Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2018 21:58 - ОПАСТНОСТИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕС - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 539 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 03.01.2018 22:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
     Въведение:
     Предстои труден период пред България като председател на ЕС. Опастностите могат да дойдат от Путин чрез Нинова/Карадайъ и Радев/Доган, но и има и втори пояс, а ако се наложи има подготвен и трети, ще наактивират и него -  платени протести, фалшиви новини, дезионформация, пропаганда, кампромати, кибератаки - тези хибридни варианти сработиха добре по света, където бе нужно. Вече се подметна над Кремъл и фалшивата новина, че България ще постави въпроса за премахмането на санкциите на ЕС спрямо Русия, което не е нейна работа, а на Европарламента. Че ще бъде подложена България на този натиск съмнение няма, че ще има натиск върху институците за да се отклони вниманието им от основната им работа като председатели на ЕС, това го заяви олигарха Гергов. Във времето на първата половина на тази година каквото и да се случи у нас, то ще отекне най-силно в Европа, това е ясно на Путин, който няма да пропусне да изиграе картата си, нека да я я нарека "Нинова/Радев":. Във връзка с председателството ни на ЕС и опастностите пред него ще поместя без коментар две статии - интервюто на Борис Немцов, след което той бе убит и още една за връзките между България и СССР, които продължават задкулисно и днес. Композиторите, които пишат тази музика сега са други, музиката обаче им е същата, сменени са и диригентите, защото са публични личности, но те само като задирижират, специалистите еднага разпознават композиторите, но и произведението и знаят как ще свърши.
   Статиите обясняват накратко това, което се подмята в публичното пространство много, много години. Те имат просветителски характер и ако някой ги чете, трябва да ги чете сериозно. Ще се намерят доста, които ще обърнат листовете обратно и ще ги четат така...

 

 

 

 Борис Немцов пред Клуб Z: Путин навря закъсалата Русия в лапите на Китай

 

 Последното интервю на руския опозиционер за българска 
медия
Момчил   Инджов   | Мнения, Интервюта 28.02.2015, 0:58 ч.

В края на миналата година списание "Клуб Z" публикува последното интервю за българска медия с убития тази вечер руски опозиционер Борис Немцов. С него разговаря Момчил Инджов.

Борис Ефимович Немцов е роден през 1959 г. в Сочи. Влиза в политиката след края на комунизма. Бил е депутат във Върховния съвет и пълномощен представител на президена Борис Елцин. През 1997–1998 г. е първи вицепремиер на Русия. Бил е също министър на горивата и енергетиката, както и губернатор на Нижегородска област. Немцов е заклет противник на Владимир Путин и искаше да го съди за клевета, но съдът отхвърли жалбата. Неведнъж е арестуван за участие в забранени от властите опозиционни митинги. За кратко му бе забранено да напуска Русия. В момента Немцов е областен депутат в Думата в град Ярославъл. Заедно с експремиера Михаил Касянов е съпредседател на Републиканската партия на Русия – Партия на народната свобода, известна със съкращението РПР-ПАРНАС.

- Борис Ефимович, какво е мнението ви за настоящата политическа и икономическа ситуация в Русия?

Политическата ситуация е ясна на всички. Русия влезе в късния етап на путинизма с всичките му екстри – цензурата, полицейщината, политзатворниците, несменяемостта на властта, липсата на независимост на съдилищата, масираната, сравнима само с тази на Гьобелс пропаганда, дивата приватизация, увеличените разходи. Путин иска да вдигне с 33 на сто бюджета за война и да го вдигне с 800 милиарда рубли (15 милиарда евро – б.а.). При това не сме в СССР. В Съветския съюз образованието и здравеопазването бяха безплатни. Сега Путин иска да ги направи платени, като намали разходите за полицията и за училищата. Разбира се, през последните 14 години реалните доходи на руските граждани растяха. Но напоследък след войната с Украйна те започнаха да падат. Това става заради девалвацията на рублата, която в момента е 26 на сто, заради инфлацията, която ще достигне над 60 на сто. Доходите падат и заради безумните антируски санкции, наложени от самия Путин. Знаете, че той забрани вноса на храни от Европа, включително от България. В Европа това доведе до намаляване на цените, поради което в момента там Путин го обичат. А у нас доведе до поскъпване. Така че това са санкции на Путин срещу собствения му народ. Освен това той се превърна в нежелан партньор. Никой не желае да общува с него. Конфронтацията му със Запада завърши с неговата самоизолация, излизането на Русия от Г-8. Така той сам се навря в лапите на Китай. Длъжен е да играе по свирката на китайците. Путин подписа с тях неизгоден договор за доставка на газ по тръбопровода "Силата на Сибир". Той е принуден да им се моли за заеми, а те му дават пари, като искат обаче в замяна на преференции. Той пусна китайците в най-големите сибирски петролни и газови находища, даде им част от териториите на Хабаровския и Приморския край. Отмени ограниченията върху вноса на китайска работна сила в нашия Далечен изток. В момента населението в Урал е 20 милиона души, а отвъд границата, в Китай, живеят 1,4 милиарда. Сами разбирате до какво ще доведе това. Иде китайската експанзия. При това Путин не разбира, че на китайците Русия не им е необходима в качеството на нещо друго освен като суровинен придатък и доставчик на оръжие. Така той избра абсолютно противоестествения, абсолютно безумния, абсолютно противоречащия на националните интереси на Русия китайски вектор. И Русия постепенно се превръща в суровинна провинция на васала Китай. Това заплашва единството на Русия и води до изостаналост. Затова ние сме в опозиция на Путин и смятаме избирането му за катастрофално.

