Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2021 10:36 - ОСМАНСКОТО НАСЛЕДСТВО НА БАЛКАНИТЕ - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1225 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 16.04.2021 21:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                            На новопредставените пред парламента партии - за поучение!
   

      ОСМАНСКОТО НАСЛЕДСТВО НА БАЛКАНИТЕ  

 

    След изчерпването на Османската империя, както и на всички останали до сега с изключение на една, Руската, тя започва да се разпада. Това предизвиква апетити в другите империи да откъснат колкото може по-големи парчета от нея и да ги присъединят към своите. На първо място в този списък е Русия с инвазията си преди 300 години в Кавказ, когато залезът на Османската империя е факт. Вече над три века завладените от Русия кавказки държави се водят част от нея. Така Русия се явява последната империя в света от този формат, отдавна изхвърлен от употреба. Сега инвазията на големите държави в малките, че и много големите,  се извършва на съвсем други принципи, без военна интервенция в тях. Давам за пример САЩ и Индия.

    Някои държави възвръщат независимостта си от Османската империя като функция от отстъплението й от завладени от нея държави. Давам пример със Сърбия, през която минават отстъпващите турски войски, победени от австрийци и италиянци. Тази война е краят на разширението на Османската империя и начало на разпада й. В резултат на войната на Турция с Австрия и Италия, Сърбия получава свободата си. Но пък ние губим територии, защото където спират военните действия територията е обявена за сръбска, макар голяма част от нея да е българска. И тук въвеждам един таг, Чипровското въстание, завършило трагично.

   Новополучилите независимост държави също имат проблеми. Освоблодили се, по точно е да кажа отпаднали от Османската империя, налице е опит за присъедивяването им към други империи – Австрийската, Руската. Има и други проблеми - границите на тези държави след завладяваето им от Османката империя вече не са ясни, населението се е смесило етнически с това от съедните държави. Получилите независимост държави започват да спорят за етносите си и на тази база искат да коригират границите си, което е причиа за разпри и дори войни между тях. Има и такива държави, най-пострадала от които е Гърция, където Турция не отстъпва завладените по време но Османската империя гръцки територии и така всички гръцки държави от миналото на източния бряг на Егейско /Гръцко/ море, останаха в Турция. Въпреки войната между тях 1919/23 г. Това устройваше великити сили, най-вече стратегията на Велокобритания спрямо другага колониална държава Русия и тези британски интереси допринесоха Гърция днес да не е велика държава, а второстепенна, макар и стратегическа като местоположение.

  Извън темата, претекстът на Хитлер да започне подготовка за ВСВ бе, че той настояваше във всяка държава да има един етнос, а границите да са граници между етносите, за да има ред в света / в случая Европа

   Ужасяващо запроституирване на тази тема бе Санстефанския мирен договор след Руско-турската война, чрез която Русия искаше след като ни освободи от Османската империя да ни присъедини към тяхната, както кавказките държави и да излезе на топрите морета. Поради тези руски интереси много територии, които не са български, бяха „признати” за български, за да могат под български флаг да преминат към тяхната империя, стремяща се тогава, та и днес да се разширява.

   Друг проблем, явяващ се различен като тежест за всяка отделна държава на Балканите бе този с останалите турци в страните, освободили се от Османската империя, които имат собственост, придобита законно, там са се родили и живеят, спазвайки законите на страната и така се явяват граждани на съответните държави, макар от друг етнос. Такива държави на Балканите с доста голям процент турско население в тях се явяват Босна и Херцеговина на първо място, Хърватия, Сърбия, Албания, България и други с по-незначително присъстве на турския етнос в тях. В зависимост нормални ли се тези държави, или провеждат шовинистична политика в техните страни, това предопределя отношението на хората в съответните страни към турския етнос в тях.

    Освен турския етнос в тези страни, има и още един проблем – в чувствителните региони, където напр. преминават турски войски /низами/ с цел осигуряване на безопастността им, населението е ислямизирано. Високата порта е водела политика с неразделна част от нея Исляма, като инструмент за подкрепата й. Тези средновековни методи на ползване на вярата в управлението на държавата днес ползва Путин с неговия всероосийски патриарх, полковник Гундяев от ФСБ, който е важна част в реформата на държавното управление в Русия. То бе от типа Голямата лъжа, но Путин го промени на Вертикалата.

