Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2021 09:55 - ВРЕМЕ Е ЗА ПОРЕДНИЯТ МИ БЛОГОВ ОТПУСК
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4452 Коментари: 7 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

        ВРЕМЕ Е ЗА ПОРЕДНИЯТ МИ БЛОГОВ ОТПУСК

 

  Не около Нова година, а по това годишно време си правя равносметка на изминалата година. Причина за това е активната ми връзка с природата, най-силна през летния период, продължаваща /все още!/ през целия ми живот. За изминалата година въпреки Ковида, благодаря на Господа, този проклет вирус ме отмина и въобще не попречи на плановете ми. Имах и върхов момент в пътуването си, посетих региона на с. Чамла, превърнал се за мен в свято място.

   Много от плановете ми обаче останаха недовършени.  Цитирам към 2000 снимки от прекрасната ни природа и на антични останки, които останаха непубликувани в блога ми. Ковидът обаче свърши и нещо полезно за страната ни. Нямайки възможност да отидат до Гърция, доста хора бяха на Родопите, при това някои за първи път. Така пред тях се разкри красотата на тази прекрасна планина, благодарение на което е възможно някои да са проявили по-сериозен интерес към нея и да я посетят дори да няма Ковид. Западната Родопа е красота, която се възприема след първия досег с нея, Източната Родопа е история хилядолетна, по-трудна е за разбиране. Къщите за гости и малките хотелчета бяха препълнени. Преобладаваха обаче туристите по Западните Родопи, а според мен най-голямата им концентрация бе по Девинско.

   Осъзнавайки мястото по земния си път – сега съм на 77 – разбирам, че краят на посещенията ми сред природата не е далеч. Николай Хайтов, с когото бяхме близки не бе навършил 70, когато каза нещо, с което много ме впечатли:

    - Вече не правя дълги планове!

    Същото трябва да кажа и аз, но още не го казвам. Знам, че пътуванията ми вече са рискови за мен, защото са много натоварващи, но и това лято ще ги продължа. Имам да посещавам Средна гора и най-Западните Родопи. Точка първа ще ми бъде долината на р. Буковска от вливането й в р. Места до изворите й между вр. Каялийка и вр. Острец. По нея преминава римски път, а защо преминава от там поне на мен ми е ясно – защото по тази долина има тракийски светилища и римляните са ползвали част от трасето на техния път, разширявайки го по своите изисквания. Чак горе, до с. Рибново има махали, където живеят още хора / б. м. помаци/. Тези хора казват ШОСЕТО а не знаят, че това е римски път.  Същото важи и за тракийските антични останки от желязната епоха тук, които те наричат скали. Ще опиша и покажа тези места, дано да бъдат проучени. От всякъде от Родопа излиза история.

   Имам планове и за музиката, които са доста сериозни. Във връзка съм  един мой приятел, изключително интелигентен човек, който обича музиката както аз и много знае за нея. Аз харесвам едни автори, той други, почитател е на Малер и Брукнер. Така е, човек открива себе си в музиката. Сега той ми търси литература за Албинони. И тук не реализирах плановете си.

   Свърших обаче други работи – направих за дома и вилата ни 7 двуплощни масички, всяка за определено място, някои станаха като предмети за украса. Направих още една и за подърък, с определена форма и размери, тя стана най-несполучливата. Наложи ми се да местя и две огради по 30 м. на вилата ни, едната поради нова регулация, другата поради строеж в съседния парцел. За да осъществя това трябваше да изкопая и превозя д ръчна количка около 40 куб. м. земна маса. Това е обемът на една стая, работа, твърде тежка вече за мен. Не мога да се спра обаче. Работи ми се, ходи ми се по планина и навсякъде. Знам, че се пресилвам, но продължавам.

