Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
27.12.2020 14:22 - Билки, наименованията на които започват с буквата К-първа част.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3783 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 27.12.2020 14:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Зимата е вече тук и са в ход коледни и новогодишни празници. За много хора те са повод на дълбок размисъл, свързан с пандемията от коронавируса. Преди всичко трябва да се наблегне на профилактиката с природни средства, от които най-подходящи са билките и някои лечебни растения, които си отглеждат много хора в домашни условия и в дворовете. Моята приятелка Ани Пешева, която често пребивава в Китай и е запозната в детайли с тяхната фармакология, тези дни ми сподели, че там лекуват този грип основно с билки и го признават официално. Запарка от цвят от японски нокът-лоницера е една от най-използваните билки против Ковит. Каза ми също, че голямата грешка на запада е, че официално пренебрегват билките и оттам лечението е трудно и сложно. Аз да напомня, че сега започват да никнат врабчовите чревца в много градини, които ги препоръчват за профилактика при всякакви грипни заболявания. Те могат да се слагат към, салати, супи, яхнии, прави се с тях песто, а аз вчера си ги прибавих и в коледната баница. Има ги изложени в албума за билки с буквата В, който публикувах и тук тази пролет.

Днес ще ви покажа първа част от билките, започващи с буквата К, които аз и членовете на билковата ни група във фейса "Тайната на билките" сме снимали. Тези, които са напреднали в материята снимат по време на билкобер и публикуват в групата, като по този начин помагат на новите членове да научат как изглеждат билките в естествени условия. Новите членове също снимат каквото срещат в гори и поля и питат за наименования и ползи на тези билки. Казвала съм и друг път, че там взаимно се учиме да ги разпознаваме и да си правим лечебни продукти с тях, които използваме според случая-профилактика или лечение. Информацията за лечебните им свойства за съм взела от професионални ботанически сайтове като Фрамър, Билки.бг, Здраве.бг и др., но на места в коментарите към снимките има споделен опит от мен и членове на групата. Тук само маркирам част от нея, но който има интерес е добре да прегледа този албум в групата ни, която е публична. Намира се в секция „Албуми“, където са и останалите, които съм оформила по азбучен ред.


image

Каланхое дегремонтиана (Kalanchoe daigremontianum)

Снимка: Невена Босилкова

Този вид е живораждащо каланхое. Има изправено неразклонено стъбло, високо 60-100 см, с триъгълни листа. Тези листа са здраво прикрепени под ъгъл към стъблото, а назъбените краища са завити навътре. По периферията им се образуват нови растения. Те падат после в саксията и израстват нови стебълца, които трябва да се присадят на други места.

Сокът му притежава противовъзпалителни свойства. Спира развитието на възпалителните процеси. Способства за оздравяването на рани от различно естество, включително от изгаряния и измръзвания. Оказва бактерицидно действие, в резултат на което раните бързо се очистват от гной и некротизирали тъкани. По-бързо настъпва епителизацията на поразените повърхности. Оставащите белези са по-нежни, без резки контури. Сокът проявява бактерицидно действие не само по отношение на гноеродните бактерии, но и против шпигел дизентерията. Той е силен стимулатор за регенерация на тъканите както в човешкия организъм, така и при животните и растенията.

Тук съм писала за него и другият лечебен вид каланхое.

http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/07/25/lechebni-vidove-kalanhoe.1466832


image


 

Ароматна кализия (Callisia fragrans)
Снимка (Йорданка Желева)


Стъблото й е изправено, облистено, крехко. На височина, при домашни условия, стига до 80 см, а в природата – над 150 см. По външен вид приличат на малка царевица. От изправеното стъбло на растението израстват хоризонтални стъбла (ластуни), подобни на въздушни корени. Те са многоколенни, достигат обща дължина над 100 см и са покрити с недоразвити листа. На края завършват с облистена розетка - метличка. Когато ластунът полегне върху почва (както при ягодите), розетката се самовкоренява и дава началото на ново растение.

За лечебни цели се използват стеблото, ластуните и листата, както и сока от надземната част на цветето.В резултат на многобройни изследвания в Америка и Канада, а също в Иркутския медицински институт и Държавния университет в Санкт Петербург било доказано, че сокът на ароматната кализия притежава способността да лекува много болести. Това му свойство се основава на наличието на биологично активни вещества от групата на флавоноидите и стероидите, на широката гама от витамини и микроелементи(желязо, хром и мед), които задържат развитието на раковите клетки. Флавоноидите в сока на кализията са кварцетин и кемпферол, които намаляват крехкостта на кръвоносните съдове, действат диуретично и успокояващо, усилват действието на витамин С. Те притежават противовъзпалителни свойства, спомагат за зарастването на рани, изгаряния и различни травми, приети вътрешно спомагат за зарастването на язви на стомаха и дванайсетопръстника, имат жлъчегонно и противотуморно действие. Ароматната кализия е прочута като мощен имунен щит и растителен биостимулатор, който подсилва имунната система, а тя от своя страна премахва болестните състояния.
За нея съм писала тук:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2014/03/30/.859425?fbclid=IwAR2gRzmWq5SfpMq6nqX8o_zWGSBKixs-u9YWgUslTasL8UKuIchTV2yTHyw


image

Калина червена (Viburnum opulus L.)

