Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2021 02:37 - АМЕРИКАНСКИ ЗАПИСКИ 2021 - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1372 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 11.07.2021 02:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                    АМЕРИКАНСКА  „РАБОТА”...

 

   Правиха ремонт на фасадата на една къща. Кварталът в Беверли Хилс, където живее дъщеря ни е част от  т. н. едноетажна Америка. Дворът има предна част, не винаги заградена и задна част. Пред лицевата част на къщата преминава широка улица, пред задната - по-тясна, от която се влиза в задния двор с гаражите и допълнителните постройки. На нея има места за контейнерите с боклук, поне 5 пъти по-големи по обем от нашите.

  Една от къщите тук е двуетажна. Хората в Америка сега имат много пари, ще обясня в друг постниг защо, поради което собствениците й бяха решили да ремонтират страната на сградата си към улицата.

   И какво стана една сутрин?

   Идва бригада от мексиканци с необходимата строителна техника и камиончета с материли. Затвориха улицата, предупреждение имаше от предния ден. И се развъртяха с машините си, но така, че не се виждаше кой какво прави. А машините – те толкова разнообразни, част от тях дори не знам за какво служат -  пневматични бяха дори чуковете им. До вечерта прозорците бяха сменени, подмазани, поставени климатици, стените облечени в топлоизолация, шпакловани, боядисани. Къщата имаше еркер. Такъв прав ъгъл направиха към долната част, че се възхитих на работата им.Така добре свършена работа и за толкова кратко  време рядко съм виждал. Вечерта мексиканците  натовариха машините и си заминаха. Улицата и предния двор оставиха по-чиста отколкото беше.  Впечатление ми направи малък бетоновоз, който сам си возеше доълнителна техника, каквото се наложи според случая. По-чист бе от кола на изложба.

    Част от материалите обаче останаха, вероятно поръчителят ги е заплатил. А какво  включват тези матириали, които стопанинът сега се чуди как да махне от мястото, където паркира колата си. Тези материали съдържат 7 талпи от чудесно жълто дърво с размери 10 х 40 х 250 см. Има и отрязани части от тези талпи с различна дължина. Дървото – красота. Предполагат, че е внесено от Виетнам, от където има сериозен внос на дървен материал. Освен тези талпи има и останали няколко греди с различни размери, според мен 10 х 15 х 250 см. а също и дъски с различна дебелина, но широки 40 см.  Човекът поставя по малко от дребните части в кофите за боклук, които тук са  огромни, като в следващите дни ще  нареже и талпите до размери, които позволяват да се побират в кофите и така ще се освободи от тях...

   Имайки култ към дървото с болка наблюдавам това светотатство към него. Ако имах това прекрасно дърво в София, в продължение на години щях да правя украси, предмети, по-едри неща, напр. комбинирана градинска маса със скамейки към нея. Такова богатство да се нареже и изхвърли, умътми не го побира. Но това богатство тук е никому ненужно, никой няма да го вземе.Дори строителите мексиканци.

   С такъв дървен матириал сега изработват в разни цехове в Америка различни неща по поръчка, напр. стабилни, тежки маси, спални, гарнитури. Дървото – правожилно - не се разрязва по жилите, а по диагонал и става приказно красиво. Има поръчки дори за имитация на дърводелски тезгях, който изглежда съвсем като истински, но служи за маса и украса към някоя стена. Каквото ти харесва можеш да си  пъръчаш да ти направят. Ако в работилницата нямат желаното дърво, ще го доставят от друго място.

   Имаме един лаф, останал от турското време – някой си, си е надвил над мастрафа, което означава, приходите му са по-големи от  разходите. Нека бъде така, но да гледаш на това красиво дърво като на отпадък без приложение, това говори лошо за човека. Гледайки на красотите и на възможните пътища към тях като на  боклук, това ознчава, че самият човек е такъв. Нищо, че има много пари или че е умен, защото живее в Л. А.

   Дървото е ценен природен ресурс и трябва да се пази. Аз имам кълт към дървото и  съм разсадил толкова дръвчета, колкото малко хора. Тъмрашка слива, която съм нарекъл бананов сорт, расте в Кливлънд, една липа, голяма колкото къща, расте в двора на една църква в село до Дрезден. И носи моето име. Голямото богатство на американците предопределя бита им, но да се размислят, че това дърво е отсечено и разбичено чак във Виетнм, изсушено е при специален режим да не се пука и изкривява и е докарано с кораби до тук, това едва ли ги интересува. Каквото им трябва ползват, другото – изхвърлят. А подлежащото на изхвърляне не само, че не е потребно никому, но се явява пречка за квартала, за хората, които с дни ще го заобикалят.

   Мислите ми се връщат назад по време на Виетнамската война, спечелена от виетнамските комунисти. И каво от това? Ако Виетнам бе останал разделен на комунистически и нормален, Южната част – Южен Виетнам щеше да бъде конкурент на Южна Корея. Вместо това те останаха комунистическа страна с мовзолей като в Москва,  икомически придатък на Китай, кото изнася отровно си производство във Виетнам, напр. производството на батерии. Замърсяването с промишлени отпадъци на реките на Виетнам е на ниво, рибата в тях да не може да се яде. Май единственият им източник на валута е изсичавето на горите им с дървесни видове, от които се получава първокласен дървен материял. И за какво водиха тази война, та стигнаха до тук, комунизма, от който сега бягат. Напомням за тира в Англия, където десетки бежанци виетнамци поради простотията на тираджията бяха задушени и изгубиха живота си.

  В момента в страната ни се води веитнамоподобна борба, която има за цел да възвърне комунизма в България, но не с военни действия, а  с измама, започваща  от Кремъл, водена от Радев. Проработката е така прикрита и подкрепена тролово, кибератаково и хибридно, че дори образованите хора не са наясно какво в същност става у нас. Да не говоря за привъженичките на Пинокио - недоклатените, според мен почти всичките с млечница поради известни причини. Ясно ми е, че нашите българи в Европа, Америка и всички недоклатени дами в България с претенции ще предпочетат него. Те вече го деклариха на ФБ страницата си. Една видна наша музикантка теоретичка и водеща в Радиото рано-рано днес стори това с надежда решенето й да повлияе и на други музиканти. 

   Опитах да говоря с наши българи тук, но те ме репрликираха по идентичен начин:

   - Не четеш ли /посочвайки ми телефона си/ за какви неща свидетелстват срещу ГЕРБ?

    И следва обяснението, пак посочвайки телефона си, от какво интелигентно семейство произлиза Пинокио, най-достойният от всички кандидати. Аз знам много повече от тях, но не мога да се боря с незнанието, то е сила. Друга сила е инерцията в мисленето, трета сила е нетовата дезинформация, която повлиява просташкия електорат.

   На американците, които не ценят създаденото от природата, от човешката ръка туй, що им не влиза в работа и на простачките, недоклатени защото са много умни и подходящ мъж за тях не се намира – цитат от Библията:

   - „Прости им мили Боже, те не знаят какво правят”...

                  image

                         Чашка след чашка не врЕди,
                                  стига да мойш я нарЕди,
                                            най-врЕди, най врЕди,
                                                   чашката празна да сЕди!
            
                    image





Гласувай:
5



1. rosiela - Коста,
11.07.2021 07:36
страхотен постинг. За финала да не говорим.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12309343
Постинги: 4577
Коментари: 10805
Гласове: 18386
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930