   Изминналата година бе година на разочарование за мен поради това, което се случва със страната ни. Постепенно простащината в страната, била тя от типа руменрадевщина, славитрофоновщина, маяманоловшина или друга, унищожава остатъка от културата в страната ни, съсипана след окупацията ни от СССР и въвежвнето у нас на тяхната примитивна командно-административна система, която върна България векове назад. От ненормалния начин на живот и мислене се създаде поколение с вкарани в съзнанието му грешни команди, от което нищо не става. То не различава доброто от злото.  Инетилигенцията ни след Деветото бе избита, депортирана, изтикана в страни, начело на страната застанаха примати, които приматизираха подрастващите. Тук ще отбележа, че аз бях между тези подрастващи, но не допуснах да бъда приматизиран. Отнета бе и собствеността на хората. Отнемането на имотите на хората по страната, принудени да напуснат родните си места промени ценностнатаа система на по-възрастните, а по-младите вече нямат такава. От интернационалисти /безотечественици/, сега те станаха деца на пазара. Като това да не стигна, та след 1989 г. останките от комунистическата гмеж се насочиха към унищожаване на културата на страната ни с цел подрастващите да бъдат опростачени, защото управляващите приматоподобни когато чуят за култура се хващат за кобура. Не културни хора са нужни на ръководителите-примати, а такива като тях, за да могат да бъдат манипулирани.

   При това състояние на масовия интелект днес определяме бъдещето си. За да можем да определим това бъдеше, ние трябва да стъпим на общата си култура, на общата си вяра и ценностна система, на общия ни етнос, а ние такива вече почти нямаме. Не притежаваме ли тези качества, които трябва да ни обединяват, ние няма какво да защитаваме от простащината, която този път, начело с ГРУшника Радев ще ни сгази окончателно. До това положение стигнахме, но има и едно още по-лошо, за което ще пиша, това за руснаците, които нищо не ги интересува. Щом нямаме култура няма и какво да защитаваме. Затова и този сценарий днес у нас, писан в Кремъл, реализиран тук от президента ни, който хората не осъзнават поради безпросветността си се поддават на лъжи и популизъм. Защото освен неинтелигентни, хората вече нямат в чипа си и предупрежеденията, навлезли в него в резултат на хилядолетнати ни история. Ако някой е ходил по Западните покрайнини има понятие какви сме били преди 100 години и какви сме станали днес.

     Обиден съм не толкова на тези, които лъстят хората, а на хората, което не схващат какво им случват нашите идиоти, синове или може би внуци на тези, които след Деветото съсипаха страната ни. Така се стигна до най-горямото зло, сполетяло страната ни - ГРУшника Радев, който по същество извърши преврат и чрез негови кукли върти на пръста си страната ни. Една от партиите му куклички е тази на едни друг „интелектник като него”, Чалгара. Да не разбират хората какво вършат тези идиоти с тях, това е непростимо. Най-обиден съм на простачките с претенции, които гласуваха за Пинокио, защото бил интелигентен. Те сториха това и на местните избори в София, лъжейки извършващите предварителното  проучване за кого са гласували, защото ги е срам да кажат истината. Така едвам се разминахме с торпедото - щяхме да имаме кметица най-голямата простакела в страната. Допълнение към президента ни простакисимус...

   В последната година на управлението на Тръмп американците не го слушаха и не четяха профила му. Същото сторвам постепенно и аз с нашите идиоти. Много добре знам, какво ще стане на изборите на 11. 07. – отново няма да има кабинет, ще продължи да управлява президентът, скрит зад преврата, който извърши, възползвайки се от безпросветността на хората. Добре, че по това време няма да съм в България.

   Дразни ме и ролята на социалните мрежи, които се напълниха с трольи, платени поръчкови писачи, курвове и проститути, с хора, създадени да вършат зло.

