Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2020 07:25 - Полезно четиво за полезни идиоти - 6
Автор: novitejivotni Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2653 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 23.08.2020 07:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

На блоговите идиоти, на смелите гугъл-изследователи, на интернет-енциклопедистите, на изнурените от „борбата“ пред компютъра борци и Ентелектуалци, на уикипедийните ерудити и специалисти, на всички неуморни кремълски труженици и българомразци, на сплесканите им от седене пред руския компютър задници ( и комай предници ), на отлетялата тяхна „младост“, на всичките им днешни "плювки", посвещается...

Дет‘ се вика – от русия с любов !

СССР – страна без тоалетна хартия


image

Сега е трудно да се повярва, но тоалетна хартия в СССР нямаше чак до 1968 г. Просто от любопитство, попитайте някои от по-възрастните ви познати, какво са използвали преди тия години вместо тоалетна хартия – мисля, че всички ще си спомнят за съветските вестници, за които всички бяха абонирани „доброволно-принудително“, които стояха в тоалетната на видно място. Тоалетната хартия всъщност, започнаха да произвеждат през 70-те години и то със западно оборудване – наши машини за производство на тоалетна хартия за 50 години съветска власт, така и не се появиха.

Даже не знам, с какво да си обясним това дълго отсъствие ( в сравнение с развитите страни ), на такъв нужен предмет за хигиена.  Аз имам една версия – благополучието и благосъстоянието на техните собствени граждани, за съветската власт се намирало на последно място, а на първо били всякакви военни амбиции. И което е интересно – немалка част от гражданите, това напълно ги устройвало: както писах в поста „ето защо хората искат обратно в СССР“ – много хора с охота сменяли жизнения комфорт за евфимерното чувство за „принадлежност към велика държава“.

И така – цялата истина за тоалетната хартия в СССР...




Из историята на продукта.

 

Хартията за санитарно-хигиенни цели започнали да използват още през 589 пр. н.е. в Китай, а през 1391 г. в същия Китай, тоалетната хартия вече била широко разпространена – например, за императорския дворец били доставяни ежегодно 720 000 листа такава хартия.

През 1857 г. бизнесмен от Ню - Йорк на име Джозеф Гаети започнал да произвежда тоалетна хартия нарязана на квадрати и опакована в пакет ( така примерно изглеждат съвременните салфетки ), а тоалетната хартия на рула ( такава, каквато всъщност се продава и сега ), започнали да произвеждат през 1890 г. в хартиената фабрика на Артър Скот. Оттогава, тоалетната хартия практически не се е изменила – въпреки, че през 1928 г. започнали  да произвеждат рулата с перфорация.

Чувал съм за завод за тоалетна хартия в литовския град Григишкес, който произвеждал тоалетна хартия още преди Втората световна война – казват, че този завод, след 1940 г. произвеждал малки партиди тоалетна хартия за съветските вождове и „елит“, като в същото време съветските граждани узнали за съществуването на тоалетната хартия, почти 30 г по-късно.

image


Вестник «Правда» в съветската тоалетна.

Няма да повярвате, но в СССР тоалетна хартия започнали да произвеждат през 1968 г. Фактически, на страната били необходими 50 години след „великата революция“, за да започне производството на толкова проста и нужна хигиенна принадлежност. Самото производсство се осъществило благодарение на вносни машини – те били закупени през 1968 г. от Англия за Сясиския целулозно-хартиен комбинат – именно с тях започнали да произвеждат първата в СССР тоалетна хартия, а първата партида била пусната на 3-ти ноември 1969 г. в навечерието на „Великата Октомврийска Социалистическа революция“.

Интересно е, че в началото този нов продукт се натъкнал на нулево търсене – гражданите на „великата страна“ просто не знаели какво да правят с тази хартия на рула и просто не я купували. Даже се страхувам да предположа, какво са използвали в Съюза преди 1968 г. – може да се окаже, че за тия цели са използвани нарязани страници от „Правда“ с Хрушчов и Сталин и тогава ще се наложи поголовно, цялото население на страната, да се записва за наемник на западните разузнавания.

Всъщност, такива скучаи действително имало – в 30-те години на сталинската епоха, в атмосферата на тотална подозрителност и ненавист, жителите на съветските комуналки фабрикували доноси за своите съседи, за това, че използват в тоалетната вестници със снимките на вождовете, и обвинявайки ги в „троцкизъм с десен уклон“.
image


От нулев интерес към дефицит.