   Освен по стратегически причини, част от нетурските етноси в пределите на Османската империя са ислямизирани защото са били много непокорни, типичен пример за това е Албания. Най-засегнати от този процес са били обаче Босна и Херцеговина, където освен оригиналните турци има страшно много ислямизирани и доста други – сърби, хървати, унгарци, цигани, та дори и българи. Тези хора днес се определят като бошняци. Такива има в Сърбия, в Черна гора, в Хърватия.

   В България ислямизирането е извъшено предимно в Родопите. Там са преминавали древните /римски/ пътища, свързващи Рим към Изтока, които са били доправяни по време на Османската империя, разширявани и ползвани за придвижване на низамите им на запад, за да разширят империята на анадолците. Добре, че австрийците ги спряха, макар и на тях да бяха нанесени големи зулуми, цитирам Виена.

   Поради същите причини е извършено ислямизиране на християните по Тетевенско, цитирам региона на с. Бабино, рдоно вясто на една от най-опасните мутри у нас, сега виден олигарх с дсворец и частен път до него.

   Ислямизацията обхваща целият регион на Западните Родопи. Той започва от р. Места и свършва при Средните Родопи, в по-скромни мащабипродължава до Крумовградско. Това е един огромен рида, на изток от който тече р. Арда. За да са сигулни турците за безопастното си придвижване, те са ислямизирали и населението по източните скатове на Пирин, цитирам селата Брезника, Корница, Лъжница, има и още.

   В Източните Родопи положението е различно. На  краеведите като мен като мен е известно, че голяма част от тях предстваляват полупустиня с плодородни долини. По тези долини са живяли българи, цитирам гр. Джебел, гр. Перперек, Крумовгради и прекрасния гр. Ардино, в които днес български българи почти няма. Преди около 300 години, кагато Османската империя води войни за разширяването си и започва да ги губи, срещу нея се надига недоволство в доста страни, което застрашава турските / б. м. кюрдските/ животновъди, които се придвиждат свободно по планините на Балканите със стадата си в търсене на вода и паша за животните си. Поради риска те да бъдат изклани в планината заедно с животните, те започват да се прибират на изток и да осядат, основавайки по този начин нови населени места. Такъв регион се е оказал този а Източните Родопи, в ткоито те навлизат по останалите там римски пътища. Познаващите Източните Родопи знаят, че тези п ътища по тях са като мрежа. Така започва заселването на този регион, който вече казах, че наподобява полупустиня. Села и махали пътуващите животновъди основават в поречията на малките рекички там, които през лятото пресъхват, но изворите им не, с пашата за животните също не е лесно, защото след м. автуст свежа храна за животните им – трева - има на много малко места. Те се прислособяяват обаче към тези условия на живот – ужасяващо тежки!!! - и остават трайно там. До днес могат да се видят запазени 300 годищни техни къщи, изцяло наппавени от камък, построени на рид с наклон около 45 градуса, като полуподземния етаж е за едрите им животни, кравите. Над пещерата Утролата има цяла такава махала, която е населена и сега. При моите пътуваи съм виждал стотици – не стотици, хиляди!!!- такива къщи, пред очите ми са тези по долината на р. Хамбардере, до които достигат и днес само кози пътеки.

   Там са живяли турците по Източвите Родопи, в полупустинните необитавиани до този момент места, защото там е трудно, от днешна гредна точка невъзможно да се живее.        

     След Освобождението ни има няколко етапа на изселване на турците в Турция, не включвам възродителния процес, при които турци отиват в родината си. Тези обаче от Източните Родопи, живеещи в невъзмогжни за живеене места остават - те не биват и притискани от власитет да са махат от България. Да се намерят колибаците им е проблем, за какво да се заяждат властите с тези хора, те никому не пречат, дори и български език не знаят.

