Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2021 09:46 - НАЙ-ВЕРОЯТНАТА ПРИЧИНА ЗА ТРАГЕДИЯТА ПРЕД БОЛНИЦА „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ”
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3929 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


НАЙ-ВЕРОЯТНАТА ПРИЧИНА ЗА ТРАГЕДИЯТА ПРЕД БОЛНИЦА „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ”

 

    Като дългогодишен служител в Енергетика-та съм вещ по казуса, по какъв път времянки като „търговските обекти” пред болница „Св. Иван Рилски” получават разрешителни за захранване с електроенергия и вода, след като изискванията за издаването им са много строги. Тези трудности и желанието на тръговците да ги заобикалят са причината мафиоти да яхнат този бизнес, в който има много пари. Ако запознат с подобни схеми човек чуе обяснението на ЧЕЗ, защо от тях е приет документ, който не отговаря на изискванията им, в случая Служебна-та бележка, подписана от заместника на Главния архитект на Общината „Триадица”, а не надлежното Удостоверение, всичко става ясно: „Играла” е мафията. Този октопод в случая със злополучната шахта не обхваща само ЧЕЗ, захранил незаконно обекта, а още община „Триядица”, болница „Св. Иван Рилски”, както и действащата мафия в този регион на София, заплела ги в „бизнеса” си. 

   Първото, най-ниско звено в тази мафиотска верига е търговецът. Той обикновено е едноличен. На главата си да се изправи, този едноличен търтовец не може да изпълни изискванията да бъде законно захранен с електроенергия, същото е и с водата. Търговецът по душа е непочтен човек, затова такива като него Христос изгони от храма на Баща му като бутна сергиите им, а също и менячите на пари. Търговец е станал този, който има връзки, който търси лесното в живота, който умее да преразпределя и гепи, а не който се труди, твори. Ако тъговецът успее, той може с пари да притисне или дори смаже непочтени служители на висок пост, с които му се налага да „работи”. Ако трябва законно да се захрани павилионът на търговеца, той трябва да има документи за изграждането му, после за Акт 16, след което с тези документи да подаде молба за проучване в ЧЕЗ, които да огледат от къде да се захрани обекта, което става само ако има необходимата мощност в мрежата, а за всичко това това търговецът трябва да си плати. Веднаж такса мощност, втори път за довеждане на захранването до него, което е доста скъпо, а също и за табло „Мерене”, което включва електромер, прекъсвач, придпазители, и това струва много. Последното, което търговецът прави е вътрешната ел. мрежа – осветление, контакти и др.

   Всичко това може да бъде заобиколено ако се намеси мафията, специализирала се да „работи” в тази област. Тя има връзки в Енергото, които ще активира така, че вместо от мрежата на ЧЕЗ, обектът да бъде захранен от някой друг обект последователно, напр. от болницата или пък от Общината, която има мрежи за захранване на Уличното осветление, на светофарите и др. Това става след договаряне между мафиотите, всеки от които получава каквото иска или каквото му дадат. А това са директорът на предпиятието, което дава ток на търговеца или лице на висок пост в Общината. Тук отбелязвам, че в тези случаи меренето на ел. Енергия не се следи. Разбира се, заплаща се по нещо, защото търговецът във всички случаи краде или може да краде ел. енертия от предприятието. Директорът знае това, но той бива мотивиран да мълчи. А също и енергетикът.

    Другите потенциални мрежи за захрнаване на такива търговци са тези, които захранват обекти на Общината, споменах Улично осветление и Сигнализациите, но не са само те. В този случай с мафията „игрят” други „играчи”. Тези играчи са причина да съществуват незаконните обекти по отношение на вода и ток, но тук отлелязвам, че без тях тези търговски обекти няма как да бъдат открити въобще – ще ги спукат на всички инстанции от плащане, вадене на документи и путкани да се отчетат, за да ги получат в един обозрим срок.

   Конкретно за случая пред болницата:

   Аз си спомням, че тя има двойно захранване на страна 10 кV с АВР /автоматично въвеждане на резервното захранване/ на страна ВН /високо напрежение/. Сега може и да не е така. Възможности на болницата да захрани търговските обекти пред нея са много големи, а схемата е ясна:  Директорът вика енергетика и му нарежда да тегли един кабел с някакво сечение до определен търговски обект. Енергетикът тегли кабела, но се дотоваря с търговеца да му направи таблото, на което е и електромера, който никой няма да проверява как е свързан и инсталацията в павилиона. Може и да го поучи как се „крадне” ток, нещо което със сигурност търговецът умее, а стойността на ел. енергията е висока.

 За да мине кабелъг до павилиона трябва да му бъде подготвено трасе, в което той да се положи, да е недосегаем за крадци и маркиран от горната страна за предупреждение при изкопни ралоти.

   Относно захранването на павилионите пред болницата, това е едната версия – с ел.енергия, заплащана на ЧЕЗ от болницата.

   Втората версия е от кабелите на Общината, които минават под тротоарите. Виждал съм ужасяваща простащина спрямо тях, която могат да извършат само предпримати. Щахтовият капак, на който има знаците на енергото има елипсовиден отвор, за да бъде вдиган при нужда с подгодяща техника. Простачмките, чистещи тези повилиони изливат кофите с мръсната вода през отвора на капака в шахтата с кабелите, като това да е градският канал. Такава простащина енергетикът възприема като лична обида. Подобни деяния в Западна България хората окачествяват така: Де цунем, там ебнем!