Снимка:Таня Иванова

Представлява ниско дърво или силно разклонен храст от семейство Бъзови. Калината е наричана още бодеж, снежна топка, снежник, тутунига, самодивско дърво и гирмиж.

Използва се кората на стеблото, кората на корена и плодовете на червената калина.Приложение: нормализиране на кръвното налягане, подобряване на състоянието на сърдечно съдовата система, благодарение на високото съдържание на активни вещества в него. Чай, отвара или сок от плодовете действа като диуретик и против артериосклероза (съдова склероза). Плодовете заедно със семената, смесени с мед взети преди ядене: една супена лъжица три пъти на ден, се препоръчва за всички с високо кръвно налягане. Сок от цветовете на растението се дава на децата с живеница(скрофулоза): разреден с вода и се пие на капки, на колкото години е болният - толкова капки се дават.
Отвара от цветовете и свежите плодове се използва като отхрачващо средство, при бронхит, болки в гърлото, дрезгав глас, възпаление на белите дробове.
Отвара или сок от пресни плодове може да се използва при главоболие, за апетит, гастрит с ниска киселинност, язва, за профилактика на онкологични заболявания, против диария, жълтеница и като витаминна добавка. Помага и при кожни заболявания: екзема, диатеза, лупус, алергии, живеница, лунички, акне и побеляване на кожата.
Кората на Червената калина също има силен лечебен ефект и се използва в гинекологията, като отвара от кората се използва при тежки маточни кръвоизливи в следродовия период, при болезнена менструация, успокояване на маточните контракции при заплашващ аборт и при лъьливи родилни напъни.
Отварата от кората се прилага и против невроза, истерия, нервни разстройства, гърчови състояния, безсъние, хиперхидроза.

За нея повече съм писала тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2013/01/12/chervena-kalina-snejnik-za-studenite-zimni-dni.1041473


image

 

Трябва да се внимава да не я объркате с черната калина(V. prunifolium), която не е лечебен вид.Нейните плодове са червеникави, а впоследствие – черни.Листата й са овални, докато на червената калина са длановидно наделени.

image

 

Калоферче(Chrysanthemum balsamita)

Снимка: Иванка Транкарова

То е многогодишно растение. Бабите го наричат освен калоферче, балсамна хризантема, заради цветовете му. Расте наравно с магданоза, киселеца, джоджена и лапада.То е много интересна и типично българска подправка. Трябва да знаете обаче как изглежда, за да не го сбъркате с бурен в градината. Листата му са зелени, заострени и леко назъбени по края, не са много високи. Стъблото му обаче достига и до един метър и цъфти в жълти цветове, които често се бъркат с тези на вратигата.

Лечебни са листата на калоферчето. Те са богати на витамин С, калций, калий, фосфор, магнезий, витамин А. Събират се, като се режат с дръжките. Най-добре действат пресните листа, като особено богати са на полезни вещества по време на цъфтежа. За зимата си ги изсушете, като държите листата на сухо и проветриво място, вързани на връзки.

РЕЦЕПТИ

Мехлем от калоферче се използва в народната медицина за лечение на хемороиди: В стъклен съд на водна баня се разтапят по 20 г истинска свинска мас, вазелин и бял восък (може да се купи от аптека, в която се приготвят лекарства). Свалете от огъня и прибавете 2 сухи стръка калоферче, стрити на ситна прах. Разбъркайте добре. С мехлема мажете проблемните места вечер. Прави се до подобряване.

Отвара от листа на калоферче се препоръчва от народната медицина при безапетитие, за лечение на неврози, колит, ревматизъм, миоми, камъни в жлъчката и бъбреците: 1 ч. лъж. билка се залива с 300 мл вряла вода и се оставя да кисне 10 минути. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно, по 100 мл преди ядене.

Чай, приготвен от запарени две листа калоферче в чаша вряла вода, прочиства кръвта. Можете да го ползвате съвместнос мехлема при страдание от хемороиди.

● Можете да използвате калоферчето като подправка за агнешко и боб, защото на вкус наподобява джоджен. Не слагайте обаче повече от 2-3 листенца, за да не горчи манджата.

 

https://www.tretavazrast.com/zdrave/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%80%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B4%D0%B8-2

Следват няколко камбанки, които се използват в руската народна медицина и са близки по лечебни свойства и трудно се отличава по вид.Затова прилагам подробно описание.

image

 

 

Камбанка болонска (Campanula bononiensis)

Снимка: Атанас Балакчиев

Многогодишно растение. Коренът дълъг, разклонен, понякога вретеновидно задебелен. Стъблото (25) 30 - 110 (150) см високо, изправено, просто, по-рядко разклонено над средата, разпръснато до гъсто късо влакнесто; власинките 0,1 - 0,5 мм дълги, стърчащи и прилегнали. Приосновните и долните стъблови листа, яйцевидни или широко ланцетни, (20) 30 - 90 мм дълги, 20 - 40 мм широки, отгоре разпръснато до гъсто късо влакнести, отдолу сивозелени, гъсто до напластено влакнести, равномерно плитко до дълбоко назъбени, към върха постепенно заострени, в основата закръглени, с 40 - 90 мм дълга, тясно крилата дръжка; средните стъблови, яйцевидни или ланцетни, 18 - 80 мм дълги, 12 - 35 мм широки, приседнали, равномерно плитко назъбени, горните по-дребни, всички влакнести, власинките 0,3 - 1 мм дълги, прилегнали и стърчащи. Съцветието просто гроздовидно, по-рядко разклонено. Цветовете с къса дръжка, по един или на групи по 2 - 6 на обща дръжка, разположени в пазвите на листата. Чашковите дялове триъгълно ланцетни до линейно ланцетни, 3 - 5 мм дълги, голи или късо разпръснато четинести, разперени в страни, при плодовете слабо удължени, обърнати надолу, целокрайни или по ръбовете с 1 (2) много къси зъбчета. Венчето фуниевидно, синьо виолетово, 10 - 20 (25) мм дълго, с тръбица около 2 пъти по-дълга от венечните дялове, отвътре с разпръснати меки власинки.