Какви са според вас националните интереси на Русия?

Европейският избор. Русия е част от европейската цивилизация – уникална и самобитна част. Хилядолетната история на Русия е история на взаимоотношенията й с Европа. Да, воювали сме помежду си. Защитавали сме себе си и другите, включително българите. Побеждавали сме. Постигнахме победи и в Първата, и във Втората световна война. Но винаги това е било Европа. Ако се вгледаме в руската култура, ще видим, че тя е християнска. Православното християнство не е конфуцианство, нито севернокорейските идеи чучхе. Да погледнем руската литература – тя е неразривна част от европейската. И Толстой, и Достоевски, и Пушкин, и Лермонтов, и Чехов – до един са европейци. Чуйте руската музика – тя не е китайска. Чайковски, Шнитке, Мусоргски, певци и музиканти като Шаляпин, Утьосов, Ростропович – всички те са носители на европейския дух. Пълно безумие е това, което прави Путин – да поставя една европейска страна под китайско робство.

Да, но нали много хора казват, че при Путин животът е станал по-добър, народът забогатял...

Това е истина. Но аз бих го описал така – животът стана по-добър, но по-противен. Путин дойде на власт през 2000 г., когато един барел петрол струваше 15 долара. Днес въпреки поевтиняването цената е 85 долара. Тъй като почти цялата икономика на Русия днес се държи на петрола и газа, от тях е над половината от нашия бюджет. В този смисъл ние приличаме на Саудитска Арабия. Очевидно е, че Путин имаше късмет. Петролът поскъпна и народът забогатя. Но вместо да строи пътища, да направи съвременно здравеопазване, да осигури високо ниво на образованието, вместо да вдигне продължителността на живота на руснаците, Путин се впуска в надпревара във въоръжаването и воюва срещу целия свят.

Какво очаквате? Че скоро хората в Русия ще заживеят по-зле ли?

Нещата стоят по следния начин. През всички години от управлението на Путин с изключение на 2008 и 2009 г., когато президент, макар и само формално и за кратко, бе Дмитрий Медведев, стандартът на живота на хората се подобряваше. Но тази година той започна да пада. Бедните станаха повече на брой. Икономиката е обхваната от стагнация, но тя засега не се срива, а се намира в дълбоко замислено състояние. Това е икономиката на една бананова република, всичко зависи от петрола и газа. Когато Путин дойде на власт, от петрола и газа зависеха 9 на сто от бюджета. А сега тези проценти са 51. С други думи, той прави икономиката доста по-уязвима, а после надава вой за суверенитет и независимост на Русия. Каква независимост можем да имаме, когато съдбата на Русия зависи от саудитския крал Абдула? Ако той увеличи производството на петрол в Саудитска Арабия, Путин ще трябва да направи същото. Ето ви и суверенитет.

Как според вас би могло да се свърши с това положение?

Битува едно наивно поверие, че Путин може да свърши заради санкциите или някакъв натиск. Безспорно натискът оказва влияние на психеделичното (вид субкултура, която се свързва с непознати за човешкия ум възприятия – б.а.) състояние на Путин и го изнервя. Много му е неприятно да не го искат никъде. Не му харесва, че Италия арестува вилите на неговото приятелче Аркадий Ротенберг, че Генадий Тимченко и Владимир Якунин нямат право да стъпват на Запад. (Това са трима от най-приближените на Путин олигарси. Тимченко притежава компанията "Стройтрансгаз", която иска да строи българския участък от "Южен поток" – б.а.) На Путин не му харесва, че трябва да се унижава пред китайците, да моли да го приемат на срещата на Г-20 в Австралия. Всичко това е така. Но от гледна точка на властта му вътре в страната то не се отразява върху нея. Така както не се отрази навремето и на Фидел Кастро, когато САЩ наложиха санкции срещу Куба. Обратно – Фидел хвърляше вината за всички проблеми, неуспехи и несгоди върху "проклетите американци". Сега Путин прави същото. Затова санкциите сами по себе си не могат да доведат до нищо по линия на режима. Напротив – те дори му създават допълнителна подкрепа от страна на населението. С Путин може да се оправи само руският народ. Нито украинският, нито беларуският, още по-малко българският. Когато това неграмотно население разбере, че Путин значи война, корупция, мизерия, смърт за много млади хора, китайско робство, тогава народът ще се оправи с Путин.

