Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2021 11:49 - Над 20% от преболедувалите ковид съобщават за нови здравословни проблеми
Автор: anonymous285 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 584 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Над 20% от преболедувалите ковид съобщават за нови здравословни проблеми

https://www.economy.bg/innovations/view/46232/Nad-20%25-ot-preboleduvalite-kovid-syobshtavat-za-novi-zdravoslovni-problemi

Това се случва месец или повече след преболедуване, показва проучване, базирано на здравните досиета на близо 2 млн. души в САЩ преди 2 дниa+ a- a  
image

Стотици хиляди американци са потърсили медицинска помощ за здравословни проблеми след Covid, които не са били диагностицирани преди да се заразят с коронавирус. Това показва най-голямото досега проучване на дългосрочните симптоми при пациенти с Covid-19, известни още като дълъг ковид.

Проучването, проследяващо здравноосигурителните досиета на близо 2 милиона души в САЩ, които са се разболели от коронавирус миналата година, установява, че един месец или повече след заразяването им, 23% от тях са потърсили медицинско лечение за нови здравословни състояния.

Свързани новини Заражда се потенциална втора пандемия: дълъг ковид Covid-19 предизвиква увреждания на мозъка Медицинските мистерии на коронавируса От инсулт до енцефалит: как Covid-19 поразява мозъка и нервната система

Засегнатите са от всички възрасти, включително деца. Най-честите им нови здравословни проблеми са болки, включително в нервите и мускулите; затруднено дишане; висок холестерол; неразположение и умора; и високо кръвно налягане.

Здравните проблеми след ковид са често срещани дори сред хора, които изобщо не са се разболявали от вируса, установява проучването. Докато близо половината от пациентите, които са били хоспитализирани с Covid-19, са имали последващи медицински проблеми, 27% от хората с леки или умерени симптоми и 19% от хората, които са заявили, че са безсимптомни, също са потърсили лекарска помощ заради симптоми на дълъг ковид.

„Едно нещо, което беше изненадващо за нас, е големият процент безсимптомни пациенти, които са в тази категория на дълъг ковид“, казва Робин Гелбърд, президент на FAIR Health, организация с нестопанска цел, която проведе проучването въз основа на това, което според тях е най-голямата в страната база данни за частни здравноосигурителни искове.

Повече от половината от 1 959 982 пациенти, чиито записи са били прегледани, не съобщават за симптоми от тяхната инфекция на Covid. 40% са имали симптоми, но не са се нуждаели от хоспитализация, включително 1%, чийто единствен симптом е загуба на вкус или мирис; само 5% са хоспитализирани.

Г-жа Гелбърд казва, че е важно да се подчертае фактът, че асимптоматичните пациенти могат да имат симптоми след Covid, така че пациентите и лекарите да знаят и да обмислят възможността някои здравословни проблеми да са последици от коронавируса. „Има хора, които може би дори не са знаели, че са имали Covid, но ако продължат да имат някои от тези състояния, които са необичайни за тяхната здравна история, може да си струва допълнително разследване от медицинския специалист, с когото работят.“

Докладът анализира записите на хората с диагноза Covid-19 между февруари и декември 2020 г., като ги проследява до февруари 2021 г. Той установява, че 454 477 души са се консултирали с доставчици на здравни услуги за симптоми 30 дни или повече след тяхната инфекция. FAIR Health заяви, че анализът е оценен от независим академичен рецензент, но не е официално рецензиран.

Докладът „води до идеята, че дългият ковид може да засегне почти всяка органна система“ и че някои пациенти могат да изпитат „хронични заболявания, които ще продължат цял ​​живот“, каза д-р Зияд Ал-Али, шеф на службата за изследвания и развитие в здравната система на VA St. Louis, която не участва в новото проучване.

Най-честият проблем, поради който пациентите са потърсили медицинска помощ, е болката (включително възпаление на нервите и болки, свързани с нерви и мускули), за която се съобщава от повече от 5% от пациентите, което е повече от една пета от тези, които съобщават за проблеми след ковид. Затруднения с дишането са имали 3,5% от пациентите след Covid. Почти 3% са потърсили лечение на симптоми, обозначени с диагностични кодове за неразположение и умора.

Други нови проблеми за пациентите, особено за възрастни на 40 и 50 години, включват висок холестерол и високо кръвно налягане. Д-р Ал-Али каза, че такива здравословни състояния, които не са били често считани за последици от вируса, дават ясно да се разбере, че след преболедуване от ковид или при дълъг ковид „има метаболитен подпис“, обусловен от нарушения в метаболитните механизми.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2480187
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031