Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2020 22:56 - ПЕЧКИТЕ – ЧАСТ ОТ СЛАВНАТА БЪЛГАРСКА ЛЕКА ПРОМИШЛЕНОСТ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3073 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ПЕЧКИТЕ – ЧАСТ ОТ СЛАВНАТА БЪЛГАРСКА ЛЕКА ПРОМИШЛЕНОСТ ОТ ВРЕМЕТО ПРЕДИ СЪВЕТСКАТА ОКУПАЦИЯ НА СТРАНАТА НИ

 

    Печката е нещо много важно за бита на хората. Преди нея е са се ползвали огнища, разположени в някой край на пещерата с отвор в скалите над тях. Огънят е горял непрекъснато, защото в огнището са се приготвяли и глинените съдове. По-късно, когато пещерите вече не достигат, огнището се мести в центъра на колибата – бараката, палатката – като на най-високата й част има отвор за излизане на дима. Ескимосите / в превод суровоядци/ са ползвали лампа, която ползва за гориво тюленова мас. На тази лампа те са размразявали месото, за да могат да се хранят с него, да им е светло в снежно-ледената къщичка, в която при пълна тъмнина прекарват по пет месеца в годината.

   Хиляди години минават, битът на хората се променя,  нуждата от огън обаче остава. Без него няма живот през каквито и етапи на развитие да са преминавали хората.

   В днешно време в къщите, все още останали по планините, където е доста по-студено отколкото в  полето,  обикновено има малко помещение, пригодено специално за огнище в средата му, за да е достъпно от всички страни. Над него има куки на синджири за закачване на подходяща височина над огъня на котли и други съдове, на долния „етаж” на огнището има приспособени места за съдовете, в които се е приготвяла храната. В двора пък има зидани фурни от тухли с форма на полусфера. Над огнището в стаята има комин с много голямо сечение за излизащия дим. В котлите се е „пречупвала” водата за животните, за да не се разболеят или абортират от ледената вода, топлела се е вода за миене, за къпане не може да се говори. В една от стаите близо до вратата има второ огнище, наподобяващо камина, доста по-малко. Това е стаята, където се спи – всички спят на дървена площадка, ако мога така да я нарека, висока на десетина см. над земята, върху която има нещо меко, слама или сено, покрито с одеала. Завивката е обща. Който е до „камината” подържа през нощта огъня, иначе за минути става много студено.

    Аз съм роден в Калофер през 1944 г. Когато се усетих като човек започнах да се оглеждам около себе си и първото, което видях бе ужасяващата беднотия на хората. По това време имотите им бяха отчуждени и те получаваха по 20 стотинки на трудоден. Имаше хора, които живееха в опасни от разрушаване къщи с огнище в средата на стаята, в което горяха клони и други сухи дърва от дворовете. Над огнището имаха пиростия /триъгълно желязно приспособление за задържане на съдове с различна големина над огъня/. Димът излизаше измежду керемидите. Пред очите ми е един такъв човек, който се топлеше по този начин, а аз отидох да го извикам при баща ми нещо да свърши по двора. Такава сиромашия не се забравя. В момента си спомних и една подробност от срещата с този беден човек. Занесох му в някакво съдче юфка, която той прие, но каза нещо, което помня буквално:

   - Туй нещо не ме рани, хлябът ме рани...

   В нашия дом положението с отоплението беше доста по-добро. Готварска печка ПЕРНИКЪ имахме в стаята, в която живеехме, отоплителна печка ПЕРНИКЪ имахе в стаята, в която спяхме. Готварската печка работеше с дърва, отоплителната – с каменни въглища. Подържането на печките бе моя задача. Аз зареждах през деня печката за отопление по начина, известен като горно горене, това ми беше задължение. Вечер я палехме, ставаше топло, но къщата бе от типа възрожденска - паянтова, до сутринта наставаше страшен студ. Водата в чашата, ако бе оставена в стаята, на сутринта бе замръзнала до дъното. Страшни зими имаше тогава.

