Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2018 19:14 - СТАТИЯ НА Г/Н ЮРИЙ АЛЕКСАНДРОВ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2125 Коментари: 10 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
   Попаднах на сериозна статия за русофилите в България от г/н Александров, които са разделени в девет категории. От тях само една е приятна, последната, но поради непоносимостта на останалите осем категории от културните хора у нас, те не се самоопределят като такива. Няма противоречие в заглавието, макар в него да се цитират осем вида русофили.
    Ето я и статията:

                             ОСЕМ  ВИДА  НЕПРИЯТНИ  РУСОФИЛИ  У  НАС

Наблюденията ми над русофилството в България започнаха още по-времето на комунистическия режим и продължават и до днес. През това време то претърпя развитие, като от държавна идеология се срути на дъното, за да претърпи в последните години своего рода ренесанс. Естествено причините за това са много, но основните се коренят във все още предмодерния манталитет на българският народ и насажданите в продължение на години клишета за „братушките”, като се почне от ученическата скамейка та се стигне до държавните медии и институции на комунистическа България, които не спираха да славословят постиженията на тогавашния СССР и положителната роля на Русия в нашата история. Ако се върнем по-назад, зачатъците на това уникално явление можем да зърнем сред селското население през Възраждането. И докато то възлагало всецяло надеждите си за освобождение на „дядо Иван”, по-голямата част от децата на заможните българи отивали да учат из страните на Западна Европа. Така още тогава са посети зрънцата на избуялото в следосвобожденските години разделение русофили-русофоби. Разделение, което можем да зърнем и днес навред около нас въпреки цялата му антилогичност.  
В началните години след падането на комунистическата диктатура, русофилството почти изчезна от политическия ни живот (с изключение на едно кратко изригване по време на пуча), дори изчезна на чисто битово ниво и това естествено беше в синхрон с все по-намаляващата роля в световен план на загубилата студената война Русия, както и факта, че тази държава се превърна от враг в почти партньор на Запада. А и по това време огромна маса българи бяха обърнали поглед на Запад с надеждата, че бързо ще излезем от икономическата криза до която ни докара комунизма и за броени години ще се превърнем в богата страна. Тези хора не искаха толкова демокрацията и свободата на западните хора, колкото техните заплати, коли, къщи, мебели и т.н. Естествено, когато това не се случи, много хора се разочароваха от т.нар. български преход и, кой знае защо, от Запада.
    А това съвпадна с времето, когато Русия започна да търси мястото си в новия свят, декларирайки все по-често мнения по различни международни въпроси, различни от тези на Запада. Може би катализаторът за този руски порив бе Владимир Путин или пък неговата поява беше просто следствие от дремещия у руснаците стремеж към реванш, след безславния крах на СССР. Това едва ли има значение. Лошото е, че тогава Русия отново пое по някакъв собствен път на вътрешно устройство, различен от този на останала Европа, така както е ставало винаги през нейната история. Наименуването днес на този път сред средите на руските управляващи с термина „суверенна демокрация“ по същество представлява един нескопосан опит да се прикрие едно все по-втвърдяващо се автократично управление, потискащо свободата на гражданите си. То може да се види из всички сфери на обществения и държавен живот – „вечният“ президент, казионните организации, зависимите от властта медии, слабостта на парламента, зависимостта на съдебната власт, структурата на самата конституция и дори външната политика на рекет и неприкрита агресия спрямо малките й съседи. Разбира се, за поемането по този самобитен път вина имат и огромното мнозинство руски граждани, чиито светоглед е далеч от ценностите на общоприетото понятие за демокрация и свобода на индивида. Според едно социологическо проучване едва 5% от гражданите на Русия се самоопределят, като пълноценни граждани, способни да влияят на властта. Подозирам, че подобен резултат ще се получи и тук.