Установяван е в цялата страна, от 0 до 1500 метра надморска височина

https://bgflora.net/families/campanulaceae/campanula/campanula_bononiensis/campanula_bononiensis.html

Кратко резюме от руска статия за лечебните й свойства:

Лечебните свойства на камбана Болонезе:

Кампанулата има редица характеристики, които я описват като лечебно растение. В този случай се препоръчва използването на билката на това цвете за медицински цели. Наличието на наистина лечебни свойства се обяснява със съдържанието в неговия състав: холин; витамин Ц; антоциани; бетаин; каемпферол и много други полезни вещества. Запарка с билката се препоръчва при епилепсия. Отварата и водният екстракт от камбаната имат много ценни противоязвени свойства.

За епилепсия си струва да използвате лекарство, основната съставка на което е камбана от този тип. За да приготвите такова лекарство, се нуждаете от няколко супени лъжици билка в съотношение с две чаши вряла вода.Получената смес се запарва в продължение на няколко часа, след което се филтрира. Приготвеният продукт трябва да се приема няколко пъти на ден по една четвърт от чаша. Струва си да се отбележи, че за да се постигне най-голяма ефективност, използвайки лекарството, е необходимо внимателно да се спазват всички норми на неговата стъпка по стъпка подготовка, както и приемането му. Кампанулата има редица противовъзпалителни вещества, лекува нервната система и лошо храносмилане.
Повече вижте тук:
https://plodogorod.com/cvety/sadovye/kolokol-chik-bolonskij.html

 

 

image

 

Камбанка Еленова, космата(Campanula cervicaria L)
Снимка: Джемал Муса

Тя е двугодишно растение с височина 50-100 cm, с цилиндричен дебел корен.

Стъблата и листата са гъсто овласени с твърди, четинести, почти шиповидни, стърчащи косми. Стъблата са изправени, доста дебели и силни, надлъжно ивици.Долните листа са продълговато-ланцетни, тъпи, с клиновидна основа, с къси дръжки; горна - линейно-ланцетни, заострени и приседнали.Съцветието е дълго, шиповидно. Прицветниците са яйцевидни, остри, силно разширени в основата, вдлъбнати, малко по-къси от цветята. Чашка е овално-конична, белезникава, почти гола, с продълговати тъпи зъби.Камбанката е светло-синя или синя, изглежда като фуния-звънец с дължина 10-12 мм, навити четка по ръба и външните вени, плитко врязани в яйцевидни остри лобове. Колоната стърчи леко от мустака. Плодовете са кутии. Цъфти през юни и юли. Плодовете узряват през юли-август.

Използвани части от растението: трева(надземната част).Растението съдържа холин - стимулира образуването на хистамин, също хиперин (хиперозид, кверцетин-3-галактозид); лутеолин-7-глюкозид.

Приложение: растението има обезболяващи и антитоксични свойства, стимулира лактацията при кърмещи жени.

Запарка от билката се приема за болки в стомаха, болки в гърба и заболявания на щитовидната жлеза.Отвара от билката се използва за измиване при лишеи (оттук едно от популярните му наименования е „лишей“).

Рецепта: 1 супена лъжица от надземната частсе залива с 1 чаша вряла вода, запарва се 3 часа, след което се прецежда. Приема се 2-4 супени лъжици след хранене 3 пъти на ден.

Горният текст е превод от тази статия, която е за лечебните свойства на всички камбанки и са дадени рецепти за най-лечебните. Ето го линка:

https://xn--80aaldj1b7b.xn--p1ai/lekar/svoystva-kolokolchikov-raznykh-vidov/?fbclid=IwAR32IFxgkcxAq5uQQ66MsDWkTjc_asPU919pG_jTVdXr5I8ZInKWzoB0b1M

 


image

 

 

 

Камбанка коприволистна (Campanula trachelium L).

Снимка: Кольо Зотков

Тя е многогодишно растение с височина 70-100 см. Стъблата са дебели, прави, покрити с твърди власинки. Листата са редуващи се, къси, наподобяващи листа от коприва.Долните листа са на дълги дръжки, сърцевидно-яйцевидни, дълги 8-10 см. Средните са на къси дръжки, а горните са приседнали. Цветовете са на къси стебла и образуват кичесто съцветие, оцветено в синкаво-лилаво, рядко бяло, 2,5-4 cm дълго. Цъфти през юли. Плодовете узряват през август.

Особености: Горско растение, стеблото до 1 м височина, заострено. Цялото растение е покрито с дълги, твърди косми. Венчелистчетата на чашката са дълги и опушени.