   Вътрешо-полотичедките събититя в България – сталинската колективизация, която отне собствеността на хората – доведе до емшграция на хората от малките населени места към големите и така много ог градавете се обезлюдиха, включително и тези по Източите Родопи, те, почти 100%. Най-подстрадавши се оказаха тракийските българи, които веднаж изгонени от домовете си в Тракия за да ни бъдат изклани от турци и гърци, сега бяха изселени от имотите, си къоито те придоблиха в България. Циталм гр. Тополовград, където изгонените от Тракия българи са били приети в приотвени за тях жилища, които стоят до днес.

   Природата не търпи обаче празно мяста, на местата, обезбългарени поради вътрешната емиграция се заселват турци, слезли от полупустините. Затова в четирите града, които посочих, я има по двама-трима българи, я не. Този процес на разселване на турците пак в яката на Родопа продължи и след 1989 г. където те придобиха обезценената и изоставена земеделдка земя срещу символични суми и се заселиха по села, където нямаше турци. А турски села в България има не само в Източни Родопи, но е в други региони – около Казанлък, в Айтоско, има и цял регион с турци,  Лудогорието.

   По Западните Родопи пък преобладават българите мюсюлмани, наричам ги помаци, без да влагам нищо обидно в тази дума. Обидни са думите потурнаци, ахрени. Абсолютно недопустимо обаче и голяма обида е да попиташ директно някой човек дали е помак.

   Голяма част от тези хора още живеят по много високи населени места, достигаши 1500 м. н. в. в малки населени места, по колибаци, както ги наричат те или в отделни къщи далеч от населени места, с път последната ктегория, без ток. Тези хора са нещо като племената по Амазонка. Ако се приближи човек до тях, жените се притесняват, крият или забулват, бългрският им език е едвам разбираем. Всичко, необходимо за бита им те си произвеждат сами, заливат пазарите в близките места с млечни произведения, живи животни за клане, картофи и др.  домаше сапун, сладка, консерви със зеленчуци или месо. Единственото нещо, което не предлагат е свинско месо. Който иска да види такива хора може да побиколи изворната област на реките Чепинска,  Доспат,  Въча.

   Да не пропусна, че в Западни Родопи има четири турски села – Грохотно, Гьоврен, Борино и Нова махала.

   Преди да кажа за промените в тези региони, които текат, ще се определя като изключително голям приятел на турците и помаците в България. До това убеждение достигнах след като упознах много добре тяхната ценностна система и придвижването им по пътя, който те следват, предоставен им от Аллах.  Изминавайки този път те считат, че трябва да се трудят още от деца до момента, когато вече нямат сили. Ще дам пример с наводненито и свлачището в Сатовча. Една помакия жали за къщата им, но казва, така е решил Аллах, ще си направим нова. Няма проклетисване на Бойко Борисов, на който идиотите да вменят вината за това свлачище, защото той свлече цялатат страна и други простотии, няма за има и молба до Общината за помощ, но от там ще я има. Другите хора от селото ще дойдат сами, ще помогнат на пострадалите да се възстановят.

    При това положение, с толкова турци в България и толкова ислямизирани, ние няма здащо да търсим противопоставяне с тях, както сториха идиотите чрез т. н. възродителен процес, който започта към 1975 г. с помаците и завърши през 1989 г. с турците. Единствен, който спечмели от този процес е депутатът от ДБ, сега ново лице в паламента, което ще извърши промяната Генерал атаносоВ. Той бе прокурор по време а възлодителния процес и се питам: Как ли е прокурорствал той, та достигна до чин генерал от разузнаването. Какво ли е извършир тогава, та е пхридобил това звание, едва ли някой от депут0иралите го в сегашия парламент знаят. Други, които се издигнаха на гребена на това изверване бяха агент Сава / Доган/ и агент Павел, /Лютиф Местан/. И други изроди има, евродепхутътат Анал Лютиф напр.

  Напомнам за жестокостите на джелатите ат ДС, които застпреляха дете на гърба на майката, също и за

застреляните помаци в с. Брезница. Н гърдите на застреляните почти нямало дупка, а на гърба липсвала част от тялото им с форма на фуния. С какви ли куршуми джелатите са убивали тези добри и трудолюбиви хора? Това вече е минало, помаците не са ни простили, а турците казват: Не берете къхър за това, не сте виновни вие, станалото е по заповед на Москва.