Майтап или не, в началото хартията наистина не била популярна, Тогава съветскоте власти започнали широкомащабна рекламна кампания на новият продукт – имало реклама на тоалетна хартия във вестниците, а в съветските кина преди началото на филма въртели рекламни „прегледи“ за тоалетната хартия.

 

На снимката – инструкция за използването на тоалетната хартия. Съдейки по страницата – от доста по-късни времена, но смисълът е същия, че и в СССР може да проникне духът на епохата.


image 


А после се случило това, което обичайно се случвало с всеки необходим продукт в плановата съветска икономика – той станал изключително дефицитен, защото планирането не успявало да отговори на търсенето. За тоалетна хартия се образували немалки опашки, на които хората можели да си купят „ малко на едро“ – по 10 – 20 рула тоалетна хартия наведнъж. Рулата често били нанизвани на връвчица, и един от образите на перестроечните 80 години, станали щастливи хора обвити в ленти тоалетна хартия – досущ, като някакви революционни матроси с патрондаши.

image


През 80-те години в някои градове се превърнало в добра традиция, да се подарява по руло тоалетна хартия за Новата година.

 

Такива работи. И още, в СССР не се произвеждали средства за женска хигиена ( вместо тях, дамите били принудени да използват марля, вата и т.н. ), а презервативите били с такова качество, че повече ставали за ластик на прашката и миришели на гумен противогаз.

 

Обаче за сметка на това, ракети имало – ухааа !




Гласувай:
4



1. ok3223 - ЧУКУНДУРИНО НАТУРАЛЕН...
23.08.2020 07:50
ДА СИ ХОДИЛ В СССР... НЕ ТИ ЛИЧИ ПО НИЩО... НЯМАЛО ТОВА, ОНОВА...ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА ОТ БИТА НА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК.
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА.
ВСИЧКО СИ ИМАШЕ И ТОГАВА НА МНООГО НИСКИ ЦЕНИ, В ИЗОБИЛИЕ И ЕВТИНО, ЕВТИНО.
ТЪЪПАЦИ И КРАВАРСКИТЕ МЕКЕРЕТА И ПОДМАЗВАЧИ... ОТ РАЗНИТЕ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ БАНДИ И ПЛАТЕНИ МОШЕТА ПО ВЕСТНИЦИ И ТЕЛЕВИЗИИ, ЗА ПАРИ И ИСУС ХРИСТОС БИХА НАСРАЛИ БЕЗ ДА МИГНЕ ОКОТО НА МИНУТАТА.
цитирай
2. apostapostoloff - Северна Корея и Русия са най- изостаналите
23.08.2020 10:43
азиатски държави.
цитирай
3. petgrig - ДА СИ ХОДИЛ В СССР. . . НЕ ТИ ЛИЧИ ПО ...
25.08.2020 20:08
ok3223 написа:
ДА СИ ХОДИЛ В СССР... НЕ ТИ ЛИЧИ ПО НИЩО... НЯМАЛО ТОВА, ОНОВА...ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА ОТ БИТА НА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК.
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА.
ВСИЧКО СИ ИМАШЕ И ТОГАВА НА МНООГО НИСКИ ЦЕНИ, В ИЗОБИЛИЕ И ЕВТИНО, ЕВТИНО.
ТЪЪПАЦИ И КРАВАРСКИТЕ МЕКЕРЕТА И ПОДМАЗВАЧИ... ОТ РАЗНИТЕ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ БАНДИ И ПЛАТЕНИ МОШЕТА ПО ВЕСТНИЦИ И ТЕЛЕВИЗИИ, ЗА ПАРИ И ИСУС ХРИСТОС БИХА НАСРАЛИ БЕЗ ДА МИГНЕ ОКОТО НА МИНУТАТА.


Абе тъпанарино, и на друго място бях написал, че вие, дето ги пишете тия глупости (и то изключително неграмотно на всичкото отгоре), не сте ми живели живота. Дефицит имаше за най-елементарни неща и тоалетната хартия беше едно от тях. Много добре помня забучените вестници по кенефите.
цитирай
4. petgrig - ПП
25.08.2020 21:04
ok3223, ако вземеш да се гръмнеш, ще направиш голяма услуга на много хора, но огромна на себе си
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: novitejivotni
Категория: Лични дневници
Прочетен: 266574
Постинги: 48
Коментари: 123
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031