Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2020 17:53 - КОРОНАВИРУСЪТ - МОЖЕ БИ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПОЯВИ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 753 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                            Размисли по стихото в края на постинга:  

 

 

  КОРОНАВИРУСЪТ – МОЖЕ  БИ ТРЯВАШЕ  ДА СЕ ПОЯВИ, ЗА

 ДА СЕ РАЗМИСЛЯТ ХОРАТА ВЪРХУ ЖИВОТА, КОЙТО ВОДЯТ…

 

   Колелото на живота при мен се въртя, въртя, къде ли не бях в прекия смисъл на думата. След толкова „въртене” обаче се стига до едно място, където краят на кръга и началото му се приближават и колелото се затворя. Метафорично така описва Великият поет края на живота в едно негово Богоповелено според мен стихо. Така си мисля, защото той по възраст е някъде по-средата на колелото на живота, но вече знае как ще продължи и завърши пътят му. За такова прозрение в изкуството нетворците имаме простичко обяснение - продиктувано му е от Горе.

   Заточен поради карантината, целяща да ни предпази от този вирус в собствения си имот, както българите от Западните покрайнини в собствените си имоти след Ньойския договор в Сърбия, аз имам време да се размисля за голямата беля, която споходи света, коронавирусът. Колко човешки съдби промени този вирус, какви затруднения на хората причини. Ще се спра и на отделни държави.

   Карантината, за да бъде затруднено и опит да бъде спряно  разпространението на този вирус бе абсолютно наложителна. Тя обхвана училища, заведенията за хранене, хотелите, много магазини и цели отрасли. Давам пример с един наш познат, който работи в киноцентъра в Холивуд.

   Цял живот той работи върху филмите, когато в тях има сцени с взривове, катастрофи с придружаващ пожар и други катаклизми, като сцените той прави на компютър. Обработени за прилагането им към филма, на екрана те изглеждат като истински. В Холивуд има компютърни специалисти, обучени да правят различни видове имитации. Нашият  познат обаче работи там десетки години,  достигнал е върха на уменията си и получава седмична заплата 4000 долара. Коронавирусът обаче го съсипа, макар това да стана непряко.

  Викат го един ден по телефона и му казват, че предвид кризата с тази зараза филми не се снимат, филмовата индустрия няма приходи и освобождават част от персонала си.  Благодарят му за десетките години работа при тях и му обещават, че ако нещата се оправят и имат отново нужда от такъв специалист, ще го назначат отново. Но сега, в кризата, причинена от коронавируса във филмовата индустрия нужда от него нямат.

   Той сега е на 61 г. Ако се пенсионира преди 67 ще получи минимална пенсия, която така и ще си остане, такъв е законът там. Той е тесен специалист, работил е само това до сега, работа, близка до неговата няма да може да си намери. Ако някога е бил измежду малкото компютърни специалисти, днес в Америка такива има много. Ето един типичен пример за засегнат човек от коронавируса, косвено поразен от него. Той е кредитен отличник, коеито означава доста висока добавка към пенсията му /след 67/, има страхотно имение, което не е предимство в случая, защото данъкът в Лос анжелес е огромен. Е, има и 50000000 долара в банковата си сметка, но психологическият удар върху него е ужасен. За оставащите му 6 години до пенсия той е длъжен и да се самоосигурява. Как и от къде му дойде това, защо? Дано да намери сили да го понесе. Съпругата му е българка. Край на хубавият живот, който водеха, край на планеризма му по цял свят, където той пътуваше да лети.

   Засегнатите от коронавируса са много, визирам самолетните компании по целия свят.  В момента почти няма полети, това означава и приходи за тях. В Луфтханза имат към 20000 служители, докато за американските компании, особено тези за междуконтиненталните полети, служителите в една компания по света са към 100000. Компаниите за вътрешни полети също са много, защото Америка лети. Който е бил там, знае какво означава това. А сега? Хората не летят,няма пари за служителите. Това не може да продължи дълго, банкрутът е неизбежен. Ако служителите бъдат освободени от работа и ако хорото след месеци или по-късно отново се заиграе, кризата за служители с необходимата квалиификация ще е ужасяваща. Съкратените сужители ще са намерили друга работа, вероятно няма да се върнат, а някои от тях са с много отговорна специалност – летци, диспечери, инженери по подръжката на самолетите. Какво да се прави с този персонал, след като компаниите практически не работят, пари за заплати няма? Ужасно е положението. Правителството на САЩ отпусна някорко милиарда долара за тези хора и компании, но те са временно решение, краят е неясен.