   И така ние, българите християни днес сме в конкуренция с турците и помаците, което не се обичат много, причините няма да изтъквам. По първия показател, раждаемостта, те ни бият в съотошение 4:1. По трудолюбие и по-скромност ни бият във всяко отношение. Турчинът и помакът работят, така изисква Ислямът. Във всяко тяхно село има джамия с мюезин, който пее един час преди изгрева на слънцето. Хората са длъжни да станат и да се приготвят, та когато изгрее слънцето, те да започнат работа. А на село – работа много. С животните, на нивата, по градините, по ливадите. Никой турчин или помак си и не помисля да се изселва от родното си място. Би бил той далеч от него, на гурбет или по други задачи, той ще се върне със спечелеото и ще го вложи за разширяване на къщата, за обори, за благоустройство. Помаците сами си правят водоснабдяване на селото си, разбира се, доста примитивно, сами си подържат пътищата, през зимата ги чистят от сняг, не притискат общината с искания, персонално за тях.

   Един от най-бързо развиващите се помашки региони е този на с. Сатовча. Там Родопите са прекрасни. Селата се разширяват, строяят се нови къщи, има голям подем в това отношение. В името на истината, къщите са големи, но ямат специфична архитектура, не ги намирам за красиви. Няблизо е и яз. Доспат, язовирът с ай-късата стена у нас, един бисер като природна даденост. Някога поизостаналото селоо Сърница днес буквално расте като гъба. Парите за това идват от помаците и помакините, които работят по страните на ЕС., а майстрите по строежите са те самите. Малко по-бавно се развиват помашките села покрай Юндола и тези по долината на р. Чепинска. Новият път за селата Грашево, Цветница, Кьорава и др. населени места ще допринесе за развитието на този регион, за сега с лоша инфраструктура. Пътят ще достига чак до Юндола и ще стане алтернатива на този от Велитград.

   С промяната, която тече, помаците и турците се обединяват в кооперации. В тези кооперации има мандри, които произвеждат екологична продукция, но тя е толкова много, че помаците трябва да предлагат част от нея на пазарите по страната. Поради това в тези кооперации има автомобили, които вземат подукцият от тук и и возят из страната. Мандрите са много, аз виждам един техен недостатък – ако по ширпотреба помаците с тази суроватка хранеха прасета, вместо да я изливат в реките, още повече щяха да печелят.

   Коопериране има и сред отглеждането на животни. Това е особено подчертано в регионите с турци, където млади турци, не повече от 30 годишни,  с джип обикалят стадата си, предмино с крави. При с. Конче видях едно стадо от поне 500 крави, което снимах. Беше през пролетта, всичко бе двежо зелено, а кравите – по-красиви от жените. Дойде единн млад, едър като белочел бивол турчин с джипа си да ме проучи какъв съм, но проучването завърши веднага. Видях, каза той, че си харен човек, и си замина. Каза, че кравите са негови и че има още стада. Пожелах му буюкберекет. Тус искам да отбележа, че който не е упознал красотата на Стръмни рид между селата Конче и Гугутка, не познава в цялост красотата на Родопа.

 

   И ето какво се получава сега:

   Помаците с труда си произвеждат все повече стоки, организират се и ги предлагат в голяма част от страната. Градовете по Тракийската низина вече са тесни за пазара им, те търсят и други места да предлагат стоката си. Това става вече и в София, като интересът към произведеното от тях – екологични хранителни стоки – е все по-голям. Същата е тенденцията и с турците по Родопа. Там също се строят мандри, развива се животновъдството, получаването на пари в кеш, необходими им за живот идват предимно от животновъдството. Хората, живеещи при най-трудните условия в България се трудят на няколко фронта – в региона си, по страната като строители, по ЕС за каквото се наложи. И там обаче имат органнизация – членуват в строителни дружества на тамошен предрпиемач, който намира обект и ги вика на работа. Защото е доволен от тях. Жените от с. Рибново пък са търсени в Англия. Те са зеленчукарки там и пътуват натам по съгласуван план. Връщат се с пари, които инвестират в стопанството и дома си, но и видяли как живеят хората по Европа. Огромните къщи, които строят обаче не са красиви...