Расте от низините до субалпийската зона, в гори от дъб и ясен, както и в храсти, между меж и горските ръбове.

Използвани части на растението: тревната надземна част, включваща стебло, листа и цветове, наричано в руската литература "трава", което в превод е билка, а в нашата литература е възприето наименованието "стрък". Растението съдържа стахидрин (коагулиращ) и холин.

Приложение: запарка от билката се използва за изплакване при болки в гърлото, дрезгавост и други възпаления на гърлото.

Икономическа употреба: листата на камбаната от коприва се използват за готвене на зелева супа по същия начин като младите листа от коприва. Корените, след лека топлинна обработка - в салати.

Това е много красиво декоративно растение, на базата на което са отгледани много нови сортове, включително и махрови. Камбаните са розови, лилави, лилави и бели.

Рецепти:

- запарка за външна употреба (компреси и промивки): 2 чаени лъжички билка на 1 чаша вряла вода, настоявайте в термос за 1 час, филтрирайте.

- компрес от пресни листа: изсипете вряща вода върху листата, оставете за 2-3 минути и ги нанесете под формата на компреси на болното място.

- запарка при епилепсия: 3 супени лъжици билка за 2 чаши вряща вода, оставете за 1-2 часа, филтрирайте. Приемайте 60-75 мл 3-4 пъти на ден.

https://xn--80aaldj1b7b.xn--p1ai/lekar/svoystva-kolokolchikov-raznykh-vidov/?fbclid=IwAR32IFxgkcxAq5uQQ66MsDWkTjc_asPU919pG_jTVdXr5I8ZInKWzoB0b1M

image

 

Камбанка кръглолистна (Campanula rotundifolia)

Снимка: Невена Босилкова

Тя достига до 50-60 см височина и расте под формата на туфа. Има елегантни тънки стъбла и нежни цветчета. Размножава се чрез корени и семена. Приосновните му листа са с дълги дръжки, от широко яйцевидни до закръглени или сърцевидни, обикновено с леко назъбени листни ръбове. Листният ръб може да бъде и гладък, покрит с къси, твърди власинки с дължина до 0,2 мм. Общата дължина на листата е до 2 см, като често изсъхват рано. Стволовите листа са редуващи се, повече или по-малко на брой, по-тесни и по-продълговати, често линейни или почти такива, най-често 1,5—8 см дълги и рядко до 1 см широки.

Съцветието представлява метлица, състояща се от множество малки цветчета разположени на тънки цветни дръжки. Цветовете обикновено имат пет (понякога 4, 6 или 7) бледи до средно виолетово-сини венчелистчета, съединени във форма на камбанка, с дължина около 12–30 мм. Има пет дълги 4-12 мм, оцветени в зелено чашелистчета. Тичинките са с дължина 4,5-6,5 мм. Растения с бледо розови или бели цветя също могат да се появят.

 

В Европа листата понякога се консумират сурови в салата и се смята, че растението има незначителни лечебни качества.

Коренът на кампанулата е бил дъвчен с цел лечение на сърдечни и белодробни проблеми, както и при депресия. Инфузия от него е използвана като капки при възпалено ухо. Отварата от растението се пие или се употребява за измиване при лечение на възпалени очи.

В Северна Дакота, въпреки че растението произвежда малко биомаса, тя е била често събирана и използвана от индианците. Листата се консумират сурови или варени като източник на храна. От тях се приготвя чай, предназначен за лечение на туберкулоза и магарешка кашлица.

Още за Кампанула, Кръглолистна камбанка, Харебел (Campanula rotundifolia) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%83%D0%BB%D0%B0?fbclid=IwAR1P_Fs3_bbz91Ts4LPxI7mKdmrOYKvIR_D4SutZ5B41GwTsc0vHJwqIM24

 

Използвани части от растението: цветове, листа, стебла и корени. Растението съдържа: бетаин (хепатопротективен и метаболитен агент, който може да предотврати риска от развитие на рак на гърдата (само при жени, които могат да раждат, по време на менопаузата и при жени с отстранени яйчници, той е безполезен)); кафеена киселина (бактериостатична, холеретична); урсолова киселина (противотуморно, диуретично, за метаболитни нарушения (диабет), противовъзпалително); ферулова киселина (антихепатотоксична (ефективна!)); хлорогенна киселина (холеретична); холин (стимулира образуването на хистамин); ескулетин (спазмолитично, гъбично-статично, вазоконстриктор, при бактериални заболявания (бациларна дизентерия).

Рецепти:

  • запарка за епилепсия и атеросклероза: 1 чаена лъжичка цветове се заливат с 250 мл вряща вода, оставете да изстине. Приемайте по 1/3 чаша 3 пъти на ден.

  • вани за епилепсия: 100 г от стебла и листа на камбанката се заливат с 4 л вряща вода, оставете да изстине и филтрирайте в гореща баня. Температура на водата - 37-38 ° с, продължителност на процедурата - 15-20 минути.

  • тинктура за гаргара с ангина: залива се стебла и листа от камбанката с водка в съотношение 1:10, настоявайте 14 дни, често разклащайте, филтрирайте. Използвайте в разредена форма (1: 5) за изплакване до 8 пъти на ден.