   С готварската печка бе по-сложно. Тя бе комбинирана, можеше да работи като отоплителна с въглища и като готварска с дърва, но трябваше да се разменят местата на скарите в горивната й камера. Грижата за нея също бе за мен, но тази печка трябваше два пъти в годината да се почиства от пепелта върху фурната, защото тя преставаше да пече. За целта свалях двете плочи на печката за да почися фурната от горе, после през специално предвидени за целта отвори почиствах прохода за топлия въздух под фурната. Тогава прахосмукачки нямаше, бърках под фурната с ръце. Никога това задължение не ми е тежало. Срещу нас имаше работилница с майстор, който поправяше повредени печки, правеше тръби, изработваще отоплителни печки от варели и дебели ламарини за най-бедните хора. Ако му занасяха чугунена плоча, по нея правеше печката. Майсторът бе един възрастен човек, много симпатичен, понаучих нещо допълнително от него за печките. А печките, те имат славна история, защото нуждата от тях се почувства изведнаж, а предлагане почти не е имало...

   След Освобождението на България започва нов живот, който освобождава духа на българите, подтискан 500 години по време на турското иго. Българи отиват по Европа за учат занаяти, наука, изкуство, виждат как хората живеят там и като се връщат се опитват да приложат тук в бита си каквото са видяли в чужбина. Така започват да се основават у нас работилници за необходими инструменти, сечива и домашни потреби, някои от които се разрастват до толкова, че името работилница не им подхожда. Предпоставка да се развива този бизнес е била нископлатената работна ръка, уменията на хората бързо да усвояват занаята и честността им. Тези малки ралотилници са били съоръжени с инструментално оборудване, закупено на старо от Германия или пък с ново оборудване, закупено чрез заем, предимно от швейцарски банки.

   България след Освобождението си е имала нужда буквално от всичко, защото тук хората са живяли стотици години в подтисничество. Някои за да обекчат до някъде тегобата са се крили и живяли по планините, занимавайки се с животновъдство. Тези хора имат нужда от инструменти, които навлизайки в бита им, да го направят по-лек. Така в живота на хората навлиза железният палешник, желязната каруца.

   Нуждата от селскостопански сечива и инструменти за занаятчиите е била много голяма. Ако някой произведе такава стока, тя ще се продаде още от работилницата. Това са кирки, лопати, чукове, коси, брадви, ножове, железни ръчни колички. Умението на нашите производители да произведат качествени инструменти достига до ниво, те да се изнасят в чужбина. Единствено лозарските ножици не са били така добри както германските, шведските, но някои се ползват до днес, и аз имам една.

  Освен тези инструменти хората са се нуждаели и от потреби за домакинството, като най-голяма е била нуждата от печки, които да заменят огнищата и камините, защото предимствата им са големи. В този бизнес се втурват много производители, които се конкурират и постигат върхови достижения. Започвайки с тенекиени печки за отопление на дърва, номенкатурата се разширява като започват да се правят готварси печки с чугунени плочи. По внесените чугунени детайли от Германия тук се произвеждат добри печки, но скоро чугунените детайли започват да се леят тук. В онзи момент са се внасяли красиви печки за по-заможните хора, наричани европейски, образци от които има останали. Те са комбинация от чугунени детайли и много дебела ламарина върху носеща констукция, отвътре облепени с огнеупорни тухли. Внасяли са се и печки само от чугун с най-разнообразни форми – днес антикварни предмети за украшения.

   Нашите предприемачи се ориентират бързо в този бизнес,  защото пазарът на тези стоки – печките – е осигурен. Много работилници за печки се основават в страната, най-голямата от тях е тази в Перник.