   В България, където сме най-големите хитреци на света се оказва, че малките фирми нямат никакви резерви, буфери, които да поемат удара, дори обратното - имат задължения към банките, защото така им било по-изгодно да се сношават с тях – не да подържат резерв, а да погасяват кредит с рихвите.  При тези фирми освобождаването на работниците веднага, щом секнат приходите става факт, а какво ще се случи с фирмите на тези хитреци, които ще останат със задължения и няма да могат да възстановят дейността си поради липса на персонал, който веднага да започне работа е ясно – предстои им банкрут. Проблем има и с мутробароците по яката на Витоша и по цялата страна. Те струват милиони, мутрите са взели за тях кредити, кой ти е мислел за тази беля. С други кредити са закупени и луксозните им автомобили, по няколко на мутробарок. ББ брои колко луксозни автомобила имало в България, но не знае колко мутробарока има в сраната, някои за по доста милиони. Отбелязвам, че едно Бугати е с базова цена 2000000 евро, ако е поръчково може да бъде и 5. Кой човек би си разрешил да ползва такава кола в България не знам, чувал съм само за Боклукчията, с прякор Вълка. Имаме такива богати хора. Спомням си, че една разпоретина прихвана от него и стана млионерка. Ще станат някои от мутрароците собственост на банките, но мутресите с джиповете, големи като слон, охранителите, градинарите, прислужницките и целия друг мутроперсонал остава без работа. Ето още жертви на коронавируса, непряко треснати от него. Тези хора не са никак малко. Който пътува от Лакатник до София знае за какво войнство от нощни охранители става въпрос, а който е пътувал по страната си знае за какви мутробароци става въпрос. Въвеждам таг, Бистришкото землище.

   В момента не работят и не знам кога ще заработят бюрата за екскурзии по чужбина у нас. В тях сега е тъмно и вероятно няма и да светне.

   Големи губещи ще са страните туристически дестинации заради красивата си природа и останки от миналото като Гърция, полубоклуците от Испания и пърните боклуци от Италия, ще изложа мотиви за тази моя класификиция. Скоро туристи те няма да посрещат, макар това да е сериозен приход за хората и данъци за държавата. Нито пък круиз ще посети пристанищата им.

   На всички обърка сметките този коронавирус, има и доста, за които немските ми приятели казват hinscheiden. И тук има крайности – в Германия най-малко са починалите като процент от заболелите, в Русия – най-много. Защо? На Този въпрос едва ли някой ще отговори, но аз ще го дефинирам с лазерна точност – защото Германия е културна страна с развито здравеопазване, а Русия е страна примат не само без здравна система, но и която нищо не може да произведе, а всичко да си внесе срещу продадени природни ресурси. Колония с ракети, насочени срещу културните държави.  Нещастници.

   В България разпространението на вируса се контролира в някаква степен, но в опитите си да спъва страната ни по всякакав възможен начин, президентът ни прави всичко, което би попречило на опазването на хората от вируса. На преден план това което той прови изглежда като простащина, но истината е друга, за нея след малко. То не бяха просташките му изказвания срещу борещите се да опазят живота ни,  подтикване на хората към протест срещу ограниченията във връзка с коронавируса, подстрекаване на хората на бунт срещу правителството с лъжата, че хората са гладни заради ситите, виновни за всичко в България. Бележка моя, ситите са тия, дето днес управляват страната, гладните са народът, чиито покровител и поборник срещу глада им и е именно президентът ни. Тези негови антинародни прояви се заподмятват на обществени места, на хората хсе втълпява, че носенето на маски е причина да се заразим, че коронавирус няма, всичко е уйдурма за да се въведе диктатура, че трябва хората да се върнат по работните си места. Други негови простащини са критиките, че мерките на правителството са закъснели, ненавременни, от тях няма полза, че народът е подложен на диктатура и тормоз, че болниците се занимават само с болни от този вирус и не работели,  правителстото не знаело какво ще прави след като вирусът отшуми. Той обаче има стратегия и тя е:

    - КРЪГОМ И БЕГОМ, ОБРАТНО КЪМ МЕСЕЦ МАРТ!