  • отвара за тумори на гърлото, новообразувания в устната кухина, кървене: сложете 1 чаена лъжичка корени с 200 мл вряща вода, варете на слаб огън 5 минути, настоявайте 2 часа, филтрирайте, добавете преварена вода до първоначалния обем. Приемайте по 50 мл 4 пъти на ден. При кървене приемайте по 1/2 чаша 3-4 пъти на ден.

Информацията е от тук:

https://xn--80aaldj1b7b.xn--p1ai/lekar/svoystva-kolokolchikov-raznykh-vidov/?fbclid=IwAR32IFxgkcxAq5uQQ66MsDWkTjc_asPU919pG_jTVdXr5I8ZInKWzoB0b1M

 


image

 

Камбанка прасковолистна (Campanula persicifolia L.)

Снимка: Димитричка Петрова

Тази камбанка е вклчена като лечебна в ЗЛР, въпреки че в българската флора се води като декоративен вид.

Tя е тревисто многогодишно растение, достига височина 40-100 и дори 160 см. Съдържа млечен сок. Коренът е вретенообразен,, кос и, влакнест. Стъблото е изправено, просто, рядко е разклонено, голо, леко оребрено. Стъблените листа са редуващи се, тесни, линейни или ланцетни, тъмнозелени на цвят, лъскави, по краищата назъбени (горни - почти цели, по-малки от долните). Цветовете са сини, синьо-виолетови или светло лилави (рядко бели), разположени на къси стъбла, събрани в едностранна връхна четка от 3-8 цветя. Венчето е с широка камбана, голяма, с дължина до 3,5 см и диаметър, разделена на дялове с не повече от 1/3. Чашката два пъти по-къса от венчето, объратно конусна, с дълги заострени, изцяло крайни зъбци.Плодът е многосеменна кутия с 10 жилки, отваряща се с дупки на върха. Цъфти през юни и юли. Плодоноси през август-септември. Расте в леки гори, горски ръбове, намира се в храсти, покрай дерета с гледка към гора.

Приложение: традиционната медицина препоръчва запарка на билката( стебло, листа, цвят и семена) при заболявания, причинени от вдигане на тежести, при епилепсия, женски заболявания, като болкоуспокояващо.Разредената тинктура може да се използва при заболявания на гърлото.

Домакинска цел: корени и млади издънки могат да се използват за приготвяне на салати.

Рецепти за прасковолистна камбана:

  • запарка: 2 чаени лъжички билка на 200 мл вряща вода, оставете за 2-3 часа, филтрирайте. Приемайте по 1 супена лъжица 3 пъти на ден след хранене.

  • запарка за епилепсия, женски заболявания: 1 супена лъжица сухи нарязани билки в 1 чаша вряла вода, оставете за 2 часа, филтрирайте. Приемайте по 1 / 4-1 / 3 чаша 3-4 пъти на ден преди хранене.

  • запарка като болкоуспокояващо: 3 супени лъжици нарязани билки на 0,5 л вряща вода, оставете за 2 часа, филтрирайте. Приемайте по 1/41/3 чаша 2-3 пъти на ден преди хранене.

    Информацията е от тук:

https://xn--80aaldj1b7b.xn--p1ai/lekar/svoystva-kolokolchikov-raznykh-vidov/?fbclid=IwAR32IFxgkcxAq5uQQ66MsDWkTjc_asPU919pG_jTVdXr5I8ZInKWzoB0b1M

 


image

 

Камбанка ряповидна (Campanula rapunculoides)

Снимка: Йордан Радков

Двугодишно тревисто растение. Коренът ряповидно или вретеновидно задебелен, младият отделя млечен сок. Стъблото единично, разклонено в горната си част, изправено, високо 30–100 (120) cm., влакнесто. Листата последователни, приосновните обратнояйцевидни до обратно ланцетни, с дълги дръжки, стъбловите ланцетни до линейно ланцетни, приседнали. Съцветието тесен грозд. Цветовете правилни, по 1 или по 2–3 на дръжки, чашковите дялове тясно линейно ланцетни, отдалечени от венчето, по ръбовете с дълги зъбчета. Венчето камбанковидно или широко фуниевидно, бледо синьо до почти бяло. Плодът обратноконична твърда кутийка с бледо кафяви или жълтеникавокафяви елипсовидни семена.

https://chitanka.info/text/40036/90

 

Използвани части от ряповидната камбана : корени и надземна част. В различни части на растението съдържа: витамин Е (алфа-токоферол) -crn .; инулин - крн .; кверцетин (кверцетин) -rast .; кемпферол - раст .; холин - раст.

Време за прибиране на реколтата: надземна част - юни-август, корени - септември-октомври.

Събиране: тревата се прибира по време на цъфтежа, връзва се на снопове и се суспендира на добре проветриво място. Корените се изкопават през октомври, изсушават се в добре проветриво, топло помещение. Срок на годност на суровините е 2 години.

Приложение: запарката с надземна част и корените на камбанката помагат при бронхит, пневмония, катар на горните дихателни пътища, използва се като отхрачващо и като анестетик.

Пресните листа се използват като заздравяване на рани, а младите листа и корените са годни за консумация.

Рецепти:

  • отвара за бронхит, пневмония, катар на горните дихателни пътища:1 супена лъжица счукани корени се заливат с 200 мл вода, вари се 5-6 минути в затворена емайлирана купа, запарва се 2 часа. Приемайте по 1 / 3-1 / 2 чаша 3 пъти на ден преди хранене.