Кога ще разберат хората това?

Въпросът е, че Путин успя много по-ефективно от Хитлер да омае руснаците с помощта на агитпропа, т.е. агитацията и пропагандата. На първо място това стана с помощта на телевизията. Тук той няма равни и надмина всички свои учители начело с Гьобелс. И руският народ се намира в състояние на най-тежко имперско наркотично опиянение. Ако сте се напивали някога през живота си, а аз не се съмнявам, че сте го правили, знаете, че ако изпиете една цяла пълна бутилка българска ракия, е безсмислено да ви обясняват подробности за путинизма. В този момент ви се иска да прегърнете момичето на съседната маса, да се обясните в любов на жена си и т.н. Но да включите мозъка, да започнете да мислите някак си логично в това състояние вие не можете. Прав ли съм? Сега огромна част от руския народ е толкова опиянен, че нищо не може да му се обясни. Трябва да се опитваме да правим това. Аз пиша във фейсбук, в блога ми, срещам се с хора, депутат съм в Ярославъл, но ме чуват тези, които не са опиянени. А те са малцинство. 80 на сто от руснаците в момента са в дълбоко наркотично опиянение, а 20 процента засега не се намират. Очевидно трябва време. Колко – не знам. Мисля, че ще трябват 1-2 години. Ще ви обясня какво ще се случи. До 1-2 години народът ще разбере, че са го лъгали, манипулирали и са го използвали. Мисля, че дотогава наистина ще се увеличи социалният протест, тъй като ще стане по-трудно да се живее. Руснаците свикнаха при управлението на Путин да живеят по-добре, а изведнъж ще се окаже, че започват да живеят по-зле. Ситуацията ще се променя бавно, защото пропагандата работи на пълни обороти. Ако искате да усетите всички екстри на Путино-гьобелсовата пропаганда, направете един експеримент. Изключете всички български телевизии и радиостанции. Не влизайте в интернет, а гледайте само телевизионния канал "Россия". Две седмици са ви достатъчни. След това ще потърсите помощ от психиатър, гарантирам ви го.

Кога според вас Русия ще се възстанови икономически?

Работата е там, че Путин е начело на суровинната олигархия. Всичките му най-близки приятелчета станаха милиардери благодарение на износа на суровини. Неговата доктрина е доктрина на разпродажбата на суровинни ресурси. Той отдавна се отказа от диверсификация. Докато Путин е на власт, икономическото положение в Русия няма да се подобри.

Защо според вас по времето на Борис Елцин, когато и вие бяхте част от властта, Русия не можа да постигне такъв икономически напредък като днешния?

Причините са две. Първата е, че Русия много трудно излезе от банкрута на СССР. Втората е, че петролът тогава бе евтин. Това е всичко. Освен това на Елцин и на всички нас се наложи да поставяме бедната съветска икономика на релсите на пазарните отношения. Приватизацията бе наложителна, но бе непопулярна. Мога да ви кажа, че ако Путин управляваше през 90-те години, а Елцин бе на власт днес, ситуацията щеше да бъде абсолютно същата. Щяха да мразят Путин и да приказват колко добър и велик е Елцин.

Значи хората дължат благоденствието си не на Путин, а на обстоятелствата, така ли смятате? Така ли трябва да ви разбирам?

Абсолютно. Вижте, трябва да знаете, че Путин нанесе огромни щети на Русия като държава. Той унищожи държавните институции, изборите, сменяемостта на властта, независимостта на съдилищата, местното самоуправление, федералните отношения. Унищожи свободните медии като най-важната институция. А създаде тази кошмарна и допотопна държава и създаде условия за процъфтяване на корупцията. Ролята му в съвременна Русия е напълно отрицателна, но заради цената на петрола хората заживяха по-добре. В началото ви казах какво става у нас – живее се по-добре, но по-противно.

В България има немалко хора, които симпатизират на Путин.  Какво бихте им казали?

Няма смисъл да доказваш на почитателя на Путин, че той напразно го харесва. Само животът ще му покаже кой е прав и кой не е.

А какво мислите за тези българи, които смятат, че връзките с Русия са по-важни от тези с Европейския съюз?