   Смиисълът на тази негова крилата заповед може да бъбе зазбарн само от гросмайсторката в тази област наша свръхсуперхиперинтелигентница Мая Манолова. Нормален човек какъвто съм аз не може да разбере какви насоки за развитие във времето на пандемията ни указва президента.  Прилагането в звуците, които той прави обаче на творителния падеж, в случая орудием действии, подсказва на специалистите къде президентът ни е завършил школото си за...”американски генерал”, както го представиха приматите от инициативния му комитет – Венци Стефанов, треньор на ФК Славия,   соцартиста Ламбо, г/жа Техноимпекс и генерал Решетников, приятел на Путин.

   Понеже стана въпрос за простащина, тжочно такава простащина от Китай стана причина за тази световна криза. На  някакъв пазар за диви животни – сега закрит – продавали различни животни като прилепи, плъхове, змии и др. подобни, които били деликатес за китайците. Не че са гладни, просто обичат да ядат плъхове, змии и др. В Америка китайките изяждат ако хванат в дома си хлебарките, скорпионите, паяците, да не говорим за мишка, която ако хванат, вкусно ястие от нея ще приготвят. Суперделикатес била супата от криле на прилеп, които са едни кожни ципи. Точно в тях е открит този проклет вирус, от там е тръгнала болестта. Културните хора не ядат супа от кожни ципи на пхприлепи, това сторват простаците по света, подкрепник на които се явява нашият президент.  Той проповядва от високото си място връщане на хората на работа, ако се наложи да преболедуват, като така си създат имунитет и болестта да бъде преодоляна. Простащината му обаче не му разрешава се самооцени великите си мисли - това е неомалтусианска теиория, земята да се изчисти по този начин от старите хора и тези с придружаващи заобявания, за които внесен в дома им от младите хора вирус означава смърт за тях.

   Връщам мислите си обратно, защото се изразих спонтанно. Простащината на президента в случая е параван, зад който той скрива истинските си намерения – да се възползва от коронавируса за да клати държавата, която е член на ЕС и НАТО, косвено нанасяйки вреди на тях. По този начин обаче он раскрываетьсь как запараванником своего бащицы из Кремля. А простащината му, тя е подметнат пенис, да са ловнат на него електоратчиките му, тия, на които простащината е жизнената им среда.

 

    Жертва на коронавируса стана и Сърбия, която има подобна на руската здравна система - по-толерантно казано, тя няма здравна система. Няма и да има, защото там държавата пари няма - в нея цари висш мафиотизъм, разновидност на руската олигархия – големите мафиоти и ефесбейците в крепким созом - вперед, а хората са безкрайно бедни. Нашият мафиот Цветан Василев, който си окраде бланката е при тях под крилото на сръбско-руската мафия. Пари в Сърбия имат тези, които са гастарбайтери и които са около 400000 души. Те са добър имидж в Европа като строители и като ремонтиращи жилища и са се утвърдили на пазара. Точно те донесоха вирусът в  Сърбия от Европа и го разпространиха до всяка паланка, прибирайки се по домовете си. За наша радост, още го няма при роднините ни в Западните покранини, но пък е пламнал близкия до Ниш гр. Пирот.

    Пробелмът с внос на вируса от Европа чрез гастарбатерите ни засяга и нас, регионът на Родопа напр. Помаци и турци работят към строителни фирми в цяла Европа. Там сега тече процес на събаряне на старите къщи архитектурни паметници и възснановяването им точно както са били, но модерни, топлоизолирани, с всички удобства, напр. газифицирани. Тозии процес е много напреднал в Австрия и Германия.

 

    Гастарбатерите и роднините на турците, които са към 10000000 по цяла Европа внесоха коронавируса в Турция. Турция в момента е в много трудно положение, защото президентът й бе изигран от Путин много здраво и сега никой му няма доверие. Не само това, ако не го махнат военните, ще има санкции срещу Турция и от ЕС и от САЩ, положението на турците още ще се вбоши.  Вносът на ракети С 400, търсенето на газ в шелфа на ЕС, намесата му в Либия, в Сирия - това доведе до липса на тотално доверие в Ердоган, повлякло срива на лирата им. Евтината лира пък повлече поскъплане на живота в Турция над 3 пъти. Днес там са добре само гастарбайтерите с банкови сметки по Европа. Турция здраво го закъса с тази болест, защото да оцелеят турците в Турция в опит да се справят с бедността, която им натресе /делли/Ердоган, трябва много да работят, а тази беззизходност  може да накара лудия Ердоган да върне работниците по предприянията и така да се разпространи болестта навсякъде по страната и да умори хората в страната. Защото и тяхната здравна система е като тази на Иран, на Русия, на Сърбия, няма я..