  • инфузия при болки в гърлото, главоболие, треска: 1 супена лъжица билки се заливат с 250 мл вряща вода, запарвайте на водна баня в продължение на 30 минути и прецедете. Приемайте по 2 супени лъжици 4 пъти на ден преди хранене.

https://xn--80aaldj1b7b.xn--p1ai/lekar/svoystva-kolokolchikov-raznykh-vidov/?fbclid=IwAR32IFxgkcxAq5uQQ66MsDWkTjc_asPU919pG_jTVdXr5I8ZInKWzoB0b1M

 


image

 

Kамбанка сборна, кичуреста, главеста (Campanula glomerata L.)

Снимка: Иванка Транкарова

Тя е многогодишно растение. Коренището в основата задебелено, дълго. Стъблото изправено или в основата възходящо, неразклонено, 60 (80) см високо, цилиндрично, гладко, понякога с неясни тесни ръбове, зелено или червеникаво виолетово, голо, почти голо или разпръснато до равномерно късо меко влакнесто; власинките 0,3 - 1,1 мм дълги. Листата меко влакнести, разпръснато до равномерно, понякога отдолу до гъсто четинесто влакнести, приосновните яйцевидни до продълговато яйцевидни, 2 - 5 (9) см дълги, 1,5 - 3 (4) см широки, много по-къси или достигат до 1/3 от дължината на стъблото, плитко закръглено назъбени, в основата стеснени, отсечени, закръглени или плитко сърцевидни, с дълга тясна, плоска но не крилата дръжка; долните стъблови с къси дръжки, най-често със стеснена в основата петура; горните приседнали, полу стъблообхващащи, широко ланцетни до широко триъгълно яйцевидни. Съцветието главесто, връхно, с 3 - 20 приседнали или почти приседнали цветове, в основата с обвивка от триъгълно ланцетни до делтовидни присъцветници, често цветоносното стъбло под терминалното съцветие с няколко допълнителни пазвени съцветия. Чашковите дялове тясно триъгълни, 6 - 10 мм дълги, (2,7) 3 - 3,5 мм широки в основата, предимно отдолу по ръбовете с къси власинки; яйчникът гол или почти гол. Венчето 20 - 30 (40) мм дълго, синьо виолетово, тръбесто фуниевидно, отвън голо или по жилките с много къси, отвътре с дълги меки власинки. Тичинките 7 - 12 мм дълги, с разширени в основата, ресничести по ръбовете дръжки. Кутийката изправена, широко обратно конична до кълбовидна, 6 - 7 мм дълга, с тънки ципести стени, отваря се в основата с 3 пори. Семената елипсовидни, 1,1 - 1,2 мм дълги, 0,6 - 0,7 мм широки, бледо кафяви или кафяви, с тесен светъл ръб.

http://www.bgflora.eu/Campanula%20glomerata%20L.%20BUL.html

Използвани части от растението: надземната част(стебло, листа и цвят) и семена.

Приложение: отвара и запарка на билката отдавна се използват в народната медицина като успокоително, противовъзпалително и обезболяващо средство при главоболие, треска, болки в гърлото, кървене при жени.Прах от билката се поръсва при лишей, лапи от билката се нанасят на мястото на ухапване от куче. Лосиони с отвара или запарка на билки се използват външно при възпаления. Баните с отвара от трева се използват за къпане на деца, страдащи от епилепсия.

Отвара от билката и плодове, както и прах от плодове със семена се използва за подобряване на паметта при атеросклероза, кашлица, треска, глаукома, болки в ставите, запек, гастрит. Екстрактът от алкохол в експеримента има седативен и антиконвулсивен ефект, инфузия - противоязвен ефект. Помага при обилна менструация, маточно кървене в менопаузата и бяло течение.

Рецепти за използване в народната медицина:

  • запарка: 2 чаени лъжички билка на 1 чаша вряла вода, запарвайте 1 час, изстискайте суровините, филтрирайте. Приемайте по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене. Същата запарка може да се използва за изплакване и лосиони.

  • запарка за пареза, парализа, исхемия, заболявания на периферната нервна система: 1 чаена лъжичка цветя в 1 чаша вряла вода, запарвайте 1 час, филтрирайте. Приемайте по 1-2 супени лъжици 2-3 пъти на ден между храненията.

  • запарка за тежка менструация, главоболие, гастрит, за подобряване на паметта: 2 чаени лъжички натрошена прясна или суха трева на билката, 1 чаша вряла вода, затворете капака и дръжте на водна баня 15 минути, оставете да изстине, изцедете суровините, филтрирайте, допълнете с преварена вода до първоначалния обем. Съхранявайте не повече от 2 дни. Разклатете добре преди употреба. Вземете 1 супена лъжица 30 минути преди хранене.