    И така постепенно през годините, с възраждането на руския империализъм, у нас започнаха да се надигат вече позабравените русофилски гласове, като кулминацията беше естествено по времето на анексирането на Крим. Тогава някои българи надминаха дори руснаците в опитите си да одобрят този грабеж на чужда територия, какъвто в Европа не се е срещал от времената на Хитлер. Друг момент, когато също се наблюдаваше засилено действие на русофили из интернет и медии, бяха перипетиите покрай Южен Поток, а преди това при руската агресия срещу Грузия. Оказа се, че русофилството у нас никак не било изчезнало, а само е дремело, в очакване на новото надигане на Москва.
    От мои лични впечатления при обиколките ми из България и такива на мои приятели, ще се опитам да определя няколко основни типа от тях, които са очевадни за всеки непредубеден наблюдател. Типовете не са абсолютни и почти винаги се преливат един в друг, тъй както хората са такива – когато започнат да вярват в глупости, не могат да се спрат...   И така. Ето основните видове български русофили и тяхната мотивация:
    1. На първо място това са мразещите западния начин на живот русофили. За тези хора свободният начин на живот е нещо непонятно и отвратително. По презумпция тези хора са хомофоби, расисти и ксенофоби. За тях Западното общество е прогнило от много толерантност, извратеност и изнеженост. Затова се възхищават на Русия, защото за тях тя е олицетворение на здрав дух, мъжественост и справедливост. Дори стигат до там, че оправдават действията на ислямския тероризъм, когато той е насочен против някоя от Свободните страни. От омраза.
    2. Русофилите леви интелектуалци В този тип са събрани най разнородни индивиди от другите категории, но поради фактът, че са добре образовани, тези интелигенти направо блестят сред множеството на неуките си съидейници и затова заслужават отделна група. Обикновено са с леви убеждения, дори комунистически, знаят перфектно руски, учили са в Русия и подържат тесни връзки с руски граждани. Голяма част от тях спазват една семейна традиция и могат да бъдат наречени откровено потомствени русофили.
    3. Русофилите бизнесмени Тяхното русофилство е подплатено от материален интерес. Те винаги са готови да защитават руските интереси, които обикновено се припокриват с техните. Не се излагат пред обществените прожектори и обикновено действат задкулисно, чрез подставени лица, много от които са познати физиономии от политическият ни и бизнес елит. Те нямат интерес България да бъде част от Свободния свят, защото правовата нормално функционираща държава е основна заплаха за тях и техният бизнес, за установените им връзки. В основната си част произлизат или са свързани с български и руски криминални групировки и бившите комунистически служби.
    4. Русофилите националисти Русофилът националист е явление загадъчно и противоречиво. Понеже националистът винаги е привърженик на тоталитарни идеи (интересно не съм виждал националист либерал), той харесва ставащото днес в Русия и таи надежда, че някой ден и тук ще стане така. Русофилът националист винаги припокрива българските държавни интереси с руските и дори и през ум не му минава, че те могат да бъдат различни. Той дори не може да си представи, че Русия е способна да навреди по някакъв начин на България. За него НАТО и ЕС са вражески организации, правителството на Украйна - фашистко, а Евразийския съюз – висша форма на политическа мечта.