    Да се върна на темата за електоратничките, които гласуваха за Пинокио. Въздържам се да ги нарека втори път простачки с претенции. Те не осъзнават, че така подкрепиха Радев, който ако не успя да извърши преврата чрез Великото народно въстание, наричано още Улицата или Протеста на народа, успя чрез тях на тези избори чрез попадените гласове за негови партии-идиоти. Подкрепящите интелигентиките като Пинокио, Чалгара и Берсинската дева по същество подкрепиха Радев. Давам за пример една наша певица, на второ място сред списъковите интелектуалци, подкрепили Радев по време на Великото народно въстание. Тя с тази си проява допринесе за това, което се случва днес, защото е пример за доста хора. Но бе употребена за политически цели и изхвърлена. Тази вечер тя има много сериозна изява, но аз я отписах като човек с разум и повече нейни изяви няма да посетя. Да я посети Радев, заради  когото за популяризиране на простащината му, тя съсипа кариерата си. Ама той няма да отиде на изявата й, защото посещава само изявите на Гергиев, шефа по линията на ФСБ на руските музиканти. Човек на Путин.

    При сегашната ситуация, когато имаме правителство, работещо срещу страната си, президент, който иска да промени стратегическия курс на страната ни и който чрез преврат управлява, би трябвало да хвърлим поглед назад и да се запитаме:

-       Как допуснахме така да бъдем опростачени, че да имаме

такива ръководители и страната ни върната отново във времето разделно, което считахме, че е вече отминало?

    Отговорът обаче е даден от един много умен човек, Йохан Волфганг Гьоте:

 

  - ВСЕКИ НАРОД ЗАСЛУЖАВА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ СИ!!!

   

    Омерзен от това, което се случва, не ми се влиза в блога. Не, че излизам, давам си блогов отпуск. Поглеждайки кои са последните, писали нещо  – все едни и същи – и какво са написали – поръчкови „статии”  или обяснение на истините с лъжи, поне за известно време мястото ми ще бъде другаде.

   И си задавам един въпрос:

   Ако бях в началото на активната възраст на живота си при положение в страната като днешното, дали не бих се замислил и аз да опитам да се реализирам в друга страна, управлявана от неидиоти?

      





Гласувай:
12



1. wonder - Коста, привет! Майка ми - немската ...
02.06.2021 13:15
Коста, привет! Майка ми - немската баронеса, е по-млада от теб, но физическия труд го свързва само с гурме-изкуството и в двора на къщата имаме една елипса, която наричаме Мама гардън, в която сади цветя, когато `и кефне. Обичта към природата я концентрира върху Сибирячката - една огромна сребърна котка, която мислехме за персийска, докато лекарят й-ветеринар ни каза, че е рядка порода - Сибирска котка, а иначе прилича на малък сребърен рис.
Физическия труд подмладява,поддържа живота и връща енергията на хората, затова не се отказвай въпреки годините.
Хората се уморяват най-много от тъгите си и преживелиците, поставяли сърцата им на изпитание през Живота.
Един семеен приятел делеше мъжете на Правячи и безделници. Ти определено си Правяч, защото освен, че майсториш красиви предмети - казвам го като горд собственик на част от тях, имаш енергията да се движиш сред природата и да се вдъхновяваш от красотата, която тя излъчва на всяка крачка.
Единствения ми съвет към теб е да не се омерзяваш с политиканстване. Ти си добър човек!
цитирай
2. rebu - Много точно,
02.06.2021 19:30
За съжаление, така се стичат нещата. Президента ще продължи мандата на превратаджийското си правителство много. Очаквам от него извращения като на гуруто му Лукашенко (забрана за напускане на страната, уж поради пандемията). Нашия, вероятно ще опита да наложи "локдаун" и военно положение, само да се задържи, Уви!
цитирай
3. planinitenabulgaria - https://www.youtube.com/watch?v=QM4ypK3SZHw&t=546s
03.06.2021 12:36
Благодаря за преценката Ти към мен, Дела, която много ме зарадва - „Ти си добър човек!” Ще се върна на нея. За съветите също благодаря, но с уточнение, че поглеждам към тях от специална позиция - дори майка Ти е по-млада от мен.
Понятието политиканстване не върви към мен, защото моето отношение към тази тема е сериозно. Където е подигравателно, те са в Категория "Забавление". Аз имам няколко сериозни и много точни, бих казал дори, силин, политически анализи, които ангажираните с партии или имащи страх да не загубят работата си не смеят да направят. Имам и коментарии към тях от един интелигентен блогър, когото много уважавам. Разполагам и смного информация, защото съм член на Кръг „Слово”, също така имам познати по Германия, всичките високообразовани хора, дъщеря в Америка.
Ще променя малко една мисъл на Гьоте, за да я свъжа с преценката Ти за мен:
Добрият човек дори в мъгляв стремеж съзнава где е пътят към доброто!
Това важи и за „политиканстването” ми – понятие, несъотносимо към мен.
Ще добавя, че имаме хора на изкуството поради причина, която добре разбирам защото животът ми премина покрай тях - твърде далеч са те от реалността, но има и такива, които са наясно, цитирам Евгений Кисин. Аз съм с широк мирогред и свързвам случващото се, защото считам, че нищо не е случайно. С това си качество съм доста полезен за работата на музикантите ц- повечеето от ппиятелите ми, при работата им над произведенията, които те учат или работят.
Поздрав с любимия ми Моцарт-ов струнен квартет - едно произведение за майки на почти моята възраст. За малките момичета ще да е труден да го разберат, но пък на втората част могат да потанцуват. А четвъртата - тя е за такива с музикално образование, зяпознати с полифониятя.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Аз знам как ще се оправи страната ни след изчегъртването на ГЕРБ.
03.06.2021 12:57
rebu написа:
За съжаление, така се стичат нещата. Президента ще продължи мандата на превратаджийското си правителство много. Очаквам от него извращения като на гуруто му Лукашенко (забрана за напускане на страната, уж поради пандемията). Нашия, вероятно ще опита да наложи "локдаун" и военно положение, само да се задържи, Уви!