  Ние, българите се явяваме конкуренция на тези наши сънародници, но не можем за се сравняваме с тях. Те ни бият като честност, защото при изповядващите Исляма лъжа е недопустима. Те ни бият и по трудолюбие. Няма млад човек, та дори и деца, които нещо да не правят при помаците и турците. Дори децата са разпределени по възраст, напр. най-малкото дете гледа овцете когато може, а най-голямото – кравите.  Носят към къщи от планината, каквото е полезно, напр. шишарки за разпалване на огъня, гъби и билки, стремят се с нещо да са полезни. Това им е вродено.

   На този фон противопоставям голяма част от младите хора в София, израстали между 4 стени, неработещи и не търсещи работа, настояващи за социални помощи – поколението боклуци, рожба на времето на Радев, Трифонов, Манолова и др. Те разчитат на пенсиите на родителите си, на доходи без да се трудят, напр. от хазрата. Седнали на ограничителните колони на тротоарите те търкат картончета за да намерят пет /или повече/ поредни за да спечелят, надяват се на някаква далавера за деня, да им платят за да гласуват или да викат по три часа „О-став-ка!”, за да получат 50 лв. по череповорадевата линия. Нещастници!

    Може ли товап околение, в което включвам и боклуците на Радев, които ще дават пример на подрастващите вече и от парламента да се конкурира с трудолюбивине хора от страната ни, които се трудят, имат ценностна система и са почтени. Да са му разбили на някой човек колата в регионите, където живеят тези хора? Бог или Аллах, това не важно, Той е един, това трябва да съблюдаваме. А не да търсим на тази оново противопоставяне, за което косвено настояват партиотичните и националистичните ни партии, метастази на Кремъл.

   Таково противопоставяне търсят и измислителите на разикалния Ислям, който е проработка на службите в Голямата страна и в якои други страни, на пръво място Иран. Радикализирането на вярващите няма ннищо общо с Исляма, това е полотически инструмет за дестабилизиране на света.

   На Балканите най-голям враг на Исляма са сърбите, които са шовинисти както руснаците. Давам пример с паравоенните им организации напр. в Санджак. По време на юговойната те стираха пътнически влакове и застрелваха във вагонните жените със забрадки /помакините/ , борейки се по този ачин за чиста сръбска ация. Друга такава акция бе избиването на младенците в Жепа и Сребреница, на момчета между 10 и 15 години, защото щяли да станат войици след години срещу Сърбия. Труповете им скриха в изоставени мини, после ги извадиха и скриха по друти места.

   Ние в това отношение не сме крайни, но също имаме проблем, това е ДПС. Целта на тази изкуствено създадена паратия е /и!/ да вбива клин между турци и помаци, между тях и нас, християните.

   Този въпрос е важенн за страната ни, защото изповядащите Ислям стават все по-голяма част. Кърджалрийски окръг е в подем, цитирам строителството в Кърджали и Черноочене, което се извършва от турците с двойно гражданство, работещи в ЕС. Тенденцията е те да изживеят последните си години в България, която сега е нормална страна, а не при Ердогана, който буквално разори могъщатата до преди 15-ина годинни Турция.

   Дано простащината, която сега заля парламента ни не стори същото със страната ни, както Ердоган с неговата си простотия причини на Турция. Ако Радев, който работи против страната ни, в интерес на чужда страна бъде преизбран от опростачмените млади хора у нас, това е реален сценапий за нас.





Гласувай:
8



1. batogo - !!!:))) Чест и почитания за будителската публикация, planinitenabulgaria!
16.04.2021 19:18
Дано помогне за събуждането на онези, които все още не са напълно заспали!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Погледнете
17.04.2021 18:01
batogo написа:
Дано помогне за събуждането на онези, които все още не са напълно заспали!


втората част на този постиннг.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181346
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031