  Започвайки с конструкции на печките, които са леки за изпълнение, постепенно се въвеждат в производство печки, които освен да изпълняват предназначението си са и красиви, като има и модели в луксозно изпълнение. Гамата от размерите на печките е много голяма, като те се водят по номера според големината им. В градовете ако хората искат да се стоплят, трябва да ползват през зимата печка на въглища. Въглища са се добивали много, макар да не е имало ТЕЦ-ове, но се е налагало и да се внасят. Обемът на отоплителните печки зависи от обема на помещението, което те ще затоплят. Може би някои си спомнят печките по чакалните на големите гари, където за едно зареждане отиват по 50-100 кг. въглища. Формите на най-малките печки и на най-големите са подобни, като при големите печки обаче тръбите към комина са Ф 16, а на малките и средните Ф е 11 и 13. В момнета се предлагат онлайн антикварни абсолютно запазени печки от типа луксозно изпълнение български и европейски с цена до 300 лв. Страхотни екземпляри има. Те са направени да вършат работа, а сегашните – да се продадат.

   Отоплителните печки са някак еднообразни – горна част от лят в декоративна форма чугун, същото важи и за долната част. Тялото на печката е от дебела ламарина, която от вътрешната страна е защитена с топлоустойчиви тухли, за да не „ближе” огъня ламарината. Всичките подвижни детайли – вратички, декоративни капаци и др. са от чугун, като върху тях има различни декоративни елементи. Тези вратички са закрепени към чугунени елементи, като чугунът е хромиран в частта, която се вижда. Отбелязвам, че вратичките са с много сложна механика и възможности да пропускат определено количество въздух в печката. При печките в луксозно изпълнение тези красоти са подчертани допълнително, а ламарините са оксидирирани.

   Готварските печки обаче са в много разновидности.Те са с различна големина, с различно предназначение. Има леви и десни печки, в зависимост от разположението на горивната камера. Има такива за дърва, но и за двете след смяна на скарите в горивната им камера. Виждал съм готварски печки с една чугунена плоча, с две и с три, които се застъпват. Някои имат простири около тях, предпазващи срещу неволно опиране до печката. И от тези печки има в луксозно изпълнание. Големите тежат колкото едно пиано. Започвайки от плочите им, от чугун са и краката им. Такива печки се пренасят само разглобени.

   Макар след идването на социализЪма нуждата от печки за бита да бе отново голяма, социализЪма, както на всичко останало, е.. майкята и на този бизнес. Национализира го, предприяията започнаха да се управляват от примати и една страница от леката промишленост на България се затвори. Централното отопление пък извади от употреба печките в големите градове. Печките в съзнанието на опростачената част от хората станаха символ на простотия. Камини започнаха да се строят в соцбароците, сега децата на тия ограбници на страната правят камини в мутробароците си. По-неефективен, по-скъп и природосъсипваш начин на отопление просто няма. Писах за една мутра, която за събота и неделя изгаря 4, 8 куб. м. дърва, макар в мутрабарока му да остава студ, а в останалите дни на едмицата – още 6 куб. м. Той си има ралотник, който му зарежда камината, но простащината на този младеж / б. м. успяла в бизнеса мутра/  е ужасавяща безотговорност и към природата.

   Приспособявайки се към пазара, днес производителите ни – твърде малко – и вносителите на отоплителни печки ги наричат камини. Готварски печки – боклуци – идват от Турция, има и малко български. Те са от типа еднодневки, защото вътрешностите им изгарят много бързо и печките „пропушват”. Чугунени останаха само плочите и скарите им, защото просто няма с какви други материали да се сменят. Има ги в  различни изпълнения – емайлирани, оскидирани, боядисани с боя за печки.

   Като човек, който уважава печката, покрай която съм порастнал, преди 20-на години си купих камина /отоплителна печка/ Прити, макар да имаме парно отопрение. Купих камината,  защото от вилата ми остават кубици дърва. Вместо да ги  подарявам, да ги ползвам. Съседите от вилната зона ме викат да им режа дървета, което сторвам, но срещу вземане на отрязаното. Сега ме чакат още две дървета поне с по 3 куб. м.  Тези дърва прекарвам в дома си и вече 20 години ползваме печка, като радиоаторите работят само в банята и кухнята. За парно заплащаме само по т. н. общи части. А в къщи е винаги топло. Ползващите под нас и над нас парно отопление заплащат по 300 и повече лв. на месец през зимата.