    5. Русофилите-лумпени Това са хора, за които свободата се състои в това, някой да ги храни, пои и облича, че и саниране на жилищата да им направи, ако може. Те с носталгия си спомнят времената на СССРи Народната република, когато всички (почти) бяха равни в мизерията си и заплатите си. За тях е непоносимо да виждат всекидневно по-богати от тях, както и да проумеят идеята, че лекарят трябва да взима повече пари от миньора. Неспособни са да възприемат свободата, защото тя заплашва измислената им сигурност. Неспособни са и да поемат отговорност за себе си, като обикновено предпочитат държавата да се нагърбва с това бреме. В обърканият им мозък СССР и днешна Русия са едно цяло. За тях съветската армия е армия освободителка донесла на България не диктатура, терор и кръв, а нов светъл обществен строй.
    6. Русофили-конспиратори. Това са вярващите във всякакъв вид световни империалистически, еврейски и прочее заговори. Това е една категория хора, разпространила се в последните десетилетия навсякъде из света. Основна предпоставка за нейното набъбване е наличието на интернет, където максимално количество неуки хора и откровени психопати вече имат достъп до различни видове трибуни. А там други неуки и/или психопати им ръкопляскат. Подозрителни са към всяка една днешна представителна демокрация, защото за тях тя е развъдник на зли империалисти, хранещи се с деца, алчни евреи, целящи да поробят християните, международни компании, желаещи да затрият клиентите си и грозни извънземни с лоши намерения към всички ни…
    7. Предателите русофили Това са агенти на руското разузнаване, които обикновено си мислят, че работят за България, така, както бившите агенти и служители на бившата Държавна сигурност си мислят все още, че са правели същото в ония времена. Често пъти настоящите агенти на руските служби съвпадат с бившите агенти на българските комунистически тайни служби. Активизират се по заповед всеки път, когато интересите на Русия са накърнени. Неприятни са дори за обсъждане.
    8. Русофилите православни фундаменталисти Водеща сила на тези хора е не толкова вярата, колкото Православната религия. На тази база те възприемат всички православни хора за братя и нещо отделно и независимо от останалия свят. За тях руснаците са водители на православните народи и затова те са искрени поклонници на тази държава-империя. Особено активен в това е Светият Синод на Българската православна църква, който спазва една постоянна русофилска политика, още от времето, когато патриаршеското достойнство на Църквата ни беше възстановено под изпитателния поглед на Партията. Този тип русофили обикновено ненавиждат другите религии, но католиците и протестантите мразят дори повече от мюсюлманите и евреите, спазвайки традицията още от времената на последният адмирал на Византия Лука Нотарас, на когото приписват отекващите и до днес думи: "По-добре турска чалма, отколкото папска тиара". Русофилите от този вид отричат светската държава и са дълбоко подозрителни към нея.
    9. Любителите на руската култура Това са онези хора, обикнали руските писатели, композитори, художници... Те не харесват тоталитарната руска държава във всяко едно нейно превъплъщение през вековете, но са убедени, че световната култура няма да достигне своята завършеност без хора като Толстой, Гогол, Чайковски, Пушкин, Достоевски, Репин, Солженицин... Може би сред тази група се крият истинските русофили у нас. Но понеже думата „русофил“ в последните години взе да придобива доста неприятни оттенъци, едва ли ще е честно да наричаме тези хора така.  
Юрий Александров http://gledam.blogspot.bg/