   И още една голяма беда се задава за Ердоган. В ЕС има опция турските работници да не ги допуснат обратно след връщане в Турция. Тогава Ердоган ще предпочете, ако има избор, да не се е раждал...

 

    Бедата в Италия също е много голяма. При тях причината е в тях самите - това е държавата с най-опростаченото население в ЕС. Тази е и причината там да се основе мафията на времето и днес тази мафия да дърпа конците на управниците им. Народ да си избере популисти за управници говори достатъчно добре за него. Сега популистките им управници са се отдали на магия, разчитат на висококвалифицираните лекари вирусолози от Русия и пратките от там с медицински материали, на които е написано:

    НА ИТАЛИЯ – С ЛЮБОВ!

    Това послание тъпите италианци тълкуват, че Путин много ги обича, не че иска да ги противопоставя на ЕС на основа на опростачването им, което Путин най-много цени на света.

    Аз специално съм чувал, че в Русия работели най-добрите вирусолози в света, профессор Белокурова и профессор д/р Чернопиздов, като тях нямало втори на света.

 

    Друга държава, която подцени опастността е Англия, което е нормално. Това е държава с изродено от пиянство население, такива са им и управниците. Давам за ппример Борис Джонсън - от род, мигрирал от Одринско, някакъв турски богаташ  с фамлия Саръперчемлиага. Турците дават фамилни имена на хора с отличителни черти, напр. едри, кръщавайки ги Балабанови, тези с русите коси пък наричали Саръперчемлиеви. Цинирам и други фалилии, Герджикоглу, Бардакчиоглу, Гьотоглу, оглу означава син.

 

   В Испания също положението е лошо. Те са втората по опростаченост страна в ЕС след Италия. Напомням за разпалената от Сталин при тях гражданска война, сега за водената от Путин срещу тях хибридна война, в резултат на които най-опростаечните от федерацията им държави искат независимост, а може би и присъединяване към ОНД.     

    Простотията се оказва добра почва за разпространение на само на фалшиви идеологии, на които се ловват идиоти, но и място, където най-успешно се загнездват разните вируси. Защо Германия се бори най-успешщно с вируса, а Италия и Испания – най безуспешно, мисля, че отговорът е еднозначен.

   Имам една немска приятелка още от 1973 г. и сме в постоянна връзка. Тя казва в града ни, Нойещат, има болни от коронавирус, но немската здравна система е много добра и не се плашим. Ще ги излекуват!  

   Путин се опита да се възползва от тази пандемия, но ще го отнесе много яко по няколко направления. Напомням за интервюто на две рускини на нашата аерогара. Едната каза:

-        Я русская, я не боюс коронавурисом!

  Втората интервюирана каза:

-        У нас короновирусом запрещено!

   Това са просташки, маркспутински отговори, действитетелността е доста различна. Те обаче са програмирани да мислят в определини рамки и по спуснат им начин на мислене. Страшното за нормалните държави, които имат здравни системи ще стане много страшно в държавите примати, които вместо здравни системи са наблегнали на оръжейни заводи. Освен опастността от много болни, които ще измират, опастността ще им дойде от другаде – няма да могат да продават енергийните си суровини, защото в момента светът ралоти на 25%, а и цените на тези суровини спаднаха два пъти. При осем пъти спад на приходите за Путин, той едва ли ще има финансовата възможност да заподмятва ракети, остава му опцията да заподмятва евентуално само една част на организЪма си, която няма да назова. Та мислата на Путин, да се възползва от коронавируса, който съсипва културните страни,. С омакванеето, че ще отмине Русия е сметка без кръчмар. Реално приходите на Русия в момента са 4 пъти под жизнено необходимите. За един президент, който ще бъде такъв до 2036 г. това е доста тревожно. Ако някой е 100% съгласен с него и в този момент, това би могъл да е само друг като него, напр. натовският Генерал радеВ, който се готви да посети парада на победата на СССР във ВСВ. Да не пропусна и още един, маркспутинеца Сидеров, покрепник и поддержник Путина.

