жив в комунистическите  тикви. Този метод е творчески продължен - оп жар, макар и контролиран, умират всички животински видове алват се и пасища, за да изгори старата трева. А в този пожар изгарят и животински видове като мравки, змии, мишки, костенурки и др. Имам в блога си снимки на останали без мравки мравуняци, групирани в тяхно населено място. Тези мравуняци-градове по Западния Балкан наричат бабуни. Хората там не само ги пазят, но им оставят и храна. Без мравките е като без пчелите, нарушава се равновесиято в жизнената среда. Декретно просташко мислене, наследство от колхолизацията на страната, която прогони хората от родните им места и унищожи тяхната ценностна система. Метастаза на тази простащина и опит да ни върне в тези отминали ужасни години днес е президентът ни. Чудя се обаче, как той още не се е политзапроституирал с този проблем, пожарите в страната, както стори подобника му Ердоган, а се крие като мишка. Ердоган твърди, че горите в Турция ги палят политическите му врагове, кюрдите, но не отговаря защо тази могъща според думите му страна няма нито един противопожарен самолет. Нито пък отговаря защо не дават на кюрдите независимост, а ги държат към Турция, както Русия държи част от Финландия напр. Отговорът е прост – защото диктаторите /б. м. идиотите/ по света авсякъде са еди и същи.н

   Една потенциална причина за мощта на тези пожари са и отсечените клони на дърветата по горите, където е имало сеч. Дебелата част на дървото, нарязана на метровици е извозена и продадена, клоните остават натрупани на камари. Това е сух тънък дървен материал, който ако се запали от гръм или от простак става нещо ужасно.

   Пожари има навсякъде по света, където има простаци. Почти всички пожари в Калифорния започват от магистралите и причините са едни и същи – изхвърлена цигара от прозореца на кола. Вятъртът я подема, разпалва огънчето и пожарът тръгва. Тук „свежите” храсти и треви са 80-90% сухи, запалят ли се, става страшно. Глобите са много високи ако някой  видят да пуши в колата, но пожарите продължават.

   Изказвам твърдото си мнение, че основна ппичина за пожарите е простащината на хората, която тава все по-голяма. В нейната жизнена среда се пръкват тези пожари,  но простащината, наричана сега популизъм, припозната като жизнета среда от Радев, Манолова Трифонов и др. може да доведе до още по-страшни от пожарите последици за страната ни и то съвсем скоро. Затова изписах имената на тази Тройца. Те могат да причинят на страната много по-големи щети от простите простаци, които причиняват неумишлени пожари.

   Завършвам с най-големия горски пожар, който съм виждал. В с. Голешево ме подготвиха за него, казвайки ми, че гледката е ужасна. От Царев връх на планината Алиботуш в посока на Гърция вядях нещо много страшно – лявото продължение на Пирин бе изцяло черно, не се виждаха дори дънерите на дърветата. От Царев връх Пирин се разделя на две – лявото продължение достига гр. Драма, а дясното се издига още веднаж  и достига Бялото море. От мястото на пожара обаче към нас има огромна морена и скали, по които няма никаква растителност. Това е спасило горите на Алиботуш. Този пожар е бил причинен от гръм. Хората от Голешево казаха:

  Добре че тресна при тях, иначе отиваше черномуровата гора над нас.

  Осветлих една от възможостите за много силен пожар в гора, която е сечена и клоните на дърветата са натрупани на камари. Такава възможност дъществува и по вилните зони, където изоставени парцели са превърнати в боклучища, с разхвърляни треви, клони и др. запалими материали.

   В момента си спомних за случай от туристическата ми дейност. Пътувахме от с. Ябланица към с. Бухово хрез х. Мургаш. До пътеката тлееше дънер. Гръм бе ударил дънера и го бе съборил. Той тлееше, имаше жар по него. Изляхме върху него всичката вода за пиене, която носехме, после с клони и подръчни материали изчистихме листата от почвата и го засипахме с пръст. Това бе голям късмет за гората, защото нямаше вятър да разгори тлеещия дънер, помогнахме и ние. Изчакахме поне час и продължихме пътя си към х. Мургаш и после Бухово.

   Всичко се променя в света, променя се и природата. Ния я провокираме, тя отговаря – наводвенията в Европа, снегът в Бразилия. В момента съм в Калифорнния. Вместо 35-45 градуса, това лято тук е 20-25. Тук е ненормално студено, в Европа ненормално топло. Вместо да се замислим и променим вредната си дейност ние й причинявама още пакости с...простотията ни. Напомням за един американски президент, който излезе от споразуменитето за опазване на климата с мотиви, че нямало затопляне на климата и цитира няколко американски щата, където валяло много сняг през зимата...

   Два президента, припознали простащината  за тяхна жизнена среда според мен стигат за един постниг. Дано, който го прочете се замисли.

  





Гласувай:
6



1. planinitenabulgaria - Да си напиша коментар сам...
05.08.2021 18:45
АлкохолизЪма никому не прощава. Крайният му продукт е ОТКРОВЕН БОКЛУК!
Твърде късно отправих зов към този нещастник да са замисли - както казват в Западна България, он е уйдел.
Човек с делата си сам е отговорен за съдбата си. Боклуците са главната съставна част на простащината в страната ни днес, хранителна среда за новите ни кандидатуправници и старите, които ги втурнаха в политиката и вероятно след дни ще ни зауправляват...
цитирай
2. notfun - уникални..слова, имаш, коста )...дано, не падат и там Снежни Топки, тук имахме,)
06.08.2021 11:00


Напомням за един американски президент, който излезе от споразуменитето за опазване на климата с мотиви, че нямало затопляне на климата и цитира няколко американски щата, където валяло много сняг през зимата...

Два президента, припознали простащината за тяхна жизнена среда според мен стигат за един постниг. Дано, който го прочете се замисли.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12150415
Постинги: 4533
Коментари: 10746
Гласове: 18293
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031