   



Гласувай:
5



1. vmir - Според мен осемте вида не са русофили,
30.12.2018 19:43
а консуматори на позитивно отношение към Русия. Затова и така просташки го натрапват или злепоставят в своя лична или партизанска изгода. Същите най-често ненавиждат деветия тип, защото в тях привиждат съзидателно отношение, което е несъвместимо с тяхното опорно-точково вредителство, нерядко клонящо към агентурна диверсионна дейност спрямо българската практика или държавност.
цитирай
2. born - Хайд Парк, майна. . . Всеки има право ...
30.12.2018 20:30
Хайд Парк, майна... Всеки има право на мнение- колкото и тъпо и злобно да е то. Демокрация с една дума...
цитирай
3. planinitenabulgaria - Правилно сте схванал процеса на опростачване, който вече има и
30.12.2018 20:36
vmir написа:
а консуматори на позитивно отношение към Русия. Затова и така просташки го натрапват или злепоставят в своя лична или партизанска изгода. Същите най-често ненавиждат деветия тип, защото в тях привиждат съзидателно отношение, което е несъвместимо с тяхното опорно-точково вредителство, нерядко клонящо към агентурна диверсионна дейност спрямо българската практика или държавност.


профилирани изявявачи - едните, по-висшите, опростачватели, другите, по-низшите - опростачени. Те са войнстващите русофили, предполагам хибридни войници със заплащане в рубли.
Мисля, че точно такива имате предвид. Те са без ценностна система, субпродукт на пазара. Понеже съм мвного добре възпитан, не ги наричам боклуци, а пазарен субпродукт.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Понеже съм много добре възпитан,
30.12.2018 20:39
born написа:
Хайд Парк, майна... Всеки има право на мнение- колкото и тъпо и злобно да е то. Демокрация с една дума...


няма да Ви кажа, че след прокарване на Коментара Ви през програма на Центъра, той Ви пръсъди V група. А мен ме турна в друга, но няма да я осветлявам, така както не осветлявам и Вашата.
цитирай
5. codetroina - !!!! не знам дали си възпитан, но тая дрта крава лъже и клевети..безобразнооо!!
30.12.2018 23:46
2. rosiela - Благодаря, Коста. Баба Юла твори минусите, но тя е в перманентна любовна липса.
23:27
planinitenabulgaria написа:

цитирай
6. planinitenabulgaria - Г/жо Кодетройна! Много съм възпитан! За по интелигентни от мен признавам само
31.12.2018 01:29
codetroina написа:
2. rosiela - Благодаря, Коста. Баба Юла твори минусите, но тя е в перманентна любовна липса.
23:27
planinitenabulgaria написа:



само трима - президентът ни, Блекю и Кушело. Вие ползвате понятия, които не отговарят на истината. Не може жена в силата си да бъде сравнявана с дърта крава, която лъже. Това ме накара да влеза в Архива на Центъра, където отворих кадровото Ви досие, но също личното, паботното и служебното. В тях никъде няма сводка от наблюдаващия Ви оперативен работник, че сте осъществила с когото и да било интимен контакт. След прецизииране на качествата, които имате като даденост, по програма на Центъра определих трима блотъри, които могат да Ви уредят проблема. И тримата са в размножителна възраст и с експлозивни мераци по Вас. Добре е да си ги знаете:
Венци, Борн и Рустам.
Вместо да си образувате нерви, защо не поканите един от тях у Вас, на курорт с Вас? И високотестостеронните Ви постинги ще престанат.
Имам и допълнителна идея - поканете ги и тримата едновременно... Но да осъществите тази сложна комбинация не съм убеден, че имате необходимата подготовка.
Горячими контактыми с тремя и с Новым Годом,
Товарищ Костя
цитирай
7. vmir - 3. planinitenabulgaria - Правилно сте схванал процеса на опростачване
31.12.2018 21:10
Привет, товарищ Костя!
Неслучайно в предишния Ви постинг дадох линковете с адресите на Вашите съграждани, които подаряват покъщнината си. Защото ми беше любопитно колко бързо мегаинтелигентния Кушел ще препрати адресите на Путин с коленопреклонна молба да им прати за Нова Година по една ракетка... В момента активни са останали само половината от обявите, оставям на Кушел да пита Путин ракета ли е сложила край на другата половина, или някои са пролучили подаръци за празниците. За да намяля терзанията му ще напомня, че към момента в който дадох линка на последната обява, дарителя беше написал, че хладилника вече е сменил притежателя си, така, че и ракета да е сложила край на останалите двадесетина неща, между тях май нямаше нещо по-ценно от ракетата на Путин или от хладилника.

Весела Нова 2019 година!
цитирай
8. planinitenabulgaria - Имам усещането, че не доразбирате най-интелектуалните хоора в България.
01.01.2019 02:48
vmir написа:
Привет, товарищ Костя!
Неслучайно в предишния Ви постинг дадох линковете с адресите на Вашите съграждани, които подаряват покъщнината си. Защото ми беше любопитно колко бързо мегаинтелигентния Кушел ще препрати адресите на Путин с коленопреклонна молба да им прати за Нова Година по една ракетка... В момента активни са останали само половината от обявите, оставям на Кушел да пита Путин ракета ли е сложила край на другата половина, или някои са пролучили подаръци за празниците. За да намяля терзанията му ще напомня, че към момента в който дадох линка на последната обява, дарителя беше написал, че хладилника вече е сменил притежателя си, така, че и ракета да е сложила край на останалите двадесетина неща, между тях май нямаше нещо по-ценно от ракетата на Путин или от хладилника.