 

   В Щатите положението също е тревогжно. Те са ведущата страна в света, от тях зависи как ще живее и останаия свят. Въвеждам таг, международното платежно средство, н. в. долара. Там нещата бяха упущени поради липсата на интелект и държавност у президента им. Предупреден за опастността, вместо да предпрпиеме необходимото, той неглижира тази опастност. И сега Америка плаща. Плаща и България, защото не сме в еврозоната, президентът и БСП бяха против. Ако ляхме в еврозоната, сега щяхме да имаме инжекция от ЕС в размер на 3 млрд. евро. Президентът ни, подруг Путина, ни ощети с тази сума, в съда наричат това прропуснати ползи. Напомням, че щетата от фаита на КТБ бе 2, 5 млрд. лв. Толкова вреда ни нанесе президента ни само с този негов ход, а за всичките до сега дано да се самосезира главният ни прокурор. Защото думата уволнение от никъде не се чува.

   

   Прилагам стихотворението на една дама, която не е поет, но е до толкова чист човек, че от сега - на земята! - си е приготвила място в Деветия кръг на рая, в центъра му. Добре е да се отваря по някога нейната страница във ФБ.

 

 

         ЕЛЕНА  АНДОНОВА

        13 апр. В 16:52

 

        А после?

        Хроникьор поетичен неволно пристанах

        на време пред бурно, подмолно, подводно,

        кръстосващо шпаги на рицари черни

        с доспехи невидими.

 

        Отблясъци само просветват в мъглата

        на пламенна тленност и битност човешка.

        Прикрити потоци от тъмна материя

        тихо извират на слънчеви ниви,

        не глъхнат сред житните кълнове,

        покрай лозови корени, плодоносни

        дръвчета.

 

        Невидими спори на вируси плашещи

        политат, полепват, попиват

        в земята, плътта и ума на свободните хора,

        повярвали в полета на волните птици

        с човешки душици.

 

        Къде сме потеглили, мили ми хорица?

        Къде търсим отломки на мечтите си земни?

        На изток, на запад, на север, на юг?

        В полето, в горите, през морета, зад

        пустини...?

 

        Или ни примамват чуждите улици,

        сгради, успехи, градини и крепости?

        Май бягаме от себе си, от тъмните сенки в

        ума ни, от грешките в бита ни...

 

        А сега, макар сковани в страх и

        дисциплина,

        имаме си дар – време да премислим,

        да сложим в ред дома, душата и сърцето.

 

        А после – пак ще носим рокли, ще веем

        букли,

        ще вдишваме озона с аромат на рози и

        борики.

        До после!

 

        Е.А.

        13.04.2020

 





Гласувай:
3



1. germantiger - +
16.04.2020 14:07
написаното от теб за италия, испания и за "нашите" пропуснати 3 млрд подкрепям

и с епосмях за борис джонсън саръперчемлията

вероятно и за ердгокан си прав

разбира се, турските гастарбайтери ще бъдат допуснати след време

струва ми се, обаче,че не желаеш да видиш боклук в т.нар политици НЕпопулисти, на тях си склонен да не заблеязваш кривиците,авсички те с популистите са в един театър
цитирай
2. planinitenabulgaria - ПопулизЪма е опиум за човешкия разум.
16.04.2020 17:21
germantiger написа:
написаното от теб за италия, испания и за "нашите" пропуснати 3 млрд подкрепям

и с епосмях за борис джонсън саръперчемлията

вероятно и за ердгокан си прав

разбира се, турските гастарбайтери ще бъдат допуснати след време

струва ми се, обаче,че не желаеш да видиш боклук в т.нар политици НЕпопулисти, на тях си склонен да не заблеязваш кривиците,авсички те с популистите са в един театър


Ако в една страна хората си избират популисти да ги управляват това е показател, че те са боклуци. Това е все едно да гласуваш за политици, умни като Радев или интелигентни като Манолова...
цитирай
3. germantiger - ++
16.04.2020 20:33
а нима обама не беше популист

нима бойко не е популист

меркел не е популист на пръв поглед, но на втори направи за смсъртта на германия много повече от който и да е популист
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12288068
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930