   С печката на вилата обаче не случих, защото трудно намерих подходяща по размери. На вид бе страхотна, дори имаше и чугунени крака. След втората година вътрешностите й изгоряха. Можех да я ремонтирам, но се ядосах и не ми се поправяше. Случайно видях печка Прометей с цяла чугунена плоча и веднага я купих. Тя прпемина през „работилницата” ми, където имам и железарски инструменти и машини, включително и електрожен. Разглобих печката и коригирах горивната й камера, като издигнах по-високо огнеупорните тухли, където огънят можеше да „ближе” ламарините заварих и допълнителна преграда от дебела ламарина. С тази конструкция пламъкът преминава максимално близо до чугунената плоча. Стана страхотна печка, ефектът от топлоотдаването й се подобри.

   И какво се получава ако се ползва отоплителна печка или пък камина. С една или половин кофа дърва, аз отоплявам целия етаж на вилата си за цялото денонощие, а мутрата, за когото  писах за да затопли къщата си, което не се получава,  гори по 2, 4 куб. м. дърва на денонощие в камината си. Но се хвали, че камината му струва 10000 лв, облицована е с италински гранит и т. н, не казва обаче, че камината му има само един недостатък, не върши работа. Каквато е разликата между разхода на дърва за отопление от човек и от мутра, такава е тя в цялост. Едната половина от това сравнение са безумни разсипници на всичко, до което се докоснат, субпродуктите на пазара.

   В другата стая на вилата също имаме печка отоплителна Перникъ за въглища, но аз я ползва на дърва. Това е печката на родителите ми, купена преди още да съм бил роден. И тази печка премина през работилницата ми, където я възстанових абсолютно. Иззидах горивната й камера с нови тухли, смених всичките болтове с нови. Вратичките също ремонтирах, те имат клапи за въздух, ако са затворени изцяло. Вратичките са много сложни, но са разглобяеми и могат да се поправят. Почистих с препарат и декоративните хромирани детайли. Имаше пукнатина на скарата, изрязох с флекс същия размер скара и я смених. Сега на тази печка всичко й работи както на жена на 16 години. Разкошна е, но е от народния модел.

   Ефектът на отопление ако се ползва мутрокамина за хиляди левове и една печка е доста различен, но инерцията в мисленето е нещо много страшно. Печката е простотия, бъдещето е в камините, твърдят новите културтегери, мутрите, а не знаят, че камини е иимало преди печките, и че печките са ги изместили.

   Правилно са  се ориентирали обаче продавачите на печки, които за да привлекат с наименованията на стоките си взискателните мутри, наричат отоплителните печки камини с надежда да ги подведат и да купят стоката им.

 Между тези „камини” има и доста скъпи, с десетки такъми при ползването им. А как тези такъми могат да се ползват, ще напомня от един стар виц.

   Мутра си купува часовник, но иска да е най-скъпият. Предлага му момичето един – бижу! – но той няма цеферблат с нанесени по него часове, а само двете стрелки. Мутрата пита как ще отчита времето, като часовникът няма цифри. Момичето му обяснява как - когато двете стрелки са горе е 12 ч, когато малката е горе е голяата  е 6 ч, разяснила му и други комбинации.

   Мтрата си слага часовника излиза тежко-тежко от магазина, момиче пита го колко е часът. Мутрага гледа, изчислява, върти си ръката, пак гледа и отговаря:

   - Рано е де са каже.

   Та такива са и работите с камините на мутрите, но с часовника мутрата съсипия няма как да причини. Да унищожи обаче мутрата за един сезон с камината си 100 куб. м дърва, колкото ще стигнат на мен за 50 години е ужасяващ хаирсозлук...