Личното ми мнение е, че българите трябва да се държат като финландците. Хората във Финландия са част от европейската цивилизация. Но понеже страната им граничи с Русия, те имат нормални отношения дори с Путин. Мисля, че за България най-правилната формула е, че тя е част от ЕС, която има партньорство с Русия. Трябва да бъдете прагматични. Ако търговията с Русия ви носи икономически изгоди, значи трябва да търгувате с нея. Ако не ви носи, спрете да търгувате. Ако "Южен поток" ви е необходим, стройте го, ако не е – не го правете. Да, но има решения като тези за санкциите, които не могат да бъдат взети отделно от една страна членка, а от целия ЕС... Естествено. А всъщност вие на референдум ли решихте да се присъедините към ЕС?

Не.

Добре. Смятам, че за да съхраните европейската си идентичност, заради вашия исторически избор е по-добре да останете в ЕС, но при това да не се карате много с Русия. Желателно е да имате с нея нормални отношения дори ако това е Путинова Русия. Лошо е да се превърнете в колония, независимо чия – на ЕС или на Русия. Това е мое лично мнение. 
Гласувай:
5
01. bdenkov - ситебългаризаеднокомкаракачанагентиванотрусе
19.01.2018 00:15
Да се прочете от всеки БЪЛГАРИН !!!! "Не само няма за какво да бъдем признателни на Русия, но трябва с всички най-силни средства да поставим въпроса на нейната колосална отговорност за изтреблението на българския народ. "" Никой не е причинил такива беди на българския народ, каквито му са причинили русите! Нашето освобождение, дори ако беше то един безкористен идеалистически акт, не би било благодеяние, а плащане само на една частица от великия дълг на Русия към нас и, от друга страна, един данък на съвестта.А знаем колко безкористен е този акт, знаем по цяла грамада дипломатически документи, че не за нашите черни очи дойде Русия да ни освобождава; че тя хубавичко се беше наготвила да не мръдне оттука, но че дипломацията й пак остана, както винаги, на пясъка и видя-невидя, трябваше да се подчини на волята на Европа и да се измете из България, като я остави сама да се урежда.След войната с турците качествата на българския войник не могат да не бъдат известни на русите: мъчно ли е да се направи сметка например колко месеца тъпка руската армия около Плевен и колко българската - около Одрин...И какво е Плевен в сравнение с Одрин? Ония победи, които ние, микроскопичен народ, нанесохме на грамадна Турция, дават на цял свят идея каква помощ бихме били днес на русите. Това очевидно преценяват сега в Русия - сега, когато тя яде такъв бой от воюваща със седем държави Германия, какъвто никой никога в историята не е ял! И работата стигна дотам, че след като по-лани русите не мръднаха мал пръст за славянска България, а хвърлиха на гърба й дори румъни и турци; след като тая година обявиха на немците война от любов към сръбските свинари, сега взели да ни се сърдят, че не сме отивали именно ние да ги спасим... Спасете ги вие - нали сте 160 милиона! И нали сме quantite negligeable - защо искате непременно ние да спасим Сърбия? Ех, наивни руси, с гениални кокали и мускули в наше време нищо не се върши, освен да се отмъкне повече бой...
цитирай
2. bdenkov - не ги слушаи какво говорят, а гледай делата им
19.01.2018 00:18
Един от най-големите наши грехове според Леонид Андреев бил, че сме имали немски мозък. Ако тоя немски мозък е иносказание, ако той по едно злощастно вдъхновение означава цар Фердинанд, руският писател е бил във властта на всичката захласнатост на своята раса, когато е писвал това. Българският народ, господине писателю, има свой собствен мозък...
Но нека за миг се примирим с иносказанието на Леонид Андреев, да допуснем, че цар Фердинанд е пакостният немски мозък на българския народ. На тая руска щуротия всеки българин би отговорил: „Я, приятелю, отвори алманах Гота и провери родословието на руските царе от рода на Романовичите: има ли в жилите на тия руснаци една капка руска кръв, има ли в мозъка им една клетка, която да не е немска?“ Защо Леонид Андреев не се разсърди най-напред на руския народ, че е търпял и търпи толкова свои царе немци? И само тях ли? От векове, та дори до ден днешен, функционирала ли е руската държавна машина, макар един-едничък час, без главната работа в нея да се е извършвала от немския мозък? Дори в тоя миг! Кога немският мозък не е бил необходим, за да прилича Русия що-годе на европейска държава? Руси, вие сте последни, които трябва да ругаете немския мозък! Вашата война срещу немците е най-неморалната война в историята! Тя е война на щедро облагодетелстваните срещу щедрите благодетели, на лош ученик срещу мъдър учител? " Копирано от фейсбук страницата Руската империя главен враг на България.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 7894986
Постинги: 3349
Коментари: 8851
Гласове: 15839
Архив
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031