Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2021 20:51 - ПРЕДИЗБОРНАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ – ПРЕСКАЗАНА ПРЕДИ МНОГО-МНОГО ГОДИНИ В ЕДИН ГЕНИАЛЕН ФИЛМА НА ФЕДЕРИКО ФЕЛИНИ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1148 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

ПРЕДИЗБОРНАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ – ПРЕСКАЗАНА ПРЕДИ МНОГО-МНОГО ГОДИНИ В ЕДИН ГЕНИАЛЕН ФИЛМА НА ФЕДЕРИКО ФЕЛИНИ...

 

  Сцената, с която филмът започва е необичайна, но пък много силна, завладяваща. Поне 40 години я помня. Тя чрез възможностите на изкуството алегорично представя сегмент от живота на безотговорните, необразовани хора, каквито в момента са опростачените в България - едно дере до някакво село с нахвърляни в него всякакви боклуци. По спомените ми от преди десетки години, когато гледах този гениален филм то бе мръсно както това, каквото е днес дерето в Карлово в циганския квартал Медов дол. Роден съм в този край, спомням си  как изглеждаше този прекрасен кът до Карлово, в който имаше хиляди кошери с пчели. Знам го и как изглежда сега -  както дерето от филма на гениалния италиански режисьор Фелини в спомените ми.

   Филмът на Фелини започва без музикален съпровод. Камерата показва различните мръсотии по дерето, спирайки се на най-фрапиращите. Да бъдат те отнесени от вода е невъзможно - камерата загатваше за ужасяваща тук суша и жега. Да бъдат те разчистени – това също е невъзможно, те бяха с обем на планини.

   И изведнаж!!!

   Отнякъде придойде изливана в дерето с огромен дебит помия със сив цвят и гребен на нея, която понесе боклуците. Едни от тях заплуваха на повърхността й, други се затъркаляха в нея, но всичките бяха отнесени от ужасяващо мръсната помия, оказала се по-могъща от боклуците.

    За какво загатваше Фелини с отнасянето на боклуците от коритото на дерето – за това, че то ще бъде вече чисто, за това, че сега тези боклуци ще отидат някъде дугаде в страната, до където ги отнесе помията, но пак за да грозят природата и да тровят хората, които са се отървали от тях, а не отстранили от битието си поради простащината си?

 

    Такава е предизборната ситуация в момента в страната ни.  По сценария на президента ни и пръкнатите от него с парите на олигарсите партии-боклуци като Мутри вън, ИТН и ДБ,  партиите –ментета имаха задача единствено с делата си да набоклучват страната, представена от Фелини като едно дере с нахвърляни боклуци в него. Сътворени от държавници-боклуци, закърмени с простащината им, единственото нещо, което тези юроди можеха да правят е боклуци, които да разхвърлят из страната, замервайки с тях определени хора. Тези боклуци са предимно компромати, защото хора-боклуци не могат да предложат нищо разумно, по-добро, те са разработвани по време на опростачването им да замерват противницте на гурото им с фекалии. Сътворени в боклука, те творят локлуци.  Докосвайки се до всичко, те го  опростачват.

   Боклуците в дерето на Фелини в режим на изчакване на помията – още по-големия боклук, който щефги надвие! – оприличавам на предизборната ситуация у нас в момента. След дни отприщената от кукленото правителство на Радев помия ще ги отнесе, ще разчисти дерето, но какво ще стане с тези боклуци, сътворени от тях, къде те ще се установят и продлъжат да замърсяват природата и тровят хората, няма да бъдем уведомени. Каквото трябва, те го свършиха. Нинова каза, приключи етап първи, започваме изчегъртването, вече ни трябва правителство. Друг кизва, трябва да се освобидим от ЕС! Към която и друга държава да се пприсъединим, твърдят те, ще сме по-добре.

   Ние обаче знаем какво ще стане с боклуците, отнесени от помията от мястото, където са били „депонирани” след лисването върху тях на още по-голям боклук, сивата помия – в България окончателно ще победи простакизъма, защото за опростачените той е жизнената им среда. Опростачените си я искат, но начело с още по-съвършен от тях, простакисимус. Този път ще се получи. 

  Помествам два линка, които съответно отговарят за ситуацията сега, когато дерето е затрупано с боклуци и тази след неделя. Няма да обяснявам съдържанието им, защото само интелигентните хора могат да ги разберат, необходима е много широка култура. На облъчените с трите вида най-популяррни мутанти на простащината в момента у нас – руменрадевщина, маяманоловщина и славитрифоновщина, няма да стане ясно. Един живот няма да им стигне за да се  отърсят от простащината си, втори ще им трябва да станат разумни.  









Гласувай:
6



1. rosiela - Коста,
09.07.2021 08:19
много вярно. Хубав и реалистичен постинг.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Доста пространен стана този постинг, в него включих и две библейски сцени.
09.07.2021 18:41
rosiela написа:
много вярно. Хубав и реалистичен постинг.


Първата е, когато Пилат иска да освободи Христос, а опростачените не искат. Как ужасно пеят и какви мотиви изтъкват, позовавайки са на техния си еврейски закон.
Втората е реакцията на Бог, който не одобрява решението на опростачените, заради които Христос е разпнат. Има светкавици, гръмотевици, завесата пред пещерата се цепи.
Този библейски сценарий предстои да се повтори у нас сега, 2021 г. след Н.Е., чиито сценарий подготви друг простак, работещ за чужда държава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12301583
Постинги: 4573
Коментари: 10803
Гласове: 18380
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930