  





Гласувай:
8



1. krumbelosvet - Ти си южняк
14.04.2020 04:23
Северняците още от турско във всяка къща имаха зидана КАМИНА за отопление на спалнята, която се пали от съседното помещение. И в двете помещения няма дим. А камината АКОМУЛИРА топлина за цяла нощ. Калоферските ти описания не са общовалидни.
А одата за печката е странна. Зареждал съм и двата вида печки. Като чистиш СГУРИЯТА сутрин, се вдига пепел и отровни СЕРНИ газове. Това от ПРЕДИ 9-ти до към 60-та година, когато "СЕ РОДИХМЕ" с нафтовите печки, с евтинна съветска нафта (дизел), 8,5 стотинки литъра (1 кг. хляб Добруджа беше 30 стотинки. За денонощие дизелът излизаше около лев.
После проклетите панелки на проклетите комунисти дадоха парно отопление, баня и тоалетна на обикновения човек, за първи път в нашата история. (Панелките са ЕВРОПЕЙСКО изобретение след ВСВ, защото зидарите не са стигали за бързо растящите градове, както и у нас.)
Преди нафтовите печки и парата от ГАЗОВИТЕ ТЕЦ-ове, София се задушаваше зиме от отровен серен дим.
Моля те, не лъжи повече децата за златните печки преди "съветската окупация".
Ще ти посветя ограмотителен постинг.
цитирай
2. planinitenabulgaria - В коментара Ви прозират претенции, като да се по-умен от Радев и по-интелигентен от Манолова.
15.04.2020 21:50
krumbelosvet написа:
Северняците още от турско във всяка къща имаха зидана КАМИНА за отопление на спалнята, която се пали от съседното помещение. И в двете помещения няма дим. А камината АКОМУЛИРА топлина за цяла нощ. Калоферските ти описания не са общовалидни.
А одата за печката е странна. Зареждал съм и двата вида печки. Като чистиш СГУРИЯТА сутрин, се вдига пепел и отровни СЕРНИ газове. Това от ПРЕДИ 9-ти до към 60-та година, когато "СЕ РОДИХМЕ" с нафтовите печки, с евтинна съветска нафта (дизел), 8,5 стотинки литъра (1 кг. хляб Добруджа беше 30 стотинки. За денонощие дизелът излизаше около лев.
После проклетите панелки на проклетите комунисти дадоха парно отопление, баня и тоалетна на обикновения човек, за първи път в нашата история. (Панелките са ЕВРОПЕЙСКО изобретение след ВСВ, защото зидарите не са стигали за бързо растящите градове, както и у нас.)
Преди нафтовите печки и парата от ГАЗОВИТЕ ТЕЦ-ове, София се задушаваше зиме от отровен серен дим.
Моля те, не лъжи повече децата за златните печки преди "съветската окупация".
Ще ти посветя ограмотителен постинг.


Ако това имаше покритие, щяхте поне да сте в кандидатите за номиниране за Велшкденскште награди на Центъра. Там борбата бе много жестока, прилагам Ви линк с отличените и мотивите на Центъра за отличаването им. Един от отличените офърча още нагоре, това е Чернопръцко, който измести най-първия блогър от години, Захария. Както е тръгнАлу ще стане и още по-пръв, поучете се от него.
Ето и линк с наградените от Центъра за изявите им в социалните мрежи: http://planinitenabulgaria.blog/zabavlenie/2020/04/10/velikdenskite-nagradi-na-centyra.1704941
цитирай
3. krumbelosvet - Лафовете настрана
15.04.2020 23:32
Социализмът спаси София от пернишките въглища, СЕРНИ и с много ПЛЯКА (негорими шисти). Сега ги горят само част от старите къщи и циганските гета, и пак са ГЛАВЕН източник на т.н. фини прахови частици и НЕСПОМЕНАВАНИЯ лютив серен дим.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181462
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031