  • запарка за треска, атеросклероза, кашлица, за подобряване на паметта: 1 чаена лъжичка натрошени сухи семена в 1 чаша вряла вода, оставете за 2 часа, филтрирайте. Приемайте по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 30 минути преди хранене.

https://xn--80aaldj1b7b.xn--p1ai/lekar/svoystva-kolokolchikov-raznykh-vidov/?fbclid=IwAR32IFxgkcxAq5uQQ66MsDWkTjc_asPU919pG_jTVdXr5I8ZInKWzoB0b1M

 
Растението Campanula glomerata не е включено в българската и руската фармакопея, но е шроко разпространена употребата му в народната медицина във вид на воден извлек /отвара/ и в хомеопатията . Campanula glomerata е фармакопейно растение в Монголия и някои азиатски страни. Монголската народна медицина използва успешно растението при заболявания на периферната нервна система, скорбут, парализа, тумори, абсцеси, рани, язви, дерматити, гнойни рани, ожулвания. Използването на Campanula glomerata е целесъобразно при респираторни заболявания, спазми в стомаха и червата, запек и в гинекологичната практика. Използва се още за прочистване на кръвта от "лош" холестерол и спомага лечението при заболявания на кръвта.

https://lekzanas.blogspot.com/2016/05/campanula-glomerata.html?m=1&fbclid=IwAR0w_R5Sl4pIj6TsaCD2uB33aDz__PxbqGbx52fA_IWF8k1W-D-KXcygAek

image

 

Kамбанка широколистна (Campanula latifolia L.)

Защитен вид съгласно Закона за биологичното разнообразие.

Снимка: Мариана Щерева

Многогодишно тревисто растение с до 150 cm високо стъбло. Листата дълги 7–18 cm, яйцевидни, назъбени, голи или по жилките мековлакнести; приосновните сърцевидни, на дълги дръжки, стъбловите почти приседнали. Цветовете малко на брой, във връхно гроздовидно съцветие; венчето широко фуниевидно, едро, тъмно- или бледосиньо, рядко бяло. Плодът кожеста кутийка. Цв. VII–VIII, пл. VIII–IX. Опрашва се от насекоми. Размножава се със семенa.

http://e-ecodb.bas.bg/rdb/bg/vol1/Camlatif.html?fbclid=IwAR21TG_iELXoir71eWTX-feALgE918q0eTvdQu5s8CUqZtG92jv2wbNw6QI

Напоследък е проучена и тази камбана, вижте тази статия, давам откъс от нея в превод:

Камбаните се използват главно за декоративни цели, но с редица лекарствени свойства като противовъзпалителни, антимикробни, седативни и аналгетици, те се използват за лечение на много заболявания. Това са треска, кашлица, главоболие, запек, болки в гърлото. При ухапване от кучета се използват запарка, която помага за заздравяване на раните. Гаргари и лосиони помагат при заболявания на кожата и гърдите, болки в гърлото и стоматит се лекуват с гаргари. Камбаната е добро средство за лечение на лишеи и панарити. Камбаната просто дава сила на отслабени деца, ако добавите отварата към ваната. Същите методи облекчават хода на епилепсията и внезапното начало на треска. За лечебни цели се използват корени, плодове, билки, листа, семена и от тях се правят прах, отвари, инфузии и тинктури. Стъблата и цветоветеа се берат по време на цъфтежа на растението. Беритба и съхранение на камбана Използвайте стъблата, листата и цветовете на растението. Най-добре е да добивате суровини през периода на цъфтеж на растението. Важно е да не скубете други растения с него. Събирайте камбани на места, където те растат в голям брой. В началото на май се берат млади листа, които след това могат да бъдат полезни при приготвяне на салати.

 

РЕЦЕПТИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ в народната медицина Отвара от корените на камбаната при инфекциозни и вирусни остри респираторни инфекции. Вземете три супени лъжици от натрошените корени, изсушете и ги поставете в емайлиран съд. Изсипете цялата смес с преварена вода-0,5 литра. След като кипне се вари още 5 минути, запарва с под капак и се прецежда след 1-2 часа. Трябва да използвате в случай на вирусна инфекция, половин чаша.

Болкоуспокояващо средство при вътрешни болки (стомах, бъбреци): Вземете три супени лъжици от растението, нарежете и налейте половин литър вряла вода. Запарете два часа и отцедете. През деня вземете по една трета от чашата 2-3 пъти.

Успокояваща вана: За да приготвите вана от камбанка, ще ви е необходима 1 супена лъжица надземната част на камбанката , която трябва да я залеете с 1 литър вряла вода. След това запарвайте за 1 час, после прецедете и изсипете я във ваната. Именно тези водни процедури имат успокояващ ефект.

Тонизираща вана с отвара от камбанка: Вземете литър вряла вода и залейте с нея супена лъжица корен от нея. Трябва да запарите за 40 минути, след което прецедете. Вземете вана за 15 минути, при температура 37 градуса, като добавите там запарката.

Инфузия за компреси при радикулит и болки в ставите: Ще ви трябват 2 супени лъжици суха билка. Вземете чаша вряла вода и я изсипете върху тревната част на камбанката, след което трябва да запарите сместа в продължение на половин час и прецеждате.

 

https://infourok.ru/issledovatelskiy-proekt-kolokolchik-shirokolistniy-992731.html

 

image

 

Камшик(Agrimonia eupatoria L.)

Снимка: Невена Босилкова

Камшикът оказва силно лечебно въздействие върху всякакви възпаления на гърлото, устата и фаринкса. За него трябва да се мисли при ангина, заболявания на гърлото, възпаление на слизестата ципа на устата или възпаления на лигавицата на устата. Хора, чиято професия е свързана с много говорене или пеене, трябва всеки ден профилактично да правят гаргари с чай от стръкове от камшик. Листата действуват чудесно при малокръвие и рани. Те се употребяват с успех при ревматизъм, лумбаго, проблеми с храносмилането, втвърдяване и стагнация на черния дроб и заболявания на далака. Ежедневно могат да се пият до две чаши чай. Всеки един би трябвало да си наложи да взима един-два пъти в годината билкова баня със запарка от него.