     Не е лесно да се „крадне” ток от шахта, опасно е, пък и много камери има. Не във всички шахти има глави с отклонеия за захранване на обект, през други само преминават кабели, много от тях вече ненужни и не под напрежение, но с възможност за захранване. За свързване към такава шахта трябва контакт с лице, запознато с тези кабели, което да знае от къде те са захранени, а това е улична касета или извод от ТП /трафорост/, където има мерене и прекъсвач. След изключване на прекъсвача и установяване на липса на напрежение в такава шахта може да се работи. Енергията в случая остава за сметка на Общината, макар в павилиона да има електромер, по който тя се „заплаща”. Нека някой от три пъти се досети кому, аз не казвам.

   Последната операция е отклонение от кабела в шахтата до паливиона. За него няма трасе обаче, той е опасен, но за това никой не мисли. Важното за търговеца е да падат пари. За мен да видя кабел, мушнат в пластмасова тръба тип гръклян и вързан със свински опашки за метална тротоарна ограда е все едно да видя някоя чистачка да излива мръсна вода в ел. шахта.

    От извода на злополучната шахта кабелът е направил „беля”, която вероятно се състои в оголване на фаза от него, поява на потенциал към металната част на шахтата, включително и към капака й, състоящ се от чугунени ребра и бетон. При този случай възниква т. н. крачно напрежение. Ако човек стъпи със сухи в обувките си крака, проблеми няма, но ако краката в обувките са му мокри, в зависимост от крачката си той получава съответно напрежение, от което протича ток през краката му. Това води до моментна парализа на мускулите и ако не бъде освободен от „захранването” на тялото си, след секунди парализата преминава по други важни органи, между които и сърцето, белите дробове, които блокират.

   Версиите да има потнециял върху капака на шахтата са две. Едната е лошо изпълнение от техника на отклонението от кабела в шахтата, в смисъл един от проводниците на кабела е останал недоизолиран. Сега има такива материали, че това е леко за постигане, напр. самовулканизираща се лента. Ако има гол проводник от кабела по време на снега, върху тротоара се разхвърля вид сол, която е тоководеща. Така поради влагата капакът може да получи потенциал 230 V спрямо земя.     

     Друг вариант е кабелът да е неграмотно изведен от шахтата,  по начин, при натоварване на капака да се среже изолацията му и да се появи потенциял по капака. Има и трети вариант, напомям за поговорката – радва се като циганин, попаднал на меден кабел. В Баталова воденица непрекъснато се горят крадени кабели за да се извади от тях медта. Възможно е и тук ром да се е опитал да открадне кабела, но при опита да го отреже го е ударил ток и той го е оставил с наранена изолация. Това означава, че кабелът вече е опасен, защото е с нараненна изолация и при дъжд, сняг ила ако бъде притиснат до метални части, те ще се офазят.

   Работил дълги години в този бранш, на мен ми е достатъчно да разпитам лицата, които са „играли” при прокарването на този кабел, май от шахта на Общината, да огледам шахтата и как кабелът е изведен от нея, а също и кабела. И веднага ще ми стане ясно кой е директният виновник – той е изпълнителят на работата ако е бил мърляч и безотговорник или крадец, опитал са да отреже надземната част на кабела, което е причина за крачното напрежение, убило момчето.

    Схемата е така ясна, посочих три инстанции, но в тях трябва да бъдат включени и тези, които им изготвят документите. Документите могат такада бъдат изготвени напр. от кадасторите, че незаконните обекти на тях да не богат да бъдат пипнати. Учудвам се как толкоз дни никой не казва /кои!!!/ що са сторили, а институциите се замерват с фекалии, в случая разни документи, които за едни нямат нямат никаква правна сила, а за други имат 100 процентова. Замерващите се с разни документи ми замязват на Путин, който притиснат заради поредната му щуротия вместо градивна позиция от негова страна, заподмятва ракети.

    Това забавно четиво би могло да помогне на следователите, които просто няма как да са по-вътре в темата от мен. 

  

  





Гласувай:
6



1. nedovolen - Малко дълго, но добро описание за ...
20.02.2021 16:35
Малко дълго, но добро описание за вероягните причини.
За вчера говорих с енергетик. На времето работил по рудниците. Хванал с едната ръка невидно оголен кабел, с другата за метално въже, да го издърпа. През ръцете му преминал ток с напрежение 660 волта. И останал жив.
Тезата му е, че в случая е имало ток 10-20 киковолта.

Ами така е около жълтите плочки. Ток по тротоарите, лед от покривите, блуждаещи куршуми...
Видими резултати, гарантирани от кой, че не мога да се сетя.
:)))
цитирай
2. planinitenabulgaria - Това, което е видно от Коментара Ви е, че не разбирате от ток.
20.02.2021 18:27
nedovolen написа:
Малко дълго, но добро описание за вероягните причини.
За вчера говорих с енергетик. На времето работил по рудниците. Хванал с едната ръка невидно оголен кабел, с другата за метално въже, да го издърпа. През ръцете му преминал ток с напрежение 660 волта. И останал жив.
Тезата му е, че в случая е имало ток 10-20 киковолта.
Ами така е около жълтите плочки. Ток по тротоарите, лед от покривите, блуждаещи куршуми...
Видими резултати, гарантирани от кой, че не мога да се сетя.
:)))


Смесвате несъвместими понятия - ток, постоянно напрежение, киловолти. Така смесвате и другите неща в страната, които Ви ззаобикалят и поради това ще Ви кажа, че когато на власт дойдат новите интелигентни лица като Трифонов и Манолова в тандем с президента, тогава ще дойдат видимите за Вас резултати.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12314721
Постинги: 4577
Коментари: 10805
Гласове: 18387
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930