Весела Нова 2019 година!


Аз съм един от тях, другата Троица са президентът ни, Кушело и Блекю. Ние всичките считаме и се борим за това, да се присъединим към Путиин първо, защото той има най-могъщите ракети на света и ще ни пази от краварите и еврогейците и второ, защото той защото ще ни развие промишлеността - ще поизвеждаме резервни части за ракети, а защо не и цели ракети. В момента Путин ги произвежда на конвейр, както колбаси.
Години Вии трябват, за да достигнете до тези наши премъдрости и затова превите погрешни изводи. Не масло, ракети искаме!!!

цитирай
9. vmir - 8. planinitenabulgaria - Имам усещането, че не доразбирате най-интелектуалните хоора в България.
01.01.2019 07:04
Дорогой товарищ Костя,

Макар и недостатъчно бързо, под вещото ръководство на най-интелектуалните хоора в блога, вече започнах да осъзнавам грандиозната премъдрост на великия кормчия на световния капитализъм, епохалният и скромен Путин, когото по-умни от мен като съблогърката Радостина вече са разбрали на 50.009% , без разбира се да отчитаме големината на неизбежната статистическа грешка.

В потвърждение Ви привеждам един цитат от Радостина, която явно е достигнала до светая светих на Путиновата премъдрост и неговия велик и грандиозен замисъл за бъдещето на homo sapiens, предначертавайки пътя към светлото бъдеще и щастие на всеки отделен човешки екземпляр:

"Защо ти е хубава тоалетна хартия, хубави цигари , гвоздеи. Трябва да си ги изработваш сам, за да си развиваш мозъка да не закърнее. Ще се движиш повече и няма да затлъстяваш. Готви се за потопа, който ще ни устроят твоите братя янките. Само така ще оцелееш." За да бъде подпомогната тази свещена вяра, е необходимо наличието на достатъчно количество ракети, от които хората после собственоръчно да си направят гвоздеи за домовете, които ще поискат да си построят.
Брилиантно, не е ли?
цитирай
10. planinitenabulgaria - Сериозно ще Ви отговоря в следващия ми постинг за звуците,
01.01.2019 08:54
vmir написа:
Дорогой товарищ Костя,

Макар и недостатъчно бързо, под вещото ръководство на най-интелектуалните хоора в блога, вече започнах да осъзнавам грандиозната премъдрост на великия кормчия на световния капитализъм, епохалният и скромен Путин, когото по-умни от мен като съблогърката Радостина вече са разбрали на 50.009% , без разбира се да отчитаме големината на неизбежната статистическа грешка.

В потвърждение Ви привеждам един цитат от Радостина, която явно е достигнала до светая светих на Путиновата премъдрост и неговия велик и грандиозен замисъл за бъдещето на homo sapiens, предначертавайки пътя към светлото бъдеще и щастие на всеки отделен човешки екземпляр:

"Защо ти е хубава тоалетна хартия, хубави цигари , гвоздеи. Трябва да си ги изработваш сам, за да си развиваш мозъка да не закърнее. Ще се движиш повече и няма да затлъстяваш. Готви се за потопа, който ще ни устроят твоите братя янките. Само така ще оцелееш." За да бъде подпомогната тази свещена вяра, е необходимо наличието на достатъчно количество ракети, от които хората после собственоръчно да си направят гвоздеи за домовете, които ще поискат да си построят.
Брилиантно, не е ли?


които пРЕЗИЛдента ни е правил по тебевизията. зад паравана "Новогодишен поздрав към нацията".
А за Радостинчето работата е ясна - тресе я по Венци, а он й бега със скоростта на ракета на Путин. Как няма да я хванат бесните. Ще вземе и да прегори...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185236
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031