За него повече съм писала тук:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/07/15/eniovski-bilki-kamshik-lek-pri-mahmurluk-i-oshte-neshto.364128

 

image

Кандилниче , черна капела (Ballota nigra)

Снимка: Атанас Балакчиев

Свойства на кандилничето:противовъзпалително; антиеметично; антиспазматично; стимулиращо;противоглистно; антибактериално - вербаскозид, форзитозид В и аренариоз, изолирани от Ballota nigra проявяват умерена антимикробна активност срещу Proteus mirabilis и Staphylococcus aureus, включително един метицилин-резистентен щам;невроседативно, антидепресантно, антиоксидантно, инсектицидно, антихолинестеразно.

Приема се вътрешно за лечение на нервна диспепсия, болест на пътуването, сутрешно неразположение по време на бременност, артрит, подагра, менструални нарушения и бронхиални оплаквания. Използва се и като невро-седативно средство.

Прилага се при астма, лошо храносмилане, нервни болести - неврози, хистерия и хипохондрия; намалява нощните събуждания;повлиява спазми на бронхите и успокоява кашлицата;при шум в ушите.

 

Още за Кандилниче (Ballota nigra) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5

 

В нашата народна медицина като успокоително средство, против подувания и болки в стомаха и червата: 5 г ситно нарязани стръкове се заливат с 300 г вряща вода, след 2- а часа течността се прецежда и се пие по 1 супена лъжица 3 — 4 пъти на ден.

 

https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/kandilniche.html

https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5

image

Кантарион червен (Centaurium erythraea)

Снимка: Магдалена Атанасова

За лечебна цел се използват цъфтящите стръкове, отрязани на около 15—20 см от върха.

Действие: имунностимулиращо, апетитовъзбуждащо, подобрява храносмилането, тъй като тонизира стомаха и стимулира отделянето на стомашен сок, жлъчка и панкреатичен сок, има и газогонно действие. В миналото е използван за лечение на маларията, тъй като може да понижи температурата при трескави състояния. Експериментално е доказано, че съдържащият се в растението генциопикрозид има противоглистно действие.

Приложение: при безапетитие, възпаление на стомаха с намалено отделяне на стомашен сок, запек с газове, болезнени диспепсии, възпаление на черния дроб, анемия, чревни паразитози, трескави състояния, диабет. Външно се прилага при бавно заздравяващи рани.
В научната медицина се използва спиртен извлек от надземната част на растението (тинктура) в различни комбинации с други горчиви билки. Тинктурата от тази билка въздейства особено благоприятно за бързо възстановяване след продължително боледуване, както и при някои заболявания, като бронхиална астма, язвени болести на стомаха, повишена или понижена киселинност, хепатит, камъни в бъбреците, екзема, нередовен менструален цикъл, главоболие.
Повече съм писала тук:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/12/01/cherven-kantarion.446588

 

Новото в нашата група е направата на един невероятно цветен и красив календар с наименование "Тайната на билките - България 2021". Той е изготвен от издателство Амадеус, собственост на член от групата , а снимките на билките по месеци са подбрани между най-добрите от архива на групата. В него има и рецепти, споделени от членове на групата ни.

image

 

Може да намерите календара като последвате линка и ако ви харесва да направите заявка на линка на издателството. За членовете на нашата група има отстъпка от 30%. За ползване на отстъпката е необходимо да въведете във формата за поръчки промокод – bilki30.

https://bit.ly/3o8nH8X

 

Който го влече да идва при нас, вече сме над 35 000 човека.

https://www.facebook.com/groups/1830831407232538/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
12



1. leonleonovpom2 - Каква е разликата между калина и ...
31.01.2021 14:52
Каква е разликата между калина и офика?
Миналата есен, като бяхме в Родопите на жена ми и направика впечятление едни дървета с плодове на червени гроздове Но бяха нависоко!
В първият момент реших ,че е калина? Името е старобългарскоо И буквално означава червенка, каквато и се е! Същото означава и калинката От кал- червен
Та съм раздвоен, сравнително високо дърво, с червени плодове на грозд ?

Поздрави за тебе и за близките ти!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - quote=leonleonovpom2]Каква е ...
12.02.2021 15:45
quote=leonleonovpom2]Каква е разликата между калина и офика?
Миналата есен, като бяхме в Родопите на жена ми и направика впечятление едни дървета с плодове на червени гроздове Но бяха нависоко!
В първият момент реших ,че е калина? Името е старобългарскоо И буквално означава червенка, каквато и се е! Същото означава и калинката От кал- червен
Та съм раздвоен, сравнително високо дърво, с червени плодове на грозд ?

Поздрави за тебе и за близките ти![/quote]
Здравей Иване, Различават се най много във формата на листата, при офиката те са сложни, нечифтоперести , съставени от 11 или 13 малки листенца. Аз имам постинг и за нея, там можеш да видиш как изглеждат: https://kasnaprolet9999/hobi/2013/01/17/ofika-dyrvoto-na-kysmeta.1043047
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15316642
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031