1. Министър на културата - Мая Манолова,
2. Министър на образованието и науката - Станислав Трифонов,
3. Президент-простакисимус с пълномощията на Путин или Лукашенко - Радев.
цитирай
5. batogo - !!!:))) Planinitenabulgaria, чест и почитания за цялостния ви, родолюбив и природолюбив принос в блог бг.!
04.06.2021 11:39
Вие сте един от най-богатите духовно и душевно, колоритни, проницателни и мъдри търсачи на Истината, със заразително чувство за хумор и сарказъм, на когото дължа чудесни фото-разходки из планините на България и удовлетворението от слушането на гениални музикални творби от класиците на Ренесанса, за което съм Ви много благодарен!
Съжалявам, че не са повече блогърите като Вас, за да се намали влиянието на простащината в блоговото пространство!
Нека Божията благословия е винаги с Вас!
цитирай
6. planinitenabulgaria - Благодаря за интелигентния коментар, предпочитам критика.
04.06.2021 22:13
batogo написа:
Вие сте един от най-богатите духовно и душевно, колоритни, проницателни и мъдри търсачи на Истината, със заразително чувство за хумор и сарказъм, на когото дължа чудесни фото-разходки из планините на България и удовлетворението от слушането на гениални музикални творби от класиците на Ренесанса, за което съм Ви много благодарен!
Съжалявам, че не са повече блогърите като Вас, за да се намали влиянието на простащината в блоговото пространство!
Нека Божията благословия е винаги с Вас!


Без критика е възможно да се възгордея, да се самозабравя и да променя пътя си. Ще тръгна /напр./ по заведенията със српскf-циганска скара или по чалготеките, където се изпълнява музика от Светослав Трифонов и се играе чалга. За писане време няма да остава..
цитирай
7. syrmaepon - година на разочарование
05.06.2021 11:15
Слаба дума е разочарование. Истината е, че освен средна класа, народът има нужда от образование и то качествено, което да обучава в творчество и мисъл, не в папагалщина. Като поискахме свободата, трябваше първо да променим начина на мислене, тоест - образованието. Защото със старото мислене напредък няма да има.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12271551
Постинги: 4565
Коментари: 10794
Гласове: 18368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930